kourdistoportocali.comNews DeskΛEYKOΡΩΣΙΑ:Από το πανέμορφο Μίνσκ στo "ραδιενεργό" Περσαΐ

Ο Νίκος Μπαρδούνιας στο Μινσκ

ΛEYKOΡΩΣΙΑ:Από το πανέμορφο Μίνσκ στo “ραδιενεργό” Περσαΐ

Στη μια πλευρά του χωριού υπάρχει ζωή, κίνηση. Στην απέναντι, όμως, όλα είναι νεκρά…

Ο φίλος μου ο Τόλικ, που εργάζεται στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ως καθηγητής αλλά κατάγεται από ένα μικρό χωριό, το Περσαΐ περί τα 150 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, πάντα μου διηγούνταν πως μετά από μια καταστροφή ένα χωριό μπορεί να μετεξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό και να «παράξει» χρήμα για τους κατοίκους του…

Έτσι, την τελευταία φορά που βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους στο Μινσκ, αν και χειμώνας, αποφάσισα να πάω στο χωριό του, μαζί του και να δω με τα μάτια μου όλα όσα μου έλεγε.

Αποστολή Νίκος Μπαρδούνιας

Ο δρόμος ήταν δύσκολος. Με αρκετές λακκούβες και διακλαδώσεις με μικρά αγροτικά δρομάκια από τα οποία κάθε λίγο πεταγόταν κι ένα τρακτέρ  φορτωμένο με πατάτες, λάχανα και καρότα… Κάθε φορά σταυροκοπιόμασταν και χαμογελούσαμε για την καλή μας τύχη που δεν βρεθήκαμε «πρόσωπο με πρόσωπο» με κάποιο τρακτέρ. Τελικώς καταφέραμε να φθάσουμε στο Περσαΐ, ένα μικρό χωριό, με γραφικά πολύχρωμα ξύλινα σπίτια. Στις αυλές όλων των σπιτιών ξεχωρίζει  το πηγάδι απ’ όπου παίρνουν νερό και ο πάγκος, που βρίσκεται στην είσοδο και τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να περνούν τον χρόνο τους τα καλοκαίρια όταν η νύχτα ρίχνει το πέπλο της μετά τις 11 το βράδυ…

Το χωριό είναι χωρισμένο στα δυο από ένα παλιό δρόμο, ο οποίος έχει στρωθεί με άσφαλτο χιλιάδες φορές… «Η άσφαλτος χρησιμοποιείται για να κρατήσει την ραδιενέργεια» συμπλήρωσε ο Τόλικ.

Στη μια πλευρά του χωριού υπάρχει ζωή, κίνηση. Στην απέναντι, όμως, όλα είναι νεκρά…. «Να ξέρετε ότι στην απέναντι πλευρά απαγορεύεται να πάμε διότι ακόμη υπάρχει ραδιενέργεια από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ», είπε ο Τόλικ και συμπλήρωσε: «Βεβαίως το επίπεδο της ραδιενέργειας που καταγράφεται δεν θεωρείται πλέον επικίνδυνο για τον άνθρωπο, ωστόσο υπάρχει και είναι τουριστικά επωφελής για εμάς!».

Όσο ο Τόλικ μου μιλούσε για την ραδιενέργεια και την απαγόρευση να περάσει κάποιος απέναντι, χωρίς συνοδό, είδα  εμπρός στα μάτια μου, δυο ηλικιωμένους να περνούν την…διαχωριστική γραμμή! Δηλαδή τον δρόμο με τα συρματοπλέγματα που είχαν τοποθετηθεί ακόμη επί σοβιετικής εποχής και να χάνονται στο βάθος ενός μικρούς χωμάτινου δρόμου…

«Καλά που πάνε αυτοί;», ρώτησα τον φίλο μου. «Μα στο σπίτι τους!!», μου απάντησε φυσιολογικά, παρά την έκπληξή μου. «Πολλοί ηλικιωμένοι, μετά από χρόνια πήραν την άδεια να επιστρέψουν σπίτια τους, παρά το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν ίχνη ραδιενέργειας. Βλέπεις δεν μπόρεσαν τη ζωή της πόλης όπου τους είχε στείλει η πολιτεία μετά το ατύχημα και επέστρεψαν πίσω», μου είπε ο Τόλικ.

Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται το χωριό αυτό αποτελεί … τουριστικό προορισμό για όσους είναι ριψοκίνδυνοι… Βεβαίως, πλέον, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείς με ειδική στολή να μπεις στην «απαγορευμένη περιοχή» και να επισκεφτείς τα άδεια χωριατόσπιτα όπως ακριβώς τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους το 1986 όταν έφυγαν μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ.

«Μπορεί το Τσερνομπίλ να είναι στην Ουκρανία ωστόσο η ραδιενέργεια έφθασε μέχρι εμάς εξαιτίας της κατεύθυνσης που είχαν οι άνεμοι τη χρονικής στιγμή του ατυχήματος», μου εξήγησε ο Τόλικ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ GOLDENTRAVELLER.ORG

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK