kourdistoportocali.comNews DeskΚαι επισήμως, ακατάλληλος για το Λευκό Οίκο ο Joe Biden> H ανεπαρκής μνήμη του τον καθιστά αδύνατο να διωχθεί για τα απόρρητα έγγραφα

Δημοσίευμα CNN

Και επισήμως, ακατάλληλος για το Λευκό Οίκο ο Joe Biden> H ανεπαρκής μνήμη του τον καθιστά αδύνατο να διωχθεί για τα απόρρητα έγγραφα

Την ίδια στιγμή, ο Trump είναι μια ανάσα από το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη

Ο Donald Trump είχε την καλύτερη ημέρα του για το 2024 μέχρι στιγμής…

Καταρχάς, στον πρώην πρόεδρο δόθηκε ένα σημαντικό πολιτικό δώρο. Ένας ανεξάρτητος ειδικός σύμβουλος έριξε κηροζίνη στις ανησυχίες για την ηλικία του Joe Biden όσον αφορά την κακή μνήμη του, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνειδητά κακοδιαχειριστεί τα απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκουκαι ότι η ανεπαρκής μνήμη του τον καθιστά αδύνατο να διωχθεί δικαστικά.

Ο Biden υπερασπίστηκε τον εαυτό του κατά τη διάρκεια μια βιαστικής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. «Η μνήμη μου είναι καλή», είπε.

Την ίδια στιγμή, ο Trump είναι μια ανάσα από το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Ο πρώην πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές στη Νεβάδα και στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζοντας το αήττητο σερί του και κάνοντας την εκστρατεία της Nikki Haley να δείχνει μάταιη. Παράλληλα, ο Trump φαίνεται ότι θα κερδίσει τη δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι δικαστές εξέφρασαν βαθύ σκεπτικισμό στο ότι το Κολοράντο θα μπορούσε να τον κηρύξει στασιαστή και να τον αποκλείσει από τα εκλογικά ψηφοδέλτια.

Είναι ένας συνδυασμός ένα-δύο-τρία που θα πρέπει να κάνει τον Trump να αισθάνεται καλά για το πολιτικό του μέλλον, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Τροφοδοτώντας τη φρενίτιδα για την ηλικία του Biden

Καταλήγωντας στο συμπέρασμα ότι ο Biden δεν θα πρέπει να διωχθεί, ο ειδικός εισαγγελέας Robert Hur, πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ που διορίστηκε από τον Trump στο Maryland, χρησιμοποίησε πολιτικό λόγο όσον αφορά τη σωματική ικανότητα του προέδρου. Ο Hur περιέγραψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως έναν «συμπαθητικό, καλοπροαίρετο ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη», κάτι που τον καθιστά αδύνατο να διωχθεί.

Η εκτίμηση του Hur σε ένα έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης δημιούργησε φρενίτιδα μεταξύ των αντιπάλων του Biden και θα επιδράσει πολύ περισσότερο στη συνείδηση του κοινού από οποιαδήποτε άλλη είδηση.

Robert Hur

«Πρόκειται για αστείο;», αναρωτήθηκε ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Thom Tillis στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδημοσιεύοντας αποσπάσματα από την έκθεση του Hur.

«Ένας άνθρωπος που είναι ανίκανος να λογοδοτήσει για το λάθος χειρισμό απόρρητων πληροφοριών του Λευκού Οίκου είναι σίγουρα ακατάλληλος για το Οβάλ Γραφείο», ανέφεραν οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Βουλής σε κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε άμεσα, αξιοποιώντας την περιγραφή Biden από τον ειδικό εισαγγελέα στην έκθεση.

Σε δήλωσή του, ο Biden επεσήμανε τη συνεργασία του με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα και είπε ότι είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι το θέμα έχει κλείσει. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί… Ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία του υπήρχαν ήδη και τώρα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν, ειδικά με τους Ρεπουμπλικάνους που προετοιμάζονται να επιτεθούν σε οποιοδήποτε λάθος ή λεκτικό λάθος, όπως όταν μπέρδεψε νεκρούς Ευρωπαίους ηγέτες αυτή την εβδομάδα.

Ο Hur είπε ότι ο Biden δεν μπορούσε να θυμηθεί βασικές λεπτομέρειες κατά τη συνάντησή του με τις αρχές και ότι ξέχασε τις βασικές ημερομηνίες, συμπεριλαμβανομένου του έτους που πέθανε ο γιος του Bo και των ετών που ήταν αντιπρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος αμφισβήτησε αμέσως τους ισχυρισμούς.

«Η έκθεση χρησιμοποιεί εξαιρετικά προκατειλημμένη γλώσσα για να περιγράψει ένα συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ των μαρτύρων: Την έλλειψη ανάκλησης γεγονότων που έχουν περάσει χρόνια», ανέφεραν ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Richard Sauber και ο προσωπικός δικηγόρος Biden, Bob Bauer, σε μια πεντασέλιδη επιστολή τους προς τον Hur.

Ο Donald Trump έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει την εικόνα μιας ισοδυναμίας μεταξύ της δικής του αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σχετικά με το απόρρητο υλικό του Λευκού Οίκου –κάτι που τον οδήγησε σε ένα από τα ομοσπονδιακά κατηγορητήρια- και των εγγράφων που βρέθηκαν στο γκαράζ και στο σπίτι των Biden στο Delaware.

Επίσης, είναι σίγουρο ότι ο Trump θα επισημάνει τη διαφορετική αντιμετώπιση από το δικαστικό σύστημα δύο υποθέσεων που κατά τη γνώμη του είναι ίδιες, αν και η πολιτικά φορτισμένη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Hur για να περιγράψει τον Biden θα μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο για να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά. Ο Hur διορίστηκε ειδικός σύμβουλος από τον γενικό εισαγγελέα Merrick Garland, ο οποίος υπηρετεί υπό τον Biden.

Το απόρρητο υλικό που περιγράφεται στην έκθεση του Hur αφορούσε την πολιτική όσον αφορά το Αφγανιστάν, όταν ο Biden ήταν αντιπρόεδρος και περιλαμβάνει ένα χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο συμβούλευε τον τότε πρόεδρο Barrack Obama να μην στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Ο Obama τελικά αγνόησε τη συμβουλή. Η απόφαση του Biden ως προέδρου να απομακρύνει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν -επιτρέποντας στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας το 2021- θεωρείται ευρέως ως ένα ψεγάδι στο ιστορικό του στην εξωτερική πολιτική.

Περισσότερα καλά νέα για τον Trump

Μετά τις νίκες της Πέμπτης στη Νεβάδα και τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, ο Trump παραμένει αήττητος όσον αφορά το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων.

Η νίκη του Trump στη Νεβάδα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, σε μια πολιτεία όπου οι ηγέτες των κομμάτων διαμόρφωσαν τον διαγωνισμό απονομής αντιπροσώπων προς όφελός του. H κύρια αντίπαλος του Trump, Haley, δεν υπήρξε καν σαν επιλογή για τους ψηφοφόρους την Πέμπτη. Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας επέλεξε αντ’ αυτού να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου ο Trump δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο. Ακόμα και έτσι όμως η Haley τερμάτισε δεύτερη μετά από το «κανέναν από αυτούς τους υποψηφίους».

Οι Ρεπουμπλικάνοι εκπρόσωποι της πολιτείας θα πάνε όλοι στον Trump.

Η Haley έχει πει ότι θα παραμείνει στην προεκλογική κούρσα μέχρι τη Σούπερ Τρίτη στις αρχές Μαρτίου, ακόμη και μετά την καταστροφική ήττα στη Νεβάδα και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι υστερεί άσχημα στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, η οποία διεξάγει τις επόμενες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στις 24 Φεβρουαρίου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK