kourdistoportocali.comNews DeskΚινέζικες μπίζνες και γεωπολιτική

Στον αστερισμό του renminbi

Κινέζικες μπίζνες και γεωπολιτική

Συνδυάζοντας ένα είδος κομμουνισμού που στερεί βασικές ελευθερίες στους πολίτες, ακόμη και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τον καπιταλισμό αλά κινεζικά

Στον αστερισμό του renminbi, ήτοι του κινεζικού νομίσματος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του βρίσκεται η χώρα.

Εάν καλόπιστα δοθεί βάση στο ένα δέκατο όσων λέγονται εσχάτως, η οικονομία θα γεμίσει από κινεζικό χρήμα σε όλους τους κλάδους.

Οι πολύ έξυπνοι επιχειρηματικά εκπρόσωποι της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας τα βλέπουν όλα, υποδομές, τουρισμό, τράπεζες, γεωργία. Πού θα επενδύσουν τελικώς; Μένει να αποδειχθεί.

Aπό την Αθηνά Δημητρίου

Η Κίνα επιδιώκει σαφώς οικονομικές σχέσεις και όλες οι χώρες – και πολύ περισσότερο η διψασμένη για επενδύσεις Ελλάδα – την αντιμετωπίζουν ως … μπισκοτολούκουμο.

Οι κινέζοι πάλι θέλουν μέσω της οικονομία να χτίσουν γεωπολιτικές γέφυρες.

Συνδυάζοντας ένα είδος κομμουνισμού που στερεί βασικές ελευθερίες στους πολίτες, ακόμη και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τον καπιταλισμό αλά κινεζικά, η χώρα αυτή προφανώς επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ελλάδα ως πεδίο προσέγγισης της μεγάλης αγοράς της Ε.Ε. ενώ για εμάς η Κίνα είναι μάλλον η χώρα που δεν επηρεάζεται από το σχετικά εχθρικό ως τώρα για τις επενδύσεις περιβάλλον.

Όπως τονίζουν δε οι αναλυτές, είναι κοντά η στιγμή που Ε.Ε., ΗΠΑ αλλά και Κίνα θα βάλουν περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων μεταξύ τους, οπότε για την Κίνα μια βάση παραγωγής στην Ελλάδα, θα είχε αυξημένο ενδιαφέρον.

Το γεωπολιτικό είναι κρίσιμο σε αυτή την σχέση και αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ειδικό ενδιαφέρον της Κίνας θα είναι πολύ καλό. Από την άλλη, οι υπερβάλλουσες προσδοκίες δεν κάνουν καλό.

Οι δύο κινεζικές τράπεζες που βάζουν πόδι στην Ελλάδα κάνουν μια καλή αρχή. Ηδη, η Bank of China δείχνει ισχυρό ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών έργων.

Πέρα από τις συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, οι επικεφαλής της τράπεζας συναντήθηκαν με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της διερεύνησης συνεργασιών για τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Kομβικές κινήσεις είναι η ίδρυση στην Αθήνα γραφείου της China Development Bank και υποκαταστήματος της Bank of China καθώς και η επικείμενη εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της International Commercial Bank of China.

Πέραν των τραπεζών, και όλοι οι άλλοι τομείς της οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση στέλνει έτσι και αλλιώς μηνύματα προς τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Το στόρυ επιστροφής της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, συνδυάζεται με την εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού πλάνου, που ξεκινά από τη μείωση των φόρων, περνά μέσα από την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και καταλήγει στη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος, το οποίο “ξεκλειδώνει” τις δυνατότητες της χώρας.

Είναι εύλογη η ικανοποίηση για το σήμα που στέλνει ο κινέζος πρόεδρος για επενδύσεις (πέρα από την Cosco) στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού.

Η ανάπτυξη της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο, με στόχο σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «να γίνει ο Πειραιάς να γίνει τα μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και γιατί όχι της Ευρώπης. Η Ελλάδα γίνεται το σημείο εκκίνησης του κινεζοευρωπαϊκού διαδρόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο εκδηλώθηκε η βούληση των Κινέζων να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας, διεκδικώντας δίκτυα αλλά και τις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Euroasia Interconnection για να κατασκευαστεί το έργο Κρήτη-Αττική ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ ως έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος (PCI), oι Κινέζοι διεκδικούν τώρα το 20% στην εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV) που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου αλλά και ισχυρότερο ρόλο στην μητρική εταιρεία, τον ΑΔΜΗΕ, στην οποία κατέχουν το 24%.

Ενημέρωσαν έτσι χθες τον Κωστή Χατζηδάκη για το ενδιαφέρον της Κινεζικής State Grid για την αύξηση της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ καθώς και για την συμμετοχή της στην Αριάδνη, τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού που θα κατασκευάσει και θα χρηματοδοτήσει το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Για το πρώτο μάλιστα σκέλος του ενδιαφέροντος υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών (AΔΜΗΕ-State Grid), συμφωνία όμως που δεν δεσμεύει τις δύο πλευρές καθώς στο ΥΠΕΝ καλωσορίζουν μεν την επενδυτική πρόταση ωστόσο διαμηνύουν ότι η πώληση του ποσοστού θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία.

Από το υπουργείο τονίζουν πάντως αν και η State Grid έχει δικαίωμα πρώτης προαίρεσης στο ενδεχόμενο πώλησης επιπλέον ποσοστού στον ΑΔΜΗΕ, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το δίκαιο της ΕΕ, η οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο να εμποδίσει την διείσδυση των Κινεζικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Οσο αφορά τον τουρισμό, οι δύο χώρες έχουν θέσει ως στόχο τους 500.000 Κινέζους τουρίστες το 2021 και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έχει ξεκινήσει ειρά ενεργειών μεταξύ των οποίων και υπογραφή μνημονίου για αδειοδότηση ενδιαφερόμενων αεροπορικών εταιρειών, καθώς και νέο πίνακα διαδρομών, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων charter, αλλά και μίσθωσης αεροσκαφών (leasing), κατά την εκτέλεση δρομολογίων στις συμφωνηθείσες διαδρομές.

Υπενθυμίζεται πως η Air China πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τρεις πτήσεις την εβδομάδα στο δρομολόγιο Αθήνα – Πεκίνο και κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και την προοπτική να προσθέσει και άλλες στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, στη Σαγκάη υπεγράφη ακόμα μία νέα συμφωνία για την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας, αυτή τη φορά με τη Σαγκάη. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2020.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK