kourdistoportocali.comNews DeskOh.>To Holy Grail της μουσικής βιομηχανίας του αιώνα μας

Η Olivia Hadjiioannou μιλάει στο Κουρδιστό Πορτοκάλι

Oh.>To Holy Grail της μουσικής βιομηχανίας του αιώνα μας

-Όλοι περνάμε από στιγμές απόγνωσης και το βρίσκω υγιές

To “Koυρδιστό Πορτοκάλι” με υπερηφάνεια παρουσιάζει την Eλληνοαμερικανίδα Οh._ Olivia Hadjiioannou.

Μια εκρηκτική μουσικό, τραγουδίστρια, συνθέτρια, στιχουργό που θα μπορούσε να είναι το HOLY GRAIL της μουσικής βιομηχανίας του αιώνα μας.

Ο συναρπαστικός μουσικός Κώδικας της Οh. μάγεψε και την Επιτροπή του διεθνούς διαγωνισμού BEAT 100 που παρουσιάζει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας μόνο τρεις νικητές. Ανάμεσα τους η Olivia και το τραγούδι της «Trials» που μιλούσε για τη χαμένη γενιά της οικονομικής ύφεσης. Οι χρήστες του BEAT 100, με 4.000 ψήφους και 20.000 κλικ, ανέδειξαν πρώτο το τραγούδι της.

Οι πειραματισμοί της Oh. πάνω στην VR και τα βίντεο 360 μοιρών στο single της «Love of Avalanches» εντυπωσίασε τους προγραμματιστές της Adobe, που ήρθαν σε επαφή μαζί της και της έδωσαν συγχαρητήρια, ενώ επίσης την προσκάλεσαν να παρακολουθήσει το συνέδριο NAB (National Association of Broadcasters), μια εμπορική έκθεση που εξερευνά τις νέες τεχνολογίες σε video και broadcasting, στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, και να παρουσιάσει τη δουλειά της ως  μια μεγάλη καινοτομία στο virtual reality workflow.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

[Oh. has a passion for creating both ethereal ballads and progressive rock, metal and acoustic renderings that whisper of Satriani while Vai-esque hard and fast shreds burn through her Ibanez guitar. Symphonic and resounding harmonic choruses summon you like a Siren’s call while her piercing and sultry vocals in the timbre of Sharon Den Adel, Anneke Van Giesbergen and Tori Amos seduce you. Her music challenges you to escape into her sonic landscapes and atmospheres that take you by surprise and lead you to places musically have never been before.]

-Oh., το site σου [olitunes.com] δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα αντίστοιχα των μεγαλύτερων συγκροτημάτων του πλανήτη. Εχεις κάνει φοβερή δουλειά. Ο επισκέπτης μπαίνει σ΄έναν συνασπαστικό κόσμο. Τον κόσμο σου

Σας ευχαριστώ πολύ, ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να γνωρίσουν όλες τις μουσικές πλευρές μου. Τώρα πειραματίζομαι επίσης με εμπειρίες 3D περιήγησης όπως το WebGL, που δίνει μεγαλύτερη διαδραστικότητα και δημιουργεί έναν χώρο όπου οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν σε μεγαλύτερο βάθος ένα μέρος του κόσμου σου.

Kαθώς άκουγα το Synemotion αισθανόμουν ότι μας κάνεις χάρη που μένεις έστω και για λίγο στην Ελλάδα. Ποια “ατίθασα” γονίδια γέννησαν ένα τέτοιο ταλέντο σαν και σένα;

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αν με τον όρο ‘’ατίθασα’’ γονίδια αναφέρεστε στο τι το ατίθασο υπάρχει μέσα μου, θα έλεγα πως η συνείδησή μου προσπαθεί να κατανοήσει την ιστορία κάθε ανθρώπου, και να αναλογιστεί πώς υπάρχουμε σε έναν πλανήτη τόσο στέρεο κι όμως τα συναισθήματά μας είναι τόσο ρευστά.

Αυτό το κάνω στη μουσική μου μεταφράζοντας αυτήν την συναισθηματική ρευστότητα.

Ο στόχος είναι να ενθαρρύνω τον ακροατή να αφήσει τον εαυτό του με θάρρος και ειλικρίνεια να ταξιδέψει στο όριο του συναισθήματος… να μην φοβηθεί προς τα πού ταξιδεύει αυτό συναίσθημα.

Αυτά τα συναισθήματα είναι σαν ένα μικροσκοπικό φως μέσα σου, που ταξιδεύει σε μέρη άγνωστα σε εσένα ή σε μέρη από τα οποία ίσως φοβάσαι πως δεν υπάρχει επιστροφή. Έτσι, όταν λέω με ειλικρίνεια, εννοώ να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ταξιδέψει σε μέρη που πρέπει να πας. Επειδή υπάρχουν κρυμμένα μηνύματα σε αυτά τα μέρη, γνωστά και άγνωστα, που πρέπει να φωτιστούν, ακόμα κι αν είναι τρομακτικά.

 Θα μπορούσα να μιλήσω για πόνο, αλλά πρόκειται να επιλυθεί στο τέλος. Ο ακροατής μπορεί να πάει σε βαθιά νερά χωρίς να πνιγεί, αφού η μουσική έχει πάει εκεί και εξακολουθεί να υφίσταται.
Επομένως, αντί να ελέγχει ή να χειρίζεται τα συναισθήματα των ακροατών, όπως κάνει συνήθως η μουσική, αντιθέτως, προσπαθώ να επιτρέψω στον ακροατή να ακολουθήσει τα δικά του συναισθήματα και να τα εκφράσει ελεύθερα.


 Σε τι φάση της ζωής σου έγραψες το Sleeping World; Θυμάσαι τι καιρό είχε εκείνες τις μέρες και τις νύχτες; Βρισκόσουν ανάμεσα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη νομίζω

Άρχισα να ηχογραφώ αυτό που αργότερα έγινε το άλμπουμ “Sleeping World” στην Νέα Υόρκη και το ολοκλήρωσα στην Αθήνα.

Είχα πιαστεί ανάμεσα σε δύο οικονομικές κρίσεις. Έφυγα από την Ελλάδα μόνο για να βρεθώ στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Νέα Υόρκη και ύστερα από μερικά χρόνια πίσω στην Ελλάδα στην πιο σκοτεινή της περίοδο. Συνάντησα πολλή κακοτυχία, φόβο και αβεβαιότητα.

Το “Sleeping World” αφορούσε αυτήν ακριβός την συνειδητοποίηση, ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι στην θρησκεία, στην εκπαίδευση, στην κυβέρνηση ή στα είδωλα όταν διακυβεύεται η επιβίωσή σου. Όταν δεν έχεις σπίτι και δεν είσαι σίγουρη από πού θα εξασφαλίσεις το επόμενο γεύμα σου.
Όταν έχουν αφαιρεθεί τα πάντα, μένεις μόνο με τον εαυτό σου, το ποια είσαι και το τι θα γίνεις. Είτε θα εξελιχθείς, είτε θα καταλήξεις θύμα.


Πιστεύεις ότι ο κόσμος εκεί έξω γνωρίζει την Αλήθεια; H μήπως έχουμε Deserted Eyes;

Όλοι περνάμε από στιγμές απόγνωσης και το βρίσκω υγιές.

Όταν είσαι απελπισμένος δεν βλέπεις κανένα φως. Αλλά, ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε τέτοια στιγμή απελπισίας, μπορείς να αισθανθείς πως υπάρχει μια φωτιά κάπου, παρόλο που δεν μπορείς να την δεις… πάντα αναμμένη… σταθερά φλεγόμενη. Εάν μπορείς να αισθανθείς αυτή την φωτιά, έστω για ένα δευτερόλεπτο, για να σε σταματήσει αυτό το δευτερόλεπτο και να σου θυμίσει πως αν η φωτιά δεν ήταν εκεί, ούτε εμείς δεν θα ήμασταν εδώ.

Δεν έχει να κάνει με το αν γνωρίζεις την αλήθεια ή όχι. Είσαι μέρος αυτής, δεδομένου πως υπάρχεις.

Σε κάθε νέο σου single δοκιμάζεις τα οριά σου. Η μήπως τα αντανακλαστικά του κοινού σου;

Τίποτα από τα δύο. Με ενδιαφέρει μόνο η σύνθεση. Θα ήθελα να πιστεύω ότι βελτιώνομαι μουσικά με κάθε άλμπουμ και σινγκλ, αλλά πιο σημαντικό για μένα είναι να ακολουθώ την εσωτερική πυξίδα κάθε σύνθεσης και να βαδίζω με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές –είτε αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο και επιδέξιο, είτε ριζοσπαστικό και επαναστατικό. Είτε είναι σουρεαλιστικό όπως ο Νταλί, είτε αφηρημένο όπως ο Πικάσο. 

 Tι μας περιμένει με το Metallia;

Το ‘Metallia’ είναι ένα προοδευτικό metal concept album που εξερευνά όλες τις πτυχές του νου μας.  
Αυτό το άλμπουμ δεν έχει να κάνει με την συναισθηματική πλευρά του σώματός μας, αλλά με το μυαλό, τον μηχανικό νου, το πώς μας τρελαίνει με πιθανή παράνοια, και το πώς μπορούμε να συνδέσουμε την τρέλα στο νου και το μυαλό μας με την καρδιά και την ψυχή. Ενδιαφέρεστε να κάνετε αυτό το ‘ταξίδι μυαλού’ μαζί μου;

Πέσμου τι λατρεύεις στη Νέα Υόρκη

Αυτό που λατρεύω στη Νέα Υόρκη είναι η νοοτροπία.
Η νοοτροπία είναι να έχεις ένα όνειρο, να το κάνεις και να το πετύχεις. Δεν έχει σημασία αν πουλάς σάντουιτς, αν φωτογραφίζεις δημόσιες τουαλέτες (μια δουλειά που έκανα) ή αν γίνεσαι πετυχημένος καλλιτέχνης. Εκεί στηρίζεται. Οι άνθρωποι είναι θετικοί με αυτό, πιστεύουν πως μπορεί να συμβεί. Είναι το αίσθημα της δυνατότητας και της συνειδητοποίησης ότι τα όνειρα βρίσκονται εκεί, είτε είναι πιθανά είτε όχι.
Θυμήσου μια νύχτα έμπνευσης

Μόνο μία; Δεν νομίζω πως μπορώ να διαχωρίσω το τι είναι δημιουργικό και τι όχι. Το να συνθέτεις μουσική ή το να πλένεις πιάτα είναι και τα δύο ενέργειες που εμπνέουν.

Είσαι έτοιμη να γίνεις παγκόσμια star με εκατομμύρια δολάρια έσοδα το χρόνο; Τι θα άλλαζες στη ζωή σου και τι όχι;

Χα χα, δεν πιστεύω πως θα έχω τέτοιου είδους καριέρα στη ζωή μου όσο συνεχίζω με προοδευτική μουσική… lol. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις, έτσι; (κλείσιμο ματιού) Θα είμαι χαρούμενη να βγάζω το ψωμί μου έτσι… αν και μερικές φορές σκέφτομαι ότι κι αυτό είναι πολύ για να το ζητήσεις. 
Είσαι ένα αστέρι που ανατέλλει με φόντο μια χρεοκοπημένη χώρα. Πως τα κατάφερες και απέδρασες από το σκοτάδι;

Όχι, κάθε μέρα “αγωνίζομαι” μέσα από το σκοτάδι. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να αναγνωρίσω τις σκιές στον τοίχο αυτής της σπηλιάς (Πλάτωνας); (χαμόγελο).

Θέλεις να μου πεις δυο-τρία πράγματα για το  Prog Unshaven, το album σου που θα κυκλοφορήσει την Ανοιξη του 2018; 

Αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να πω πολλά για αυτό ακόμα, αλλά μπορώ να πω ότι είναι ένα άλμπουμ που αγκαλιάζει την κομψότητα της φυσικής και ακατέργαστης ομορφιάς… εξού και ο τίτλος “Prog Unshaven”.

Που περνάς καλά στην Αθήνα;

Απολαμβάνω αυτές τις στιγμές σιωπής στην παραλία ακριβώς κάτω από το μέρος που μένω όταν κάνω διάλειμμα μετά από μια μέρα στο στούντιο.

Με ποιους καλλιτέχνες που εκτιμάς θα ήθελες να βρεθείς στο ίδιο stage;

Για να δούμε… Ειλικρινά, δεν έχω κάποια προτίμηση. Θα ήταν ψέμα αν ονομάτιζα μερικές μπάντες ή καλλιτέχνες.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί αξιοσέβαστοι καλλιτέχνες εκεί έξω όπως Queen, Led Zeppelin, Judas Priest, Scorpions, AC/DC, Black Sabbath, σε καλλιτέχνες όπως Waits, Bob Dylan, David Bowie, Stevie Ray Vaughan, Michael Jackson, Jimi Hendrix, Joe Pass, η λίστα μπορεί να συνεχίσει άπειρα.
Γνωρίζω βέβαια πως κάποιοι καλλιτέχνες που ανέφερα δεν είναι πλέον μαζί μας, αλλά αν ήταν να βρεθώ στην σκηνή με κάποιον που ξέρω, θα ήμουν χαρούμενη να μοιραστώ μια τέτοια στιγμή ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός ο καλλιτέχνης.
 

Ποια ήταν η πιο συναρπαστική συναυλία που παρακολούθησες;

Έχω πάει μόνο σε λίγες μεγάλες συναυλίες στη ζωή μου και οι δυο που μου άρεσαν περισσότερο ήταν αυτή που ο Scorpions ήταν εδώ και συνάντησα τον Klaus Meine, και μια συναυλία του Steve Vai.

Ποιες γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας θαυμάζεις και γιατί

Με κάνεις να σπρώχνω τις αράχνες από τις κασέτες μου –όχι CD –με αυτήν την τελευταία ερώτηση. Σπάνια ακούω μουσική πλέον. Από την στιγμή που τελειώνω μια μέρα δουλειάς στο στούντιο το μόνο που θέλω είναι λίγος χρόνος ησυχίας. Ωστόσο, ελπίζω οι ακροατές να μην αισθάνονται το ίδιο με εμένα… χα χα. Εδώ είμαστε: Etta James, Barbra Streisand, Billie Holiday, Kate Bush, Maria Callas. Τις σέβομαι όλες αυτές για την μοναδικότητά τους, είτε στον τόνο της φωνής τους είτε μουσικά.

Oh. has a passion for creating both ethereal ballads and progressive rock, metal and acoustic renderings that whisper of Satriani while Vai-esque hard and fast shreds burn through her Ibanez guitar. Symphonic and resounding harmonic choruses summon you like a Siren’s call while her piercing and sultry vocals in the timbre of Sharon Den Adel, Anneke Van Giesbergen and Tori Amos seduce you. Her music challenges you to escape into her sonic landscapes and atmospheres that take you by surprise and lead you to places musically have never been before.

-Oh., your website [olitunes.com] stands up well against the relevant ones of the biggest bands in the world. You did a great work. People who visit your website enter a fascinating world. Your world…

 Thank you very much, the intention was to create a space where people can get to know all of my musical sides. Now, I’m also experimenting with 3D browser experiences like WebGL which gives more interactivity and creates a place where the ones who enter can more deeply experience a portion of your world. 

While I was listening to Synemotion I felt grateful that you stay in Greece even for a while. What “untamed” genes have given birth to such a talent as you?

Thank you for your kind words. If by “untamed” genes, you are referring to what is “untamed” in me, I would say that my consciousness tries to grasp a glimpse of every human’s story, and reflect on how we exist on a planet so solid yet our emotion so fluid.

I do this in my music, by translating this emotional fluidity.

The intent is to empower the listener to valiantly and honestly allow themselves to travel to the limit of the emotion…not fear where this emotion travels to.

These emotions are like a tiny light inside of you, traveling to places that are unknown to you or places you might fear there is no way back from. So, when I’m saying honest. I mean to allow yourself to travel to the places you need to go. Because there are messages hidden in those places, known and unknown that need to be lit up, even if they are scary.

I might talk about pain but it is going to be resolved in the end. The listener can go into deep waters without drowning because the music has gone there and still stands.

So instead of controlling or manipulating the audience’s emotions, like most music does. Instead, I’m trying to allow the listener to follow their own feelings and express themselves freely.

In what phase of your life did you write Sleeping World? Do you remember what the time back then was? I think you were somewhere between Athens and New York…

I started recording what later became the album “Sleeping World” in New York and completed in Athens Greece.

I was caught between two economic crises. I left Greece only to find myself at the height of the crisis in New York City and then a couple years later back to Greece at its darkest time. There was a lot of misadventure, fear and uncertainty.

“Sleeping World” was about this realization — that you cannot depend on religion, education, government or idols when one’s survival is at stake. When you have no home and are not certain of where your next meal is coming from.

With everything stripped away, you are left with only yourself and who you are and what you will become, either you evolve or end up a victim.

Do you believe that the world out there knows the Truth? Or do we have Deserted Eyes?

We all go through moments of despair and I find that to be healthy.

When you are desperate, you see no light. But, if you even are in this desperate moment, you can sense there is this fire somewhere, even though you can’t see it…burning always …invariable flaming. If you can sense that fire, even for a second, to stop you for that second and remind you that if the fire wasn’t there, we wouldn’t be here as well.

It is not whether you are aware of the truth or not. You are a part of it, since you exist.

Do you test your limits or maybe your audience’s reaction with every new single you produce?

Neither. I care only about the composition. I would like to believe that I improve with every album and single musically but, what’s most important for me is to follow each composition’s inner compass and navigate along those guidelines – whether that is something crystal clear and skillful or radical and revolutionary. Whether it is surreal like Dali or abstract like Picasso.

What should we expect from ‘Metallia’?

‘Metallia’ is a progressive metal concept album that explores all the facets of our mind.

This album doesn’t have to do with the emotional side of our bodies but the mind, the mechanical mind, how it drives us crazy with possible insanity. And how we can connect the insanity in our minds and brains with our heart and souls.

Are you interested in taking this ‘mind trip’ with me?

Tell me, what do you love about New York?

What I love about New York is the mindset.

The mindset is to have a dream, do it well and achieve it. It doesn’t matter whether you are selling sandwiches, taking photos of public toilets (a job I did) or becoming a successful artist. It is supported there. People are positive about it, believe it can happen. The feeling of potential and realizing dreams is there, whether it is possible or not.

 Can you remember a night of inspiration?

Only one? I don’t think I can differentiate between being creative or not. Composing music or washing dishes are both inspired actions.

Are you ready to become a world-known star with a million-dollar annual income? What would you change in your life and what would you keep stable?

Ha ha, I don’t think I’ll have that kind of career in my life as long as I come out with progressive music… lol. But you never know now, do you? (wink, wink) I’ll be happy to make a living out of it … although, I sometimes think this also is too much to ask for.

You are a star that rises against a background of a bankrupt country. How did you succeed and escape from the darkness?

Oh no, every day I “fight” through darkness, how else would I have been able to recognize the shadows on the wall of this cave (Plato)? (smile)

 Would you like to tell us a few things about ‘Prog Unshaven’, your album that is about to be released in spring 2018?  

I feel I shouldn’t say much about it yet but, I can say that it is an album embracing the elegance of natural and unrefined beauty… thus the title “Prog Unshaven”

Where do you go out for fun in Athens?

I enjoy those silent moments at the beach right down from where I live when I take a break after a day in the studio.

Out of the artists that you appreciate which would you like to share the stage with the most?

Well, let’s see… Honestly, I don’t have a preference, it would be a lie if I named a few bands or artists.

There are so many respectable artists out there such as Queen, Led Zeppelin, Judas Priest, Scorpions, AC/DC, Black Sabbath, to artists like Tom Waits, Bob Dylan, David Bowie, Stevie Ray Vaughan, Michael Jackson, Jimi Hendrix, Joe Pass, the list can go on and on and on…

Now, I am aware that some artists I mentioned above are no longer with us but, if I was to be on stage with somebody I know I would be joyful to share a moment like this no matter who this artist is.

What is the most exciting concert you have ever been to?

I’ve only been to a few big concerts in my life and the two I enjoyed the most was the time Scorpions were here and I got to meet Klaus Meine and a concert with Steve Vai.

 What are the women in the music industry you admire and why?

You are making me crawl and nudge the spiders away from my cassettes…not cd’s, with this last question. I hardly listen to music anymore, by the time I’m done with a day’s work in the studio all I want is some quiet time. I hope the listeners don’t feel the same way about me though… ha…ha…ha.  Here we are: Etta James, Barbra Streisand, Billie Holiday, Kate Bush, Maria Callas. I respect all of them for their uniqueness; whether that is in the tone of their voice or musically.

Previous Greek press>

Huffington Post : About virtual reality video: http://olitunes.com/oh-news-huffington-post-greek-edition-360-virtual-reality-music-video/

Previous Greek press family background (Iordani etc) : http://olitunes.com/oh-olivia-hadjiioannou-people-magazine-interview-2/

Links>

Website: http://www.olitunes.com
Instagram: https://www.instagram.com/olitunes/

Purchase on Bandcamp: http://music.olitunes.com

Other links>

Spotify: https://open.spotify.com/artist/7B3PbNw1J9qdtYfn4rqQwP
Twitter: http://www.twitter.com/olitunes
Facebook: http://www.facebook.com/olitunes
YouTube: https://www.youtube.com/user/olitunesmusic
iTunes: https://itunes.apple.com/us/artist/oh./id620203360
Listen on Soundcloud: https://soundcloud.com/waterinsilence

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK