kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> 15 χρηματοοικονομικοί κολοσσοί προβλέπουν για την πιθανότητα ύφεσης

Γράφουν οι Isabella Simonetti και Jason Karaian

New York Times> 15 χρηματοοικονομικοί κολοσσοί προβλέπουν για την πιθανότητα ύφεσης

Το εύρος των προβλέψεών τους είναι ευρύ, από μια σχετικά απομακρυσμένη πιθανότητα έως πιο σίγουρες προβλέψεις ότι μια ύφεση είναι πράγματι επικείμενη

Ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η ασταθής οικονομική δραστηριότητα και οι ασταθείς αγορές έχουν αυξήσει την πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να διολισθήσει σε ύφεση, σύμφωνα με οικονομολόγους. Αλλά το εύρος των προβλέψεών τους είναι ευρύ, από μια σχετικά απομακρυσμένη πιθανότητα ύφεσης -που συνήθως ορίζεται ως συρρίκνωση της οικονομίας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα- έως πιο σίγουρες προβλέψεις ότι μια ύφεση είναι πράγματι επικείμενη. Γενικά, όσοι προβλέπουν ότι θα αποφευχθεί η ύφεση τονίζουν ότι μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξοι, ενώ όσοι είναι βέβαιοι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί σπεύδουν να πουν ότι η ύφεση δεν θα είναι τόσο κακή τελικά…

Από τους Isabella Simonetti και Jason Karaian/New York Times

Να τι είπαν πρόσφατα ορισμένοι οικονομολόγοι, αναλυτές και στρατηγικοί αναλυτές για τις πιθανότητες ύφεσης:

Deloitte

Ο Daniel Bachman, ο οποίος διευθύνει την ομάδα οικονομικών προβλέψεων των ΗΠΑ στην εταιρεία συμβούλων, τοποθετεί την πιθανότητα ύφεσης στο 15% περίπου, «λιγότερο πιθανή από ό,τι θα πίστευαν ορισμένοι αναλυτές».

Pantheon Macroeconomics

Ο Ian Shepherdson, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ερευνητικού οίκου, λέει ότι «η πεποίηθηση του παραμένει στο ότι μια ύφεση είναι απίθανη» και ότι εάν υπάρξει, θα είναι «σύντομη και ήπια».

Morgan Stanly

Η Ellen Zentner, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι «η επιτάχυνση του πληθωρισμού αποτελεί έναν κοινό πρόδρομο των υφέσεων». Ωστόσο, παρά τον υψηλό και αυξανόμενο πληθωρισμό, η πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες είναι περίπου στο 30%, σύμφωνα με τα μοντέλα της τράπεζας.

Goldman Sachs

Οι αναλυτές του κολοσσού της Wall Street έχουν αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να αποφευχθεί (μέσω «μιας εφικτής αλλά δύσκολης διαδρομής»). Ο David Mericle και ο Ronnie Walker έθεσαν τις πιθανότητες ύφεσης το επόμενο έτος στο 30%, από 15% πριν και λίγο λιγότερο από 50% τα επόμενα δύο χρόνια, από 35%.

JPMorgan Chase

Οι οικονομολόγοι της μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Bruce Kasman, αύξησαν την αναμενόμενη πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες στο «άβολα υψηλό» 35%. «Οι κίνδυνοι στρέφονται αποφασιστικά προς την ανοδική πλευρά του πληθωρισμού και προς την καθοδική πλευρά της ανάπτυξης», έγραψαν.

Bank Of America

Ο Ethan Harris, οικονομολόγος της τράπεζας σε διεθνή θέματα, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σχεδόν στο μηδέν το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, με πιθανότητα 40% για πλήρη ύφεση και «μόνο με μια μέτρια ανάκαμψη» το 2024.

Citigroup

Οικονομολόγοι της Citigroup, με επικεφαλής τον Nathan Sheets, βάζουν τις πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση στο 50% και αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί αλλά δεν θα συρρικνωθεί, αν και «βλέπουμε τις πιθανότητες ύφεσης ως αισθητές και αυξανόμενες».

TD Bank

Η οικονομική ομάδα της καναδικής τράπεζας, με επικεφαλής την Beata Caranci, δεν αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ, αν και «με την ανάπτυξη κοντά στην ταχύτητα του stall, υπάρχει ένα πολύ μικρό περιθώριο λάθους εάν ένα άλλο σοκ πλήξει τις οικονομίες».

Credit Suisse

Μετά από βαθιές περικοπές στις προβλέψεις της, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται «στο χείλος της ύφεσης», σύμφωνα με την ομάδα με επικεφαλής τον Jeremy Schwartz, διευθυντή οικονομικών της ελβετικής τράπεζας στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν «αποθέματα ασφαλείας» που θα πρέπει να θωρακίσουν την οικονομία από «μια ευρύτερη ύφεση».

Oxford Economics

Η Federal Reserve έχει μια «ευκαιρία καταπολέμησης», να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, γράφει η Kathy Bostjancic, η επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου στις ΗΠΑ. Έχει μειώσει τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, οι οποίες πλησιάζουν «επισφαλώς κοντά στο να οδηγήσουν σε ύφεση μέχρι τα μέσα του 2023», λέει.

Fitch Ratings

Η ομάδα της Fitch Ratings, με επικεφαλής τον Brian Coulton, τον επικεφαλής οικονομολόγο, αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε μόλις 0,1% ανά τρίμηνο το δεύτερο έως το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ρυθμός που θα φέρει την οικονομία «επικίνδυνα κοντά στον κίνδυνο τεχνικής ύφεσης».

Berenberg

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, με επικεφαλής τον Holger Schmieding, αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μείνει στάσιμη στα τέλη του 2022 και θα συρρικνωθεί τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, αλλά μόνο κατά ένα «σχετικά μέτριο» 0,4% για το έτος. «Με λίγη τύχη, η ύφεση θα είναι ρηχή», έγραψαν.

Deutsche Bank

Πριν από μήνες, οικονομολόγοι της Deutsche Bank προέβλεπαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγούνταν σε ύφεση μέχρι το τέλος του 2023, αλλά τώρα αναμένουν «μια νωρίτερη και κάπως πιο σοβαρή ύφεση», σύμφωνα με την ομάδα με επικεφαλής τον Matthew Luzzetti, Αμερικανό οικονομολόγο. Αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2023.

Wells Fargo

Μια ύφεση το 2023 «φαίνεται πιο πιθανή, παρά όχι», σύμφωνα με έκθεση του Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας. Η πρόβλεψή του είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% σε δύο τρίμηνα του επόμενου έτους, «μία από τις ηπιότερες πτώσεις στη εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», παρόμοια με την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. «Επειδή πιστεύουμε ότι η ύφεση δεν θα είναι ιδιαίτερα βαθιά, δεν περιμένουμε ότι η αγορά εργασίας θα καταρρεύσει εντελώς…».

S&P Global Ratings

Μια έκθεση με επικεφαλής την Beth Ann Bovino, επικεφαλής οικονομολόγο της S&P Global στις ΗΠΑ, έθεσε τον κίνδυνο ύφεσης στο 40%: «Η οικονομική δυναμική πιθανότατα θα προστατεύσει την οικονομία των ΗΠΑ από την ύφεση το 2022», ανέφερε η έκθεση. «Όμως, με τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας να επιδεινώνονται καθώς το βάρος των εξαιρετικά υψηλών τιμών βλάπτει την αγοραστική δύναμη και η επιθετική πολιτική της Federal Reserve που αυξάνει το κόστος δανεισμού, είναι δύσκολο να δούμε την οικονομία να φεύγει αλώβητη από το 2023».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Πως το ΝΕΡΟ φέρνει κοντά το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή