kourdistoportocali.comNews DeskMailOnline> Η Apple ίσως κληθεί να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ σε ιδιοκτήτες iPhone

Γράφει ο Jacob Thorburn

MailOnline> Η Apple ίσως κληθεί να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ σε ιδιοκτήτες iPhone

Η εταιρία φέρεται να παραπλάνησε χρήστες ωθώντας τους να κατεβάσουν ενημερώσεις λογισμικού που είπε ότι θα βελτίωναν την απόδοση ορισμένων συσκευών, αλλά στην πραγματικότητα τις επιβράδυναν

Ο τεχνολογικός γίγαντας Apple θα μπορούσε να αναγκαστεί να πληρώσει δυσθεώρητα ποσά αποζημίωσης σε χρήστες του iPhone, εάν ένας συνήγορος καταναλωτή στην Αγγλία κερδίσει μια δικαστική διαμάχη που πρόκειται να εκδικαστεί αργότερα σήμερα.

Από τον Jacob Thorburn/Mailonline

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 8 Salisbury Square, όπου συνεδριάζει το Competition Appeal Tribunal (εξειδικευμένο δικαστικό όργανο στην Αγγλία με διεπιστημονική εμπειρία στο δίκαιο, τα οικονομικά, τις επιχειρήσεις και τη λογιστική), το απόγευμα της Πέμπτης, όπου νομικοί εμπειρογνώμονες θα εκδώσουν την απόφασή τους σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο όμιλος της Silicon Valley «στραγγάλισε» την απόδοση δικών του συσκευών.

Ο Justin Gutmann ισχυρίζεται ότι η Apple επιβράδυνε σκόπιμα την απόδοση συσκευών iPhone, κρύβοντας ένα εργαλείο διαχείρισης ενέργειας για την καταπολέμηση προβλημάτων απόδοσης στις ενημερώσεις λογισμικού και για το απότομο κλείσιμο των συσκευών.

Ο συνήγορος καταναλωτή ζητά αποζημίωση περίπου 768 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 734 εκατ. ευρώ) για λογαριασμό 25 εκατομμυρίων κατόχων μιας σειράς παλαιότερων μοντέλων iPhone στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως υποστηρίζει, η Apple παραπλάνησε τους χρήστες ωθώντας τους να κατεβάσουν ενημερώσεις λογισμικού που είπε ότι θα βελτίωναν την απόδοση ορισμένων συσκευών, αλλά στην πραγματικότητα τις επιβράδυναν. Ο ισχυρισμός του σχετίζεται με την εισαγωγή ενός εργαλείου διαχείρισης ενέργειας που κυκλοφόρησε σε μια ενημέρωση λογισμικού στους χρήστες iPhone τον Ιανουάριο του 2017, το οποίο ουσιαστικά επιβράδυνε τη λειτουργία μοντέλων iPhone με παλιές μπαταρίες, που μπορεί να δυσκολευόντουσαν να τρέξουν το πιο πρόσφατο λογισμικό iOS.

Ο Gutmann ισχυρίζεται ότι πληροφορίες σχετικά με αυτό το εργαλείο εκείνη την εποχή δεν περιλαμβάνονταν στην περιγραφή λήψης της ενημέρωσης λογισμικού, όπως η προειδοποίηση ότι η συγκεκριμένη λήψη θα επιβράδυνε τη συσκευή ενός χρήστη. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Apple παρουσίασε αυτό το εργαλείο για να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι μπαταρίες του iPhone δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις επεξεργασίας iOS και ότι αντί να ανακαλέσει προϊόντα ή να αντικαταστήσει μπαταρίες, η εταιρεία ώθησε τους χρήστες να κατεβάσουν τις ενημερώσεις λογισμικού.

Η νομική αξίωση αναφέρει ότι η Apple όντως πρόσθεσε μια αναφορά για το εργαλείο, στις σημειώσεις έκδοσης για την ενημέρωση στον ιστότοπό της αργότερα, αλλά υπογράμμισε ότι η εταιρεία απέτυχε να καταστήσει σαφές ότι θα επιβραδύνει τα παλαιότερα iPhone.

Στα τέλη του 2017, αφού ορισμένοι χρήστες παρατήρησαν προβλήματα απόδοσης, η Apple ζήτησε συγγνώμη για τον χειρισμό του ζητήματος, είπε ότι θα αντικαταστήσει τις μπαταρίες και ότι επίσης θα εισάγει μια λειτουργία που να επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν το εργαλείο διαχείρισης ενέργειας.

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία ανέφερε ότι ποτέ δεν έκανε και δεν θα έκανε τίποτα προκειμένου να μειώσει σκόπιμα τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν προσπάθησε ποτέ να παραπλανήσει κανέναν σχετικά με το συγκεκριμένο εργαλείο.

Ωστόσο, ο Gutmann ισχυρίζεται ότι η Apple απέτυχε να δημοσιοποιήσει επαρκώς την τιμή της υπηρεσίας αντικατάστασης μπαταριών των 25 λιρών, συν την αποστολή μετ’ επιστροφής και ότι η εταιρεία είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά. Η αξίωση αφορά τα μοντέλα iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus και iPhone X.

«Αντί να κάνει το έντιμο και νόμιμο πράγμα προς τους πελάτες της και να προσφέρει δωρεάν αντικατάσταση, επισκευή ή αποζημίωση, η Apple τους παραπλάνησε, κρύβοντας ένα εργαλείο στις ενημερώσεις λογισμικού που επιβράδυνε τις συσκευές τους έως και 58%,» είπε ο Gutmann.

«Ξεκινώ αυτήν την υπόθεση ώστε εκατομμύρια χρήστες iPhone σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβουν αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν οι ενέργειες της Apple. «Εάν αυτή η υπόθεση είναι επιτυχής, ελπίζω οι εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση να επαναξιολογήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να απέχουν από αυτού του είδους τη συμπεριφορά».

Η Apple δεν έχει σχολιάσει.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”
Nicholas Evans> Πέθανε ξαφνικά από έμφραγμα στα 72 του χρόνια ο συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου ο Γητευτής των Αλόγων