kourdistoportocali.comNews DeskΟ Αλαφούζος απογειώνει την διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ!

Δημοσκοπική βόμβα του ΣΚΑΙ

Ο Αλαφούζος απογειώνει την διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ!

Θέλει να εξοφλήσει το Ταμείο με δανεικά από τις αγορές, για να δείξει ότι είναι «ήρωας»

Μαχαιριά Αλαφούζου στον Αλέξη με δημοσκόπηση-βόμβα που απογειώνει την διαφορά σε διψήφιο νούμερο εκεί που ο πρωθυπουργός καλλιεργούσε κλίμα κλεισίματος της ψαλίδας όλο το τελευταίο διάστημα.

Τον πρώτο της μήνα στη μεταμνημονιακή εποχή διανύει η χώρα, χωρίς όμως η κυβέρνηση να δρέπει ικανούς «δημοσκοπικούς καρπούς» που θα ανατρέψουν τους ώς τώρα συσχετισμούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, παρά τη μικρή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ επίσης ενισχύεται, προηγούμενη με σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το κυβερνών κόμμα, διαφορά που μοιάζει παγιωμένη παρά τις διακυμάνσεις της. Παράλληλα, τόσο οι κυβερνητικοί χειρισμοί στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι όσο και η συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες για ένα «come back» στην κυβερνητική απήχηση που θα αλλάξει το μομέντουμ της.

Είναι ενδεικτικό ότι το 56% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις στο Μάτι, οι μισοί (47%) δεν θεωρούν ότι θα αλλάξει κάτι μεταμνημονιακά για τα οικονομικά τους ενώ η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένη και για τη συμφωνία των Πρεσπών, με το  41% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος να αξιολογεί τη συμφωνία αρνητικά.Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα δυο μεγάλα κόμματα καταγράφουν ενισχυμένα ποσοστά, με τη ΝΔ να προηγείται με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22% (έναντι 19,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), η ΝΔ 31,5% (έναντι 31%) , η ΧΑ 7% (6,5%), το ΚΙΝΑΛ 6,5% (σταθερό), το ΚΚΕ 5,5% (σταθερό),  Το Ποτάμι 1,5% , οι ΑΝΕΛ 1,5% (σταθερό), η Ένωση Κεντρώων 2% (σταθερό), ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, η Ελληνική Λύση 2%, άλλο 2%, Δεν απαντώ 5,5%, λευκό/  άκυρο 2%, αποχή 3,5% και αναποφάσιστοι 5,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 ποσοστιαίες μονάδες: Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 23%, η ΝΔ 33,5%, η ΧΑ 7,5%, το ΚΙΝΑΛ καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, Το Ποτάμι 1,5% και ΑΝΕΛ από 1,5%, η Ένωση Κεντρώων 2%, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, Ελληνική Λύση 2%, άλλο κόμμα 2%, αναποφάσιστοι 5,5%, δεν απαντώ 6,5%.

Θέλει να εξοφλήσει το Ταμείο με δανεικά από τις αγορές, για να δείξει ότι είναι «ήρωας»

Ο συνεργάτης μας Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος αποκαλύπτει τις “μύχιες” σκέψεις του Τσίπρα για τον τρόπο που θέλει να εξοφλήσει το ΔΝΤ!

Την ημέρα που η φωτιά στο Μάτι έστελνε 100 ανθρώπους στον τάφο και άλλους τόσους στο νοσοκομείο με βαρειά εγκαύματα, ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε στην ναφθαλίνη ένα τέχνασμά του. Αυτό της εξόφλησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με λεφτά που η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές.

Το σχέδιο αυτό, πριν τις πυρκαγιές, είχε υπαινιχθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, χωρίς όμως να συμφωνεί με τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό. Σήμερα, το σχέδιο Τσίπρα επανέρχεται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία άντλησε περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ με επιτόκιο 2,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει ότι ακόμη και με 3,5% επιτόκιο, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει χρήμα από τις αγορές –χρήμα που θα έλθει να προστεθεί στο περίφημο «μαξιλάρι». Ως γνωστόν, στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν παράγοντες σε μυστικά road shows προβάλλεται το επιχείρημα (για να καθησυχαστούν οι επενδυτές) ότι το «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με τα πλεονάσματα των επομένων ετών, δημιουργούν ένα αποθεματικό ασφαλείας της τάξεως των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ – το οποίο αρκεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας την επόμενη τετραετία. Το επιχείρημα αυτό προέβαλαν κυβερνητικοί παράγοντες σε συναντήσεις που έγιναν με εκπροσώπους της αγοράς στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όμως συνεχίζονται και σε κατ’ ιδίαν επίπεδο.

Ο σκοπός του πρωθυπουργού είναι να εξαγοράσει τα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ, να εξοφλήσει το Ταμείο στο ακέραιο και να απαλλαγεί από την παρουσία του και τις διαφωνίες του για τις συντάξεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους μισθούς κλπ. Το τελευταίο «κτύπημα» της Κριστίν Λαγκάρντ δεν ενθουσίασε το Μαξίμου. Όπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, με καλή γνώση των σχεδιασμών του Μαξίμου, στόχος είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές να συνδυασθεί με επιτόκιο της τάξεως του 3,5%, έτσι ώστε να κινηθεί στα επίπεδα των επιτοκίων που δανειστήκαμε από το ΔΝΤ και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να μείνει ουδέτερο.

Η δε «ηρωϊκή» εξόφληση του Ταμείου θα συνοδευτεί και με άρση των capital controls για το εσωτερικό, γεγονός θετικό βεβαίως για τις επιχειρήσεις και τις συναλλαγές τους.

Η προεκλογική περίοδος φαίνεται να ξεκινά για καλά και το παιχνίδι χοντραίνει.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK