kourdistoportocali.comNews DeskO CEO της Πειραιώς κάνει ότι δεν τολμά ο πρωθυπουργός στους χρεοκοπημένους κρατικούς οργανισμούς

Τράπεζα Πειραιώς

O CEO της Πειραιώς κάνει ότι δεν τολμά ο πρωθυπουργός στους χρεοκοπημένους κρατικούς οργανισμούς

Αφού πρώτα εξήντλησε κάθε μέσο συννενόησης με τους εργαζόμενους

Αυτό που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση σε όλους τους χρεοκοπημένους δημόσιους οργανισμούς το κάνει ο κ. Χρήστος Μεγάλου στη Τράπεζα Πειραιώς αφού πρώτα εξήντλησε κάθε μέσο συννενόησης με τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ.

Προχώρησε σε απολύσεις.

Πως θα γίνει διαφορετικά σ΄ένα κράτος που πληρώνουμε 2,6 δις ευρώ το χρόνο για τους κρατικούς οργανισμούς;

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ θα σταματήσουν να λειτουργούν το 2028!

Δηλαδή κλωτσάμε το τενεκεδάκι στο μέλλον! Πως γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα είναι πρωθυπουργός το 2028;

Δυστυχώς έτσι δεν μπορεί να κυβερνηθεί αυτό το κράτος. Δίχως μεταρρυθμιστική τόλμη και διάθεση για ρήξεις με εργατοπατέρες, διαπλοκή και πάει λέγοντας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας 24 εργαζομένων, η Τράπεζα Πειραιώς διευκρινίζει ότι η σχετική απόφαση ελήφθη με βασικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της Τράπεζας και των εργαζομένων της, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί στα χρόνια της κρίσης μειώσεις μισθών και μεταβολές εργασιακών συνθηκών για να εργάζονται σήμερα σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον με υπευθυνότητα και διαφάνεια.

Πριν την καταγγελία των συμβάσεων, είχαν προηγηθεί, για περίπου ένα εξάμηνο, επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τη συνέχιση της απασχόλησης των 24 ατόμων στον Όμιλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ. Οι προσπάθειες αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από τους ίδιους, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, με τη μη αποδοχή της πρότασης να μετακινηθούν στην Ιntrum, όπου μεταφέρθηκε το αντικείμενο της εργασίας τους, με πλήρη διασφάλιση:

  • της θέσης απασχόλησης,
  • των δικαιωμάτων (εργασιακών και ασφαλιστικών),
  • των προνομίων (χαμηλότοκα δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ομαδικά ασφαλιστικά

προγράμματα κλπ), και

  • μπόνους 9 μισθών,

η Τράπεζα, εφαρμόζοντας τη συμφωνία της ΟΤΟΕ, πρότεινε εναλλακτικές δυνατότητες, τόσο για την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας στο Όμιλο όσο και για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αποδέχθηκαν προτάσεις για:

  1. απασχόληση στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας,
  2. απασχόληση σε θυγατρική της Τράπεζας στην Αττική,
  3. ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με ενισχυμένες απολαβές.

Κατόπιν αυτού, η Διοίκηση, ενεργώντας υπεύθυνα απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν την Τράπεζα Πειραιώς καταβάλλοντας υπέρμετρη προσπάθεια για να επιστρέψει η Τράπεζα σε κερδοφορία και να είναι σήμερα ανταγωνιστική, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην μόνη εναπομείνασα επιλογή, αυτή της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.

Ετσι το έσχατο μέτρο της απόλυσης, ενεργοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς για πρώην εργαζόμενους της μονάδας RBU, οι οποίοι, μη αποδεχόμενοι να μεταβούν στην Intrum Hellas που ανέλαβε τις εργασίες του RBU και αποφασίζοντας να παραμείνουν στην Τράπεζα, αρνήθηκαν όλες τις εναλλακτικές που τους πρόσφερε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε τη λύση των συμβάσεων εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU-μεταδίδει το Capital.gr (Nένα Μαλλιάρα).

Ο κίνδυνος της απόλυσης είχε καταστεί ρητώς σαφής στους εργαζόμενους από τη διοίκηση της Τράπεζας κατά τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις τους ενόψει των εξελίξεων στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, η Τράπεζα, πέραν των κινήτρων που πρόσφερε στους εργαζόμενους για τη μετάβασή τους στο νέο σχήμα της Intrum Hellas που ανέλαβε τις εργασίες του RBU, έδωσε εναλλακτικές απασχόλησης στους εργαζόμενους που θέλησαν να παραμείνουν στην Τράπεζα, έστω και αν το αντικείμενό τους είχε καταργηθεί.

Για όλο το πλαίσιο, τόσο των όρων μετάβασης των εργαζομένων στην Intrum Hellas, όσο και ενημέρωση για τις εναλλακτικές που θα είχαν όσοι δεν αποδέχονταν τη μετακίνησή τους, είχε προηγηθεί συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την ΟΤΟΕ.

Οι επαφές της Τρ. Πειραιώς με την ΟΤΟΕ

Η συνεννόηση με την ΟΤΟΕ είχε επιτευχθεί, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς στη συμφωνία με την Intrum είχε επιτύχει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία απώλεια θέσης εργασίας, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην εργασία και διασφαλίζοντας και τις 1.300 θέσεις της μονάδας RBU.

Οι θέσεις αυτές, μαζί με τις δραστηριότητές της της RBU μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία στις 16 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η Τράπεζα προστάτευσε τα συμφέροντα και το επαγγελματικό μέλλον όλων των εργαζομένων, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις έτσι ώστε, πέρα από όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, οι εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στο νέο επιχειρηματικό σχήμα να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους στην Τράπεζα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, είχε καλέσει εγκαίρως όσους εργαζόμενους της RBU δεν είχαν αποδεχτεί την πρόσκληση μετάβασής τους στην Intrum Hellas, “να το πράξουν αξιολογώντας το μέλλον και τις επαγγελματικές τους προοπτικές, καθώς η Τράπεζα θα επανεξετάσει τη στάση της, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εναλλακτικές επιλογές, με γνώμονα την πλήρη λειτουργία της νέας εταιρείας”.

Χθες, ωστόσο, οι απολύσεις των 24 εργαζομένων της πρώην RBU προκάλεσαν αντιδράσεις από την ΟΤΟΕ, η οποία με ανακοίνωσή της, προειδοποίησε για κινητοποιήσεις στον κλάδο.  Η ΟΤΟΕ είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, με αντικείμενο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εφαρμογής της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς – ΟΤΟΕ – Συλλόγου Τράπεζας Πειραιώς που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας.

Ο κ. Μεγάλου δήλωσε στην ΟΤΟΕ ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξάντλησε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης και τοποθέτησης των 150 εργαζόμενων που παρέμειναν στην Τράπεζα.

Κατόπιν αυτού, ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται και κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους.

Ζητώντας την ανάκληση των 24 απολύσεων, η ΟΤΟΕ έχει προγραμματισμένες συναντήσεις σήμερα στη Βουλή με την εκπρόσωπο και υπεύθυνη του ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακά θέματα, Έφη Αχτσιόγλου, με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Στεργίου, στα γραφεία του κόμματος.

Τι αναφέρει η εσωτερική ενημέρωση της Τρ. Πειραιώς στο προσωπικό

Στο πλαίσιο του συνεχούς και ανοικτού διαλόγου με το ανθρώπινο δυναμικό, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε χθες σε εσωτερική ενημέρωση του προσωπικού για τις απολύσεις των 24 εργαζομένων της πρώην RBU. Στην εσωτερική ενημέρωση αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

“Χωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς, η Τράπεζα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε άμεση επικοινωνία με όλους τους εργαζόμενους στο πρώην RBU, οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς:
– διασφάλισε το σύνολο των 1.300 θέσεων εργασίας των συναδέλφων του πρώην RBU στην Intrum Hellas
– συμφώνησε με την ΟΤΟΕ τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σήμερα και στο μέλλον, με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων
– εξασφάλισε μπόνους 5 μισθών και πρόσθετου πριμ μετάβασης και παραμονής στη νέα εταιρεία 4 μισθών
– ενημέρωσε εγκαίρως για τις εξαιρετικά περιορισμένες διαθέσιμες ανάγκες προς κάλυψη
– γνωστοποίησε σε κάθε εργαζόμενο που επέλεξε να μην μεταφερθεί στη νέα εταιρεία τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στον Όμιλο, μέσω ατομικών συναντήσεων και επιστολών
– παρέτεινε την προθεσμία αποδοχής της μεταφοράς εργαζομένων στην Intrum Hellas, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία επιλογής, σε χρόνο όπου όλα τα δεδομένα ήταν πλέον γνωστά
– δημιούργησε πρόγραμμα αποχώρησης, ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους του πρώην RBU.

Οι περισσότεροι έκριναν θετικά τις προτάσεις και εργάζονται στη νέα εταιρεία ήδη από 16/09/19. Μια, όμως, ομάδα εργαζομένων, παρά τις παραπάνω εναλλακτικές επιλογές, απέρριψε κάθε πρόταση, είτε για τη μεταφορά τους στο δίκτυο καταστημάτων ή σε θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας στην Αττική, είτε για την ένταξή τους σε ειδικό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης με σειρά επιπρόσθετων παροχών.

Η Τράπεζα, μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε, στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 02/12/19 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU, εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σήμερα καταφέρει να διαμορφώσει συνθήκες που την καθιστούν ανταγωνιστική και κερδοφόρο μετά από πολύχρονη περίοδο δυσκολιών. Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσει την επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων, με τη συνδρομή όλων των εργαζομένων της”.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK