kourdistoportocali.comNews DeskIσραήλ> Oι συμβολισμοί του Lag B’ Omer holiday, o Rabbi Shimon bar Yochai και η Cabala

Ποιος είναι ο συγγραφέας της Zohar;

Iσραήλ> Oι συμβολισμοί του Lag B’ Omer holiday, o Rabbi Shimon bar Yochai και η Cabala

Η εβραική παράδοση για τη θρησκευτική γιορτή που κόστισε 44 ζωές

Το Lag B’omer είναι μια μικρή αργία που πραγματοποιείται την 33η ημέρα του Omer στο όρος Meron, την περίοδο των 49 ημερών μεταξύ του  εβραικού Πάσχα και του Shavuot.

Βασικές πτυχές του Lag B’omer περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή εβραϊκών γάμων (είναι μια μέρα κατά τη διάρκεια του Omer όταν τους επιτρέπει ο εβραϊκός νόμος), το να ανάβουν φωτιές και το κούρεμα των μαλλιών.

Βy The Clockwork Orange Times Team

Οι ανθρωπολόγοι λένε ότι πολλοί λαοί έχουν παρόμοιες περιόδους συγκράτησης στις αρχές της άνοιξης για να συμβολίσουν τις ανησυχίες τους για την ανάπτυξη των καλλιεργειών τους.

Αλλά η πιο συχνά αναφερόμενη εξήγηση για την εβραϊκή πρακτική προέρχεται από το Ταλμούδ, το οποίο μας λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν μια πανούκλα σκότωσε χιλιάδες μαθητές του Ραβίνος Ακίβα επειδή δεν φέρονταν ο ένας στον άλλο με σεβασμό. Το πένθος αναφέρεται πιθανώς στη μνήμη αυτών των μαθητών και της σοβαρής τιμωρίας τους.

Σύμφωνα με μια μεσαιωνική παράδοση, η πανούκλα σταμάτησε στο Lag B’omer, την 33η ημέρα του Omer. (Τα εβραϊκά γράμματα lamed και gimel που αποτελούν το ακρωνύμιο «Lag» έχουν τη συνδυασμένη αριθμητική τιμή 33.)

Ως αποτέλεσμα, το Lag B’omer έγινε μια ευτυχισμένη μέρα, διακόπτοντας τη θλίψη της περιόδου Omer για 24 ώρες.

Η εξήγηση Ταλμούδ έχει πιο νόημα όταν τεθεί σε ιστορικό πλαίσιο. Ο εξαιρετικός σοφός Rabbi Akiva έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Bar Simeon Koseva, γνωστός ως Bar Kochba, ο οποίος το 132 Κ.Χ. ηγήθηκε μιας άγριας ​​αλλά ανεπιτυχούς εξέγερσης ενάντια στη ρωμαϊκή κυριαρχία στην Ιουδαία.

O Akiva όχι μόνο ήταν σίγουρος για τη νίκη επι της Ρώμης αλλά πίστευε ότι ο Bar Simeon Koseva ήταν ο πολυαναμενόμενος Μεσσίας. Πολλοί από τους μαθητές του ενώθηκαν για να στηρίξουν την εξέγερση και σκοτώθηκαν μαζί με χιλιάδες Ιουδαίους όταν απέτυχε.

Οι Ταλμούδικοι ραβίνοι, που εξακολουθούσαν να υποφέρουν από τη ρωμαϊκή κυριαρχία ήταν προσεκτικοί σχετικά με μία ανοιχτή αναφορά σε προηγούμενες εξεγέρσεις. Ίσως υπονοούσαν αυτούς τους θανάτους όταν μίλησαν για μια πανούκλα μεταξύ των μαθητών του Akiva. Ενδεχομένως, επίσης, το Lag B’omer σηματοδότησε μια ανάπαυλα από τη μάχη ή μια στιγμιαία νίκη.

Ένας εντελώς διαφορετικός λόγος για τις διακοπές αφορά έναν από τους λίγους μαθητές του Rabbi Akiva που επέζησαν από την αποτυχημένη εξέγερση του Bar Kochba, τον Ραβίνο Συμεών μπαρ Γιοχάι-Shimon bar Yochai.

Λέγεται ότι πέθανε στο Lag B’omer.

Ο Shimon bar Yochai συνέχισε να αψηφά τους Ρωμαίους ηγέτες ακόμη και μετά την ήττα του Bar Kochba, και αναγκάστηκε να εξαφανισθεί και να περάσει χρόνια κρυμμένος. Ο θρύλος θέλει τον ίδιο και τον γιο του Ελεάζαρ σε μια σπηλιά για 12 χρόνια. Ένα θαυματουργό πηγάδι και χαρουπιές τους συντηρούσε όλα αυτά τα χρόνια ενώ πέρασαν τις μέρες τους μελετώντας και προσευχόμενοι. Όταν τελικά εμφανίστηκαν, ο Shimon bar Yochai υποτίμησε όλα τα πρακτικά επαγγέλματα, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να ασχολούνται μόνο με τη μελέτη του.

Γι ‘αυτό ο Θεός περιόρισε τους δύο στη σπηλιά τους για ένα ακόμη έτος, κατηγορώντας τον Shimon ότι καταστρέφει τον κόσμο με τον άκαμπτο ασκητισμό του.

Όμως, η λατρεία του  Rabbi Shimon αντηχούσε στους μυστικιστές της εποχή του και αργότερα, τόσο πολύ που η παράδοση του αποδίδει το Zohar, το βασικό έργο της Καμπάλα (αν και οι κριτικοί μελετητές το αποδίδουν στον Ισπανό καμπαλιστή Moses de Leon του 13ου αιώνα).

Και στο Ισραήλ, στο Lag B’omer, οι άνθρωποι συρρέουν στην τοποθεσία του τάφου του στο χωριό Meron στη Γαλιλαία, κοντά στο Safed, όπου ανάβουν φωτιές και τραγουδούν καμπαλιστικούς ύμνους.

Οι Εβραίοι Hasidic ακολουθούν το έθιμο να φέρνουν τους 3χρονους γιους τους στο Meron για να κόψουν τα μαλλιά τους για πρώτη φορά. (Το έθιμο να μην κόβουμε τα μαλλιά του παιδιού μέχρι τα τρίτα γενέθλιά του, όταν γίνεται σε μια τελετή που ονομάζεται upshen, είναι πιθανώς μια επέκταση του νόμου που απαγορεύει τη συλλογή των καρπών ενός πρόσφατα φυτευμένου δέντρου κατά τα πρώτα τρία χρόνια.)

Άσχετα με τον Rabbi Shimon, οι καμπαλιστές δίνουν επίσης μια μυστική ερμηνεία στην περίοδο του Ομέρ ως εποχή πνευματικού καθαρισμού και προετοιμασίας για την παραλαβή της Τορά στο Shavuot.

Οι μέρες και οι εβδομάδες της μέτρησης, λένε, αντιπροσωπεύουν διάφορους συνδυασμούς του sefirot, των θεϊκών εκπομπών, των οποίων ο προβληματισμός οδηγεί τελικά στην καθαρότητα του νου και της ψυχής. Οι ζαλάδες που αισθάνονται οι άνθρωποι αυτή τη περίοδο αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα των πνευματικών τους αναζητήσεων.

Αν και η προέλευσή του είναι αβέβαιη, το Lag B’omer έχει γίνει αφορμή για μικρές διακοπές.

Οι μαθητές κάνουν πικνίκ και παίζουν σε εξωτερικούς χώρους με τόξα και βέλη – μια πιθανή υπενθύμιση των πολέμων των μαθητών του Akiva – και φυτεύουν δέντρα. Είναι σύνηθες να ανάβουν φωτιές, οι οποίες συμβολίζουν το φως που ο Simeon bar Yohai που έφερε στον κόσμο. Και κάθε χρόνο πολλά ζευγάρια παντρεύονται σε αυτή την ευτυχισμένη στιγμή.

Δυστυχώς φέτος (Απρίλιος 2021) το προσκύνημα του Lag B’omer κόστισε σε 44 ζωές και πολλούς τραυματίες.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK