kourdistoportocali.comNews DeskMetropolitan General: Επιτυχής μεταμόσχευση μηνίσκου και χόνδρου

μηνίσκος

Metropolitan General: Επιτυχής μεταμόσχευση μηνίσκου και χόνδρου

Αρθροσκοπική μεταμόσχευση έξω μηνίσκου και χόνδρου έξω μηριαίου κονδύλου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο Metropolitan General από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό κ. Ιντζόγλου Κωνσταντίνο και την oμάδα του. Ο ασθενής, 38 ετών σήμερα, είχε υποβληθεί σε πλήρη έξω μηνισκεκτομή προ 16ετίας, αμέσως πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όντας τότε Πανελληνιονίκης του Καράτε. Τα τελευταία 2 χρόνια υπέφερε από συνεχείς πόνους και υποτροπιάζοντα ύδραρθρα και έτσι αποφασίστηκε η αρθροσκοπική μεταμόσχευση μηνίσκου και χόνδρου. Η προστατευτική δράση του μεταμοσχευθέντος μηνίσκου και ο νέος χόνδρος στο γόνατο θα χαρίσει στον ασθενή ένα υγιές γόνατο μακριά από πόνους και με καλή ποιότητα ζωής, χωρίς να είναι απαραίτητη η αρθροπλαστική σε μια τόσο νέα ηλικία.

Τι είναι η μεταμόσχευση μηνίσκου

Το γόνατο έχει δύο μηνίσκους (έσω και έξω) οι οποίοι έχουν σχήμα ημισελήνου. Κάθε μηνίσκος λειτουργεί ως ανάρτηση του γόνατος, προστατεύοντας τους χόνδρους του μηρού και της κνήμης.

Σε περίπτωση που ένας μηνίσκος είναι βαριά τραυματισμένος (σύμπλοκες ρήξεις μηνίσκου) συνήθως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συρραφή με καλές πιθανότητες επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται αναγκαστικά μερική ή υφολική μηνισκεκτομή. Για τους περισσότερους ασθενείς, που αυτά τα συμπτώματα αναπτύσσονται σε ηλικίες άνω των 55 ετών (και πάντα ανάλογα με τις δραστηριότητες του ασθενούς), η επιλογή της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, της μονοδιαμερισματικής ή της οστεοτομίας γόνατος είναι οι σωστότερες συνήθως επιλογές.

Για νέους ασθενείς όμως, οι προαναφερθείσες επεμβάσεις δεν είναι συνήθως αποδεκτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός θα πρέπει να σκεφτεί την επιλογή της μεταμόσχευσης μηνίσκου, αναφέρει ο κ. Ιντζόγλου.

Ο στόχος της μεταμόσχευσης του μηνίσκου είναι η αντικατάσταση του αφαιρεθέντος (συνήθως από προηγούμενη επέμβαση) τμήματος μηνίσκου με το μηνισκικό μόσχευμα (που εύκολα βρίσκουμε στην αγορά από κάποια εταιρεία), ώστε να καθυστερήσουμε την περαιτέρω εκφύλιση του χόνδρου του γόνατος.

Η μεταμόσχευση μηνίσκου πραγματοποιείται πλέον αρθροσκοπικά (χωρίς να ανοίγουμε την άρθρωση του γόνατος), εκτός της περίπτωσης που χρειαζόμαστε μόσχευμα μηνίσκου με οστικά blocks για αντικατάσταση και των ριζών του προς μεταμόσχευση μηνίσκου. Οι πιθανότητες επιπλοκών μετά τη μεταμόσχευση μηνίσκου είναι σπανιότατες. Αφορούν σε δυσκαμψία, επανεγχείρηση λόγω ατελούς ενσωμάτωσης, αιμάτωμα, μόλυνση και νευρικές βλάβες. Η σύγχρονη αναγεννητική ιατρική σε συνεργασία με την ορθοπεδική χειρουργική μας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα της μεταμόσχευσης μηνίσκου συνδυαστικά με τη χρήση βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή. Η επιλογή αυτή φαίνεται να βελτιώνει την ενσωμάτωση του μοσχεύματος του μηνίσκου στο γόνατο και να δρα ευεργετικά στον έλεγχο του πόνου.

 

Info: Το Ορθοπαιδικό Τμήμα του Metropolitan General στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς με μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση όλων των ορθοπαιδικών παθήσεων και τραυματισμών, από το στάδιο της πρόληψης και της διάγνωσης έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Υποστηρίζεται από τα Απεικονιστικά Εργαστήρια, τα Επείγοντα Περιστατικά, το Ιατρείο Πόνου και το τμήμα Φυσικοθεραπείας της Κλινικής.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

To Ζειμπέκικο μιας Πριγκίπισσας [VIDEO]
Στο Ισραήλ το 30% των θανάτων αφορά σε πλήρως εμβολιασθέντες. Μάχη για τη ζωή του δίνει γνωστός δήμαρχος βορείων προαστίων
Μονομαχία Κύρτσου-Μπακογιάννη για το θάνατο της Φώφης
Φώφη Γεννηματά> Οι δύσκολες τελευταίες δύο εβδομάδες και ο αποχαιρετισμός
Πάνω από 1.750.000 ανεμβολίαστοι Ισραηλινοί βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας. Γιατί ο Joshua Kimmich της Bayern Μονάχου ανάβει φωτιές
Deutsche Welle> Να τινάξει την κυβέρνηση Ερντογάν στον αέρα απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο συγκλονιστικός λαός του Ισραήλ δείχνει το δρόμο. Aισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις για το εμβόλιο της Pfizer
Πέθανε η Φώφη. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, τόσο ξαφνικά…
Αποκάλυψη> Ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Καθημερινή παρουσιάζει 6 θεωρίες για το Τέλος του Κόσμου και το Κουρδιστό Πορτοκάλι τη 7η!
Eπάγγελμα>Το Κορίτσι του Μπαμπά
ΕΛΣΤΑΤ> H εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη απογείωσε τον τζίρο της Ελληνικής Βιομηχανίας. Πρωτιά του λιγνίτη και στη Γερμανία