kourdistoportocali.comNews DeskΟ ΟΤΕ τούς προσφέρει 215.000 ευρώ αποζημίωση αλλά εκείνοι παραμένουν γατζωμένοι στις θέσεις τους!

Αν δεν δεχθούν μέχρι το τέλος του έτους, τελικά θα αποχωρήσουν μόνο με τη νόμιμη αποζημίωση!

Ο ΟΤΕ τούς προσφέρει 215.000 ευρώ αποζημίωση αλλά εκείνοι παραμένουν γατζωμένοι στις θέσεις τους!

Πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνόμια που μόνον αυτονόητα δεν είναι στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα

Γατζωμένοι στις καρέκλες τους, εμποτισμένοι με τη νοοτροπία του Δημοσίου υπαλλήλου που οδήγησε το πελατειακό κράτος στα βράχια και στη συνέχεια σε αέναα μνημόνια από τα οποία δεν πρόκειται να αποδράσουμε με τη καμμία- όσοι αιώνες κι αν περάσουν- μια και το DNA δεν αλλάζει, μια ομάδα φυλάκων του ΟΤΕ με τη λογική “δεν μπορούν να μας διώξουν” αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους οι οποίες στο μεταξύ έχουν καταργηθεί!

Κι αυτό παρότι η εταιρία τους προσφέρει αποζημιώσεις που φτάνουν τις 215 χιλιάδες και θέση εργασίας! Οι εννιά φύλακες έχουν ενημερωθεί από τον Μάρτιο για την κατάργηση της θέσης τους, με ημερομηνία αποχώρησης στις 31/12/19. Δηλαδή, ή θα λάβουν πάνω από 200.000 ευρώ και θα συνεχίσουν να δουλεύουν ή θα αποχωρήσουν με τη νόμιμη αποζημίωση και χωρίς εργασία στο τέλος του έτους. Το δίλημμα του παραλόγου!

Το “εφιαλτικό” ρεπορτάζ υπογράφει ο Νίκος Χρυσικόπουλος στο Capital.gr: Οι θέσεις εργασίας τους έχουν καταργηθεί, όμως η επιχείρηση δεν προχωρά στην αποδέσμευσή τους με τη νόμιμη αποζημίωση. Αντιθέτως, τους προσφέρει μισθούς τεσσάρων έως οκτώ ετών (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας), εξασφαλισμένη εργασία για τα επόμενα τρία χρόνια και δυνατότητα εκπαίδευσης, με την ανάλογη πιστοποίηση, για την νέα τους εργασία. Η απάντηση; Αρνητική, διότι, όπως υποστηρίζουν, “δεν μπορούν να μας διώξουν”.

Αυτό είναι το σκηνικό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) με ορισμένους από τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στον τομέα των υπηρεσιών φύλαξης.

Υπηρεσίες που, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, έχει ανακοινωθεί ότι θα σταματούσαν να παρέχονται από εργαζόμενους του ΟΤΕ και θα ανατίθεντο σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (outsourcing), η οποία και πλέον έχει αναλάβει τα καθήκοντα αυτά σε όλες τις εγκαταστάσεις και τα κτίρια της εταιρείας.

Το ιστορικό

Μέχρι πρότινος ο ΟΤΕ μισθοδοτούσε εργαζόμενους – φύλακες για τις σχετικές υπηρεσίες στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού. Οι φύλακες είχαν από το Σεπτέμβριο του 2018 ενημερωθεί πως το αντικείμενο εργασίας τους θα πάψει να υφίσταται και πράγματι αυτό συνέβη και καταργήθηκε πλήρως το Μάιο του 2019. Εκείνη τη στιγμή στην εταιρεία εργάζονταν 74 φύλακες.

Σε αντίθεση με την εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα, στους εργαζόμενους αυτούς ο ΟΤΕ προσέφερε ένα πακέτο αποζημίωσης που υπερέβαινε κατά πολύ την όποια νόμιμη αποζημίωση καταβάλλεται σε περιπτώσεις αποχωρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 74 φύλακες που απασχολούνταν στον ΟΤΕ, οι 65 αποδέχθηκαν την προσφορά.

Οι υπόλοιποι εννέα, αν και έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι το αντικείμενο εργασίας τους παύει να υφίσταται και η σύμβαση εργασίας τους τυπικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019, δεν έχουν αποδεχθεί μέχρι στιγμής την πρόταση του ΟΤΕ.

Αποζημίωση που φτάνει τις 215 χιλιάδες!

Τα κίνητρα αποχώρησης για τους 9 αυτούς φύλακες, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, που κυμαίνονται από 11 έως και 30 χρόνια, περιλαμβάνουν “πακέτο” αποζημίωσης από 62 χιλιάδες έως και 215 χιλιάδες ευρώ (!) που αντιστοιχούν σε μισθούς 4,5 έως και 8 ετών. Επιπλέον, εξασφαλίζεται ότι όσοι αποδεχθούν την πρόταση θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, στο ίδιο αντικείμενο, στην εταιρεία που ανέλαβε τις υπηρεσίες φύλαξης των κτιρίων του ΟΤΕ, περιλαμβανομένης και πιστοποιημένης εκπαίδευσης φύλαξης.

Με το θέμα να έχει λάβει διαστάσεις και να αποτελεί θέμα συζήτησης πέραν των “ορίων” της επιχείρησης, η απόφαση των συγκεκριμένων εργαζομένων αποτελεί, βέβαια, αναφαίρετο δικαίωμά τους, πλην αποδίδεται από τρίτους παρατηρητές σε μια στρεβλή νοοτροπία βαθέως δημοσίου που είχε καλλιεργηθεί εντός του Οργανισμού και η οποία θέλει τον ΟΤΕ “να μην απολύει”.

Ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως ο ΟΤΕ λειτουργεί με ξεκάθαρα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παρότι πολλοί εργαζόμενοί του συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνόμια που μόνον αυτονόητα δεν είναι στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Όποια και να είναι τα αίτια, καταγεγραμμένο και διασταυρωμένο γεγονός αποτελεί πως η διοίκηση του ΟΤΕ έχει, σε ανώτατο επίπεδο, συναντηθεί με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζοντας πως αποτελεί στρατηγική απόφαση της εταιρείας να αναθέσει σε τρίτους τις υπηρεσίες φύλαξης και ότι όσοι εργαζόμενοι δεν αποδεχθούν το προσφερόμενο “πακέτο” αποζημίωσης, βασιζόμενοι σε αστήρικτες διαβεβαιώσεις “ότι ο ΟΤΕ δεν απολύει”, εν τέλει θα αποχωρήσουν λαμβάνοντας απλώς την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK