kourdistoportocali.comNews DeskΟ κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος...

Η διαφορά με τον Joe Biden

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…

Ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να ξαναβάλει σε τροχιά διακυβέρνησης τον κ. Τσίπρα χωρίς αυτό απαραίτητα να είναι δική του επιλογή

Τel Aviv 16 Mαίου 2022. Παρά την εκρηκτική κατάσταση στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ βιώνει μια οικονομική έκρηξη που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού καθώς διασχίζεις τη χώρα.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Ήδη από το Μάρτιο έχουν εξαλειφθεί κάθε είδους πανδημικές απαγορεύσεις και τόσο οι πολίτες του Ισραήλ όσο και η ηγεσία του κράτους και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κ. Bennett δεν δείχνουν διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν εκ νέου την ελευθερία και τη δημιουργικότητα μέσα από την Εργασία και το Επιχειρείν.

Με θλίψη λοιπόν παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ειδικά μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στο Σύριζα που δεν μπορεί να παρά να είναι ένα σημάδι συναγερμού για τα μελλούμενα.

Aυτό δεν το κατάφερε από μόνος του ο κ. Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και νοήμων είναι και σώας τα φρένας διατηρεί σε αντίθεση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Biden για τον οποίο υπάρχουν κάτι παραπάνω από ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την διανοητική του συμπεριφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να ξαναβάλει σε τροχιά διακυβέρνησης τον κ. Τσίπρα και τον Σύριζα, χωρίς αυτό απαραίτητα να είναι δική του επιλογή. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ με την έννοια ότι η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαικής Ένωσης, λόγω χρέους βρίσκεται διαρκώς στο έλεος του IMF και της BIS και ως εκ τούτου ο εκάστοτε Έλληνας Πρωθυπουργός δεν διατηρεί πολλά περιθώρια πρωτοβουλιών.

Στη περίπτωση δε του κ. Μητσοτάκη, πιθανόν εξαιτίας συσσωρευμένης πίεσης και κυβερνητικού στρες, ο σημερινός Έλληνας πρωθυπουργός να επιδιώκει μία ώρα αρχύτερα να εγκαταλείψει την διακυβέρνηση της χώρας και όχι μόνο αυτό αλλά και να βγει και ο ίδιος προσωπικά στη πολιτική σύνταξη.

Αυτό που εμποδίζει τον κ. Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές είναι αφενός μεν οι υποδείξεις, αφετέρου η ισχυρή πιθανότητα το κόμμα του, η ΝΔ, να λάβει ένα ποσοστό το οποίο θα είναι πιο σοκαριστικό για τους ψηφοφόρους και τα μέλη του κόμματος από τη φωτιά που κατέκαψε αποτελεσματικά την Εύβοια ή από τον κινηματογραφικό εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό μετά από μία κουταλιά χιόνι.

Εάν ο Κυριάκος μπορούσε να κάνει τις εκλογές σήμερα με την ασφάλεια ότι η ΝΔ δεν θα πέσει κάτω από 20% θα το τολμούσε και στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να έκανε πράξη αυτό που δεν τόλμησε ο κ. Καραμανλής και η οικογένειά του παρά τις τότε σχετικές διαρροές που ήθελαν την οικογένεια του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μετοικεί στις ΗΠΑ και τον ίδιο να επιστρέφει ως καθηγητής πλέον στο Tufts ή στο Harvard όπου θα παρέδιδε μαθήματα ηγεσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να απαλλαγεί από το πικρό ποτήρι. Υπάρχουν στιγμές που το στρες είναι εξοντωτικό για τον ίδιο. Αλλά πρέπει να σφίγγει τα δόντια του και να υπομένει τα καθημερινά πρωτοσέλιδα του Μακελειό γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Η ανάληψη και η διατήρηση του κυβερνητικού θώκου στο Μαξίμου δεν είναι χωρίς τίμημα και δεν είναι απόλυτα  της διακριτικής του ευχέρειας.

Ο κ. Τσίπρας τώρα θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός. Να κερδίσει αυτοδυναμία αλλά και κάποια διεθνή γεγονότα να του επιτρέψουν σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο οι εξελίξεις να οδηγήσουν τη χώρα σε αιώνια και αέναη διακυβέρνηση Τσίπρα και Σύριζα με τις επακόλουθες δίκες και τα ειδικά δικαστήρια που είναι δεδομένο ότι θα στήσουν ο Παπαγγελόπουλος και η Θάνου για τους εμπλεκόμενους στη σημερινή διακυβέρνηση.

Η οδός διαφυγής είναι ένα δύσκολο προσωπικό παζλ για τον καθένα αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα χρειαστεί σε πολλούς εκεί έξω.


Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσίπρα μετά τις χθεσινές εκλογές.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες θερμά για την μεγάλη συνεισφορά, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για τη σημερινή γιορτή της συμμετοχής στη γιορτή της δημοκρατίας. Νομίζω ότι σήμερα κάναμε ένα μεγάλο, ένα σπουδαίο, ένα αποφασιστικό βήμα για να ξανά φέρουμε την ελπίδα πίσω στον τόπο μας, στην πατρίδα μας και το έχει ανάγκη. Θέλω να σας θυμίσω ότι το βράδυ των εκλογών της γλυκιάς ήττας του ’19 γιατί πήραμε 32% του ελληνικού λαού είχα μιλήσει τότε ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό που μας δίνει ο δημοκρατικός κόσμος της πατρίδας μας είναι μια εντολή για εμάς, μια εντολή μετασχηματισμού να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ των, τότε, 30,000 μελών με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που μας στήριζαν και μας στηρίζουν.

Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κάναμε αυτό το βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας νέων και παλιών, 150.000 και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω τον λογαριασμό πιστεύω κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα μ ετην πρωτοφανή συμμετοχή, με την ένταση πάνω από 110.000 μελών, 172.000 συνολικά μέλη της οργάνωσης και της νεολαίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα, πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο ριζοσπαστικό μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών. Ο κόρμός της μεγάλης προδοευτικής παραταξης στον τόπο μας που σήμερα άπλωσ τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά της υπαίθρου, σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Γίναμε σήμερα το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών της χώρας και ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους όσους συμμετείχαμε σε αυτή τη διαδικασία. Πάνω από όλα τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες παλιά και νέα μέλη που προσήλθαν στις κάλπες και έστειλαν πίσω τον λογαριασμό αλλά και με τίμησαν με εμπιστοσύνη τους. Αισθάνομαι βαριά αυτή την ευθύνη τους. Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 3.000 εθελοντές και εθελόντριες στις εφορευτικές επιτροπές, που κρατήσανε αψεγιάδαστη αυτή την διαδικασία από το πρωί, τα μέλη της ΚΠΕ τον Ηλία Νικολακόπουλο τον πρόεδρο της ΚΠΕ, τα μέλη που εργάστηκαν, τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, χιλιάδες μέλη εργάστηκαν για μια διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ΄τι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές όποτε και αν στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η δέσμευση μου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004