kourdistoportocali.comNews DeskO 44χρονος καθηγητής της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έκανε την Ελλάδα δυτικό κράτος!

Ιωάννης Λιανός

O 44χρονος καθηγητής της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έκανε την Ελλάδα δυτικό κράτος!

Τα πρόσωπα, τα λαμπρά βιογραφικά και η αποστολή τους

Ισως τα πλέον κοσμοιστορικά γεγονότα της μεταπολίτευσης να είναι το (έστω σύντομο) κλείσιμο της ΕΡΤ και το ντου της θρυλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες.

Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε σαν 3ο στην ιεράρχηση την κατάργηση της μονιμότητας στη ΔΕΗ εάν ο Χατζηδάκης ήταν πιο τολμηρός και μεταρρυθμιστής.

Ποια είναι όμως αυτή η περίφημη επιτροπή και ποιος ο ρόλος της;

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Λιανός, είναι μόλις 44 χρόνων και καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ακολουθούν τα εντυπωσιακά βιογραφικά όλων όσων στελεχώνουν την συγκεκριμένη επιτροπή.

Πρόκειται για φωτεινά μυαλά που έχει ανάγκη αυτό το κράτος ώστε να πάψει να είναι τριτοκοσμικό και πελατειακό>

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Ο Ιωάννης Λιανός είναι καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), διευθύνων στο Κέντρο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του UCL, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Δικαίου Ανταγωνισμού και Οικονομικών Jevons του UCL και συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου. Επίσης είναι εκλεγμένος στην έδρα Vincent Wright, Sciences PO στο Παρίσι και ακαδημαϊκός διευθύνων στο διεθνές δίκτυο BRICS που αφορά το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και των Οικονομικών.
Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και της Νέας Υόρκης. Απέκτησε το διδακτορικό του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Έχει διατελέσει συνεργάτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Yale, επισκέπτης καθηγητής σε διεθνή Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια όπως στο PARIS II του Στρασβούργου, του Χονγκ Κονγκ, της Χιλής κ.λπ ενώ είναι μέλος διεθνών συμβουλευτικών επιτροπών σε Ερευνητικά Ινστιτούτα όπως Antitrust Ινστιτούτο, Ινστιτούτο George Mason περί Παγκοσμίου Antitrust, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, Ινστιτούτο Μελετών περί Καταναλωτισμού και Antitrust, ΗΠΑ και άλλα.
Επίσης είναι εκδότης, συνεκδότης και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 120 επιστημονικά συνέδρια, ενώ το συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά είναι πλούσιο. Είναι κάτοχος σημαντικού αριθμού υποτροφιών και βραβείων από διεθνείς οργανισμούς, ενώ η έρευνά του έχει τύχει χρηματοδότησης από ανταγωνιστικούς φορείς και προγράμματα.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ

Η Καλλιόπη Μπενετάτου είναι πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και διδάκτωρ υπό αναγόρευση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει δεκαετή εργασιακή θητεία (2009-2019) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχικά ως προϊσταμένη και κατόπιν ως διευθύντρια της Α’ Δ/νσης Οικονομικής Τεκμηρίωσης και σήμερα ως προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων, την ερμηνεία ιδιωτικών και δημοσίων συμβάσεων, τη διαμόρφωση πολιτικών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεσμών. Με εξειδίκευση στα Οικονομικά του Ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται από οργανωτικές, διοικητικές, συντονιστικές, αλλά και διαπραγματευτικές ικανότητες.

Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Κ-NET, καθώς επίσης και Budgeting & Reporting Manager Ομίλου Γρ, Σαράντης ΑΒΕΕ. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Η Μαρία Ιωαννίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Αστικό Δίκαιο. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τίτλους Magister Juris (MJur), Master of Philosophy (MPhil) και Διδακτορικό Τίτλο στο Δίκαιο Ανταγωνισμού.

Έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, στην ΑΣΟEΕ, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας, ενώ είναι μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών όπως Competition Law Scholars Forum (CLaSF), Academic Society for Competition Law (ASCOLA), European Law Institute (ELI), Competition Law Scholars Forum (CLaSF).

Είναι εκδότρια, συνεκδότρια και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Journal of Antitrust Enforcement, Journal of World Competition Law and Economics Review. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, διαβουλεύσεις και επιστημονικές μελέτες, διαθέτοντας παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, είναι κάτοχος υποτροφιών από ελληνικούς ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Λεβέντη και το ΙΚΥ.

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΑΝΤΟΥ

Η Μαρία -Ιωάννα Ράντου είναι ειδική νομική σύμβουλος (Single Resolution Expert) του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζικής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε συνεργάτης της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Bird & Bird στις Βρυξέλλες, στους τομείς του Δικαίου του Ανταγωνισμού και της ΕΕ.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Από το 2005 είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του νομικού περιοδικού «World Competition Law and Economics Review» και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια, έχοντας παράλληλα δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου του Ανταγωνισμού σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαρτίζεται από:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Α.

Ιωάννης Λιανός, Καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του University College London.
AΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Α.

Καλλιόπη Μπενετάτου, Οικονομολόγος, Δρ. Οικονομικών, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

Παναγιώτης Φώτης, Οικονομολόγος, Δρ. Οικονομικών, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ιωάννης Στεφάτος, Οικονομολόγος.
Μαρία Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου Ανταγωνισμού, Queen Mary University of London.
Μαρία Ιωάννα Ράντου, LLM, Νομικός.

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

Σωτήριος Καρκαλάκος, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Ιωάννης Πετρόγλου, Δ.Ν. Δικηγόρος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

Μιχαήλ Πολέμης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. ​​
Αφροδίτη Αδαμάκου, Δικηγόρος.

H Eπιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Γενικοί Στόχοι

Διατήρηση ή αποκατάσταση της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς
Προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή
Οικονομική ανάπτυξη

Μέσα

Καταπολέμηση των πρακτικών που περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό και καταλήγουν σε βλάβη των καταναλωτών
Καταπολέμηση των φραγμών εισόδου στην αγορά, η οποία πρέπει να είναι ελεύθερη και ανοιχτή για όλες τις επιχειρήσεις

Όροι

Συνεργασία και κοινά πρότυπα με τις άλλες Ευρωπαϊκές Αρχές Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ορθολογική παρέμβαση

Σκοπούμενα Αποτελέσματα

Υγιής ανταγωνισμός σημαίνει:

Αύξηση της αποτελεσματικότητας, της παραγωγικότητας, των επενδύσεων, της έρευνας και ανάπτυξης και της καινοτομίας.
Μείωση των τιμών, βελτίωση της ποιότητας και του εύρους των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών, με επακόλουθα αφενός μεν τη διεύρυνση των επιλογών για τους καταναλωτές και την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, αφετέρου δε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας εν γένει.

H Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι το όργανο, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα την εφαρμογή του ν. 3959/11 “προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού”.

Με τον ν. 2296/95 η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέκτησε τη μορφή ανεξάρτητης αρχής με διοικητική αυτοτέλεια, ενώ με τον ν. 2837/2000, απέκτησε και οικονομική αυτοτέλεια. Τέλος, με τον ν. 3373/2005 η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέκτησε διακεκριμένη νομική προσωπικότητα που της επιτρέπει να παρίσταται αυτοτελώς σε κάθε είδους δίκες που έχουν ως αντικείμενο πράξεις ή παραλήψεις της, ενώ παράλληλα της αναγνωρίστηκε αρμοδιότητα κανονιστικής παρέμβασης σε κλάδους της οικονομίας (άρθρο 11 ν. 3959/11). Επί πλέον διευρύνθηκαν οι ελεγκτικές της εξουσίες όπως διευρυνθήκαν και οι αρμοδιότητες της στην εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού, συμφώνως προς τις διατάξεις του Κανονισμού 1/2003. Η εσωτερική λειτουργία της και ο τρόπος διαχείρισης των πόρων της ρυθμίζονται από τον ​Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού:

Διαπιστώνει την ύπαρξη συμπράξεων επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 παρ. 1 ν. 3959/11.
Αποφασίζει την απαλλαγή συμπράξεων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό, αλλά έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα, είναι προς όφελος του καταναλωτή, δεν δημιουργούν προϋποθέσεις κατάργησης του ανταγωνισμού και δεν δεσμεύουν υπέρμετρα τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 παρ. 3 ν. 3959/11.
Διαπιστώνει την καταχρηστική συμπεριφορά επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 ν. 3959/11.
Ελέγχει προληπτικά την επίδραση στον ανταγωνισμό συγκεντρώσεων επιχειρήσεων κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 5 – 10 ν. 3959/11.
Επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων του ν. 3959/11.
Λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα, όταν πιθανολογείται παράβαση των άρθρων 1, 2 και 11 ν. 3959/11.
Εξετάζει μετά από αίτημα του Υπουργού Ανάπτυξης ή αυτεπάγγελτα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής αγοράς και, εφόσον διαπιστώσει ότι στο συγκεκριμένο κλάδο δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή της, να λάβει κάθε απολύτως αναγκαίο κανονιστικό μέτρο που αφορά τη διάρθρωση της αγοράς και αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού.
Γνωμοδοτεί επί θεμάτων ανταγωνισμού όταν της ζητηθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης ή οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο Υπουργό ή από ενώσεις επιμελητηρίων, βιομηχανικών και εμπορικών συλλόγων.
Εφαρμόζει τις διατάξεις των άρθρων 101 και 102 της Συνθ. ΛΕΕ.
Συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες Aρχές Ανταγωνισμού των άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας του ανταγωνισμού.
Παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των υπουργικών αποφάσεων και των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται στις περιπτώσεις προσβολής των προηγούμενων αποφάσεων.

Η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια:

Για την τήρηση των διατάξεων του ν. 146/1914 περί αθέμιτου ανταγωνισμού, η εφαρμογή των οποίων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ​πολιτικών δικαστηρίων.


Η οργανωτική δομή των Υπηρεσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), βάσει των διατάξεων του Π.Δ. 76/2012 (ΦΕΚ 132Α’/13.6.2012) «Οργανισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού» είναι η κάτωθι:

Οι οργανικές μονάδες της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαχωρίζονται στις:

Υπηρεσίες Ανώτατης Διοίκησης και

Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (Γ.Δ.Α.)​

Υπηρεσίες Ανώτατης Διοίκησης

Οι υπηρεσίες Ανώτατης Διοίκησης απαρτίζονται από τα:

Γραμματεία Προέδρου, Αντιπροέδρου και Εισηγητώv

Υπάγεται στον Πρόεδρο της Ε.Α. και είναι αρμόδια κυρίως για:

τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των Εισηγητών, της Ολομέλειας και των Τμημάτων της Ε.Α. καθώς και των επιτροπών και των ομάδων εργασίας που συγκροτούνται από αυτή,
την επικοινωνία της Ε.Α. με τη Βουλή και τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, και
την υλοποίηση προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων

και.

Γραφείο Νομικής Υποστήριξης

Είναι αυτοτελές, υπάγεται στον Πρόεδρο της Ε.Α. και είναι αρμόδιο για:

τη δικαστική και εξωδικαστική εκπροσώπηση και υπεράσπιση των συμφερόντων της Ε.Α.,
την παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων προς την Ε.Α. και τις οργανικές μονάδες αυτής, και
την εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Ε.Α. για την προσφυγή σε υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου (άρ. 20 παρ. 6 ν. 3959/2011) και την εποπτεία των υποθέσεων αυτών.

Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK