kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> Η "βουτιά θανάτου" του TerraUSD και ο πανικός στην αγορά Crypto

Γράφει ο Andrew Ross Sorkin

New York Times> Η “βουτιά θανάτου” του TerraUSD και ο πανικός στην αγορά Crypto

Σ’ αντίθεση με τα συμβατικά stablecoins, ο αλγόριθμος του σχεδιάστηκε να διατηρεί την ισοτιμία του μέσω ενός συνδυασμού μαθηματικών εξισώσεων και ενεργού trading

Η εντυπωσιακή κατάρρευση του κρυπτονομίσματος TerraUSD κατά 99% κλονίζει για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη στις αγορές κρυπτονομισμάτων και προκαλεί πανικό σχετικά με την προστασία των επενδυτών.

Από τον Andrew Ross Sorkin/New York Times

Ωστόσο, οι γνώστες της κρυπτογράφησης λένε ότι είδαν την καταστροφή να έρχεται. Το TerraUSD, ή UST, υποτίθεται ότι είναι ένα stablecoin, δηλαδή ένας τύπος κρυπτονομίσματος που προορίζεται να συνδεθεί με ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο και το οποίο δεν θα πρέπει να παρουσιάζει διακυμάνσεις στην τιμή του.

Παρ’ όλα αυτά, το UST, που δημιουργήθηκε το 2018 από την Terraform Labs στη Σιγκαπούρη, ακολουθεί την πορεία του δολαρίου, όπως δηλαδή κάνουν και τα υπόλοιπα stablecoins (π.χ. tether, luna). Για να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τα stablecoins υποστηρίζονται από αποθέματα όπως δολάρια, ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ή άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.

Σ’ αντίθεση με τα συμβατικά stablecoins, όπως το tether και το circle, τα οποία υποστηρίζονται από πραγματικά νομίσματα κι άλλα ταμειακά ισοδύναμα, ο αλγόριθμος του TerraUSD σχεδιάστηκε να διατηρεί την ισοτιμία του (και άρα την εμπιστοσύνη των επενδυτών), μέσω ενός συνδυασμού μαθηματικών εξισώσεων και ενεργού trading. Όμως, ένα μεγάλο ξεπούλημα του Luna, ενός αδελφού νομίσματος που συνδέεται αντίστοιχα με το UST, βύθισε χθες το UST στο απίθανο χαμηλό των 23 σεντς.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα αλγοριθμικά stablecoins δεν είναι ασφαλή», ανέφερε ο Ethan Buchman, ιδρυτής της Cosmos, ενός κόμβου για blockchains, συμπεριλαμβανομένου του Terra. «Έχουν αυτές τις αρνητικές δυναμικές. Οι άνθρωποι το αποκαλούν “σπείρα θανάτου”».

Ακόμη και ο ιδρυτής του Terra, Do Kwon, σε ένα μήνυμα του προς την «κοινότητα Terra» χθες, με αφορμή το ξεπούλημα του Luna, παραδέχθηκε ότι το UST είναι ευάλωτο. «Καταλαβαίνω ότι οι τελευταίες 72 ώρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για όλους σας. Να ξέρετε ότι είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τον καθένα από εσάς για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και θα σχεδιάσουμε το δρόμο για να βγούμε από αυτήν», έγραψε στο Twitter.

Πράγματι, την Τρίτη, σε μια προσπάθεια αντιστροφής της καθοδικής πορείας, ο Do Kwon προανήγγειλε ένα σχέδιο ανάκαμψης, κάτι που επανέφερε το token στην περιοχή των 100 σεντς (94 σεντς). Όμως, αυτό αποδείχθηκε πρόσκαιρο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη περισσότερα τυπικά stablecoins βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Το Tether, ή USDT, το οποίο φαινομενικά υποστηρίζεται από σταθερά περιουσιακά στοιχεία, αλλά έχει αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω αξιώσεων σχετικά με τα αποθεματικά του, έπεσε στα 96 σεντς μέσα σε μια νύχτα. Σήμερα το πρωί, η Tether ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούσε μια «αλυσιδωτή ανταλλαγή» 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με ένα άγνωστο τρίτο μέρος.

Οι επενδυτές έχουν ήδη χάσει δισεκατομμύρια. «Για όλους όσους πανικοβάλλονται, ορίστε μερικοί αριθμοί εθνικών γραμμών βοήθειας», έγραψαν οι συντονιστές μιας κοινότητας Reddit Terra. Κάτω από αυτό υπήρχαν δημοσιεύσεις από άτομα που είπαν ότι οι οικονομίες τους είχαν εξαϋλωθεί.

Το ερώτημα τώρα είναι για το αν θα παρέμβει η Ουάσιγκτον. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen ζήτησε την καθιέρωση κανόνων για το stablecoin, επικαλούμενη την κατάρρευση του Terra. Και ορισμένοι εμπειρογνώμονες του κλάδου συμφωνούν. «Αυτό που συνέβη με το UST δεν προκαλεί έκπληξη και δίνει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης στο Κογκρέσο να ενεργήσει αποφασιστικά για να θέσει σαφείς κανόνες για την πορεία για τους εκδότες stablecoin», ανέφερε στο DealBook ο Jeremy Allaire, ιδρυτής και CEO της Circle, η οποία εκδίδει ένα stablecoin που υποστηρίζεται από αποθεματικά.

Ο γερουσιαστής Pat Toomey από την Πενσυλβάνια, ειδικός κρυπτογράφησης και μέλος της τραπεζικής επιτροπής που ασχολείται νομοθετικά με το τα stablecoin, δήλωσε ότι ελπίζει πως το Κογκρέσο θα ενεργήσει γρήγορα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι τα αλγοριθμικά stablecoins, όπως το UST, χρειάζονται ρύθμιση επειδή δεν συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία όπως μετρητά που διατηρούνται σε τράπεζες.

«Δεν μου φαίνεται ότι αυτό εισάγει συστημικό κίνδυνο», είπε. Όσο για όσους έχασαν χρήματα, ο Toomey τόνισε: «Εξαρτάται από τους καταναλωτές να γνωρίζουν ότι η αποτυχία αποτελεί μέρος του ρίσκου».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου
Kevin Barry> Πρώην ομοσπονδιακός δικηγόρος στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποδίδει την Ισπανική Γρίπη σε Πείραμα ενός εμβολίου σε Αμερικανούς στρατιώτες το 1918-1919
Karel Komarek> Τεράστια προσφορά στη δημόσια υγεία και τα παιδιά μας
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Jeffrey David Sachs> Ο Αμερικανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για την εργαστηριακή προέλευση του Covid-19
SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Oι συνδικαλιστές και τα σωματεία στις ΗΠΑ με την στήριξη του Biden μετά την Amazon στοχοποιούν και την Apple
Το Politico αναλύει τα ανταλλάγματα που ζητά ο Erdogan από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
H Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε σαν φάρσα, είτε σαν τραγωδία ενώ εσύ ανεβάζεις insta stories
Σ’ αυτή τη φωτογραφία δεν υπάρχει καμία λογική, καμία αισθητική, απουσιάζουν ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια. Πως μπορούν οι 3 πρώην να το κάνουν στον εαυτό τους όλο αυτό;
[EVENT 201] ΝEW YORK, OCTOBER 18, 2019> Oι διαβολικές συμπτώσεις μίας Άσκησης Πανδημίας με τη Πραγματική Πανδημία!