kourdistoportocali.comNews DeskΗ Ρωσία ετοιμάζεται να διασυνδέσει το ρούβλι με το Χρυσό και να αποδυνδεθεί από το δολάριο; Όπως εξηγεί η WSJ υπάρχει μόνο ο Χρυσός. Γιατί τα χρήματα δεν αξίζουν τίποτα

Το παιγνίδι της Κίνας

Η Ρωσία ετοιμάζεται να διασυνδέσει το ρούβλι με το Χρυσό και να αποδυνδεθεί από το δολάριο; Όπως εξηγεί η WSJ υπάρχει μόνο ο Χρυσός. Γιατί τα χρήματα δεν αξίζουν τίποτα

O χρυσός αποτελεί μόνο το το 13% του ενεργητικού τους. Τα ξένα νομίσματα είναι 78%

«Τι είναι τα χρήματα;» είναι ένα ερώτημα που οι οικονομολόγοι συλλογίζονται εδώ και αιώνες, αλλά το κλείδωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας έχει αναζωογονήσει τη σημασία του για τα μεγαλύτερα έθνη του κόσμου – ιδιαίτερα την Κίνα. Σε έναν κόσμο στον οποίο η συσσώρευση ξένων περιουσιακών στοιχείων θεωρείται επικίνδυνη, τα στρατιωτικά και οικονομικά μπλοκ πρόκειται να απομακρυνθούν περισσότερο.

Βy Jon Sindreu/ The Wall Street Journal

Μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέκλεισαν την πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στα περισσότερα από τα συναλλαγματικά της αποθέματα 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων. H μετατροπή του νομισματικού συστήματος σε όπλο ενάντια σε μια χώρα της Ομάδας των 20 θα έχει μόνιμες επιπτώσεις.

Η Ασιατική Οικονομική Κρίση του 1997 φόβισε τις αναπτυσσόμενες χώρες με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια για να προστατεύσουν τα νομίσματά τους από κραχ, ωθώντας τα επίσημα αποθεματικά από λιγότερο από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα ρεκόρ 14,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν πρόσφατα να αγοράσουν και να επαναπατρίσουν χρυσό, αυτός αποτελεί μόνο το 13% του ενεργητικού τους. Τα ξένα νομίσματα είναι 78%. Τα υπόλοιπα είναι θέσεις στο ΔΝΤ και IMF και Special Drawing Rights, ή τα διαβόητα SDR μια αξίωση που δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ σε σκληρά νομίσματα.

Παρά τους επιβλητικούς τίτλους η απάντηση για το εάν “υπάρχουν” αυτά τα χρήματα είναι πάπαλα. Υπάρχει μόνο ο Χρυσός!

Πολλοί οικονομολόγοι εξισώνουν εδώ και καιρό αυτά τα χρήματα με αποταμιεύσεις σε κουμπαρά, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε επενδύσεις που έγιναν στο εξωτερικό στην πραγματική οικονομία.

Πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν το λάθος σε αυτόν τον τρόπο σκέψης: Εκτός από το Χρυσό, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι ευθύνη κάποιου άλλου—κάποιου που μπορεί απλώς να αποφασίσει ότι δεν αξίζουν τίποτα.

(Συναρπαστικό, ε;)

Πέρυσι, το ΔΝΤ ανέστειλε την πρόσβαση του ελεγχόμενου από τους Taliban, Αφγανιστάν σε κεφάλαια και SDR.

Οι κυρώσεις στο Ιράν έχουν επιβεβαιώσει ότι η διατήρηση αποθεματικών στην υπεράκτια δεν εμποδίζει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αναλάβει δράση.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Νομικής της Νέας Αγγλίας, Christine Abely, ο διακανονισμός του 2017 με το CSE TransTel της Σιγκαπούρης δείχνει ότι η απλή χρήση του δολαρίου στο εξωτερικό μπορεί να παραβιάζει τις κυρώσεις με την προϋπόθεση ότι κάποια εκκαθάριση πληρωμών γίνεται τελικά στο έδαφος των ΗΠΑ.

Βεβαίως, η Δύση έχει παγώσει το απόθεμα συναλλάγματος της Ρωσίας, αλλά δεν έχει εμποδίσει την εισροή νέων δολαρίων και ευρώ. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας υπολογίζεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα λόγω των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να συνεχίσουν να αγοράζουν.

Ενώ αυτά τα υπόλοιπα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, οι αξιωματούχοι τα έχουν κινητοποιήσει. Η διακοπή της χρήσης δολαρίων από μεγάλες τράπεζες όπως η Sberbank και ο αποκλεισμός άλλων από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift εξακολουθεί να βυθίζει την οικονομία στο χάος, ειδικά εάν οι ξένες επιχειρήσεις φοβούνται να αγοράσουν ρωσική ενέργεια παρά τον ρητό αποκλεισμό του κλάδου από κυρώσεις. Αλλά το σκληρό νόμισμα πιθανότατα θα συνεχίσει να αναβλύζει μέσω δανειστών που εστιάζουν στην ενέργεια, όπως η Gazprombank, και θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πληρώσει για εισαγωγές και να αγοράσει το ρούβλι.

Ωστόσο, ολόκληρο το τεχνητό του «χρήματος» ως καθολικής αποθηκευτικής αξίας κινδυνεύει να διαβρωθεί από την απαγόρευση βασικών εξαγωγών στη Ρωσία και τα μποϊκοτάζ εταιρειών όπως η Apple και η Nike που ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα. Εάν τα νομισματικά υπόλοιπα γίνονταν άχρηστες καταχωρίσεις υπολογιστή και δεν εγγυώνταν την αγορά βασικών αντικειμένων, η Μόσχα θα ήταν λογικό να σταματήσει να τα συσσωρεύει και να αποθηκεύει φυσικό πλούτο σε βαρέλια πετρελαίου, αντί να τα πουλήσει στη Δύση. Τουλάχιστον, περισσότερα από τα χρήματα της Ρωσίας πιθανότατα θα μεταφερθούν σε Χρυσό και κινεζικά περιουσιακά στοιχεία.

Πράγματι, η υπόθεση που επιβλήθηκε κατά των προσπαθειών της Κίνας να διεθνοποιήσει το renminbi ήταν ότι, σε αντίθεση με το δολάριο, η πρόσβαση σε αυτό κινδυνεύει πάντα να ανακληθεί από πολιτικούς λόγους. Είναι πλέον προφανές ότι, ως ένα σημείο, αυτό ισχύει για όλα τα νομίσματα.

Ο κίνδυνος για το καθεστώς του King Dollar εξακολουθεί να είναι περιορισμένος λόγω της ευθυγράμμισης των περισσότερων εθνών με τη Δύση και τα capital controls του Πεκίνου. Αλλά οι χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Κίνας και των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις θα ενισχυθούν αναγκαστικά εάν αυτές οι χώρες μπορούν να συγκεντρώσουν αποθέματα μόνο στην Κίνα και να τα ξοδέψουν μόνο εκεί.

Ακόμη και τα έθνη στα οποία δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις μπορεί να θέλουν να διαφοροποιήσουν τον γεωπολιτικό τους κίνδυνο. Φαίνεται ότι θα προωθήσει την τάση της αποπαγκοσμιοποίησης και θα εδραιώσει δύο χωριστές σφαίρες τεχνολογικής, νομισματικής και στρατιωτικής ισχύος.

Η ίδια η Κίνα κατέχει συναλλαγματικά αποθέματα 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν μπορεί να τα κρατήσει χρήσιμα σε renminbi, ένα νόμισμα που τυπώνει. Η αποθήκευση εμπορευμάτων είναι μια εναλλακτική λύση. Το αίνιγμα δημιουργεί ένα άλλο κίνητρο για το Πεκίνο να μειώσει το εμπορικό του πλεόνασμα επαναπροσανατολίζοντας την οικονομία του προς την εγχώρια κατανάλωση, αν και έχει αποδειχθεί πρόκληση.

Τι μπορούν να κάνουν οι επενδυτές; Για μια φορά, το παλιό τροπάριο μπορεί να μην είναι κακό: Αγοράστε χρυσό. Πολλές από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου σίγουρα θα το κάνουν.

Τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες κάνουν λόγο για απόφαση της Ρωσίας να διαδυνδέσει το ρούβλι με το Χρυσό και να αποσυνδεθεί με το δολάριο και την αμερικανική οικονομία που είναι φορτωμένη με 35 τρις εξωτερικό χρέος, σε ένα κόσμο με 400 τρις χρέος που ζήτημα να αντιστοιχεί σε 15 τρις απόθεμα σε Χρυσό.

Λέγεται ότι ο Putin έχει την συναίνεση της Δούμας σ΄αυτό…Προσδεθείτε και πάλι…

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK