kourdistoportocali.comNews DeskΗ Ματωμένη Πανσέληνος του Εκουαδόρ

Εξάγουμε τεχνογνωσία

Η Ματωμένη Πανσέληνος του Εκουαδόρ

Από τη Δημοκρατία της Κολομβίας των Βαλκανίων στη Δημοκρατία του Ισημερινού

Αρχοντες στη Κολομβία των Βαλκανίων δόξασαν την πατρίδα μας ακόμη και στο γειτονικό Εκουαδόρ. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι με συγκίνηση βλέπει τους Ελληνες να προκόβουν εκτός Ελλάδος. Το γεγονός ότι συνελήφθησαν οφείλεται σε μία ατυχή συναστρία και στη ματωμένη πανσέληνο. Γεγονός είναι ότι 3 γενναίοι συμπατριώτες μας πέταξαν πάνω από τα μνημόνια και έδωσαν ένα συναρπαστικό ενδιαφέρον στη ζωή τους.
Η Δημοκρατία του Ισημερινού, γνωστή και ως Εκουαδόρ, είναι χώρα στη βορειοδυτική Νότια Αμερική, που συνορεύει με την Κολομβία προς Βορρά, με το Περού στα ανατολικά και νότια και βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό στα δυτικά. Η χώρα περιλαμβάνει επίσης τα Νησιά Γκαλαπάγκος (Archipelago de Colón) στον Ειρηνικό, περίπου 965 χλμ. δυτικά της χώρας. Το όνομα οφείλεται στην ισπανική λέξη Ecuador που σημαίνει Ισημερινός επειδή ο τελευταίος διέρχεται από το κράτος αυτό. Έχει έκταση 283.560 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 14.573.101 (κατατάσσεται 66η στον κόσμο) , σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009. Το Κίτο είναι η πρωτεύουσα της χώρας.
Ο ιστότοπος directnews.gr μεταδίδει σχετικά>

Σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις, την Τρίτη 13 Νοεμβρίου και την Τετάρτη14 Νοεμβρίου, σε Ελλάδα κι Εκουαδόρ, συνελήφθησαν εννέα μέλη της, ηλικίας από 23 έως 63 ετών. Πρόκειται για τρεις Έλληνες (63χρονο, 42χρονο και 41χρονο) κι έξι αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν στο Εκουαδόρ, όπου είχε μεταβεί για τον σκοπό αυτόν αξιωματικός της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Συνολικά κατασχέθηκαν, 382 κιλά κοκαΐνης στο Εκουαδόρ εντός ιστιοφόρου, ενώ στην Ελλάδα ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Για την πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή κι αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.

Ειδικότερα, αναπτύχθηκε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) και τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεσή τους. Παράλληλα, προέκυψε ότι η εν λόγω εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, λάμβανε αυξημένα μέτρα και επινοούσε τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα: σε πρώτη φάση αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ. Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην Ελλάδα, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους κι εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και την ανεύρεση πληρωμάτων.

Περίπου προ διμήνου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση κι αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης και ταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης στο εξωτερικό, όπως και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν επιφορτιστεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.

Από τους τρεις Έλληνες που συνελήφθησαν, ο 63χρονος κι ο 41χρονος ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, τη χρηματοδότηση και τη μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης τους ήταν ο 42χρονος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλότητας σκάφους, ανεύρεση skippers).

Η αστυνομία, που συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη και άλλων πτυχών της, εκτιμά ότι από την παράνομη αυτή δράση του το κύκλωμα προσδοκούσε να αποκομίσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, κατά περίπτωση για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του νόμου περί όπλων και της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, οι τρεις Έλληνες συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η αστυνομία του Ισημερινού

Η Εθνική Διεύθυνση Κατά των Ναρκωτικών της αστυνομίας του Ισημερινού στη σελίδα της στο Twitter δημοσίευσε φωτογραφίες των συλληφθέντων τόσο στη χώρα όσο και στην Ελλάδα. Η αστυνομία του Εκουαδόρ κάνει λόγο για στενή συνεργασία τόσο με την DEA, όσο και με την Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας ότι η επιχείρηση IMPACTO 444 αποτελεί μια διεθνή επιτυχία και ένα ισχυρό χτύπημα στο εμπόριο ναρκωτικών διεθνώς.

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK