kourdistoportocali.comNews DeskΟ Economist κηρύσσει το τέλος του φθηνού χρήματος> Η εποχή των Μονόκερων τελείωσε

Ανάλυση

Ο Economist κηρύσσει το τέλος του φθηνού χρήματος> Η εποχή των Μονόκερων τελείωσε

Είναι σπάνιο στις μέρες μας να βρεις μια startup που να υποστηρίζει την ανάπτυξη με κάθε κόστος. Οι ιδρυτές ανακάλυψαν ξανά την έννοια της λιτότητας

Οι δουλειές δεν πήγαιναν ποτέ καλύτερα όσο σήμερα για τους τεχνολογικούς γίγαντες της Αμερικής: Μετά την πτώση το 2022, η συνδυασμένη αγοραία αξία της Alphabet, της Amazon, της Apple, της Meta και της Microsoft έχει αυξηθεί κατά 70%, σε πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τις αρχές του 2023, εν μέσω της διαφημιστικής εκστρατείας για την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επίσης ωθήσει κι άλλους στα ανώτερα κλιμάκια του χώρου.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Nvidia, μια πρωταθλήτρια των τσιπ AI, ανέφερε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 265%, από έτος σε έτος, το τρίμηνο έως τον Ιανουάριο. Η αγοραία αξία της έχει εκτοξευθεί από περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την την πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία της Αμερικής. Η OpenAI, η κατασκευάστρια του ChatGPT, και άλλοι δημιουργοί τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Anthropic, έχουν γίνει διάσημοι, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Έχουν εμφανιστεί επίσης χιλιάδες μικρότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Και είναι τόσο πολλές που ένα μικρό νησί της Καραϊβικής που ονομάζεται Ανγκουίλα, του οποίου η διαδικτυακή καταλήξη είναι «.ai», συμβάλει πλέον στο ένα τρίτο περίπου του προϋπολογισμού της τοπικής κυβέρνησης μόνο και μόνο από τις αδειοδοτήσεις του «.ai», σύμφωνα με το Rest of World, ένα ψηφιακό κόμβο.

Και ένα τελευταίο σημάδι της τρέλας που επιστρέφει στη Silicon Valley: Ο Adam Neumann, ο έκπτωτος ιδρυτής της WeWork, μιας εταιρείας κοινής χρήσης γραφείων που κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο μετά από χρόνια ζημιών, έκανε μια προσφορά στις 5 Φεβρουαρίου για να ξαναπάρει τα ηνία της εταιρείας. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η νεοφυής σκηνή της Αμερικής επιστρέφει στην προηγούμενη πληθωρικότητα της. Πρώτον, η υποδοχή από τη διοίκηση και τους πιστωτές της WeWork για την επιστροφή του Neumann ήταν χλιαρή.

Οι εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) επένδυσαν μόλις 170 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα πέρυσι, ποσό μειωμένο κατά το ήμισυ από το 2021, σύμφωνα με την PitchBook, μια ερευνητική εταιρεία. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις υψηλού προφίλ, όπως η OpenAI, οι επενδυτές δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την υπογραφή επιταγών σε υψηλές αποτιμήσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, ο αριθμός των μονόκερων, δηλαδή των ιδιωτικών εταιρειών με αποτιμήσεις άνω του 1 δισ. $, εκτινάχθηκε στα ύψη στην Αμερική. Το 2021 ήταν 344. Ο αριθμός πέρυσι μόλις 45.

Σε μεγάλο βαθμό φταίει το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος.

Στα χρόνια της αφθονίας, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονταν για να αποκτήσουν ένα κομμάτι από τις πιο πολυδιαφημισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι εταιρείες τεχνολογίας δεν είχαν καμία ανάγκη να αξιοποιήσουν τις δημόσιες αγορές για την απόκτηση κεφαλαίων. Επενδυτές-crossover όπως η Tiger Global και η Coatue, που δραστηριοποιούνται τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές αγορές, πλημμύρισαν με την ισιχυρή παρουσία τους τη Silicon Valley. Ο Dharmesh Thakker της Battery Ventures, μιας εταιρείας VC, υπενθυμίζει ότι οι ιδρυτές θα μπορούσαν «να συγκεντρώσουν χρήματα μέσω μιας μόνο κλήσης Zoom». Το 2021, οι επενδυτές-crossover αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ της χρηματοδότησης των startups. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει, συνεισφέροντας πέρυσι λιγότερο από το ένα τρίτο.

Σήμερα οι επενδυτές σκέφτονται το πώς να πουλήσουν τα μερίδιά που κατέχουν στους μονόκερους του παρελθόντος.

Τα περισσότερα κεφάλαια των VC λειτουργούν συνήθως σε μια διάρκεια δέκα ετών, υποστηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις στην πρώτη πενταετία και εξαργυρώνοντας στη δεύτερη. Έτσι, με περισσότερους από 700 μονόκερους, σε συνδυασμένη αξία 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διακυβεύεται ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Ο πρώτος τρόπος εξόδου είναι μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO). Ωστόσο, η αγορά IPO παραμένει σε στάση, με 83 καταχωρίσεις που υποστηρίζονταν από VC το 2023, από 309 το 2021. Πολλές από αυτές που εισήχθησαν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της Instacart, μιας επιχείρησης παράδοσης ειδών παντοπωλείου και της Klaviyo, μιας εταιρείας λογισμικού, διαπραγματεύονται κάτω από την αρχική τους τιμή.

Ο Arm, ένας σχεδιαστής τσιπ του οποίου η τιμή της μετοχής έχει υπερδιπλασιαστεί από την εισαγωγή του τον Σεπτέμβριο, αποτελεί σπάνια εξαίρεση.

Οι εταιρείες που σχεδιάζουν μια δημόσια εγγραφή φέτος το κάνουν συχνά βασιζόμενες σε μειωμένες αποτιμήσεις: Ο Reddit, ένας ιστότοπος κοινής χρήσης μιμιδίων, σχεδιάζει να εισαχθεί στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι ιδιωτικής αποτίμησης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Ο δεύτερος δρόμος προς μια έξοδο -μια πώληση σε έναν εταιρικό αγοραστή- είναι επίσης εν μέρει αποκλεισμένος. Μόνο 698 εταιρείες που υποστηρίζονται από VC στις ΗΠΑ αγοράστηκαν από εταιρείες πέρυσι, σύμφωνα με το PitchBook, από 1.311 το 2021. Οι αποκαλούμενοι Trustbusters, ομοσπονδιακές υπηρεσίες που διώκουν τα καταπιστεύματα σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, έχουν κρατήσει στο περιθώριο τις Big Tech, που κάποτε ήταν κατά συρροήν αγοραστές. Τον περασμένο μήνα η Amazon εγκατέλειψε την προσφορά της για την εξαγορά της iRobot, μίας κατασκευάστριας ρομπο-ηλεκτρικών σκουπών, μετά από έλεγχο από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Η πώληση σε άλλον ιδιώτη επενδυτή —η τρίτη επιλογή— δεν είναι επίσης πολύ ελκυστική. Οι ιδιωτικές αποτιμήσεις στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά είναι χαμηλότερες από αυτές στον τελευταίο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων για περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα των μονόκερων, σύμφωνα με την Caplight, έναν πάροχο δεδομένων. Η Discord, μια υπηρεσία μηνυμάτων, εκτιμήθηκε πρόσφατα στη δευτερογενή αγορά στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, από αποτίμηση σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν συγκέντρωσε κεφάλαια για τελευταία φορά το 2021.

Μέσα στην ξηρασία, κάποιοι μονόκεροι έχουν απλά καταρρεύσει.

Η Convoy, μια startup logistics που συγκέντρωσε κεφάλαια για τελευταία φορά το 2022 σε αποτίμηση σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έκλεισε τον Οκτώβριο. Ο Veev, ένας μονόκερος αφιερωμένος στην κατεδάφιση οικοδομημάτων, έκλεισε τις πόρτες του τον Νοέμβριο και ρευστοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο Samir Kaji της Allocate, μιας εταιρείας που συνδέει επενδυτές με κεφάλαια VC, πιστεύει ότι πολλοί μονόκεροι θα «αγοραστούν ήσυχα για… ανταλλακτικά».

Επιστροφή στο γκαράζ

Αυτή είναι μια θλιβερή μοίρα για τους ιδρυτές, τους υπαλλήλους και τους επενδυτές αυτών των κάποτε υποσχόμενων εταιρειών. Αλλά οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά. Ο Tom Tunguz της Theory Ventures, μιας άλλης εταιρείας VC, εκτιμά ότι η πτώση της χρηματοδότησης από το 2021 είναι απλώς μια επιστροφή σε μια μακροπρόθεσμη τάση που απομακρύνθηκε από την πορεία της πανδημίας. Και υπάρχουν πολλά να γιορτάσουμε όσον αφορά τη νέα νηφαλιότητα της Silicon Valley.

Είναι σπάνιο στις μέρες μας να βρεις μια startup που να υποστηρίζει την ανάπτυξη με κάθε κόστος. Οι ιδρυτές ανακάλυψαν ξανά την έννοια της λιτότητας. Πολλοί είναι προσεκτικοί με τις προσλήψεις τους, σε μια εντυπωσιακή αντίθεση με τη μάχη για την αναζήτηση ταλέντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι οι γίγαντες του κλάδου έχουν κατακλύσει την αγορά με χιλιάδες τεχνικούς μετά από μια μακρά περίοδο απολύσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια η Alphabet, η Amazon, η Meta και η Microsoft έχουν απολύσει περισσότερους από 75.000 υπαλλήλους.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει στις αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις όχι μόνο νέες επιχειρηματικές ιδέες, αλλά και τρόπους να κάνουν περισσότερα με λιγότερα.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις καίνε περίπου τα μισά μετρητά τους στην πώληση των προϊόντων τους και το ένα τρίτο στη μηχανική. Οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης για πωλητές και κωδικοποιητές αυξάνουν την παραγωγικότητα κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, μειώνοντας το ποσό του κεφαλαίου που χρειάζονται για να συγκεντρώσουν.

Με τον καιρό, οι μονόκεροι ίσως τελικά και να χαθούν εντελώς…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK