kourdistoportocali.comNews DeskMARC>O Σύριζα κέρδισε 2,7 μονάδες σε 3 μήνες!

Αγωνία και λαχτάρα

MARC>O Σύριζα κέρδισε 2,7 μονάδες σε 3 μήνες!

Παρουσιάζει αύξηση 2,7% σε σχέση με την μέτρηση του Οκτωβρίου ενώ η ΝΔ μόλις 0,6%

Mέσα στον θόρυβο του Συλλαλητηρίου για την Μακεδονία πέρασε στα ψιλά η δημοσκόπηση της MARC που εμφανίζει τον Σύριζα να κερδίζει σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο του 2018 παρά την διαφαινόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ!

Πιο συγκεκριμένα ο Σύριζα λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 21% από 18,1%  ενώ η ΝΔ με το στανιό από το 28,5% εμφανίζεται στο 29,1%.

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους οι ταλαίπωροι νεοδημοκράτες και οι ακόμη πιο ταλαίπωροι ΚΙΝΑΛίτες επικοινωνούσαν με τον Θωμά Γεράκη και την Σοφία Τσιλογιάννη της Marc για να μάθουν τι λέει ο κόσμος εκεί έξω.

Ειδικά το ΚΙΝΑΛ από 6,5% που ελάμβανε τον Οκτώβριο εμφανίζεται να πέφτει στο 5,8%!

Πράγματι αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και αποδεικνύουν ότι οι ψεκασμοί έπιασαν τόπο! Οι οξυδερκείς Ελληνες ψηφοφόροι είναι ικανοί να ξαναβγάλουν πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

Η MARC δημιουργήθηκε από τον Θωμά Γεράκη (MSc Κοινωνιολογίας – Μέθοδοι και Τεχνικές Μετρήσεων Κοινής Γνώμης) και την Σοφία Τσιλιγιάννη (Μaster’s in Broadcast Journalism & Bachelor’s in Business Administration).

Το επιτελείο και το δίκτυο συνεργατών της MARC αποτελείται από καταξιωμένα στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην διαδικασία των ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών αλλά και από επιλεγμένους επαγγελματίες με ειδίκευση στο marketing, την ψυχολογία, την στατιστική, την επικοινωνία και τις οικονομικές επιστήμες και το διαδίκτυο.

Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικά εργαλείων αλλά και κλασικών τεχνικών, η εταιρεία παρέχει στους πελάτες της μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των τομέων που δραστηριοποιούνται, καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία για να λαμβάνουν τις ενδεδειγμένες αποφάσεις και να χαράζουν εκείνες τις στρατηγικές, οι οποίες θα τους οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων, την περαιτέρω ανάπτυξη και την κερδοφορία τους.

Η MARC είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων & Έρευνας Αγοράς), της ESOMAR (European Society of Marketing Research), της WAPOR (World Association of Public Opinion Research), πιστοποιείται από τον Π.Ε.Σ.Σ. (Ποιοτικός Έλεγχος Συλλογής Στοιχείων) και τηρεί τους Κώδικες Δεοντολογίας για τη διεξαγωγή των ερευνών και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) με α/α ένα (1).

Ο Θωμάς Γεράκης, κορυφαίο στέλεχος εταιριών έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων από την δεκαετία του ‘80, αρχικά ως διευθυντής ερευνών της ΔΗΜΕΛ (1987-1990) και αργότερα από την θέση του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της ΚΑΠΑ RESEARCH (1991-2005) είχε την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της επιστημονικής επιμέλειας του συνόλου των ερευνητικών προγραμμάτων. Οι κύριοι τομείς δραστηριοτήτων του είναι οι έρευνες (εμπορικές, πολιτικές και έρευνες media), ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στρατηγικών επικοινωνίας (επιχειρηματικής και πολιτικής), η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και το Crisis Management. Έχει διεξάγει πολυάριθμες σημαντικές πολιτικές και εμπορικές έρευνες, focus groups και exit polls, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο τομέα.

Η Σοφία Τσιλιγιάννη, με πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακές σπουδές Ηλεκτρονικής Δημοσιογραφίας στις Η.Π.Α., διετέλεσε αρχισυντάκτης σε δελτία ειδήσεων και τηλεοπτικές εκπομπές του MEGA, της ΝΕΤ και του ALPHA. Επίσης παρουσίασε δελτία ειδήσεων στο MEGA, τη NET, τον ALPHA, τον ANTENNA, καθώς και τις βραβευμένες τηλεοπτικές εκπομπές «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» στη ΝΕΤ και «ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» στον ALPHA. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΝΕΑ – περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και ΒΗΜΑ – περιοδικό ΒΗΜΑGAZINO.

H έρευνα της Marc λοιπόν για το Πρώτο Θέμα δείχνει ενίσχυση του δικομματισμού και συμπίεση των μικρότερων κομμάτων. Αυτό επιφέρει η νέα στρατηγική της πολωτικής έντασης που χάραξε η κυβέρνηση και υλοποιεί αφενός με την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής από μια χωρίς προηγούμενο «παρδαλή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αφετέρου με την επιμονή της στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία τη φέρνει σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Η έρευνα, η οποία έγινε το διάστημα 14-17 Ιανουαρίου καλύπτοντας τις διαθέσεις της κοινής γνώμης αμέσως μετά το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του, δείχνει βαθύ διχασμό στην ελληνική κοινωνία, με σχεδόν τα 2/3 του εκλογικού σώματος να αποστρέφονται τη σημερινή κυβερνητική εξουσία και να θέλουν την αντικατάστασή της, ενώ περίπου το 1/3 (σε ποσοστά σαφώς κάτω του 30%) να συνεχίζει να στηρίζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις επιλογές του κ. Τσίπρα. Πάντως, τόσο από την πρόθεση ψήφου όσο και από άλλα επιμέρους ευρήματα της πανελλαδικής μέτρησης, στην οποία συμμετείχαν 1.003 νοικοκυριά, προκύπτει ότι η μάχη των επόμενων εκλογών θα κριθεί στον χώρο του Κέντρου. Κατά τα φαινόμενα, αποφασιστικός παράγοντας θα αναδειχθεί η ικανότητα των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να διευρύνουν την επιρροή τους στον ενδιάμεσο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στη μέγγενη της ισχυρής αμφίπλευρης πίεσης.

Οι δύο βασικοί διεκδικητές της διακυβέρνησης έχουν ανεβάσει την τελευταία διετία σημαντικά τις επιδόσεις τους και η αθροιστική δύναμή τους αυξήθηκε κατά 10 και πλέον μονάδες, συμπιέζοντας τόσο τα μικρότερα κόμματα όσο και την αδιευκρίνιστη ψήφο που περιορίζεται, καθώς η χώρα έχει εισέλθει στην προεκλογική περίοδο και λίγο ως πολύ έχουν μπει στο τραπέζι τα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης. Η σημαντική ενίσχυση του δικομματισμού προκύπτει και από τις απαντήσεις των μετεχόντων στην έρευνα στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτινάσσεται για πρώτη φορά στο 43,3% (+4,1% από τον Οκτώβριο), ενώ ανοδικά κινείται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όμως, με το 28,8% (+3,4%) υπολείπεται του αντιπάλου του κατά 14,5 εκατοστιαίες μονάδες.

Τόσο η Ν.Δ. με το 29,1% που μετρήθηκε η δύναμή της στην πρόθεση ψήφου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 21% κατακτούν τα υψηλότερα ποσοστά τους από τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως φαίνεται και στο συγκριτικό γράφημα με τη διαχρονική εξέλιξη των ευρημάτων της Marc.

Το κυβερνών κόμμα, ωστόσο, παρουσιάζει, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου, αύξηση 2,7%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατά 0,6%. Ετσι, η ψαλίδα της διαφοράς μειώνεται στο 8,1% και με αναγωγή επί των εγκύρων υπολογίζεται στο 8,9%.

Η διαφοροποίηση επέρχεται λόγω της αυξημένης συσπείρωσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται σε αυτή τη φάση να συγκρατεί το 55% όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται την τελευταία τριετία. Φαίνεται επίσης να προσελκύει κεντρογενείς ψηφοφόρους που σε αριθμούς είναι περισσότεροι από όσους προσεγγίζουν τη Ν.Δ.

Πλην όμως, το κυβερνών κόμμα δεν δείχνει να έχει μεγάλο απόθεμα από «πολιτικά καύσιμα» που θα του επιτρέψουν να κλείσει την ψαλίδα, καθώς έχει ήδη μετακινηθεί ο ένας στους τέσσερις παλιούς ψηφοφόρους του (24,7%). Μεγάλο τμήμα των τελευταίων στράφηκε προς τη Ν.Δ., η οποία διατηρεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (83%) τη συσπείρωση των δικών της ψηφοφόρων.

Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Για την τρίτη θέση ερίζουν, με 5,8%, το Κίνημα Αλλαγής (-0,7%) και η Χρυσή Αυγή (-0,1%), ενώ την πεντάδα των κομμάτων που έχουν βάσιμες ελπίδες για να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή συμπληρώνει το ΚΚΕ με 5,4% (-0,3%).

Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν τα υπόλοιπα τρία κόμματα της Βουλής –Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ.- που είδαν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους να λεηλατούνται. Οσο για τους εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς, ο μόνος που παρουσιάζει μια μικρή δυναμική είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία μετρήθηκε στο 2% (+0,3% από την προηγούμενη μέτρηση).
Με βάση τις συγκεκριμένες επιδόσεις και τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου ο οποίος ευνοεί την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος σε περίπτωση που είναι υψηλά τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, το «ΘΕΜΑ» υπολογίζει ότι η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας θα φτάσει στις 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 78 βουλευτές, το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Χρυσή Αυγή από 22 και το ΚΚΕ θα έχει 20 έδρες.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK