kourdistoportocali.comNews DeskΟ Sebastian ζητά Μνημόνιο και παγώνει το αίμα στη ΝΔ που προηγείται με 20 μονάδες

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα

Ο Sebastian ζητά Μνημόνιο και παγώνει το αίμα στη ΝΔ που προηγείται με 20 μονάδες

-Εάν θέλετε λεφτά υπάρχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

Κι ενώ η ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται του Σύριζα με διαφορά άνω των 20 μονάδων οι Sebastian Kurz και Mark Rutte παγώνουν το αίμα της ελληνικής κυβέρνησης μια και αρνούνται να προσφέρουν δωρεάν γεύμα καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και ίσως να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Ένα 5ο Μνημόνιο για την Ελλάδα μοιάζει εφιάλτης μετά από ένα οδυνηρό καλοκαίρι για τον τουρισμό και καθώς η πανδημία εμφανίζεται να επιστρέφει ακόμη πιο απειλητική.

Σε περίπτωση νέου Μνημονίου τα πράγματα θα ζορίσουν επικίνδυνα για τη κυβέρνηση και η επιλογή μη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία.

Σύμφωνα με τον N. Peter Kramer  στο European Business Review στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Καγκελάριος Angela Merkel έδωσε ήδη ένα σαφές μήνυμα προς τα επονομαζόμενα «λιτά» κράτη-μέλη, δηλαδή προς την Αυστρία, την Ολλανδία και προς κάποιες Σκανδιναβικές χώρες.

Δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στο σχέδιο ενός Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. για την απονομή δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς σοβαρούς όρους, σε κράτη-μέλη που ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού δεν επέδειξαν ικανοποίηση και δεν τήρησαν εκ των πραγμάτων τους οικονομικούς κανονισμούς της Ευρωζώνης.

Κάτι το οποίο ο «ελεγκτής», δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδειξε να παραβλέπει.

«Δεν πρέπει να βασίζονται σε εμένα ως σύμμαχο της διατήρησης χαμηλών δαπανών για την Ε.Ε.», δήλωσε η Μέρκελ. Εξέδωσε αυτό το μήνυμα μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte, και με τον συνάδελφό του από την Ισπανία, Pedro Sanchez. Και οι δύο άνδρες επέστρεψαν στη χώρα τους πολύ ευχαριστημένοι, καθώς οι χώρες τους περιμένουν τα «δωρεάν» δισεκατομμύρια…

Ο Sebastian Kurz, Καγκελάριος του «λιτού» κράτους-μέλους της Αυστρίας, αντέδρασε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ότι απλώς υπερασπίστηκε τις απόψεις που «μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες» μόνο η Merkel υποστήριζε. Και λοιπόν, έχει απόλυτο δίκιο.

Η Merkel άλλαξε γνώμη μια μέρα μετά τη συνομιλία της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Macron. Έτσι, άλλαξε τη «συνήθη» γερμανική στάση ως λιτή και απαιτητική προς τους αποδέκτες ώστε να τηρούν αυστηρά τους κανονισμούς. Η Ελλάδα τα γνωρίζει καλά όλα αυτά!

Ο Kurz και ο συνάδελφός του από την Ολλανδία, Mark Rutte, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη οικονομική ανάγκη για την Ιταλία και την Ισπανία για να δεχτούν σύντομα την οικονομική στήριξη της Ε.Ε., καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσφέρουν φθηνά χρήματα και στα δύο κράτη. Επιπλέον, υπάρχει ήδη ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

«Όλα αποτελούν, ακόμα, ανοιχτά ενδεχόμενα», όπως ορθώς δήλωσε ένας διπλωμάτης στο «Politico».

Την ίδια στιγμή με διαφορά πάνω από 20 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν την Τρίτη.

Συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση της ALCO η ΝΔ φτάνει το 41,6% έναντι 20,4% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε δημοσκόπηση της Interview το κυβερνόν κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 41,7%, έναντι 21,2% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες εκφράζουν, επίσης, την ανησυχία τους για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για την κατάσταση της οικονομίας μολονότι σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της ALCO κρίνουν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την κρίση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε στον ALPHA  και πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 10 – 13 Ιουλίου η «ψαλίδα» φτάνει τις 21,2 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να φτάνει το 41,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ το 20,4%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Κάτω από το 3% μετρήθηκε το ΜέΡΑ25 (1,9%), ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 14% και το Λευκό-Άκυρο-Αποχή το 3%.

Σημειώνεται ότι είναι πρωτοφανές κυβερνητικό κόμμα να διαθέτει ένα χρόνο μετά τις κάλπες μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έχει πάρει στις εκλογές. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ένα μέρος των ψηφοφόρων του να μετακινείται προς τη ΝΔ και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι να εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Οκτώ στους δέκα πολίτες αξιολογούν θετικά και μάλλον θετικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Στην ερώτηση εάν οι πολίτες εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, το 47,1% απαντά «ναι όπως και πριν», το 41,6% «ναι, αλλά λιγότερο από πριν» και το 10,9% «όχι πλέον».

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57,3%) αναφέρει ότι δεν κάνει κάτι όταν διαπιστώσει παραβίαση των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό και μόλις ένας στους τρεις (34,5% για την ακρίβεια) διαμαρτύρεται στον υπεύθυνο. Ελάχιστοι (2,4%) είναι εκείνοι που επιλέγουν την οδό της επίσημης καταγγελίας.

Για τα ελληνοτουρκικά, το 74,7% δηλώνει πολύ και αρκετά ανήσυχο για επιδείνωση της κατάστασης με την γείτονα και το 24,2% ανησυχεί λίγο ή καθόλου.

Περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες (51,4%) δεν θα πάνε φέτος ούτε ολιγοήμερες διακοπές. Εξ όσων δηλώνουν ότι θα πάνε, η πλειοψηφία (18,2%) αναφέρει ότι θα κάνει διακοπές στο εξοχικό ή στο χωριό. Μικρό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν πως θα πάνε σε μικρό ή μεγάλο ξενοδοχείο.

Οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση. Το 64,7% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να υποστεί μείωση αποδοχών λόγω κορωνοϊού. Παρόμοιο ποσοστό (61,1%) ανησυχεί και για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Εντούτοις, περίπου οκτώ στους δέκα (79,4%) δεν θεωρούν πιθανό να κλείσει η επιχείρηση ή ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται λόγω της πανδημίας.

Τέλος, θετικά ή μάλλον θετικά «βλέπει» το 55,1% τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πήρε η κυβέρνηση, έναντι 41,1% που θεωρεί το αντίθετο.

Δημοσκόπηση της Interview

Στο μεταξύ, σε πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε για τη Βεργίνα TV η Interview από 13 έως 15 Ιουλίου 2020, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 20,5%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώει ποσοστό 41,7%, έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει με μικρή απόκλιση από την προηγούμενη δημοσκόπηση, στο 6,5%, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, εμφανίζονται με το ίδιο ποσοστό (4,6%).

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK