kourdistoportocali.comNews DeskΟ συγκλονιστικός λαός του Ισραήλ δείχνει το δρόμο. Aισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις για το εμβόλιο της Pfizer

Τι συνέβη με τον CEO της Pfizer

Ο συγκλονιστικός λαός του Ισραήλ δείχνει το δρόμο. Aισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις για το εμβόλιο της Pfizer

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εξήγησε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, διευθυντής του Πανεπιστημίου Ben-Gurion

Ο συγκλονιστικός λαός του Ισραήλ δείχνει το δρόμο και ταυτόχρονα μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι παρακολουθεί  στενά τα όσα εξελίσσονται στη μεσογειακή χώρα δύο χρόνια τώρα.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Παρακολουθεί τους πολίτες του Ισραήλ οι οποίοι συντεταγμένα σπεύδουν να εμβολιαστούν από την στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου στη προσπάθειά του να κερδίσει τις εκλογές έδωσε το σύνθημα του εμβολιασμού καθώς αυξάνονταν τα κρούσματα το φθινόπωρο του 2020 μετά από το πετυχημένο πρώτο lockdown και το καλοκαίρι που ακολούθησε στη διάρκεια του οποίου οι Ισραηλινοί είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό παρότι η χώρα τους ήταν κλειστή σε τουρίστες που δεν διέθεταν εβραικό διαβατήριο.

Σήμερα λοιπόν, στα τέλη Οκτωβρίου 2021, τα κρούσματα στη χώρα του Ισραήλ εμφανίζονται να μειώνονται για μία ακόμη φορά. Την ίδια στιγμή η Pfizer συνοδεύει με πολλούς επαίνους την 3η ενισχυτική δόση του εμβολίου της.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη αποκάλυψε μερικά αρκετά θεαματικά δεδομένα: Η 3η δόση του εμβολίου της Pfizer εμφανίζει αποτελεσματικότητα 95,6% κατά της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάνει την ενισχυτική δόση.

Στο Ισραήλ, όπου σχεδόν 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την 3η δόση, τα κρούσματα έχουν μειωθεί από έναν μέσο όρο πάνω από 6.500 την ημέρα τον Σεπτέμβριο σε περίπου 1.600 τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άτομα που έλαβαν δύο δόσεις πριν από περισσότερους από έξι μήνες αλλά αρνούνται για την ώρα να κάνουν την 3η ενισχυτική δόση.

Η δοκιμή της Pfizer δείχνει ότι το ενισχυτικό εμβόλιο θα αυξήσει την προστασία αυτής της ομάδας (όσων έχουν κάνει 3 δόσεις) έναντι της μόλυνσης κατά 20 φορές», δήλωσε ο Eran Segal, υπολογιστικός βιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στο Rehovot, ο οποίος συμβουλεύει την κυβέρνηση. «Ναι, τρεις βολές έναντι δύο σημαίνουν 20 φορές περισσότερη προστασία».
Αν λοιπόν τα ενισχυτικά για τον COVID είναι τόσο αποτελεσματικά, γιατί δεν παίρνουν όλοι ένα;

Η δοκιμή της Pfizer περιελάμβανε περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 16 ετών, χωρισμένοι σε δύο ομάδες: τρίτη βολή και εικονικό φάρμακο. Ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης ήταν 11 μήνες. Μέσα σε 2,5 μήνες κατά μέσο όρο από τη λήψη του αναμνηστικού, μόνο πέντε άτομα ανέπτυξαν συμπτωματικό COVID-19. Περίπου 109 άτομα που δεν έλαβαν το αναμνηστικό, νόσησαν με Covid.

«Πιστεύουμε ότι οι ενισχυτές έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης απειλής για τη δημόσια υγεία αυτής της πανδημίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla. «Ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτά τα δεδομένα με τις υγειονομικές αρχές και να συνεργαστούμε για να καθορίσουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της διάδοσης αναμνηστικών δόσεων σε όλο τον κόσμο».

Αλλά ο Εβραίος επιδημιολόγος και ιατρός δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, καθηγητής Hagai Levine, είπε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να σπρώξει τη λύση του “της μαγικής 3ης δόσης” σε άλλες χώρες, οι οποίες πρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό τους με βάση τόσο τον πολιτισμό όσο και την επιδημιολογική τους κατάσταση .
«Δεν θα αντιγράψω και θα επικολλούσα την εμπειρία μας σε άλλες χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να είναι πιο ταπεινό. Η πανδημία παρουσιάζει διακυμάνσεις. Αυτό το κύμα μειώνεται σε άλλες χώρες χωρίς την ενισχυτική δόση. Το να δώσουμε το booster σε όλους δεν είναι απαραίτητα το κλειδί».

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εξήγησε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, διευθυντής του Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Negev και επικεφαλής της Ισραηλινής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας.
Ενώ το Ισραήλ κατάφερε να εμβολιάσει 6,2 εκατομμύρια Ισραηλινούς με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, πολλές άλλες χώρες εξακολουθούν να αγωνίζονται να χορηγήσουν το πρώτο εμβόλιο. Σε ορισμένα μέρη, ακόμη και όπου τα εμβόλια είναι άμεσα διαθέσιμα, θα μπορούσαν να υπάρχουν κατακερματισμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια ανομοιόμορφη κατανομή που μπορεί να χρειαστεί να διορθωθεί πριν ληφθούν οι τρίτες βολές.
Επίσης, το Ισραήλ εμβολίασε τους ανθρώπους πολύ νωρίτερα από ορισμένες άλλες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν η πρώτη χώρα που είχε δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβόλια αρχίζουν να εξασθενούν μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών μετά τη δεύτερη βολή – δεδομένα που έχουν αναπαραχθεί τώρα σε άλλες χώρες.
«Στο Ισραήλ, έχουμε τη μοναδική κατάσταση: ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάστηκε την ίδια στιγμή, επομένως ο αντίκτυπος της εξασθένησης έρχεται ταυτόχρονα, καθιστώντας την ανάγκη για το αναμνηστικό εμβόλιο πολύ πιο ισχυρή», είπε ο Levine. .
Σε άλλες χώρες, οι εκστρατείες εμβολίων διήρκεσαν περισσότερο και, επομένως, η μείωση στην κοινότητα θα πάρει επίσης περισσότερο χρόνο.
ΤΕΛΙΚΑ, εξακολουθεί να υπάρχει και θέμα παρενεργειών, είπε ο Davidovitch. Παρόλο που οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι οι παρενέργειες του αναμνηστικού είναι αρκετά σπάνιες και γενικά δεν είναι χειρότερες από τη δεύτερη δόση, δεν υπάρχουν απαραίτητα αρκετά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι, και ως εκ τούτου αυτό θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως εμπόδιο για μαζικές λήψεις αναμνηστικών σε ορισμένες χώρες, αυτός είπε.

Ο Levine είπε, ενώ ο Ισραηλινός Σύλλογος Ιατρών Δημόσιας Υγείας δεν αντιτάχθηκε στο να επιτραπεί η αναμνηστική δόση για όλους στο Ισραήλ όταν ελήφθη η απόφαση, «δεν υπήρχε απαραίτητα απόδειξη ότι ήταν απαραίτητο για όλους».

Σ΄αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν η Ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την δημιουργία ιστοτόπου όπου οι πολίτες του Ισραήλ θα μπορούσαν να δηλώνουν τις παρενέργειες του εμβολίου (κάτι αντίστοιχο με το αμερικανικό  VAERS) o ιστότοπος κατέβηκε σε χρόνο dt μετά το μεγάλο αριθμό καταγγελιών.

Το Ισραήλ βιαζόταν να ξεκινήσει τις αναμνηστικές βολές καθώς το ποσοστό μόλυνσης αυξήθηκε, είπε. Ως εκ τούτου, η χώρα δεν χρησιμοποίησε ορολογικές εξετάσεις ως εξέταση πριν από τη χορήγηση του αναμνηστικού για να λάβει μια πιο ενημερωμένη απόφαση σχετικά με το ποια τμήματα του πληθυσμού μπορεί να χρειαστούν την τρίτη βολή περισσότερο από άλλα.

«Εάν οι χώρες έχουν περισσότερο χρόνο και η επιδημιολογική τους κατάσταση είναι διαφορετική, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης ορολογικών δοκιμών ως εργαλείου», είπε ο Levine. «Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να έχουν μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στο ενισχυτικό πλάνο».
Για παράδειγμα, ενώ ο ευάλωτος πληθυσμός –οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις– απαιτεί ξεκάθαρα αναμνηστικό, είπε, οι νεότεροι, πιο υγιείς άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζονται το εμβόλιο.
«Πόσοι άνθρωποι πέθαναν στο Ισραήλ από τον COVID-19 που είναι νέοι, υγιείς και έλαβαν δύο δόσεις Pfizer;» ρώτησε ο Λεβίν. «Πολύ, πολύ λίγοι».
Η ανάγκη χορήγησης αναμνηστικής δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, γι’ αυτό η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων περιμένουν περισσότερα δεδομένα, είπε.
«Η άποψή μου είναι ότι εάν δεν χρειάζεστε [το αναμνηστικό], περιμένετε», είπε ο καθηγητής Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan.
Παραδέχτηκε ότι τα ενισχυτικά είναι λίγο παιχνίδι κότας και αυγού. Εάν μια χώρα το χρειάζεται, θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαχείριση του ενισχυτή. Αλλά αν όχι, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να είναι απαραίτητο για να μπορέσει να αγοράσει περισσότερο χρόνο. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόσο θα διαρκέσει η τρίτη δόση.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σας υπενθυμίσουμε την “περιπέτεια” του εμβολιασμού του επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ο οποίος είχε αργήσει απρόσμενα να κάνει το εμβόλιο της εταιρίας του με αποτέλεσμα να μην του επιτραπεί αρχικά η είσοδος στο Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε σπεύσει να κάνει το εμβόλιο δήλωσε ότι είναι μόλις 59 χρόνων, είναι υγιής και δεν εργάζεται σε επάγγελμα πρώτης γραμμής. Αυτά είχε δηλώσει μόλις ένα χρόνο πριν ο επικεφαλής της εταιρίας η οποία σήμερα συνιστά τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών. Στο μεταξύ στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες το 70% των θανάτων από COVID-19 είναι ανεμβολίαστοι και το 30% έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

-Act greedy when others are fearful
Ο νέος “μαύρος χρυσός” του Κατάρ> Πως μια κατάξερη χερσόνησος μετατρέπεται σε επίκεντρο του ενεργειακού κόσμου
Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Dead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth
Bloomberg > Εφόσον το κόστος στέγασης εκτοξεύεται γιατί δεν χτίζουμε νέες πόλεις;
Ανάλυση-ανατροπή από τους New York Times> Και αν ο Putin πέτυχε ήδη όλους τους στόχους του;
Gilad Atzmon> Putin’s War
ΒΟΜΒΑ του επιστημονικού TΗΕ LANCET στα θεμέλια της Ε.Ε. με μελέτη-σοκ που χαρακτηρίζει τη COVID-19, ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΝΤΩΝ
Οι άφαντοι ξένοι επενδυτές και η νοοτροπία των συνδικαλιστών της ΟΜΕ-ΟΤΕ