kourdistoportocali.comNews DeskΟ Εκτελεστής (των τραπεζιτών) με το Αγγελικό Πρόσωπο

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Εκτελεστής (των τραπεζιτών) με το Αγγελικό Πρόσωπο

Και να σκεφθείτε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός διετέλεσε και στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα

Oμιλούμε για τον Εκτελεστή (των τραπεζιτών) με το Αγγελικό Πρόσωπο.

Για πότε τους υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για πότε τους έστειλε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ούτε και οι ίδιοι το κατάλαβαν.

Ο συναρπαστικός Κυριάκος μέσα σε 20 μέρες έκανε με τους τραπεζίτες ότι δεν τόλμησε να κάνει ο Τσίπρας.

Μόνο που δεν τους ξυλοκόπησε.

Και να σκεφθείτε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός διετέλεσε και στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα.

Οπως περιγράφει συγκλονισμένος ο Αλέξανδρος Κασιμάτης στο protothema.gr μέχρι και τις προσωπικές τσάντες και τους χαρτοφύλακες των τραπεζιτών ερεύνησαν τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού  στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Attica, καθώς και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διενέργεια της εφόδου η Επιτροπή χρησιμοποίησε 120 υπαλλήλους της, οργανωμένους σε κλιμάκια των 10 ατόμων. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων μέχρι και των γραμματέων των στελεχών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή ξήλωσε σκληρούς δίσκους, πήρε έγγραφα, όπως και προσωπικούς υπολογιστές που βρήκε στα γραφεία. Οι έλεγχοι ήταν διεξοδικοί σε όλα τα γραφεία των επικεφαλής των τραπεζών, καθώς τους ζητήθηκε να ανοίξουν ντουλάπες, κλειδωμένους φοριαμούς και ασφαλισμένα συρτάρια.

Σε κάθε τράπεζα ερευνήθηκαν από 20 έως και περίπου 50 γραφεία της ανώτατης διοίκησης, αλλά και των βοηθών τους. Οι τραπεζίτες περιγράφουν το προσωπικό της Επιτροπής που έκανε τον έλεγχο ως «ευγενικούς, αυστηρούς και τυπικούς».

Οι διοικήσεις κάλεσαν τους νομικούς συμβούλους των τραπεζών και, καθώς δεν υπήρχε κάτι παράνομο στις ενέργειες της επιτροπής, περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τη διενέργεια του ελέγχου.

Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορούν στο ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών στις χρεώσεις των τραπεζικών καρτών.

Τα κλιμάκια άρχισαν τους ελέγχους στις 9 το πρωί

Η έφοδος ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Πέμπτης. Τα κλιμάκια ήταν δεκαμελή και εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Attica, καθώς και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ζήτησαν από τα στελέχη να απομακρυνθούν χωρίς να αγγίξουν τίποτε. Οι έρευνες στα γραφεία διευθυνοντων συμβούλων και άλλων ανώτατων στελεχών διήρκεσαν αρκετές ώρες, ενώ συνεχίζονταν ακόμα και στις 4 μετά το μεσημέρι.

Οι λόγοι της εφόδου εκτιμάται ότι συνδέονται με την κοινή πολιτική επιβολής προμηθειών από τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έφοδος προκύπτει έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί για ανάλογες πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έφοδος είχε γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο παρελθόν στον κατασκευαστικό κλάδο όταν δεκάδες υπάλληλοι εισέβαλαν στα γραφεία των μεγάλων εταιρειών συγκεντρώνοντας υλικό, ξηλώνοντας σκληρούς δίσκους από τα γραφεία κ.λ.π.

Τι είχε προηγηθεί;

Oπως απεκάλυψε το Κουρδιστό Πορτοκάλι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός περασμένα μεσάνυχτα με την συνοδεία ενός μόνο αστυνομικού της προσωπικής του ασφάλειας άρχισε να τριγυρνάει στα ATM’s των τραπεζών και να σηκώνει χρήματα με τη κάρτα του αστυνομικού της συνοδείας του, για να διαπιστώσει το ποσό των προμηθειών.

Η κίνηση αυτή του Ελληνα πρωθυπουργού που ταιριάζει γάντι στη φιλοσοφία ενός Δανού ή Νορβηγού πολιτικού τον έκανε να ζητήσει την έφοδο του Ιππικού στις τράπεζες, δηλαδή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ στο γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού και συγκεκριμένα στον υπολογιστή του είναι αποθηκευμένα δημοσιεύματα διεθνών οικονμικών ΜΜΕ που αφορούν στα πεπραγμένα των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αυτά θα αξιοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Και τώρα μία βόμβα της τελευταίας στιγμής-στη κυριολεξία: H νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προτείνει την συγχώνευση των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών σε 2. Ηδη η σχετική οδηγία “ταξιδεύει” με αποδέκτη τον Γιάννη Στουρνάρα.

Συνυπολογίστε και τη νέα τραπεζική τάση (τις ψηφιακές τράπεζες) για να συνειδητοποιήσετε ότι αλλάζει εντελώς ο χάρτης του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Οσο αφορά την Ελλάδα, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να “κρύψει” με μαεστρία τα 100 δις κόκκινα δάνεια που είναι έτοιμα να εκραγούν με απρόβλεπτες συνέπειες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μετά από 10 χρόνια μνημόνια καταδεικνύουν την αποτυχία της εφαρμογής των μνημονίων και κυρίως τον νοσηρό ρόλο της Μέρκελ που επέτρεψε στη κυβέρνηση Σύριζα να εξέλθει από τα Μνημόνια με 100 δις κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες!

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK