kourdistoportocali.comNews DeskJerusalem Post> Τι πραγματικά συμβαίνει με την πανδημία; Η ανεξήγητη απουσία συντονισμού μεταξύ των κρατών

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Jerusalem Post> Τι πραγματικά συμβαίνει με την πανδημία; Η ανεξήγητη απουσία συντονισμού μεταξύ των κρατών

Από τον διαστημικό ανταγωνισμό της δεκαετίας του 1960, στο Manhattan Project και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Seth J. Frantzman στη Jerusalem Post για όσα περίεργα και ανακόλουθα συμβαίνουν στο Ισραήλ αλλά και τον κόσμο με την πανδημία.

Βy Team

Το Ισραήλ υπήρξε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στις προσπάθειες εμβολιασμού, μια επιτυχία που πρέπει να δείξει το δρόμο προς τα εμπρός για πολλές χώρες ώστε να είναι σίγουρες ότι τα εμβόλια μπορεί να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στο «φυσιολογικό» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, όπου το CDC έχει προειδοποιήσει για «πανδημία των μη εμβολιασμένων» και οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι «μη εμβολιασμένοι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της πανδημίας».
Η τάση στις ΗΠΑ να κατηγορούν και να βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους ενισχύεται από μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι η πανδημία «ξεφεύγει από τον έλεγχο λόγω μη εμβολιασμένων ανθρώπων».

Το Ισραήλ θα μπορούσε να δώσει ένα μάθημα εδώ και να αποτελέσει μια προειδοποίηση: Πολλοί εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι θετικοί, προφανώς λόγω της νέας παραλλαγής «Delta» που έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett είπε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Όσοι εμβολιάζονται μολύνονται λιγότερο, όσοι εμβολιάζονται είναι λιγότερο μεταδοτικοί. Εάν δεν εμβολιαστείτε, θέτετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε κίνδυνο, ειδικά τους ηλικιωμένους.

Στις 20 Ιουλίου, η The Jerusalem Post ανέφερε ότι από τους 143 νοσηλευόμενους ασθενείς, το 58% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, το 3% ήταν μερικώς εμβολιασμένοι και το 39% δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου.

Το Ισραήλ προσπαθεί ακόμη να αγωνιστεί με το τι θα κάνει στη συνέχεια σε μια αβέβαιη εποχή. Αυτό συμβαίνει επειδή η απλοϊκή ανάλυση στην οποία τα μέσα ενημέρωσης  τα οποία προσπάθησαν να βάλουν την πανδημία στα καλούπια, τους χρησιμοποιώντας ορισμένους ειδικούς, συχνά υπήρξε παραπλανητική.

Δεν υπάρχει μαγική «επιστροφή στο φυσιολογικό».

Οι χώρες ανακαλύπτουν ότι ακριβώς όταν πιστεύουν ότι τα κρούσματα πέφτουν, την ίδια στιγμή τα βλέπουν να ανεβαίνουν.

Διάφορα μέτρα, όπως η κοινωνική απόσταση, οι μάσκες και οι κλειδαριές, δεν ήταν πάντα αποτελεσματικά.

Υπάρχουν αντικρουόμενες στρατηγικές από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα όπως για παράδειγμα η εμπειρία της Αυστραλίας με τη σκληρή πολιτική στα σύνορα  η οποία φάνηκε να επιτρέπει τη “φυσιολογική” ζωή -την ίδια στιγμή που η Σουηδία, η οποία επέλεξε να μην κλειδωθεί και επικρίθηκε από τους ξένους αλλά αποδείχθηκε ότι λειτουργεί καλά. Μεγάλα δεδομένα μας λένε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο στη Σουηδία, για παράδειγμα, δεν διαφέρει πολύ από το Ισραήλ, όπου υπήρξαν κλειδώματα.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεφύγει από το ένα άκρο στο άλλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο νέος ζήλος εναντίον των «μη εμβολιασμένων» έχει επιδιώξει να συσσωρεύσει εκεί το φταίξιμο μιας χώρας όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ελαφρώς χαμηλότερα μεταξύ των ενηλίκων για την εξάπλωση του Covid. Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για εντολή εμβολίων στους στρατιωτικούς και οργισμένα άρθρα που ισχυρίζονται ότι οι μη εμβολιασμένες περιοχές ευθύνονται για την εξάπλωση της παραλλαγής Delta.
«Η παραλλαγή του Delta αυξάνεται στις ΗΠΑ εν μέσω καθυστερημένου εμβολιασμού», αναφέρει ένας τίτλος. Ένας σχολιαστής, ο οποίος δεν είναι ειδικός σε θέματα ιατρικής, είπε στο CNN ότι «πρόκειται να μετακινηθούμε από έναν κόσμο κινήτρων σε αντικίνητρα… Αυτoί (οι ανεμβολίαστοι) δεν είναι πλέον άνθρωποι που βλάπτουν τον εαυτό τους. Είναι άνθρωποι που επωάζουν θανατηφόρες μορφές του ιού, πιο μολυσματικές μορφές του ιού και εκθέτουν άλλους σε βλάβη, ειδικά τα παιδιά. “

Το Ισραήλ κατάφερε να επιτύχει μια εντυπωσιακή διάθεση εμβολίων – και όχι μόνο να εμβολιάσει μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που ήταν ευάλωτοι στα πρώτα κύματα του Covid, αλλά και να επιτύχει εντυπωσιακά επίπεδα εμβολιασμού στον στρατό, όπου 83% εμβολιάστηκαν από Μάρτιο και υπήρξαν μηδενικοί θάνατοι.
Ωστόσο, σήμερα στο εβραϊκό κράτος, παρά όλα αυτά και χωρίς να είναι σε θέση να κατηγορήσει τους «μη εμβολιασμένους» – που αποτελούν μόνο ένα μικρό αριθμό ανθρώπων – υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων Covid πέραν των 1.000 την ημέρα σε ακόμη και 2.000, κάτι που είναι πολύ για μια τόσο μικρή χώρα.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η αύξηση των περιπτώσεων είναι κυρίως σε πολιτείες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες σε όλο το πολιτικό φάσμα και σε όλα τα επίπεδα εμβολιασμού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κάνουν μια υγιή συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης, με πραγματικούς ειδικούς, για το τι συμβαίνει.


Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ προτιμούν ένα απλοικό συμπέρασμα, κατηγορώντας τις μη εμβολιασμένες περιοχές για το γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η πανδημία θα μπορούσε σχεδόν να τελειώσει».

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει τελειώσει, διότι με εξαίρεση την Κίνα, όπου δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου περιπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βλέπει την πανδημία να συνεχίζεται.

Χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, συνεχίζουν να έχουν αυξανόμενα περιστατικά. Υψηλού προφίλ περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων που κολλάνε  Covid αρχίζουν να εισχωρούν στα μέσα ενημέρωσης, με περιπτώσεις όπως ο γραμματέας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό οδήγησε σε συζήτηση σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι «πρωτοποριακές» περιπτώσεις.

Τον Απρίλιο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν διαδίδουν το Covid-19».

Ακολούθησαν πρωτοσέλιδα του στυλ «ναι, τα εμβόλια εμποδίζουν τη μεγαλύτερη μετάδοση του Covid-19», όπως έγραψε το The National Geographic. Αυτή ήταν και η κατάσταση στο Ισραήλ: Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μειώθηκε δραματικά καθώς η διάθεση του εμβολίου αυξήθηκε.

Στη συνέχεια όμως, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Ιούνιο. Μέχρι τον Ιούλιο υπήρχαν χιλιάδες την ημέρα. Αυτό φέρεται να οφείλεται στην εξάπλωση της παραλλαγής Delta, η οποία συνέβη τραγικά και τυχαία όταν όλα επέστρεφαν στο «κανονικό». Τώρα άρθρα εξηγούν «γιατί οι εμβολιασμένοι άνθρωποι λαμβάνουν πρωτοποριακές λοιμώξεις». Οι οδηγίες μάσκας έχουν αντιστραφεί. Το CDC δίνει οδηγίες για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Αυτό ήταν έκπληξη για ορισμένους και σχετικά άρθρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας όπως «γιατί οι εμβολιασμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θετικοί για τη Covid-19; », αναρωτήθηκε το Fortune.

Άλλοι επισημαίνουν ότι τα εμβόλια δεν θα μειώσουν τις νέες περιπτώσεις στο μηδέν και ότι εάν έχετε πολύ εμβολιασμένο κοινό, τότε μερικοί από αυτούς που έχουν μολυνθεί θα είναι ανάμεσα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει έναν ελέφαντα στο δωμάτιο όταν πρόκειται για την εμπειρία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το NBC, «η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky είπε ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι εκείνα τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν από το Covid έχουν εξίσου ιογενές φορτίο με το μη εμβολιασμένα, καθιστώντας δυνατή την εξάπλωση του ιού σε άλλους. Με βάση αυτό το εύρημα, η Walensky είπε ότι το CDC συνιστά επίσης όλα τα παιδιά του σχολείου να φορούν μάσκες το φθινόπωρο. “

Όπως συνήθως στις ΗΠΑ, ανησυχούν ότι η «ανταλλαγή μηνυμάτων» μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να κάνουν κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερική εξέδωσε επίσης παραπλανητική καθοδήγηση για τις μάσκες στις αρχές της πανδημίας, όταν ισχυρίστηκαν ότι υπήρχαν ελλείψεις μάσκας. Οι άνθρωποι είχαν αποφασίσει να μην φορούν μάσκες, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη.

Τώρα το ερώτημα αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού. «Μέσα στη διοίκηση, υπήρχε ανησυχία ότι η εστίαση στη χρήση μάσκας θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα βασικό κίνητρο για τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, το οποίο πιστεύουν ότι ήταν ένας παράγοντας για πολλούς ανθρώπους να επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο», λέει το NBC.

Οι ΗΠΑ έχουν λάβει επίσης μια άλλη περίεργη απόφαση, η οποία αξίζει να αναφερθεί πλήρως σημειώνει το ρεπορτάζ του NBC: «Το πόσο διαδεδομένες είναι οι λοιμώξεις μεταξύ των εμβολιασμένων στις ΗΠΑ είναι άγνωστο. Το CDC αποφάσισε τον Μάιο να σταματήσει (!) να παρακολουθεί τον αριθμό των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ανθρώπους εκτός από περιπτώσεις όπου ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο νοσηλεύτηκε ή πέθανε.

Η Walensky δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο οργανισμός παρακολουθεί συγκεκριμένες ομάδες για πρωτοποριακές λοιμώξεις και θα αναφέρει αυτά τα δεδομένα σύντομα.

“Τα περιορισμένα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν αφήσει τους γιατρούς να δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι πετούν τυφλοί προσπαθώντας να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που δημιουργεί η νέα παραλλαγή στους ασθενείς τους και  βασίζονται σε δεδομένα από άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, όπου οι ερευνητές δημοσίευσαν στοιχεία την περασμένη εβδομάδα που δείχνουν ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech ήταν μόλις 39% αποτελεσματικό κατά της πρόληψης μόλυνσης από την παραλλαγή Delta και 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. “

Η Αμερική, η οποία διαθέτει τους πόρους για να παρακολουθεί μεγάλα δεδομένα, όπως λοιμώξεις και εξάπλωση μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων, φαίνεται να έχει πετάξει τη μπάλα όταν πρόκειται για τη συλλογή σημαντικών πληροφοριών από νωρίς κατά τη διάρκεια της προσπάθειας εμβολιασμού. Στην ουσία, αυτό συνδυάστηκε με την άνοδο της παραλλαγής Delta, έτσι ώστε όταν οι άνθρωποι χρειάζονταν αυτές τις πληροφορίες σχετικά με το πώς διαδόθηκε σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού, ορισμένες πληροφορίες δεν ήταν διαθέσιμες.

Το Ισραήλ, το οποίο προσπάθησε να μειώσει την πολιτικοποίηση της πανδημίας, αναφέρει πόσα κρούσματα υπάρχουν σε μία μέρα και προφανώς πόσα είναι μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, επειδή το Ισραήλ θέλει να γνωρίζει τι να κάνει στη συνέχεια.

Η ΑΛΛΑΓΗ των αφηγήσεων της μάσκας για την πανδημία έχει αφήσει πολλούς να αναρωτιούνται τι μπορεί να έρθει στη συνέχεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η πανδημία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, κατηγορήθηκε σε μεγάλο βαθμό  μια “wet market” που πουλούσε εξωτικά, ζωντανά ζώα, μια θεωρία που αργότερα απορρίφθηκε. Η συζήτηση για «διαρροή εργαστηρίου» απαγορεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα χρόνο.

Αργότερα, οι συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τις μάσκες παρουσίασαν μια πρόκληση για το κοινό. Ενώ ο ΠΟΥ επαίνεσε την Κίνα για τις εντολές της για χρήση μάσκας στους κατοίκους της Wuhan τον Φεβρουάριο του 2020, περίμενε μέχρι τον Ιούνιο να παρέχει αντίστοιχη καθοδήγηση για τον υπόλοιπο κόσμο.

Περίμενε επίσης εβδομάδες για να κηρύξει πανδημία, ενώ φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η εξάπλωση είχε περιοριστεί στην Κίνα έως τις 25 Φεβρουαρίου!

Αυτό που ακολούθησε τον Μάρτιο ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ στις δυτικές χώρες καθώς ισχυριζόταν ότι «δύο εβδομάδες» είναι αρκετές ώστε να «επιβραδύνουν την εξάπλωση».

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβη. Ενώ ο κόσμος δοκίμαζε αλλαγές κανονισμών και στρατηγικών, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για «ασυλία κοπαδιών» στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενός στόχου μηδενικών κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία, τα προγράμματα εμβολίων τελικά ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2020, σε χρόνο ρεκόρ.

Το Ισραήλ ήταν από τους πρώτους που πραγματοποίησαν μαζικό εμβολιασμό, ωθούμενο από θετικά κυβερνητικά μηνύματα και εθνική υγειονομική περίθαλψη. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, αυτό είχε γίνει μεγάλη επιτυχία. Μέχρι τον Ιούλιο, ωστόσο, το πρότυπο επιτυχίας στη μείωση των περιπτώσεων είχε αλλάξει.

Τώρα το Ισραήλ γνωρίζει ότι ενώ οι νοσηλείες είναι σχετικά χαμηλές και οι θάνατοι έχουν μειωθεί σχεδόν στο μηδέν, ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων που εξαπλώνονται, αυξάνεται. Αυτό δεν είναι καλό νέο για όσους πόνταραν ότι θα σταματήσει η διάδοση.
Είναι επίσης συγκεχυμένο γιατί το κοινό αρχικά ήθελε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους χρησιμοποιώντας τα εμβόλια. Αλλά τώρα φαίνεται ότι όχι μόνο μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές λήψεις, αλλά και εμβολιασμός των παιδιών. Αυτό αφήνει μερικούς ενήλικες επιφυλακτικούς και δύσπιστους. Ενώ στις ΗΠΑ, ο πόλεμος των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια οφείλεται σε πολιτικές σταυροφορίες, που τώρα πλαισιώνονται από τοξικά μηνύματα σχετικά με τις εντολές για την υγεία, μια πιο λογική συζήτηση μπορεί επιτέλους να ξεκινήσει.

Οι παραγωγοί εμβολίων μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήσει μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα που να ασχολείται με τη Delta, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας δημιουργούν διορθώσεις κατά των τρωτών σημείων. H Delta μπορεί επίσης να είναι μόνο η τελευταία ενσάρκωση μιας μεταβαλλόμενης γεωγραφίας πανδημίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή τώρα μπαίνουμε σε μεγάλο βαθμό σε μια νέα φάση. Η πρώτη φάση ήταν η αρχική κρίση, η δεύτερη ήταν η φάση εμβολιασμού, αλλά η τρίτη είναι εκείνη στην οποία συνεχίζεται η εξάπλωση και εμφανίζονται παραλλαγές που με κάποιο τρόπο εμποδίζουν την επιστροφή στο «φυσιολογικό».

Μερικοί έχουν υποστηρίξει για λίγο ότι η πανδημία πρέπει να μοιάζει με τη γρίπη και ότι δεδομένης της ικανότητας των εμβολίων να μειώσουν τα συμπτώματα, η συνολική εξάπλωση μπορεί να μειωθεί. Αυτό φαίνεται να λέει η Σιγκαπούρη: Μετρήστε τις νοσηλείες, όπως κάνουμε με πιο σοβαρές ασθένειες, αλλά όχι σε κάθε κρούσμα. Για πολλές χώρες που μετρούν ένα προς ένα τα κρούσματα, όπως η Αυστραλία, αυτό δεν θα συμβεί ακόμη.

Λείπει μια πιο σοβαρή συζήτηση. Γιατί ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί τα βασικά μέτρα και την κοινή χρήση δεδομένων; Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για «πανδημία των μη εμβολιασμένων» στις ΗΠΑ είναι περισσότερο για  να προσπαθούμε να εξαναγκάσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, παρά να έχουμε μια μεγαλύτερη συζήτηση για το πώς να σχεδιάζουμε στρατηγικά σε μια εποχή πανδημίας.

Για παράδειγμα, η «κανονική» ζωή μπορεί να μην είναι δυνατή εάν πρέπει να φοβόμαστε τις νέες «παραλλαγές» όλη την ώρα.
Οι στρατηγικές συντονισμού για τον εντοπισμό παραλλαγών και τον γρήγορο έλεγχο των συγκεκριμένων απειλών τους μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, γιατί δεν ήταν γνωστό ότι η Delta θα μολύνει και θα εξαπλώνεται μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων;

Ποιο είναι η επόμενο “Delta” – η επόμενη παραλλαγή που θα εμφανιστεί, ίσως τον επόμενο χρόνο – ώστε να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή;

Σε προηγούμενες εποχές, οι κυβερνήσεις που επεδίωκαν να αντιμετωπίσουν μια κρίση είχαν συντονίσει καλύτερα τις δραστηριότητές τους. Είτε ήταν ο διαστημικός ανταγωνισμός της δεκαετίας του 1960 είτε το Manhattan Project, είτε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος – όταν ολόκληρα εργοστάσια χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αεροσκαφών βομβαρδισμού – η χρήση του καλύτερου και φωτεινότερου που διέθεταν τα έθνη για την αντιμετώπιση μιας εθνικής ή παγκόσμιας κρίσης ήταν φυσιολογικό. Πού είναι λοιπόν το καλύτερο και το πιο φωτεινό σήμερα – και πού είναι οι εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για τον συστηματικό συντονισμό των απαντήσεων στη Covid; Γιατί δεν συμβαίνει αυτό;

Τι επιτέλους συμβαίνει;

Σε κάθε στροφή, αυτή η πανδημία έπληξε τους ανθρώπους και τις χώρες. Οι χώρες φέρουν την ένδειξη «πράσινη» μία εβδομάδα και «κόκκινη» την επόμενη για τα ταξίδια. Οι βασικές πληροφορίες για τις μάσκες ήταν συγκεχυμένες τους πρώτους μήνες. Ενώ ορισμένες χώρες υποχρέωναν μάσκες για παιδιά, άλλες δεν το έκαναν. Πολλά από αυτά εμφανίζονταν με βάση την απόπειρα πρόληψης, όχι απαραίτητα με βάση εργαστηριακές μελέτες που βασίζονται σε μεγάλα δεδομένα.
Ακόμη και ερωτήσεις για κάτι τόσο απλό όσο «πόσα άτομα εμβολιάστηκαν χθες για τη Covid;» δεν έχουν βασικές απαντήσεις σε ορισμένα μέρη. Αυτές οι βασικές ερωτήσεις αντικαθίστανται από κραυγές στα MME. Λοιπόν, μπορεί να έχει σημασία αν το μέτρο για το άνοιγμα των συνόρων είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και τα ποσοστά εμβολιασμού, αλλά και το να γνωρίζουμε στοιχεία όπως “πόσα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι θετικά και μεταδίδουν μεταξύ τους τον ιό;”

ΑΛΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ παραμένουν. Υπάρχουν εμβόλια που διατίθενται σε ολόκληρο τον κόσμο, μερικά από τα οποία η αποτελεσματικότητά τους κατά της Delta είναι προφανώς άγνωστη. Αυτό αφήνει τις χώρες να αναζητούν απαντήσεις, αναζητώντας αυτό που θεωρούν ως τα καλύτερο εμβόλιο. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Ο εθνικός συντονισμός και η προετοιμασία για το μέλλον θα πρέπει να σημαίνει συστηματική εξέταση των εμβολίων κατά των παραλλαγών, της μετάδοσης και σοβαρών περιπτώσεων – για να δούμε στη πράξη τι συμβαίνει, όχι μόνο για να υποθέτουμε.

Αντί για τέτοιου είδους απαντήσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε χάος. Οι χώρες μερικές φορές μιλούν για διαβατήρια εμβολίων ή κάρτες ως μέθοδο εισόδου σε χώρους και, στη συνέχεια, μερικές φορές απορρίπτουν την ιδέα.

Οι εντολές χρήσης μάσκας για εσωτερικούς χώρους έρχονται και φεύγουν. Όταν διαβάσαμε, πολλούς μήνες μετά την εμφάνιση της Delta, ότι «τα περιορισμένα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν αφήσει τους γιατρούς να λένε ότι αισθάνονται ότι πετούν τυφλοί προσπαθώντας να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που θέτει η νέα παραλλαγή στον ασθενή τους», αυτό είναι ενοχλητικό. Γιατί δεν ιδρύθηκε το εθνικό κέντρο Covid για το συντονισμό των απαντήσεων; Τι θα συμβεί το επόμενο έτος όταν υπάρχει ένα ακόμη νέο ζήτημα που έρχεται;

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να προτιμούν ιστορίες που φέρνουν κλικ όπως η απεικόνιση της Ινδίας να καταρρέει λόγω της Delta την Άνοιξη, αντί να προσπαθούν να αντλήσουν από αυτό το γεγονός ουσιαστικές πληροφορίες. Οι άνθρωποι προτιμούν να κατηγορούν τους «μη εμβολιασμένους» – χωρίς να αναρωτιούνται γιατί μια νέα παραλλαγή μπορεί να τοποθετηθεί μοναδικά ώστε να κάνει αυτό που έκανε η παλιά αλλά λιγότερο θανατηφόρα παραλλαγή.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Albert Bourla> Πότε ο κόσμος θα επιστρέψει στη «φυσιολογική ζωή», τι θα συμβεί με τα εμβόλια
“Πάνω” σε τέταρτο κύμα πανδημίας η εμβολιασμένη (82,4%) Βρετανία;> Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι μολύνσεις
Πρώην επικεφαλής του FDA> Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση του “σκότωσε” την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη
Οι Γερμανοί πολίτες αποχαιρετούν αποδοκιμάζοντας την Καγκελάριο που άδειασε δύο πρωθυπουργούς (Παπανδρέου-Σαμαρά) και άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα
EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Η AUKUS έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα-Γαλλία> 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη> Νεκρός 62χρονος στο Αρκαλοχώρι και 15 τραυματίες
Wall Street Journal> Διέλυσαν και την αμφιλεγόμενη επιτροπή του Lancet που ερευνούσε την πραγματική προέλευση της Covid-19
Brandon Smith> Ο πόλεμος είναι ήδη στο κατώφλι μας
Αντώνης Σαμαράς> H διαχειρίστρια Μέρκελ και η ΝΔ ως ΠΟΤΑΜΙ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο