kourdistoportocali.comNews DeskΤελειώνουν την κυβέρνηση που επιχειρεί να πουλήσει το Ελληνικό στους Καταριανούς!

Mόνο στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι”

Τελειώνουν την κυβέρνηση που επιχειρεί να πουλήσει το Ελληνικό στους Καταριανούς!

Η οργή των πιστωτών για την κυβερνητική αφερεγγυότητα

To Eλληνικό “τελειώνει” την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού η απόφαση της κυβέρνησης να μην τηρήσει την συμφωνία εξαγοράς του Ελληνικού με την LAMDA Development και να το παραχωρήσει στους Καταριανούς (που στηρίζουν τον ISIS) προκαλεί τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των πιστωτών οι οποίοι αμφισβητούν πλέον την φερεγγυότητα της κυβέρνησης. Ηδη ο Μάριο Ντράγκι-όπως σημειώναμε σε προηγούμενη ανάρτησή σας-έρριξε την πρώτη βόμβα για 4ο Μνημόνιο.

Eνας Μάριο Ντράγκι που όπως μεταδίδει ο Γιάννης Αγγέλης για το Capital.gr επέλεξε να αγοράσει τίτλους που κατέληξαν junk bonds, αλλά να αποκλείσει τα ελληνικά σκουίδια! Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι εξίσου αφερέγγυοι, με την ελληνική κυβέρνηση, δανειστές δίνουν αέρα-πατέρα την μία αξιολόγηση μετά τη άλλη στον Τσίπρα με την ελπίδα ότι δεν θα χριεαστεί οι λαοί της Ευρώπης να πληρώσουν άλλα λεφτά για την Κολομβία της Ευρώπης. Πως όμως η Κολομβία της Ευρώπης θα εξασφαλίζει κάθε χρόνο τα 10 δις ευρώ που πρέπει να πληρώνει για τοκοχρεωλύσια στους πεπετζήδες δανειστές; Που θα τα βρουν οι Ελληνες φορολογούμενοι τώρα που εξαντλούνται πλέον τα λεφτά που υπήρχαν στα στρώματα και οι κατασχέσεις καλπάζουν;

Η ΕΚΤ εμμένει στη “γραμμή” του Οκτωβρίου, δεν αλλάζει τα όσα ανακοίνωσε για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Οκτώβριο, αλλά δεν ανοίγει καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας σε αυτό.

Αντίθετα όταν ρωτήθηκε ο κ. Ντράγκι για το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα, “ακολούθησε” την ερώτηση απαντώντας χωρίς κανένα σχόλιο για την βελτίωση της κατάστασης και την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, με μοναδική υπόμνηση ότι αυτό, το τέταρτο πρόγραμμα, είναι θέμα της κυβέρνησης και μόνο της κυβέρνησης…

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ενώ η ΕΚΤ κρατάει αποστάσεις από τη μοναδική χώρα που δεν περιλαμβάνει στο QE, εν τούτοις παραδέχθηκε ότι στον ισολογισμό της μέσω του QE βρέθηκαν Junk bonds (υπόθεση Steinhoff bonds). Πρόκειται για αγορές εταιρικών ομολόγων των οποίων η αξιοπιστία έπεσε σε επίπεδο junk bonds όταν η εταιρεία που είχε εκδώσει τα ομόλογα “συνελήφθη” με σοβαρά λογιστικά προβλήματα και η Μoody’s την υποβάθμισε σε Junk.

Τα ομόλογα αυτά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι δεν αποτελούν πρόβλημα στον ισολογισμό της ΕΚΤ λόγω του μικρού όγκου τους, θέτουν όμως ένα θεσμικό ζήτημα για το κατά πόσο μπορεί να συμβιβάζεται το πρόγραμμα QE με μη ασφαλείς προϋποθέσεις αγοράς.

Κάτι που βάζει ερωτηματικά για το πως στέκεται η ΕΚΤ απέναντι στα ελληνικά τραπεζικά covered bonds των οποίων ο φάκελος έχει κατατεθεί στην Φρανκφούρτη και περιμένει έγκριση για να ενταχθεί στο QE στο σκέλος των αγορών εταιρικών ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΕΚΤ στο τελευταίο ΔΣ του 2017 επιδίωξε να διατηρήσει χωρίς καμία αλλαγή στην ρητορική της τους προσανατολισμούς για το 2018, επιμένοντας στα όσα ανακοίνωσε για το QE τον Οκτώβριο.

Παρ’ όλα αυτά όμως ακόμα και αν δεν δόθηκε καμία ένδειξη για αλλαγές, εν τούτοις οι χθεσινές ανακοινώσεις έχουν δημιουργήσει ερωτηματικά….,

σημειώνει το ρεπορτάζ του Capital.gr

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK