kourdistoportocali.comNews DeskΜάρης-Κοπελούζος απέναντι στον Μητσοτάκη

Πρόκειται για τολμητίες

Μάρης-Κοπελούζος απέναντι στον Μητσοτάκη

Κομμουνιστοκαπιταλιστές προσφέρουν βορειοκορεάτικο θέαμα

Το δίδυμο Μάρη-Κοπελούζου ήρθε να προστεθεί στους επιχειρηματίες που αποφάσισαν να πάνε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να στηρίξουν ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Κοπελούζος μάλιστα είχε υποδεχθεί πρόσφατα την Περιστέρα Μπαζιάνα καθώς εκείνη επέστρεφε από το Πεκίνο.

Από τον Ian Ford

Ητο πράγματι μια συγκινητική στιγμή της ελληνοκινεζικής επιχειρηματικής ιστορίας με τους Ελληνες αλλά και τους Κινέζους Κομμουνιστοκαπιταλιστές να προσφέρουν βορειοκορεάτικο θέαμα. Το γεγονός επίσης ότι ο τολμητίας Μάρης αποφάσισε να πάει κόντρα στον Μητσοτάκη με την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει μεγαλομηντιάρχης επί Σύριζα δεν μπορούμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας καθότι τόσο ο Κοπελούζος όσο και ο Μάρης αγνοούν το δημοσιογραφικό προιόν και τα ΜΜΕ της ιδιοκτησίας τους δεν έχουν σχεδόν ουδεμία παρέμβαση στις εξελίξεις. Οπως άλλωστε και τα περισσότερα ΜΜΕ που γίνονται από επιχειρηματίες που δεν υπήρξαν δημοσιογράφοι. Πιθανόν στους δύο άνδρες τα λεφτά να περισσεύουν αλλά το να θέλουν να ποντάρουν στον Σύριζα όταν το καράβι βουλιάζει δείχνει άγνοια κινδύνου.

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως όταν ο Μητσοτάκης γίνει κυβέρνηση θα στείλει τον ΣΔΟΕ στα λογιστήριά τους και θα ξεψαχνίσει τις μηντιακές τους επιχειρήσεις. Αλλωστε είναι γνωστό ότι στην ΝΔ ετοιμάζουν προγραφές των επιχειρηματιών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σύριζα. Μπορεί κάποιοι να έχουν και την τύχη του Κοσκωτά όταν εκλεγεί ο Κυριάκος και αρχίσει να στήνει συναρπαστικά ειδικά δικαστήρια για να διασκεδάζει το πόπολο.

Είναι νωπή στην μνήμη μας η πρόσφατη κόντρα Μητσοτάκη-Μάρη για το γνωστό πρωτοσέλιδο του ΕΘΝΟΥΣ.

Γράφαμε σχετικά: Ποιος διαβάζει τους πεθαμένους, ποιος ασχολείται με τους πεθαμένους; Ποιο ΕΘΝΟΣ, ποιος Καραμανλής, ποιος φούφουτος; Ο Καραμανλής που με αιχμή του δόρατος τον Πάκη διόρισε ένα εκατομμύριο στο Δημόσιο και χρεοκόπησε τη χώρα προσπαθεί να αναστηθεί μέσα από τις πεθαμένες εφημερίδες του Μπόμπολα-Σαββίδη με μπροστινό τον Μάρη.Η ΝΔ-άλλο χαζοκόμμα κι αυτό-δίνει αξία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με την ανακοίνωσή της. Ωσπου να βγάλει ανακοίνωση δεν το είχε πάρει κανείς χαμπάρι.Για οικονομική και μηντιακή διαπλοκή λοιπόν κατηγορεί την κυβέρνηση με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους» που το χαρακτηρίζει προβοκατόρικο.
Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Στοχοποιούν τον οξυδερκή Καραμανλή» αναφερόμενη σε δημοσιεύματα που τον ονοματίζουν σαν τον κύριο υπεύθυνο της οικονομικής κρίσης και αφήνοντας υπονοούμενα ότι αυτά είναι σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος.

Aκολουθεί η ανακοίνωση της ΝΔ>
«Μετά και το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο του  “Έθνος” δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο Όμιλος Μάρη βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να προωθεί την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γεγονός, φυσικά, που δεν είναι άσχετο με το ζήτημα της φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου – κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Δ. Μάρη – για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η Κυβέρνηση είναι προφανές πλέον ότι εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκείνοι τους το ξεπληρώνουν χτίζοντας ένα νέο σύστημα οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής. Απόδειξη τούτου είναι ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μάρη. Να γνωρίζουν άπαντες ότι θα μας βρουν απέναντι. Και κυρίως να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Ο χρόνος της Κυβέρνησης μετράει αντίστροφα και καμία συμμαχία με την παλιά ή τη νέα διαπλοκή δεν μπορεί να τη διασώσει».

Πάντως προκαλεί η στενή σχέση Μάρη-Σύριζα όταν μάλιστα έχει προηγηθεί έρευνα του υπ. Οικονομικών για φοροδιαφυγή όπως είχε αποκαλύψει ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος>

 Μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, ύψους 35 εκατ. ευρώ, του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη ερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς και την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), όπως είναι γνωστό το νέο ΣΔΟΕ.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία να ερευνηθεί ο επιχειρηματίας που είναι ιδιοκτήτης ομίλου με στοιχηματικές και αθλητικές ιστοσελίδες (stoiximan.gr, sport24.gr, contra24.gr, oneman.gr, huffington post.gr) και στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε εντολή να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έφτασε στα χέρια των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη. Πρέπει να τονιστεί ότι η βασιμότητα της καταγγελίας δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη – άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησαν οι εισαγγελείς να ερευνούν τον κ. Δημήτρη Μάρη. Προφανώς οι Αρχές έκριναν ότι η καταγγελία που περιλαμβάνει στοιχεία, ποσά, επωνυμίες εταιρειών και περιγράφει παράνομες πρακτικές αξίζει να διερευνηθεί σε βάθος.

Δημήτρης Μάρης: Ψάχνουν τον «κ. Στοίχημα» για 35 εκατ. ευρώ

Το εμπιστευτικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από την οποία ζητά στοιχεία για τον Δημήτρη Μάρη στο πλαίσιο του ελέγχου για φοροδιαφυγή

Ειδικότερα, στην καταγγελία αναφέρεται: «Ο Δημήτρης Μάρης του Παναγιώτη, κάτοικος Αθηνών, απέκτησε από δραστηριότητα στην Ελλάδα και διακίνησε αφορολόγητα περί τα 35 εκατ. ευρώ, τα οποία επιχείρησε μέσω σειράς εμβασμάτων σε ξένες εταιρείες του να νομιμοποιήσει με επενδύσεις στην Ελλάδα (πιθανόν και αλλού).
Συγκεκριμένα:

– Μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν εταιρείας με την επωνυμία Νοmato Investments Limited, εδρεύουσα στην BET and WIN, 3075 (η Νomato), εισέπραξε το διάστημα 2003-2005 περί τα 8 εκατ. ευρώ μερίδιο από την εκμετάλλευση του betoto.com, ως συνέταιρος στην Ελλάδα του αυστριακού ομίλου εταιρειών BET and WIN. Εν αγνοία της BET and WIN και για την εξασφάλιση εύνοιας και “καλής συνεργασίας” μαζί της, ο Μάρης παραχώρησε το 20% των μετοχών της Νomato στον Γεώργιο Δασκαλάκη, τότε εκπρόσωπο της BET and WIN στην Ελλάδα και επιφορτισμένο με την προάσπιση των συμφερόντων της. Ο Γεώργιος Δασκαλάκης παρέμεινε μέτοχος της Νomato τουλάχιστον μέχρι και την εξαγορά του μεριδίου της Νomato από την BET and WIN (βλ. αμέσως κατωτέρω).

– Μέσω της Νomato, ο Μάρης το 2005 εισέπραξε 18,94 εκατ. ευρώ ως τίμημα αποζημίωσης /εξαγοράς του μεριδίου του από την BET and WIN”για την ως άνω δραστηριότητα στην Ελλάδα (επισυνάπτεται σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση).

– Μέσω των ομοίως ελεγχόμενων από τον Μάρη κυπριακών εταιρειών Quayle Trading and Investements Ltd και Lenok Limited διαχειρίστηκε περί τα 10 εκατ. ευρώ ως συνεργάτης μάρκετινγκ της BET and WIN στην Ελλάδα, εισπράττοντας και το μεγαλύτερο μέρος εκ του εν λόγω ποσού καθώς φρόντιζε να τοποθετεί την πλειοψηφία των διαφημίσεων της εταιρείας σε ιστοσελίδες ιδίων συμφερόντων (sport24.gr, contra.gr κ.ά.).

– Για καμία από τις ανωτέρω δραστηριότητες στην Ελλάδα δεν έχει πληρωθεί ποτέ εταιρικός ή άλλος φόρος.

– Τα έσοδα αυτά ουδέποτε συμπεριέλαβε ο Μάρης σε δήλωση φόρου εισοδήματος (οι δηλώσεις του κυμαίνονται μεταξύ 20.000-30.000 ευρώ).

– Το σύνολο των χρημάτων εμβάστηκε από τις ως άνω εταιρείες σε άλλες εξωχώριες εταιρείες του Μάρη και επενδύθηκε στην Ελλάδα και αλλού σε ακίνητα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού.

– Ως ασκών τη διοίκηση της Νomato εμφανίζεται παρένθετο πρόσωπο (Αντρη Αθανασίου), αλλά πραγματικός δικαιούχος και μέτοχος της εταιρείας είναι ο Μάρης, ενώ τη διοίκηση αυτής ασκούν στην πράξη ο ίδιος ο Μάρης και ο πληρεξούσιος αυτού Παναγιώτης Βελαχουτάκος.

– Τα παραπάνω έχουν καταστεί γνωστά στις κυπριακές αρχές στο πλαίσιο της εκδίκασης αγωγής κατά της Νomato ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων.
– Σχετικά αποκαλυπτικά άρθρα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο (επισυνάπτονται), αλλά αποσύρθηκαν από τους περισσότερους ιστότοπους μετά από αφόρητες πιέσεις και απειλές».

Η καταγγελία συνεχίζει παραθέτοντας συνδεόμενα με την υπόθεση πρόσωπα. Το περιεχόμενό της προκάλεσε την εισαγγελική παραγγελία και ο κ. Μάρης τελεί πλέον υπό την εξονυχιστική έρευνα των Αρχών. Οπως προκύπτει από εμπιστευτικό και επείγον έγγραφο της ΥΕΔΔΕ με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΕΔΔΕ ΑΤΤ121624ΕΞ2016ΕΜΠ, η φορολογική υπηρεσία που συχνά αναφέρεται ως το νέο ΣΔΟΕ ζήτησε «στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Υπηρεσία μας, στοιχεία εάν ο ΜΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ με ΑΔΤ:, ΑΦΜ: και ημερομηνία γέννησης 17/05/1970, διαθέτει πάσης φύσεως τίτλους, αξίες, λογαριασμούς, μερίδια, συμπεριλαμβανομένων και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, πάσης φύσεως επενδυτικά στοιχεία, χαρτοφυλάκια, μετρητά κ.λπ. από 01/01/2003 έως και 31/12/2015».

Φωτογραφίες που ανάρτησε ο ίδιος ο Δημήτρης Μάρης στη σελίδα του Facebook – είτε ποζάροντας με τον σχεδιαστή μόδας Τζον Βαρβάτος, είτε με φόντο τη διάσημη ταμπέλα του Χόλιγουντ

Δημήτρης Μάρης: Ψάχνουν τον «κ. Στοίχημα» για 35 εκατ. ευρώ

Δημήτρης Μάρης: Ψάχνουν τον «κ. Στοίχημα» για 35 εκατ. ευρώ

Η ραγδαία επιχειρηματική άνοδος του Δ. Μάρη έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών που ερευνούν τα τελευταία χρόνια το αν κοντά στους δύο πυλώνες για την εκτόξευσή του στο επιχειρηματικό στερέωμα, την εξυπνάδα και τις ικανότητές του, υπήρχε και ένας κρυφός τρίτος, η φοροδιαφυγή. Το αν αυτό ισχύει στην περίπτωση του Δ. Μάρη θα το κρίνουν οι εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος που ερευνούν την υπόθεσή του και κανείς δεν δικαιούται να βγάλει συμπεράσματα προτού τουλάχιστον καταλήξει η έρευνα των δικαστικών και φορολογικών αρχών.

Οσοι γνωρίζουν τον 46χρονο Δημήτρη Μάρη μιλούν για έναν άνθρωπο με προσωπικότητα, που παρουσιάζει όμως και αντιφατικές εκφάνσεις. Τον περιγράφουν ως έξυπνο, ικανό και επίμονο, αλλά ταυτόχρονα αρκετά εγωκεντρικό. Από τα νεανικά του χρόνια ήταν μαζεμένος που απέφευγε την υπερβολή και την πρόκληση. Συνεργάτες του λένε -πιθανόν με κάποια τάση υπερβολής- ότι κάποτε στα γραφεία του έγινε σύσκεψη για να αποφασιστεί τι αυτοκίνητο θα αγοράσει. Τελικά επιλέχθηκε ένα VW Τouareg που μπορεί να κόστιζε κοντά στις 100.000 ευρώ, αλλά δεν τραβούσε τα βλέμματα όπως τα ανάλογα Ι.Χ. της κατηγορίας του καθώς ήταν VW.

Δεν ήθελε να τραβάει την προσοχή, προσπαθούσε να τηρεί χαμηλούς τόνους, επέλεγε με αυτό το κριτήριο ακόμη και τα Ι.Χ. του, αλλά έχτισε μια υπερσύγχρονη μονοκατοικία στο Μετς που διαθέτει συνολικά… μόλις πέντε ορόφους. Πριν από μερικούς μήνες το όνομά του ήρθε στη δημοσιότητα -και μάλιστα με κραυγαλέα πρωτοσέλιδα-, όταν σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα «οι οικονομικοί εισαγγελείς σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία προχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι και τις επιχειρήσεις του βαρόνου του στοιχήματος». Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι είναι άγνωστο αν ευσταθούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν συνηθίζουν να κοινοποιούν τις ενέργειές τους.

Αν και ο κ. Μάρης θεωρείται μέγας παίκτης και βαθύς γνώστης της στοιχηματικής αγοράς, με τη συγκεκριμένη αγορά να είναι το εφαλτήριο για τον πλούτο του, όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν έδειχνε να αισθάνεται άνετα. «Δεν του αρέσει που τα λεφτά του είναι στοιχηματικά, το ότι ξεκίνησε με το poker.gr», λέει ένας από αυτούς και προσθέτει: «Μόνο τον τελευταίο χρόνο δείχνει να σταμάτησε να αισθάνεται αμήχανα».

Φιλόδοξος άνθρωπος, ο Δ. Μάρης εκπλήσσει τους συνομιλητές του όταν τον ακούνε να αναφέρεται στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες λέγοντας «ο οργανισμός μας», επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως τις φήμες ότι προσπαθεί να χτίσει για τον εαυτό του το προφίλ του «ψηφιακού Λαμπράκη» της νέας εποχής. Αλλωστε στην αγορά θεωρούν την επένδυσή του στη huffington post.gr ως μια προσπάθεια να αγοράσει κύρος και να ενισχύσει την επιχειρηματική του υπόσταση μέσω των συνεταίρων του. Στην ίδια τροχιά επίσης εντάσσουν και το δημοσιοποιημένο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου του ΜEGA για να γίνει ομοτράπεζος των «μεγάλων». Αλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ενωσης Εκδοτών Διαδικτύου και ως πρόεδρός της περνά το κατώφλι αριστερών υπουργικών γραφείων ή ανταλλάσσει χειραψίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επαρκούν όμως αυτά για να περάσει στην αγορά ως ο ψηφιακός διάδοχος του Λαμπράκη;

Δημήτρης Μάρης: Ψάχνουν τον «κ. Στοίχημα» για 35 εκατ. ευρώ

Εχει υιοθετήσει το άνετο look των Αμερικανών επιχειρηματιών της ψηφιακής οικονομίας. Παρουσιάζεται ήρεμος, συγκεντρωμένος και ανοιχτός σε νέες προτάσεις. Ωστόσο, οι εργαζόμενοί του χαμογελούν πονηρά όταν ακούν για το χαλαρό στυλ του επειδή δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχουν. Υπάρχουν και εκρήξεις οργής προς υπαλλήλους του για λάθη που θεωρεί ότι έκαναν. Στην πιάτσα άλλωστε κυκλοφορεί ότι δεν υπάρχει συνεργάτης του Δ. Μάρη που να μην έψαξε κάποια περίοδο για δουλειά. Τους απολύει και συνήθως μετά τους ξαναπαίρνει πίσω μέχρι την επόμενη κρίση.

Οσοι τον ξέρουν καλά από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τόνιζαν το χαρακτηριστικό του να ακολουθεί πολιτική χαμηλών τόνων, να μην τραβά την προσοχή. Οχι πια όμως. Δεν είναι μόνο η πενταώροφη μονοκατοικία στο Μετς όπου ζει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Εχει αλλάξει το lifestyle του, όπως δείχνουν οι συναντήσεις με τον σχεδιαστή μόδας Τζον Βαρβάτος ή οι διακοπές του στην Αμερική. Αλλωστε με τις ΗΠΑ έχει δεσμούς καθώς εκεί σπούδασε αρχιτέκτονας, ενώ για τα μεταπτυχιακά του συνέχισε στο Λονδίνο.

Η ζωή προχώρησε και ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη για τον Δ. Μάρη. Η μεσοαστική οικογένεια από την οποία προέρχεται δεν ήταν πλούσια. Ωστόσο ο πατέρας του από το τεχνικό γραφείο που διατηρούσε έβγαζε αρκετά χρήματα ώστε να υποστηρίξει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Η περιουσία των δεκάδων εκατομμυρίων που δημιούργησε και ερευνούν σήμερα οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι δική του κατάκτηση. Οι παλιοί φίλοι που περνούσαν μαζί του τα καλοκαίρια στα Στύρα Εύβοιας δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν στα πανάκριβα ξενοδοχεία όπου πηγαίνει και ανεβάζει φωτογραφίες στο Facebook με το ταπεινό σχόλιο «onemoreyear». Αλλά είπαμε, η ζωή προχωράει πολύ ευχάριστα για τον Δ. Μάρη, αν συμφωνήσουν φυσικά και οι εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK