kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> Πιέσεις στην FED να αυξήσει ακόμα πιο επιθετικά τα επιτόκια παρά την πορεία προς την ύφεση

Γράφει η Jeanna Smialek

New York Times> Πιέσεις στην FED να αυξήσει ακόμα πιο επιθετικά τα επιτόκια παρά την πορεία προς την ύφεση

Ο εκνευρισμός μεταξύ των αξιωματούχων παραμένει εξαιτίας τόσο της ταχύτητας αύξησης όσο και της επιμονής του πληθωρισμού

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) συνεχίζοντας την προσπάθεια να πνίξει τον ταχέως εξελισσόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ προτού γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της αμερικανικής οικονομίας οδεύει προς μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα αργότερα αυτόν τον μήνα, παρόλο που η οικονομία δείχνει πρώιμα σημάδια επιβράδυνσης, ενώ αυξάνονται και οι φόβοι για ύφεση.

Από την Jeanna Smialek/New York Times

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ήδη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε έναν δύσκολο δρόμο: Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πέσει κατακόρυφα, η οικονομία μπορεί να σημειώσει δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, οι νέες παραγγελίες εργοστασίων έχουν υποχωρήσει και οι τιμές των εμπορευμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν πέσει απότομα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μια επικείμενη ύφεση.

Αλλά αυτή η αποδυνάμωση είναι απίθανο να αποθαρρύνει τους κεντρικούς τραπεζίτες. Κάποιος βαθμός οικονομικής επιβράδυνσης θα ήταν μεταξύ των ευπρόσδεκτων ειδήσεων για τη Fed, η οποία προσπαθεί ενεργά να χαμηλώσει τους ρυθμούς της οικοινομίας και έτσι η δέσμευση για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα μπορούσε να κρατήσει τους αξιωματούχους της στην ίδια έντονα επιθετική πορεία τους.

Τα μέτρα για τον πληθωρισμό τρέχουν με ή κοντά στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και η αγορά εργασίας, αν και δείχνει να μετριάζεται κάπως, παραμένει ασυνήθιστα ισχυρή, με 1,9 διαθέσιμες θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο εργαζόμενο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θεωρείται πιθανό να επικεντρωθούν σε αυτούς τους παράγοντες καθώς προετοιμάζονται για τη συνεδρίασή τους αυτό το μήνα, ειδικά επειδή το επιτόκιο της πολιτικής τους, αυτό που δηλαδή καθοδηγεί το πόσο ακριβό θα είναι να δανειστεί κανείς χρήματα, είναι ακόμα αρκετά χαμηλό με αποτέλεσμα να τονώνει την οικονομική δραστηριότητα αντί να την επιβραδύνει.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο, που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, κατέστησαν σαφές ότι οι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τα επιτόκια σε σημείο που να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εντείνουν τη μάχη τους ενάντια στον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για το επιτόκιο στις 27 Ιουλίου και αρκετά βασικά σημεία δεδομένων έχουν ήδη τεθεί για δημοσίευση από τώρα, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων αριθμών των θέσεων εργασίας για τον Ιούνιο και των ενημερωμένων στοιχείων για τον πληθωρισμό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επομένως, η συγκεκριμένη ενέργεια δεν θα προκαλέσει έκπληξη. Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αυτό που ίσως μπορεί να αλλάξει είναι το μέγεθος της αύξησης του επιτοκίου.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome H. Powell, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν μεταξύ μιας αύξησης κατά 0,5 ή 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην ερχόμενη συγκέντρωση, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να παρατάσσονται πίσω από τον ταχύτερο ρυθμό δράσης εάν οι πρόσφατες οικονομικές τάσεις παραμείνουν αμετάβλητες. «Αν οι συνθήκες είναι ακριβώς όπως σήμερα σε αυτή τη συνάντηση, θα υποστήριζα το 75 γιατί δεν έχω δει τους αριθμούς από την πλευρά του πληθωρισμού που πρέπει να δω», είπε η Loretta J. Mester, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Cleveland, σε τηλεοπτική συνέντευξη της την περασμένη εβδομάδα.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο, την πρώτη της κίνηση αυτού του μεγέθους από το 1994 και μια ενέργεια που τροφοδοτείται από την αυξανόμενη ανησυχία ότι ο ταχέως εξελισσόμενος πληθωρισμός δεν είχε υποχωρήσει όπως αναμένονταν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να γίνει πιο μόνιμο χαρακτηριστικό της αμερικανικής οικονομίας. Ενώ η μεγάλη αύξηση ήρθε ξαφνικά και οι επενδυτές δεν περίμεναν μια τόσο μεγάλη αλλαγή πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως να είναι καλύτερα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερα βήματα τον Ιούλιο. Κι αυτό, γιατί αρκετοί οικονομολόγοι σημειώνουν ότι τα επιτόκια συνεχίζουν να παραμένουν αρκετά χαμηλά.

«Αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο ότι το 0,75 είναι ο αριθμός», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην JPMorgan Chase. «Εκτός αν υπάρξει κάποια πολύ ανησυχητική οικονομική εξέλιξη πριν από τη συνάντηση» πρόσθεσε.

Τα επιτόκια της Fed έχουν οριστεί σήμερα σε ένα εύρος από 1,5 έως 1,75%, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από το σχεδόν μηδενικό καθορισμό τους στις αρχές του 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανώς αρκετά χαμηλό για να τονώσει την οικονομία. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι θέλουν να αυξήσουν «τάχιστα» τα επιτόκια μέχρι το σημείο στο οποίο να αρχίσουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, το οποίο εκτιμούν ότι θα πρέπει να είναι σε ποσοστό γύρω στο 2,5%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες γνωρίζουν ότι η πιθανότητα για ύφεση είναι αρκετά μεγάλη αν αυξήσουν γρήγορα τα επιτόκια, αν και έχουν πει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναπόφευκτο. Αλλά έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να προκαλέσουν κάποιο οικονομικό πόνο εάν αυτό είναι που χρειάζεται στη μάχη κατά κατά του πληθωρισμού. Ο Powell έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το εάν η Fed καταφέρει τελικά να επιβραδύνει την οικονομία με ήπιο τρόπο, μειώνοντας τον πληθωρισμό, αυτό θα εξαρτηθεί και από παράγοντες εκτός του ελέγχου της, όπως η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και τα «γρυλίσματα» της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίθανο να ερμηνεύσουν τα σημερινά οικονομικά στοιχεία ως σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε πορεία ύφεσης. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, η οικονομία έχει κερδίσει κατά μέσο όρο σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας μηνιαίως μέχρι στιγμής το 2022 και οι καταναλωτικές δαπάνες, ενώ μειώνονται ελαφρώς υπό το βάρος του πληθωρισμού, παραμένουν σχετικά ισχυρές.

Παρ’ όλα αυτά, ο εκνευρισμός μεταξύ των αξιωματούχων παραμένει εξαιτίας τόσο της ταχύτητας αύξησης όσο και της επιμονής του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,6% κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Μάιο, και αρκετοί οικονομολόγοι λένε ότι πιθανώς να συνέχισε να επιταχύνεται, σε ετήσια βάση και τον Ιούνιο, κάτι που φανεί και στην έκθεση η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί στις 13 Ιουλίου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Politico> Γιατί το Βερολίνο τρέμει πολύ περισσότερο και από τους ίδιους τους Ταϊβανέζους μια κινεζική εισβολή στο Νησί
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”