kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> 20 εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές μπήκαν στο χρηματιστήριο στην πανδημία

Γράφει η Tara Siegel Bernard

New York Times> 20 εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές μπήκαν στο χρηματιστήριο στην πανδημία

Πολλοί, έχουν ήδη πατήσει φρένο ή προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερο αμυντικές θέσεις σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια τους

Εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές μπήκαν στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάποιοι με φόρα, άλλοι επιθετικά, μερικοί αποφασισμένοι να δώσουν ένα μάθημα στους παντογνώστες της Wall Street και κατάφεραν να βγάλουν αρκετά χρήματα, οδηγώντας ανοδικά την αγορά για το μεγαλύτερο μέρος των δύο ετών. Ωστόσο, τώρα, μπορεί να χρειαστεί να παλέψουν με μια «αρκούδα».

Από την Tara Siegel Bernard/New York Times

«Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο να κάνεις εμπόριο σε αυτή την αγορά», είπε η Shelley Hellmann, μια 47χρονη πρώην οπτομέτρης στο Τέξας, η οποία άρχισε να επενδύει ενεργά τον Απρίλιο του 2020 ενώ ήταν απομονωμένη από την οικογένειά της.

Παρακολουθώντας τις κινήσεις των μετοχών σε ένα iPad Mini στην κρεβατοκάμαρά της, αποκόμισε μεγάλα κέρδη καθώς η αγορά εκτοξεύονταν στα ύψη. Μέσα σε μερικούς μήνες, σκέφτηκε να κάνει την ημερήσια διαπραγμάτευση δουλειά πλήρους απασχόλησης. Αλλά από τότε που ο S&P 500 έφτασε στο απόγειο του στις 3 Ιανουαρίου, τα κέρδη ήταν πιο δύσκολο να επιτευχθούν. «Μερικές φορές χαίρομαι που δεν είμαι στο “κόκκινο” για φέτος», είπε.

Πέντε μήνες ανώμαλης πτώσης έχουν φέρει τον S&P 500 στον γκρεμό μιας πτωτικής αγοράς (θεωρείται ψυχολογικός δείκτης της άποψης των επενδυτών για την οικονομία). Συμπεριλαμβανομένης της πτώσης άνω του 2% την Τετάρτη, ο δείκτης υποχωρεί περίπου 17% από την κορύφωσή του στις 3 Ιανουαρίου.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, πολλοί από τα 20 περίπου εκατομμύρια ερασιτέχνες που ξεκίνησαν συναλλαγές με τη Wall Street τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν πατήσει φρένο ή προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερο αμυντικές θέσεις σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια τους.

Η S&P Global Market Intelligence, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα Απριλίου από τον Charles Schwab και την Interactive Brokers, ανέφερε ότι η δραστηριότητα λιανικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με τη φρενίτιδα των meme-stock τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021.

Ήδη, οι δημοφιλείς χρηματιστηριακές εταιρείες λιανικής αναφέρουν λιγότερους ενεργούς χρήστες: Η Robinhood, μία επιλογή πολλών ερασιτεχνών που ασχολήθηκαν με το χρηματιστήριο στις αρχές της πανδημίας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε 15,9 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση 10% σε σχέση με πέρυσι και 8% σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Η πρόσφατη πτώση, είπε η εταιρεία, συνδέεται με «χρήστες με χαμηλότερα υπόλοιπα, οι οποίοι ασχολούνται λιγότερο με το τρέχον περιβάλλον της αγοράς».

Η διάθεση έχει κρυώσει ακόμη και στα φόρουμ του Reddit, όπως το WallStreetBets. Στον καύσωνα της ανοδικής αγοράς, ανίκητοι «παίχτες» μετοχών συγκεντρώθηκαν εκεί αστειευόμενοι ότι οι μετοχές απλά ανέβαιναν. Αλλά η παράλογη πληθωρικότητα έχει πλέον δώσει τη θέση της στο πιο σκοτεινό χιούμορ: Μία πρόσφατη ανάρτηση περιελάμβανε την εικόνα του ζοφερού θεριστή να σκοτώνει τα χαμηλά επιτόκια και τους ταύρους του χρηματιστηρίου.

Ο Jonathan Colon αποσύρθηκε καθώς η αγορά άρχισε να υποχωρεί. Έβαλε 3.000 $ σε έναν λογαριασμό Robinhood τον περασμένο Ιούνιο και πούλησε τα πάντα στις αρχές του έτους, καθώς οι μετοχές υποχωρούσαν. Τελικά, εξαργύρωσε με ζημιά 100 $. «Ήταν σαν, όταν σε χτυπούν στο χέρι μερικές φορές ως παιδί και μαθαίνεις να μην πηγαίνεις εδώ ή εκεί», τόνισε.

Ο 33χρονος Colon, ο οποίος θα αποφοιτήσει από το Brooklyn College αυτόν τον μήνα με πτυχίο χρηματοοικονομικών, εμπνεύστηκε στο να επενδύσει από έναν διαγωνισμό σχετικά με το χρηματιστήριο που ένας από τους καθηγητές του είχε διοργανώσει με έπαθλο έναν επιπλέον βαθμό στις επιδόσεις του, τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Κυκλοφορώντας και διακινώντας ένα εικονικό χαρτοφυλάκιο 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αναζήτησε εταιρείες που έδειχναν ότι ξεπουλούσαν μετοχές πολύ επιθετικά, κάνοντάς φθηνές αγορές ή εκείνες που διαπραγματεύονταν πάνω από το συνηθισμένο εύρος τους, καθιστώντας τις υποψήφιες για short sale (εμφανίζονται όταν ένας επενδυτής δανείζεται έναν τίτλο και τον πουλάει στην ανοιχτή αγορά, σχεδιάζοντας να τον αγοράσει ξανά αργότερα για λιγότερα χρήματα).

Λίγους μήνες αργότερα, άρχισε να επενδύει τα δικά του χρήματα, αλλά πάλεψε πολύ στο να επαναλάβει τις αποδόσεις του εικονικού χαρτοφυλακίου του. Ορισμένες μετοχές δεν ήταν διαθέσιμες για shorting, για παράδειγμα, και οι συναλλαγές πολύ συχνά ήταν ιδιαιτέρως κοστοβόρες. Αν και δεν υπήρχαν προμήθειες που έπρεπε να πληρώνει, η διαφορά προσφοράς-ζήτησης -η μικρή διαφορά μεταξύ της υψηλότερης τιμής που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ένας αγοραστής και της χαμηλότερης τιμής που είναι διατεθειμένος να δεχτεί ένας πωλητής- συνέχισε να του κοστίζει αρκετά.

Τον Ιανουάριο, κάποια από μαθήματά του είχαν ξαναρχίσει δια ζώσης στο κολλέγιο, και μαζί τους η ασύμφορη μετακίνηση του από το Μπρονξ. Αντί να διαπραγματεύεται για μία ώρα κάθε πρωί, το μείωσε σε δύο φορές την εβδομάδα. Η αγορά γινόταν επίσης πολύ πιο περίπλοκη, και ήταν όλο και πιο δύσκολο να κρατηθεί στις μετοχές του. Πάντα χρησιμοποιούσε εντολές stop-loss -οδηγίες για να πουλήσει όταν μια μετοχή έπεφτε σε μια συγκεκριμένη τιμή- προκειμένου να προλάβει μια καταστροφική πτώση. Αλλά με τις συνεχείς πτώσεις, συνέχισε να ωθείται εκτός συναλλαγών.

«Απλά, όταν νόμιζες ότι μία μετοχή δεν θα έπεφτε χαμηλότερα, θα έπεφτε», είπε. Με λιγότερο χρόνο στη διάθεση του και περισσότερη αστάθεια στην αγορά, πούλησε τα πάντα «για λόγους ασφαλείας», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα η δραστηριότητα των λιανικών συναλλαγών παραμένει πολύ πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα, απόδειξη του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που άρχισαν να διαπραγματεύονται μετοχές καθώς ο κορωνοϊός ανέτρεπε την κανονική ζωή. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες λιανικής παρουσίασαν δύο έως τρεις φορές περισσότερα ανοίγματα λογαριασμών το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ρυθμός που επιταχύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JMP Securities.

Ο Thomas Mason, ανώτερος αναλυτής έρευνας στην S&P Global Market Intelligence, ανέφερε ότι παρά τις πρόσφατες πτώσεις της αγοράς, οι έμποροι λιανικής δεν πανικοβάλλονται. «Φαίνεται να ανακατανέμονται, μετατοπίζοντας τις επιλογές τους από τις μετοχές ανάπτυξης υψηλού κινδύνου σε λιγότερο επικίνδυνες επενδύσεις», είπε.

Ακόμα κι αν τα γούστα τους έχουν αλλάξει, υπάρχει ένα κομμάτι επενδυτών που εξακολουθεί να δείχνει όρεξη: Από τα τέλη Απριλίου, η TD Ameritrade, μέρος του Charles Schwab, δήλωσε ότι οι λιανικοί πελάτες της εξακολουθούσαν να αγοράζουν περισσότερες μετοχές από αυτές που πουλούσαν, σύμφωνα με τον Δείκτη Κίνησης Επενδυτών, ο οποίος μετρά τη συμπεριφορά και το κλίμα μεταξύ των λιανικών επενδυτών. Τα ενδιαφέροντα τους στρέφονται προς λιγότερο ευμετάβλητους τίτλους και πιο σταθερές συμμετοχές, όπως βραχυπρόθεσμα ομόλογα, ανέφερε η εταιρεία.

Η Shelley Hellmann, η οποία ξεκίνησε ενεργά τις συναλλαγές στις πρώτες μέρες της πανδημίας, είπε ότι επιμένει σε αυτές, μαθαίνει περισσότερα και βελτιώνει την προσέγγισή της καθώς προχωρά.

Συχνά σηκώνεται στις 3 π.μ. και ανοίγει το CNBC για να αρχίσει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για την ημέρα, η οποία περιλαμβάνει τη μελέτη των κινήσεων των τιμών των μετοχών, μια διαδικασία που συνέκρινε με το να μάθει να πιάνει το μπαλάκι του softball, παρακολουθώντας την καμπύλη του και μετά προσπαθώντας να καταλάβει μέσω της φυσικής του που θα προσγειωθεί. «Αυτό το κάνω με την τιμή και τον όγκο», είπε.

Από καιρό επενδυτής αγοράς και κράτησης, ξεκίνησε με περίπου 50.000 $, χρήματα που προέρχονταν από μετοχές της ConocoPhillips που κληρονόμησε το 2014 μετά τον θάνατο του παππού της, ο οποίος ήταν πωλητής προπανίου. Η προσέγγισή της έγινε ολοένα και πιο περίπλοκη τα τελευταία δύο χρόνια: Το περασμένο φθινόπωρο, πήρε μία μεγάλη θέση σε ένα χρηματιστηριακό ταμείο που στοιχηματίζει ενάντια στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία αυξήθηκε καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσε τις ενεργειακές αγορές. «Ο πόλεμος που προκάλεσε την αύξηση του φυσικού αερίου σε μια εποχή που πέφτει εποχιακά δεν με βοήθησε πολύ», είπε. Παρόλα αυτά, έχει υπερπενταπλασιάσει τα χρήματά της από τις αρχές του 2020.

Ο 40χρονος Eric Lipchus, έχει αισθανθεί πολύ πόνο στις σχεδόν δύο δεκαετίες της πλήρους ημερήσιας διαπραγμάτευσης του καθώς κατείχε δικαιώματα στη Lehman Brothers, την επενδυτική τράπεζα που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-9. Πριν από αυτό, είχε παρακολουθήσει τον μεγαλύτερο αδερφό και τον πατέρα του να ασχολούνται με τις αγορές κατά τη διάρκεια της έκρηξης και της κατάρρευσης των dot-com.

«Είμαι σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ», είπε. «Βγάζω καλά λεφτά φέτος, αλλά ανεβαίνουν και πέφτουν. Φαίνεται ότι θα να είναι μια δύσκολη χρονιά, όχι τόσο ανοδική όσο τα προηγούμενα χρόνια». Οι δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που αντιμετωπίζουν τώρα οι επενδυτές μπορεί να γίνουν αγχωτικές, είπε ο Lipchus. Αυτήν τη στιγμή, διατηρεί το μισό χαρτοφυλάκιό του σε μετρητά και θα ψαρέψει στα Thousand Islands σε μερικές εβδομάδες για να καθαρίσει το κεφάλι του.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Boeing 787> Tα προβλήματα ασφαλείας και ο προβληματικός έλεγχος από την FAA
Langley> Oι πράκτορες της CIA στα κεντρικά απέκτησαν επιτέλους ένα σύγχρονο γυμναστήριο