kourdistoportocali.comNews DeskΟ άνθρωπος-θρύλος και ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Γρηγόρης Κασιδόκωστας

Ο άνθρωπος-θρύλος και ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Η πορεία του στα πολιτικά πράγματα ξεκίνησε το 1986

 Στις εγκαταστάσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης γεννήθηκε ο θρύλος του Γρηγόρη Κασιδόκωστα.

Ο δάσκαλος του σκι που θα γινόταν ένας από τους καλύτερους δημάρχους στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την περιπέτεια της υγείας του ηρεμεί με τους αγαπημένους του ανθρώπους παρέα με το πλούσιο βιβλίο των αναμνήσεών του.

Η παρουσία του Γρηγόρη Κασιδόκωστα στα δημοτικά πράγματα της Βουλιαγμένης θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την πώληση του αγαπημένου του Αστέρα Βουλιαγμένης με το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Από μικρό παιδί είχε δείξει την αγάπη του για τη θάλασσα και δεν αποχωριζόταν με τίποτα τα νερά της Βουλιαγμένης. Έφηβος πια ασχολείται πιο εντατικά με το πόλο και αγωνίζεται στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Το άθλημα όμως που τον έκανε γνωστό στην πόλη του, αλλά και στη γυναίκα της ζωής του ήταν το θαλάσσιο σκι. Δεν αποχωριζόταν ποτέ τα πέδιλα του σκι και ήταν προφανές πως το άθλημα θα τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή. Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας έγινε ο ένας από τους καλύτερους δασκάλους του σκι.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη. Η αγάπη του για τη θάλασσα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το θαλάσσιο σκι και αφού κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις, συνέχισε να υπηρετεί το άθλημα με την ιδιότητα του δασκάλου.

IMG_0011

Η πορεία του στα πολιτικά πράγματα ξεκίνησε το 1986, όταν αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του, ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Βουλιαγμένης. Την ίδια χρονιά εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος. Χάρη στην αποτελεσματική διοίκηση που άσκησε, αλλά και στην ξεχωριστή του προσωπικότητα, ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας κατάφερε να επανεκλεγεί σε έξι συνεχόμενες αναμετρήσεις, το 1990, το 1994, το 1998, το 2002 και το 2006. Τον Οκτώβριο του 2010 εξελέγη ως ο πρώτος Δήμαρχος του νέου, ενιαίου Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, αναγκάστηκε ωστόσο να παραιτηθεί από τη θέση αυτή το Μάρτιο του 2012, για σοβαρούς λόγους υγείας.

Παρά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας παραμένει πρότυπο και πηγή έμπνευσης για την Ανεξάρτητη Κίνηση Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Παραμένει ο Δήμαρχος που προστάτευσε δυναμικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης, καταργώντας την πιλοτή στις πολυκατοικίες και επιβάλλοντας την κεραμοσκεπή στις κατοικίες. Διεκδίκησε με επιτυχία σημαντικές εκτάσεις για το Δήμο και κατάφερε να διατηρήσει το βουνό της Φασκομηλιάς ως προστατευόμενης περιοχής, εφαρμόζοντας τους όρους που ισχύουν για τη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Επί δημαρχίας του, η Βουλιαγμένη έγινε ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που ίδρυσε Γραφείο Πολεοδομίας και ο πρώτος Δήμος που απέκτησε Δημοτική Αστυνομία.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας παραμένει ο Δήμαρχος που δεν δίστασε να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να διατηρήσει τον οικιστικό χαρακτήρα της Βουλιαγμένης και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών του. Δίνοντας καθημερινές μάχες, πέτυχε να κρατήσει μακριά από τη Βουλιαγμένη δραστηριότητες και συμφέροντα που οδήγησαν στην «τσιμεντοποίηση» άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου.

Η συνέχιση του οράματος και του έργου του Γρηγόρη Κασιδόκωστα, εξακολουθούν να κατευθύνουν τις δράσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Οι παλιότεροι στη Βουλιαγμένη έχουν να λένε για τα “ακροβατικά” που έκανε με τα πέδιλα στον αφρό της θάλασσας κάνοντας φιγούρα στα νεαρά κορίτσια της παραλίας. Γοητευτικός, όμορφος, γυμνασμένος ήταν φυσικό να τραβάει επάνω τα βλέμματα του γυναικείου πληθυσμού. Μια από τις «κατακτήσεις» ήταν η νεαρή τότε Μαριάννα Λάτση

Ο κεραυνοβόλος έρωτας τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας το 1982, προκαλώντας σεισμό στην κοσμική Αθήνα και πάταγο στο πανελλήνιο. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, τον Πάρη, ο οποίος κάνει πλέον τα πάντα για να ξεπεράσει σε δημοφιλία τους γονείς του. Ο γάμος της Μαριάννας Λάτση με τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του πατέρα της νύφης καπετάν Γιάννη Λάτση και τελικά κατέληξε στο χωρισμό πέντε χρόνια αργότερα, το 1987.

Μέχρι και σήμερα μιλάει για την πρώην σύζυγό του, με τα καλύτερα λόγια: «Είναι μια πολύ καλή κοπέλα. Ακόμα την αισθάνομαι γυναίκα μου. Είναι πολύ απλός άνθρωπος. Ήμουνα τυχερός που πέρασα και είμαι ακόμα σε αυτή την οικογένεια». Λίγα χρόνια αργότερα ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε ακόμη ένα γιό, τον Αλέξανδρο.

 

Ένα χρόνο νωρίτερα ο δάσκαλος σκι της Βουλιαγμένης αποφάσισε να ασχοληθεί πιο εντατικά με τον τόπο του. Εθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος και εξελέγη για πρώτη φορά το 1986. Από τότε δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τη θέση του, καθώς απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση των συμπολιτών του και επανεκλέγεται συνεχώς, μετρά ήδη 7 νίκες, με ποσοστά… δικτατορικών καθεστώτων.

 

Το όραμα του είναι να μετατρέψει τη Βουλιαγμένη στο Μονακό της Αττικής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του: «Ολόκληρη η περιοχή είναι πρόκληση. Είναι το “μάτι του Θεού”. Έχει μια υπέροχη παραλία με καθαρά νερά, μήκους 10 χιλιομέτρων. Η περιοχή αυτή δικαιούται και μπορεί να γίνει μια νέα Μεσογειακή Ριβιέρα. Αυτό είναι το νέο μεγάλο μου στοίχημα. Μια Αθηναϊκή Ριβιέρα, τουλάχιστον εφάμιλλη, για να μην πω ανώτερη, από τη Γαλλική και την Ιταλική Ριβιέρα. Μάλιστα, εγώ οραματίζομαι μία αδελφοποίηση με τις περιοχές αυτές, μία στενή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Θα έβλεπα, ίσως, μία κοινή προβολή και για τις τρεις Μεσογειακές Ριβιέρες σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και δραστηριότητες. Υγεία να έχουμε και θα τα λέμε…»

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK