kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times/Siena College> Δημοσκόπηση-νίκης του Donald Trump με διεύρυνση της διαφοράς έναντι του Biden (48%-43%)

Γράφει ο Shane Goldmacher

New York Times/Siena College> Δημοσκόπηση-νίκης του Donald Trump με διεύρυνση της διαφοράς έναντι του Biden (48%-43%)

O Trump ξεπερνά τον Biden μεταξύ των Λατίνων και το μερίδιο του Biden μεταξύ των ψήφων των Μαύρων συρρικνώνεται επίσης

Ο Joe Biden αγωνίζεται πλέον να ξεπεράσει τις αμφιβολίες για την ηγεσία του ακόμα και εντός του κόμματός του όπως και την ευρεία δυσαρέσκεια για την κατεύθυνση των ΗΠΑ, καταλήγωντας να ακολουθεί δημοσκοπικά τον Donald Trump λίγο πριν ξεκινήσει ο επίσημος προεκλογικός αγώνας για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με μια νέα έρευνα των New York Times/Siena College.

Από τον Shane Goldmacher/New York Times

Με οκτώ μήνες να απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η υποστήριξη στον Biden (43%) υστερεί ξεκάθαρα έναντι του Trump (48% ) στην εθνική έρευνα που αφορά εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

– Μόνο ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

– Περισσότεροι από τους διπλάσιους ψηφοφόρους πιστεύουν ότι οι πολιτικές του Biden τους έχουν πληγώσει προσωπικά από όσους πιστεύουν ότι οι πολιτικές του βοήθησαν.

– Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση.

Και το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποδοκιμάζουν έντονα τον χειρισμό της ηγεσίας από τον Biden έχει φτάσει στο 47%, υψηλότερο από ό,τι στις δημοσκοπήσεις των Times/Siena σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο της προεδρίας του.

Η δημοσκόπηση προσφέρει μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια για τον νυν πρόεδρο σχετικά με τις αδυναμίες του Δημοκρατικού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των μαύρων και των Λατίνων ψηφοφόρων. Μέχρι στιγμής, ο Trump είναι εκείνος που έχει ενώσει καλύτερα το κόμμα του, ακόμη και εν μέσω μιας συνεχιζόμενης προκριματικής εκλογικής αναμέτρησης.

Επίσης, η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί παραμένουν βαθιά διχασμένοι σχετικά με την προοπτική του 81 ετών Biden να ηγηθεί ξανά του κόμματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Περίπου όσοι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι των προκριματικών δήλωσαν ότι ο Joe Biden δεν θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος για το 2024 άλλοι τόσοι είπαν ότι θα πρέπει να είναι —με την αντιπολίτευση να είναι ισχυρότερη μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 45 ετών.

Επιπλέον, ο Donald Trump κερδίζει με ποσοστό 97% όσους λένε ότι τον ψήφισαν πριν από τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά κανένας από τους προηγούμενους υποστηρικτές του δεν είπε ότι ψηφίζει τον Biden. Αντίθετα, ο νυν πρόεδρος κερδίζει μόνο το 83% των ψηφοφόρων του του 2020, με το 10% να λέει ότι τώρα υποστηρίζει τον Trump.

Το προβάδισμα πέντε μονάδων του Trump στην έρευνα, η οποία διεξήχθη στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από ό,τι στην τελευταία εθνική δημοσκόπηση των Times/Siena του Δεκεμβρίου που αφορά εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Μεταξύ του πιθανού εκλογικού σώματος, ο Trump προηγείται επί του παρόντος με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Στην περσινή έρευνα, ο Trump προηγούνταν κατά δύο μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και ο Biden με δύο μονάδες μεταξύ του προβλεπόμενου πιθανού εκλογικού σώματος.

Ένα από τα πιο δυσοίωνα ευρήματα για τον Biden στη νέα δημοσκόπηση είναι ότι το ιστορικό πλεονέκτημα που είχαν οι Δημοκρατικοί όσον αφορά τους έγχρωμους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης που δεν πήγαν στο κολέγιο συνεχίζει να διαβρώνεται.

Ο Biden κέρδισε το 72% αυτών των ψηφοφόρων το 2020, σύμφωνα με το exit polling, δίνοντάς του ένα προβάδισμα σχεδόν 50 μονάδων έναντι του Trump. Σήμερα, η δημοσκόπηση των Times/Siena έδειξε ότι ο Biden προηγείται οριακά μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων που δεν αποφοίτησαν από το κολέγιο: 47% έως 41%.

Επίσης, στην έρευνα εμφανίζεται ένα χάσμα ενθουσιασμού μεταξύ των δύο κομμάτων: Μόνο το 23 τοις εκατό των Δημοκρατικών προκριματικών ψηφοφόρων δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τον Biden —το μισό ποσοστό των Ρεπουμπλικανών δήλωσε το ίδιο για τον Trump. Σημαντικά περισσότεροι Δημοκρατικοί δήλωσαν είτε δυσαρεστημένοι είτε θυμωμένοι που ο Biden είναι ο ηγέτης του κόμματος (32%) από εκείνους στο ρεπουμπλικανικό κόμμα που είπαν το ίδιο για τον Trump (18%).

Ωστοσο, τόσο ο Trump όσο και ο Biden δεν είναι δημοφιλείς.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μια αδύναμη ευνοϊκή βαθμολογία 44 τοις εκατό. Ο Biden τα πήγε ακόμη χειρότερα, στο 38%. Μεταξύ του 19% των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι αποδοκιμάζουν και τους δύο πιθανούς υποψηφίους -μια ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα του 2024 που οι δημοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές αποκαλούν μερικές φορές «διπλούς μισητές»- ο Biden στην πραγματικότητα προηγείται του Trump, 45% έως 33%. Ο υποψήφιος που είχε κερδίσει τέτοιους «double haters» ήταν νικητής στις εκλογές τόσο το 2016 όσο και το 2020.

Προς το παρόν, ωστόσο, η δυσαρέσκεια με την κατάσταση της χώρας είναι ξεκάθαρα τροχοπέδη για τις προοπτικές του Biden. Τα δύο τρίτα της χώρας αισθάνονται ότι το έθνος οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση -και ο Trump κερδίζει το 63% αυτών των ψηφοφόρων.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το έθνος βρίσκεται στο σωστό δρόμο παραμένει μια θλιβερή και υποτιμητική μειοψηφία στο 24%. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το ποσοστό δείχνει μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τις ημέρες κορύφωσης του πληθωρισμού το καλοκαίρι του 2022, όταν μόλις το 13 τοις εκατό των ψηφοφόρων θεωρούσε ότι το έθνος κατευθυνόταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι πολιτικές του Trump θεωρούνται γενικά πολύ πιο ευνοϊκές από τους ψηφοφόρους από ό,τι του Biden. Ένα γεμάτο 40% των ψηφοφόρων είπε ότι οι πολιτικές του Trump τους βοήθησαν προσωπικά, σε σύγκριση με μόνο το 18% που είπε το ίδιο για τον Biden.

Μόνο το 12 τοις εκατό των ανεξάρτητων ψηφοφόρων είπε ότι οι πολιτικές του Biden τους βοήθησαν προσωπικά, σε σύγκριση με το 43 τοις εκατό που είπε ότι οι πολιτικές του τους είχαν πληγώσει.

Συνολικά, ο Biden και ο Teump παραμένουν χαμένοι ακόμη και μεταξύ των βραβευμένων ανεξάρτητων ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας 42 τοις εκατό ο καθένας.

Αλλά ξανά και ξανά, η δημοσκόπηση των Times/Siena αποκάλυψε πώς μπορεί ο Trump να έχει υποστεί κάποιες απώλειες στις πιο παραδοσιακές δημοκρατικές εκλογικές περιφέρειες, ωστόσο διατηρεί τη θέση του μεταξύ των Ρεπουμπλικανικών ομάδων. Το χάσμα μεταξύ των φύλων, για παράδειγμα, δεν ωφελεί πλέον τους Δημοκρατικούς. Οι γυναίκες, που ευνόησαν έντονα τον Biden πριν από τέσσερα χρόνια, είναι τώρα εξίσου διχασμένες, ενώ οι άνδρες έδωσαν στον Trump πλεονέκτημα εννέα μονάδων.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι ο Trump ξεπερνά τον Biden μεταξύ των Λατίνων και το μερίδιο του Biden μεταξύ των ψήφων των Μαύρων συρρικνώνεται επίσης.

* Η δημοσκόπηση των New York Times/Siena College με 980 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο διεξήχθη σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, χρησιμοποιώντας ζωντανές συνεντεύξεις, από τις 25 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024. Το περιθώριο δειγματοληπτικού σφάλματος για την ερώτηση επιλογής προεδρικών ψηφοδελτίων είναι συν ή πλην 3,5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK