kourdistoportocali.comNews DeskΗ Τεχνητή Νοημοσύνη ξεκίνησε να αντικαθιστά εργαζομένους στις ΗΠΑ> Περισσότεροι από 5.500 εκτός BIG TECH σε 15 ημέρες

Γράφει η Catherine Thorbecke/CNN Business

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ξεκίνησε να αντικαθιστά εργαζομένους στις ΗΠΑ> Περισσότεροι από 5.500 εκτός BIG TECH σε 15 ημέρες

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας αναφέρουν ρητά την Α.Ι. ως λόγο για επανεξέταση του μεγέθους των κεφαλαίων τους

Ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ ξεκίνησε τη νέα χρονιά με μια σειρά από νέες περικοπές θέσεων εργασίας που έρχονται την ίδια στιγμή που ο κλάδος διπλασιάζει τις επενδύσεις του στην τεχνητή νοημοσύνη.

Από την Catherine Thorbecke/CNN Business

Μάλιστα, πολλές από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για περικοπές θέσεων εργασίας έγιναν μετά από ανακοινώσεις των ίδιων των εταιρειών που αφορούν σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία AI καθώς προσπαθούν να ανακατανείμουν πόρους, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας αναφέρουν ρητά την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για επανεξέταση του μεγέθους των κεφαλαίων τους.

Η συνεχιζόμενη εργασιακή αναταραχή στις ΗΠΑ που εκτυλίσσεται στον ίδιο τον κλάδο που δημιουργεί την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να υποδηλώνει τις μεγαλύτερες αναταραχές που θα ακολουθήσουν καθώς η τεχνολογία προβλέπεται να αναδιαμορφώσει το ευρύτερο επιχειρηματικό τοπίο τα επόμενα χρόνια.

Οι τελευταίοι γύροι περικοπών θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας στις ΗΠΑ σχετίζονται με μια σειρά νέων ρόλων τόσο σε μεγάλες εταιρείες όσο και σε μικρότερες, νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες Google και Amazon ανακοίνωσαν αμφότερες σαρωτικές απολύσεις αυτή την εβδομάδα, επηρεάζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους σε διάφορα επιχειρηματικά τμήματα. Τα νέα για τις περικοπές θέσεων εργασίας στην Google και την Amazon έρχονται μήνες αφότου και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν χωριστά επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, η κοινωνική πλατφόρμα Discord είπε ότι απολύει το 17% του προσωπικού της. Η Unity Software, ο κατασκευαστής της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε δημοφιλή παιχνίδια για κινητά όπως το Pokemon Go, δήλωσε ότι περικόπτει το 25% του εργατικού δυναμικού της. Και η εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών Duolingo είπε ότι απέλυσε περίπου το 10% των συμβασιούχων εργαζομένων της.

Συνολικά, περισσότεροι από 5.500 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχασαν τη δουλειά τους σε λιγότερο από δύο εβδομάδες το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Layoffs.fyi.

Οι τελευταίες περικοπές έρχονται μετά από μια πολύ επώδυνη διετία για τον κλάδο, που χαρακτηρίστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους εν μέσω επαναφοράς της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία. Το 2023 καταγράφηκαν περίπου 262.682 απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Layoffs.fyi, μετά από τις 164.969 περικοπές το προηγούμενο έτος.

Ο Roger Lee, ιδρυτής νεοφυών επιχειρήσεων που παρακολουθεί εδώ και καιρό τις απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας μέσω του ιστότοπού του Layoffs.fyi, είπε στο CNN ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθούν να προσπαθούν να «διορθώσουν την υπερπροσλήψεις τους κατά τη διάρκεια της έκρηξης της πανδημίας».

Η εμφάνιση της πανδημίας της Covid-19 οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονταν να εργάζονται, να κοινωνικοποιούνται και να ψωνίζουν από το σπίτι. Σε αυτό το πλαίσιο, η βιομηχανία της τεχνολογίας προχώρησε σε ένα αξιοσημείωτο πάρτυ προσλήψεων. Όμως, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας χαλάρωσαν τα επόμενα χρόνια και επικράτησε ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα, η βιομηχανία τεχνολογίας είδε τη μεγαλύτερη πτώση της από την κατάρρευση του dotcom το 2000, περικόπτοντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ενώ ο Lee λέει ότι το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και η τεχνολογική ύφεση έχουν διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, προσθέτει ότι «ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας αναφέρουν την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για απολύσεις».

Πέρυσι, εταιρείες όπως οι Chegg, IBM και Dropbox ανέφεραν την έναρξη της ενασχόλησης τους με την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για να επανεξετάσουν τον αριθμό του προσωπικού. Πιο πρόσφατα, η Duolingo και ακόμη και η Google έχουν ισχυριστεί το ίδιο, καθώς επιδιώκουν να κινητοποιήσουν πόρους για να επωφεληθούν από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Καθώς η πλήρης έκταση του αντίκτυπου της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να αποκαλύπτεται, οι ειδικοί λένε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσαν να επηρεαστούν, αν και η τεχνολογία θα μπορούσε ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες και διαφορετικές θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν σε ένα ερευνητικό σημείωμα τον περασμένο Μάρτιο ότι έως και 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να χαθούν ή να μειωθούν από την άνοδο της τεχνολογίας AI και ότι οι εργαζόμενοι του λευκού κολάρου (υπάλληλοι γραφείου) φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. Ξεχωριστή έρευνα δείχνει επίσης ότι οι θέσεις εργασίας των γυναικών θα μπορούσαν να επηρεαστούν δυσανάλογα από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.

Οι εργαζόμενοι της Google που έχασαν τη δουλειά τους αυτή την εβδομάδα σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν μέσω email ότι απολύονταν, σύμφωνα με τον Parul Koul, μηχανικό λογισμικού της Google και πρόεδρο της βάσης Alphabet Workers Union, μιας ομάδας συνδεδεμένης με την CWA που οργανώνει εργαζομένους σε όλη τη μητρική εταιρεία Alphabet της Google.

Ο Koul κατήγγειλε τις απολύσεις ως «περιττές και αντιπαραγωγικές» σε μια δήλωση του στο CNN την Παρασκευή, καταγγέλλοντας την «εταιρική απληστία».

«Οι απολύσεις εισάγουν χάος και αστάθεια στο χώρο εργασίας και αναγκάζουν τους εργαζόμενους να αρκεστούν με λιγότερα», πρόσθεσε ο Koul, λέγοντας ότι ακόμη και όσοι παραμένουν στη δουλειά «εργάζονται με μια διαρκή αγωνία ότι θα είναι οι επόμενοι».

Η Google, από την πλευρά της, είπε ότι οι περικοπές έγιναν για να βοηθηθούν οι ομάδες «να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να λειτουργήσουν καλύτερα» και ανέφερε ότι υποστηρίζει τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους «καθώς αναζητούν νέους ρόλους εδώ στη Google και πέρα από αυτήν».

Ορισμένοι νομοθέτες στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή, έχουν πρόσφατα βάλει στο στόχαστρο αναφορές για τις διαφορετικές επιπτώσεις των τεχνολογικών απολύσεων σε ορισμένους εργαζόμενους.

Ένας συνασπισμός περισσότερων από δώδεκα Μαύρων νομοθέτων με επικεφαλής τους Δημοκρατικούς βουλευτές Emanuel Cleaver από το Μιζούρι και Barbara Lee της Καλιφόρνια εξέφρασαν ανησυχίες για τις «επιπτώσεις των εκτεταμένων απολύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας και τις δυσανάλογες επιπτώσεις της στην αφροαμερικανική κοινότητα και τις γυναίκες» με επιστολή στα τέλη του περασμένου μήνα προς την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Julie Su.

«Τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν σταθερά ότι οι μειονότητες και οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στις απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο», ανέφερε η επιστολή.

Οι νομοθέτες πίεσαν το Υπουργείο Εργασίας να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις συνεχιζόμενες μαζικές απολύσεις και να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τα προς το ζην.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK