kourdistoportocali.comNews Desk«Ο Δημήτρης Σιούφας όπως τον έζησα»

Του Πέτρου Κασιμάτη

«Ο Δημήτρης Σιούφας όπως τον έζησα»

«Μας εκανε να πιστέψουμε πως ειχε νικήσει το θάνατο. Ηταν τόσο πειστικός στο μοναδικό του ψέμα»

Ενας «μοναχικός λύκος» λείπει απελπιστικά απο αυτο που ονομάζουμε στην Αθηναϊκή χωματερή, πολιτικό γίγνεσθαι.
Την Τρίτη στις 9.30 το πρωί στη Βουλή , θα τελεστεί το πολιτικό του μνημόσυνο.
Η ζωή ειναι άδικη τις περισσότερες φορές. Δεν αφήνει να αναδειχθούν οσο θα επρεπε οι δυνατοί παικτες στη διακυβέρνηση της χωρας.
Η χώρα μας η «Κολομβια των Βαλκανίων» δεν ειχε ποτε την πολυτέλεια να λειπουν απο την κοινωνία των σοβαρών τέτοια αναστήματα.
Ο άνδρας ειναι ο Δημήτρης Σιουφας.

«Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιοτης»γραφει ο Εκκλησιαστης. Ας ειναι. Στο Α’ νεκροταφείο παραδίπλα απο τον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου στην ατραπό που αναπαύονται τα Κόκαλα αγωνιστών του ‘21 , εκεί δεξιά καθώς μπαίνεις στο κοιμητήριο βρίσκεται η τελευταία κατοικία του ευπατρίδη της πολιτικής.
Ο πρωην Προεδρος της Βουλης δεν έκοψε ποτε με το μαχαίρι του συμφέροντος. Φτωχόπαιδο, περπατούσε με τις ώρες στα χρονια τα δύσκολα για να πάει σχολείο στη λασπουριά της ορεινής Καρδίτσας. Που ο χειμώνας εκεί , δεν ειναι παίξε -γέλασε. Δούλευε απο τα μικρά του στο φτωχικό καφενείο του πατέρα του στο χωριό κι εκεί έμαθε τα μυστικα του καφέ, χούι που θα τον ακολουθήσει μεχρι τις έσχατιες του βίου του -ναι αυτο το μαγικό ξορκι του εσπρεσο ηταν η μέγιστη αδυναμία του στις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας. Οπως και τον αλλο δαίμονα , το τσιγάρο που στα στερνά του μονάχα κατάφερε να το αναχαιτίσει. Αλλα τι να το κανεις…Χαμένος κόπος. Κανεις δεν έβαλε στο μυαλό των καπνιστών την ουσια μιας φράσης -παραφράζοντας τον Καρούζο- «Αναμμένο τσιγάρο και στο βάθος θάνατος…».

Ο Σιουφας άφησε έντονα το πολιτικό του αποτύπωμα, γιατί ηταν ο πιο γνήσιος εκφραστής του δόγματος «χτίζουμε πάντα με σεβασμό σε αυτο που βρήκαμε απο τους άλλους».
Δεν υπήρξε ποτε έξαλλος οπαδός της λογικής της «καμένης γης» και παρα την δωρική του αυστηρότητα διέθετε εναν αγωγό γάργαρης και ανόθευτης καλοσύνης.

Ο Δημητρης Σιουφας δεν σήκωσε άσπρη σημαία στη ζωή του κι η πολιτική του παρουσία ηταν γεμάτη απο Αργοναυτικες εκστρατείες . Ως υπουργός Ανάπτυξης ειχε μια εμμονική προσήλωση στην καινοτομία και γνώριζε πως δεν περίσσευαν οι ώρες δημιουργώντας ως αργα τη νύχτα στο υπουργείο πολιτικές ουσίας. Ως Προεδρος της Βουλης τα περισσοτερα απ οσα εκανε δεν εγιναν γνωστά. Με δικη του απόφαση. Κανεις δεν θα μάθει πως έσωσε τον δάσκαλο Λερουνη απο τα χέρια των Ταλιμπάν επιστρατεύοντας την κοινοβουλευτική διπλωματία. Κανεις δεν θα μάθει πως επέστρεψε ως απαράδεκτη την πρωτη επιστολή που έστειλε ο τότε Προεδρος της Βουλης των Σκοπίων αναγράφοντας φαρδιά-πλατιά το όνομα Δημοκρατια της Μακεδονίας. Κανεις δεν θα μάθει πως σε πολλές περιπτώσεις βοηθούσε – χωρίς να το μάθει ποτε κανεις- πληρώνοντας ο ίδιος απο την τσέπη του για να μην ζημιωθεί το Ελληνικό δημόσιο…
Αν γεμίσουν οι σελίδες με τέτοια περιστατικά , σίγουρα θα τον αδικήσουμε γιατί σαφώς ξεχνάμε η αγνοούμε τα περισσοτερα.

Κάποιες φορές – αν και δεν το εξομολογήθηκε ανοιχτά- ενοιωσε σαν να πίνει το κώνειο της διάψευσης. Γιατι γνώριζε καλά αυτο που απέδωσε καποτε υπέροχα ο Τζωρτζιλ «Οι εχθροί μας δεν βρίσκονται στα απεναντι έδρανα. Εκει ειναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Οι εχθροί μας βρίσκονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα δίπλα μας…». Αυτο το τελευταίο δεν ήθελε πολυ να το παραδεχθεί -γιατί η ηγεμονία του «πράττω καλά τη δουλειά μου» δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Οταν η ζωή το επιβεβαίωνε ο Σιουφας με τον αναπτήρα στο χέρι άναβε ξανά και ξανά το ρημάδι…

Σε καιρούς χαλεπούς η κουβέντα μαζι του ηταν μια νεα αναγνωση στο τοπίο. Ο Σιουφας δεν καβάλησε ποτε αυτο που χυδαία και με αγοραίο τροπο ονομάζουμε πολιτικό καλάμι. Δεν τον ένοιαζε που παραδέχονταν οι περισσότεροι πως ηταν ο αντικαταστατος Νο2 στο ηγετικό πολιτικό σχήμα της κυβερνητικής ηγεμονίας της κεντροδεξιάς. Ισορροπούσε πάνω στην άβυσσο, ηταν ακριβοδίκαιος, πίστευε στους ανθρώπους γιατί τον ένοιαζε η αναγέννηση της δόλιας πατρίδας -κι αυτο ίσως ηταν το ευαίσθητο σημείο του για λάθη που έσπευδε να τα διορθώνει . Μα ποιος ειναι αλάνθαστος….
Ο Σιουφας ακολουθούσε πιστα ενα μυστικό αλφαβητάρι ζωης. Που έλεγε πως «το χειροκρότημα κωφεύει και τα διάσημα θαμπώνουν». Κοίταζε βοηθώντας οσο μπορουσε τον Καραμανλή να φτιάξουν ενα αντιπροσωπευτικό κυβερνητικό σχήμα, λειτουργούσε σαν αιώνιος έφηβος και διεμβολιζε όλες τις πολιτικές παρατάξεις γιατί ειχε εναν γλυκό λόγο ουσίας για την οικουμενική προσφορά.
Δεν ειχε ωράρια. Η οικογένεια του τον ειχε χάσει γιατί απερίσπαστος αναζητούσε ευτυχές τέλος στην Αργοναυτική του Εκστρατεία. Τουλάχιστον για 25 χρονια ειχε να κανει διακοπες. Συναγωνιζοταν σε αυτο το ρεκόρ με τον Αντιπρόεδρο του Γιώργο Σούρλα. Η άλλη Αντιπρόεδρος της Βουλης η Ελσα Παπαδημητριου είπε το πιο εύστοχο τη μέρα της θανης του. «Μας παρέσυρε και μας εκανε να πιστέψουμε πως ειχε νικήσει το θάνατο. Ηταν τόσο πειστικός στο μοναδικό του ψέμα».

Ο Σιουφας υπήρξε ένας δυνατός παίκτης του κοινοβουλετικου πεδίου. Έβαλε ξανά στο πολιτικό λεξιλόγιο τις λέξεις «καλοσύνη» και «ανταμοιβή» που επι χρονια παρέμεναν ξεχασμένες απο την αγριότητα της πολιτικής μάχης. Ήπιε αργα και βασανιστικά το κώνειο του πιο αδυσώπητου πολέμου γιατί ήξερε βέβαια πως «στην πολιτική δεν μοιράζουν κουφέτα».

Λίγοι συνάδελφοι του θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μια τέτοια υστεροφημία -γιατί έκαναν το λάθος να τάζουν θέσεις και να …διευθετούν χρησιμοποιώντας …κομμένα τηλέφωνα (οπως το διαβάζετε) η άλλοι που δεν έμαθαν πως δεν κόβεις ποτε με το μαχαίρι του συμφέροντος.
Ακομα και τα χαρτιά αν μετέφερε καποιος κοντά του, δουλεύοντας για τον Σιουφα, ίσως αυτη η άσκηση να ηταν μια ευεργεσία στον ίδιο τον εαυτό του.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK