kourdistoportocali.comNews DeskNew York Community Bancorp> Πως ακόμα μία μικρή τράπεζα απειλεί να τινάξει ξανά στον αέρα το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Γράφει ο Rob Copeland/New York Times

New York Community Bancorp> Πως ακόμα μία μικρή τράπεζα απειλεί να τινάξει ξανά στον αέρα το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Ανέλαβε την πτωχευμένη Signature Bank την περασμένη άνοιξη σε μια δημοπρασία που διοργάνωσαν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές

Καθώς πλησιάζει η επέτειος ενός έτους μιας κρίσης που κατέστρεψε αρκετές μεσαίες τράπεζες, τα προβλήματα σε ένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ στρέφουν ξανά την ανεπιθύμητη προσοχή στον κλάδο.

Από τον Rob Copeland/New York Times

Οι ανησυχίες τώρα επικεντρώνονται στην New York Community Bancorp, η οποία λειτουργεί περίπου 400 υποκαταστήματα σε εθνικό επίπεδο με επωνυμίες όπως η Flagstar Bank και η Ohio Savings Bank. Η τράπεζα αυξήθηκε σε οικονομικό μέγεθος τον περασμένο χρόνο, κατέχοντας περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, αφού ανέλαβε την πτωχευμένη Signature Bank την περασμένη άνοιξη σε μια δημοπρασία που διοργάνωσαν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της New York Community Bancorp κατέρρευσαν μετά τη δημοσίευση μιας πολύ άσχημης έκθεσης κερδών που περιελάμβανε απροσδόκητες απώλειες σε δάνεια ακίνητης περιουσίας που συνδέονται τόσο με κτίρια γραφείων όσο και με πολυκατοικίες. Οι μετοχές της έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους από την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές άλλων ιδρυμάτων με χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων υποχώρησαν επίσης, μια υπενθύμιση ότι αυτό που πλήττει έναν δανειστή μπορεί να επηρεάσει πολύ εύκολα κι άλλους.

Το κύριο σοκ στην έκθεση κερδών της New York Community Bancorp την περασμένη εβδομάδα προήλθε από την παραδοχή της ότι η αξία των δανείων της για ακίνητα είχε πέσει κατακόρυφα, γεγονός που την ώθησε να μειώσει το μέρισμά της και να αποσπάσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να προστατευθεί από μελλοντικές ζημίες. Η τράπεζα εντόπισε ένα ζεύγος δανείων -ένα που αφορούσε ένα συγκρότημα γραφείων και ένα άλλο για ένα κτήριο συνεταιριστικών κατοικιών- που ήταν υπεύθυνα για ζημίες έως και 185 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εκπρόσωποι της τραπεζας, οι οποίοι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό, τροφοδότησαν περαιτέρω ανησυχίες, αποφεύγοντας ερωτήσεις των αναλυτών σχετικά με τις εκτιμήσεις τους για τα μελλοντικά κέρδη. Η μετοχή της τράπεζας κατρακύλησε σχεδόν 40% μετά την έκθεση κερδών και συνέχισε να χάνει έδαφος, σημειώνοντας πτώση 11% τη Δευτέρα και περισσότερο από 20% την Τρίτη.

Ένα μεγάλο τμήμα μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων κοινοτικών τραπεζών και ιδιωτικών δανειστών, θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν απώλειες που να συνδέονται με εμπορικά δάνεια ακίνητης περιουσίας, πολλά από τα οποία συνάφθηκαν πριν από την -μετά την πανδημία- μετάβαση στην υβριδική εργασία, η οποία συνεχίζει να ασκεί πίεση στους ιδιοκτήτες γραφείων και έχει προκαλέσει την πτώση της αξίας των κτιρίων. Η αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια έχει επίσης καταστήσει πιο δαπανηρή την αναχρηματοδότηση τέτοιων δανείων.

Την ίδια στιγμή, η M&T Bank είναι παρόμοια σε μέγεθος και έχει συγκρίσιμη έκθεση σε εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με την Wolfe Research. Στην τελευταία έκθεσή της για τα κέρδη, η τράπεζα ανέφερε αύξηση των προβληματικών δανείων για ακίνητα, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι η έκθεση είναι «διαχειρίσιμη». Η μέση μετοχή της περιφερειακής τράπεζας έχει χάσει 10 τοις εκατό από την περασμένη εβδομάδα.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η JPMorgan Chase και η Citigroup, έχουν εδώ και μήνες αφήσει στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές απώλειες από τα ακίνητα. Θεωρούνται γενικά καλύτερα σε θέση να αντέξουν μια ύφεση λόγω της διαφοροποιημένης βάσης χορηγήσεων και καταθετών τους. Οι τιμές των μετοχών για τις μεγαλύτερες τράπεζες διατηρήθηκαν πρόσφατα καλύτερα από εκείνες των μικρότερων δανειστών και η Chase δήλωσε την Τρίτη ότι θα ανοίξει επιπλέον 500 υποκαταστήματα τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Jerome Powell, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «60 Minutes» που μεταδόθηκε την Κυριακή ότι θεωρεί απίθανη μια τραπεζική κρίση που θα προκληθεί από τα ακίνητα. Ανέφερε ότι ορισμένες μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες αντιμετωπίζουν «προκλήσεις», αλλά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεργάζεται μαζί τους.

Ο Powell περιέγραψε την κατάσταση ως ένα «μεγάλο πρόβλημα» που η Fed γνωρίζει «πολύ καιρό».

Σε κατάθεση την Τρίτη στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, η Janet Yellen, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είπε ότι παρακολουθεί τις τρέχουσες τραπεζικές πιέσεις, αλλά αρνήθηκε να σταθμίσει συγκεκριμένα τους κινδύνους από την περίπτωση της New York Community Bancorp.

Η τραπεζική κρίση την περασμένη άνοιξη επιδεινώθηκε από τους ανήσυχους πελάτες που έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους αμέσως, αναγκάζοντας αρκετές τράπεζες να σταματήσουν τις αναλήψεις καθώς έσπευσαν να αντλήσουν μετρητά. Χάρη στην ευρεία χρήση του mobile banking και των ηλεκτρονικών μεταφορών, ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί τώρα να συμβεί πιο γρήγορα από ποτέ.

Ωστόσο, προς το παρόν, Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η New York Community Bancorp βρίσκεται κοντά στο γκρεμό. Τα στελέχη της τράπεζας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν μόνο κατά 2% το τέταρτο τρίμηνο. Δεν έχουν παράσχει περαιτέρω δημόσιες ενημερώσεις, αλλά οι αναλυτές της Bank of America ανέφεραν την Παρασκευή ότι η New York Community Bancorp δεν αντιμετώπιζε καμία ασυνήθιστη δραστηριότητα καταθέσεων.

Η πτώση της τιμής της μετοχής δεν εμποδίζει άμεσα τις καθημερινές λειτουργίες μιας τράπεζας. Τα υποκαταστήματα της New York Community Bancorp συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και κάθε πελάτης προστατεύεται από κρατική ασφάλιση ύψους 250.000 $.

Ακόμη και για λογαριασμούς πάνω από αυτό το επίπεδο, οι ρυθμιστικές αρχές οργανώνουν συνήθως δημοπρασίες σε περίπτωση κατάρρευσης (όπως έκαναν την περασμένη άνοιξη) κατά την οποία οι χρεοκοπημένες τράπεζες εξαγοράζονται από υγιέστερες, με στόχο την προστασία των απλών κατόχων λογαριασμών.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK