kourdistoportocali.comNews DeskO Bακάκης υπέκυψε στους ακτιβιστές μετόχους και ανοίγει νέα καταστήματα

Γεμίσαμε οξυδερκείς

O Bακάκης υπέκυψε στους ακτιβιστές μετόχους και ανοίγει νέα καταστήματα

Οι γονείς ανά την περιφέρεια ψωνίζουν για τα βλαστάρια τους στα Jumbo κι εκείνα με τη σειρά τους γίνονται καταληψίες της ΑΣΟΕΕ

Ωχ, θα γεμίσουμε καταστήματα Jumbo σε όλη την Ελλάδα ώστε οι οξυδερκείς ανά την περιφέρεια γονείς να μην χαλάνε τα χατήρια των οξυδερκών βλασταριών τους τα οποία καθώς μεγαλώνουν θα γίνονται καταληψίες της ΑΣΟΕΕ και θα ψηφίζουν Σύριζα.

Γράφει η Αθηνά Δημητρίου

Προφανώς δεν φταίει μόνο ο μητρικός θηλασμός αλλά πολλοί παράγοντες  οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη οξυδερκών Ελλήνων με αποτέλεσμα όταν μεγαλώνουν αντί να έχουν πρότυπο τον Ζάκεμπεργκ, έχουν τον Παπαδημούλη και ξεκινάνε τη μπαχαλάκικη καριέρα τους με καταλήψεις.

Ε, κάτι φταίει γι΄αυτές τις χαμένες γενιές και πρέπει να το ψάξουμε.

Για παράδειγμα αποκλείεται οι νεανίες της φωτογραφίας να μην έχουν περάσει από τα Jumbo της Kατερίνας Στανίση.

Ο ταλαντούχος επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης υπέκυψε στους ακτιβιστές μετόχους οι οποίοι στη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης τον κατηγόρησαν για συντηρητισμό και αποφάσισε να κάνει opening νέου καταστήματος στη Μυτιλήνη, μετά το πρόσφατο στην Κατερίνη!

Η επέκταση της αλυσίδας στη Μυτιλήνη (όπου ήδη διέθετε παρουσία μέσω συνεργάτη) εντάσσεται το πλάνο ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Το νέο κατάστημα ακολουθεί τη δημιουργία νέου σημείου πώλησης στην Κατερίνη που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

 

Οπως αποκαλύπτει ο Νίκος Χρυσικόπουλος στο Capital.gr  στην εγχώρια αγορά η αλυσίδα διαθέτει ήδη δίκτυο 52 καταστημάτων. Το business plan του Ομίλου προβλέπει πως στην Ελλάδα (όπως και στην Κύπρο και στην Βουλγαρία) θα πραγματοποιείται η προσθήκη ενός καταστήματος ανά διετία.

Με βάση τα τελευταία παρουσίαση της εταιρείας (Οκτώβριος 2019), στην Ελλάδα πραγματοποιείται το 62% των πωλήσεων του ομίλου και προέρχεται το 55% της προ φόρων κερδοφορίας.

Τι είχε συμβεί όμως στη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης;

Μετοχικό ακτιβισμό που είχε χρόνια να δει η ελληνική αγορά αντιμετώπισε ο ισχυρός άντρας της Jumbo Απόστολος Βακάκης.

Μια γενική συνέλευση που αναμενόταν as usual μια σημαντική μερίδα θεσμικών επενδυτών που έχουν επενδυτική θέση στην εταιρεία κατηγόρησαν για συντηρητισμό τη διοίκηση και έδειξαν τις προθέσεις τους καταψηφίζοντας συγκεκριμένα θέματα.

Η ατζέντα προφανώς εγκρίθηκε και με απαρτία του 82,5% των μετόχων ενέκρινε κατά πλειοψηφία όλα τα θέματα, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό, το 44% των συμμετεχόντων καταψήφισε την επανεκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εκτελεστικών και μη, αλλά και τη διατήρηση της επταμελούς του σύνθεσης.

Ο Απόστολος Βακάκης, στον οποίο πιστώνεται το μεγαλύτερο μέρος από την εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης της εταιρείας εδώ και τρεις δεκαετίες, δεν άφησε εύλογα αναπάντητη την ευθεία αμφισβήτηση της διοίκησής του και αναφέρθηκε στο όραμα της διοίκησης και τη διατήρηση υψηλών διαθεσίμων που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. «Κάποιοι αναλύουν νούμερα και πίνακες, αλλά δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα της καθημερινής δραστηριότητας».

Η σχετικά μικρή πλειοψηφία με την οποία εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελεί έμμεση εκδήλωση πίεσης από μερίδα Ελλήνων και ξένων θεσμικών για την αλλαγή στρατηγικής, όπως είπε καθώς θέλουν μια πολιτική επιθετικότερης αύξησης μεριδίων, ταχείας επέκτασης του δικτύου σε υφιστάμενες και νέες αγορές και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει ο όμιλος.

Επιδιώκουν, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, μια ριζική μεταβολή στο μοντέλο οργανικής ανάπτυξης που έχει ακολουθήσει επιτυχώς η Jumbo εδώ και πολλά χρόνια, και το οποίο της επέτρεψε στην εταιρεία να βγει ισχυρή από την κρίση, να εδραιώσει την παρουσία της στην Ελλάδα, να εξελιχθεί σε μια υπεραγορά χωρίς φαγητό, μόδα και ηλεκτρονικά, με 40.000 προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων της σε μέση τιμή πώλησης τα 4,99 ευρώ και να επεκταθεί με επιτυχία σε Κύπρο και Βαλκάνια.

«Έμμεσα ασκείται μια πίεση προς τη διοίκηση να ακολουθήσει μια διαφορετική επιλογή. Όσο, όμως ηγούμαι αυτής της εταιρείας, η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί. Η Jumbo θα παραμείνει μια μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική εταιρεία. Επιζητούμε την ανάπτυξη, αλλά όχι τη γιγάντωση . Δεν πιστεύω στις αχανείς εταιρείες, ούτε σε πολιτικές που μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι ευχάριστες, αλλά απέχουν από το να είναι βιώσιμες. Είμαι εδώ για να κρατάω ισορροπία, ένα μοντέλο όχι για 1-2 χρόνια, αλλά για πολύ περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Βακάκης.

Και έγινε ακόμη πιο αιχμηρός, αναφέροντας ότι αντιστέκεται «σε κάποιους που θέλουν να καθίσουν στα πόδια του πιλότου» και ότι «ορισμένοι από την άνεση του γραφείου τους με θέα στο ποταμό Χάντσον, στην Νέα Υόρκη, διατυπώνουν μομφές για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναπτύσσεται γρηγορότερα».

«Έχουν δικαίωμα, βέβαια, να υποστηρίζουν την άποψή τους, γιατί έχουν βάλει τα λεφτά τους στην εταιρεία. Όμως υποτιμούν το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε. Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια δεν είναι περίπατος στο πάρκο, είναι μία έρημος μέσα στην οποία καλούμαστε να πορευτούμε», σημείωσε με το γνωστό του ύφος.

Υπερασπιζόμενος την στρατηγική της Jumbo, τόνισε ότι «ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας για το παρόν και το μέλλον είναι η Jumbo να παραμείνει μια μικρή, υπερεθνική εταιρεία». Πρόκειται για μοντέλο που έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία τα γνώριζαν όσοι αποφάσισαν να επενδύσουν στην εταιρεία, είπε και αποκάλυψε ότι ουδέποτε ήταν στόχος του να επεκταθεί εκτός Ελλάδας, από τη στιγμή όμως που η κρίση έπληξε τη χώρα και ανεκόπησαν οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης, η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος.

Στη Ρουμανία η ωρίμανση του δικτύου των καταστημάτων ήρθε γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, ο στόχος είναι η ανάπτυξη με ρυθμό 3-4 καταστήματα το χρόνο, με στόχο τα 50 συνολικά. Η πορεία πρέπει να υποστηριχθεί από δομές και οργάνωση που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε. Πρέπει να κατοχυρώσουμε την παρουσία μας εκεί που βρισκόμαστε, πριν επεκταθούμε, σημείωσε.

Στην Ελλάδα η επέκταση του δικτύου θα γίνει με φειδώ και το δίκτυο καταστημάτων δεν θα ξεπεράσει τα 55 (από 52 σήμερα), με την προσδοκία να αξιοποιηθεί η ανάπτυξη, η οποία είναι το ζητούμενο και όχι δεδομένο.

Ο κ. Βακάκης εμφανίστηκε εκ νέου εξαιρετικά επιφυλακτικός για τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα περνά «κρίση αισιοδοξίας».

Όσο αφορά την επιλογής της εταιρείας να διατηρεί υψηλότατη ρευστότητα – έχει με στοιχεία εξαμήνου ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 510 509 εκατ.ευρώ), σε ερώτηση μετόχου αν σκέφτεται την πιθανότητα επιστροφής κεφαλαίου, ο κ. Βακάκης απάντησε «μόνο εάν πλημμυρίσουμε στο χρήμα.

Ο Απόστολος Βακάκης είναι βασικός μέτοχος του ομίλου Jumbο, με ποσοστό 23,2%, ενώ ακολουθούν το FMR LLC, βραχίονας της Fidelity, με ποσοστό 13,18% και Capital Group Companies Ιnc με ποσοστό 5,05%, με το υπόλοιπο ποσοστό να επιμερίζεται σε ποσοστά κάτω του 5%.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK