kourdistoportocali.comNews DeskΗ πλειοψηφία (61%) των ψηφοφόρων του Joe Biden του 2020 λένε τώρα ότι είναι πολύ μεγάλος ως πρόεδρος

Γράφουν οι Lisa Lerer και Ruth Igielnik/New York Times

Η πλειοψηφία (61%) των ψηφοφόρων του Joe Biden του 2020 λένε τώρα ότι είναι πολύ μεγάλος ως πρόεδρος

Η έρευνα των NYT έδειξε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι που υποστήριξαν τον Biden πριν από 4 χρόνια τον αντιμετωπίζουν σήμερα

Οι εκτεταμένες ανησυχίες στις ΗΠΑ για την ηλικία του Προέδρου Biden αποτελούν ολοένα και βαθύτερη απειλή για την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που τον υποστήριξαν το 2020 να λένε σήμερα ότι είναι πολύ μεγάλος για να ηγηθεί αποτελεσματικά της χώρας, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση των The New York Times και του Siena College.

Από τις Lisa Lerer και Ruth Igielnik/New York Times

Η έρευνα έδειξε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι που υποστήριξαν τον Joe Biden πριν από τέσσερα χρόνια τον αντιμετωπίζουν σήμερα: Ένα εντυπωσιακό 61 τοις εκατό είπε ότι πιστεύει πως είναι «πολύ μεγάλος» για να είναι ένας αποτελεσματικός πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ένα σημαντικό μερίδιο θα πρέπει να ανησυχήσει ακόμα περισσότερο τον Λευκό Οίκο: Το 19% όσων ψήφισαν τον Biden το 2020 και το 13% όσων είπαν ότι θα τον υποστηρίξουν τον Νοέμβριο, δήλωσαν ότι η ηλικία του 81χρονου προέδρου είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν φαίνεται να είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θέσης.

Οι αμφιβολίες για την ηλικία του νυν προέδρου των ΗΠΑ διασχίζουν γενεές, φύλο, φυλή και εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας την αποτυχία του Biden να διαλύσει τόσο τις ανησυχίες εντός του κόμματός του όσο και τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών που τον χαρακτηρίζουν γέρο. Το 73% όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που ρωτήθηκαν είπε ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός και το 45% εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά».

Αυτή η ανησυχία, η οποία έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό σε δημοσκοπήσεις και σε χαλαρές συνομιλίες με αξιωματούχους του Δημοκρατικού κόμματος, φαίνεται να αυξάνεται καθώς ο Biden προχωρά προς την επίσημη κατάκτηση της προεδρικής υποψηφιότητας του κόμματός του. Η δημοσκόπηση των New York Times/Siena College διεξήχθη περισσότερες από δύο εβδομάδες αφότου ο έλεγχος της ηλικίας του εντάθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ένας ειδικός εισαγγελέας τον περιέγραψε σε μια έκθεση του ως «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη» και με «μειωμένες ικανότητες σε προχωρημένη ηλικία».

Με βάση προηγούμενη δημοσκόπηση, οι επιφυλάξεις των ψηφοφόρων για την ηλικία του Biden δείχνουν συνεχώς αυξανόμενες με την πάροδο του χρόνου.

Στις έξι κρίσιμες Πολιτείες, τις αποκαλούμενες πεδίου μάχης (swing states), οι οποίες περιλήφθηκαν σε έρευνα τον Οκτώβριο, το 55% όσων τον ψήφισαν το 2020 δήλωσαν ότι πιστεύουν πως είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος, μια απότομη αύξηση από το 16 τοις εκατό των Δημοκρατικών που μοιράζονταν αυτήν την ανησυχία σε ένα ελαφρώς διαφορετικό σύνολο των swing states το 2020.

Ωστόσο, οι ψηφοφόροι δεν εκφράζουν τις ίδιες ανησυχίες για τον Donald J. Trump, ο οποίος στα 77 του είναι μόλις τέσσερα χρόνια νεότερος από τον Biden. Η πιθανή ρεβάνς τους θα τους έκανε τους γηραιότερους προεδρικούς υποψηφίους στην αμερικανική ιστορία. Εάν επανεκλεγεί, ο Biden θα ξεπεράσει το δικό του ρεκόρ ως ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος, ενώ ο Trump θα είναι ο δεύτερος γηραιότερος εάν κερδίσει. Ο Trump θα είναι 82 ετών στο τέλος της θητείας του και ο Biden 86.

Ο 50χρονος Otto Abad, ανεξάρτητος ψηφοφόρος από το Scott της Louisiana, είπε στους New York Times ότι ψήφισε τον Biden το 2020, αλλά ότι σχεδιάζει να υποστηρίξει τον Trump, αν έρθουν αντιμέτωποι ξανά. Την τελευταία φορά, ήθελε μια λιγότερο διχαστική φιγούρα στον Λευκό Οίκο μετά το χάος της κυβέρνησης Trump. Τώρα, ανησυχεί ότι ο Biden δεν είναι αρκετά ικανός για μια δεύτερη θητεία.

«Αν ήταν σε τέτοιου είδους ψυχική κατάσταση, δεν το είχα συνειδητοποιήσει τότε», είπε ο Abad. «Έχει γεράσει πολύ. Με εξαίρεση τον Trump, κάθε πρόεδρος φαίνεται να γερνάει πολύ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του». Και πρόσθεσε: «Ο Trump, ένα από τα λίγα πράγματα που θα έλεγα καλά γι ‘αυτόν, είναι ότι τίποτα δεν φαίνεται να τον ενοχλεί. Φαίνεται σαν να είναι στην ίδια ψυχική κατάσταση που ήταν πριν από 10 χρόνια, πριν από 12 χρόνια, πριν από 15 χρόνια».

Ο κύριος Abad απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος με τέτοιες σκέψεις. Μόλις το 15 τοις εκατό των ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον Trump το 2020 δήλωσαν στη νέα δημοσκόπηση των New York Times ότι πιστεύουν πως είναι πλέον πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος και το 42 τοις εκατό όλων των ψηφοφόρων είπε το ίδιο -πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι για τον Biden.

Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση από την προεδρική κούρσα του 2020 το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι ο Trump είναι πολύ ηλικιωμένος έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά όχι τόσο δραστικά όσο για τον Biden.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα των Times, το 19 τοις εκατό όλων των ψηφοφόρων είπε ότι η ηλικία του Trump είναι τόσο πρόβλημα που δεν είναι ο ίδιος σε θέση να διαχειριστεί την προεδρία. Και σε ένδειξη της πολύ μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των Ρεπουμπλικανών στον πιθανό υποψήφιο τους, λιγότερο από το 1 τοις εκατό των ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον Trump το 2020 είπε ότι η ηλικία του τον κάνει ανίκανο.

Ο Biden και οι σύμμαχοί του έχουν απορρίψει όλο το προηγούμενο διάστημα τις ανησυχίες για την ηλικία και τη διανοητική του οξύτητα ως άδικες και ανακριβείς. Η προεκλογική εκστρατεία του υποστηρίζει ότι η εκλογική του βάση θα συσπειρωθεί ξανά γύρω από τον πρόεδρο μόλις εκείνη αντιληφθεί πλήρως ότι ο Trump θα μπορούσε να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο. Υποστηρίζει επίσης ότι ο Biden αντιμετώπισε ανησυχίες για την ηλικία του και το 2020 και παρόλα αυτά κέρδισε.

Ωστόσο, ο Biden είναι πλέον τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος και μπορεί να είναι αδύνατο να καθησυχάσει πλήρως τους ψηφοφόρους για την ηλικία του, δεδομένης της αδυσώπητης πορείας του χρόνου.

Η δημοσκόπηση των New York Times προσπάθησε να κατανοήσει με μεγαλύτερο βάθος το πώς σκέφτονται οι ψηφοφόροι για τις ικανότητες του Biden και του Trump. Η έρευνα αρχικά ρώτησε εάν ο καθένας τους είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός ως πρόεδρος. Οι ψηφοφόροι που είπαν ναι ρωτήθηκαν για το εάν αυτή η ηλικία είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα που ο Biden ή ο Trump δεν είναι ικανοί να χειριστούν τις υποχρεώσεις της θέσης τους, ένα ισχυρότερο κριτήριο που ώθησε τους ψηφοφόρους να εξετάσουν τη βασική ικανότητα του κάθε υποψηφίου για το αξίωμα.

Η 44χρονη Shermaine Elmore, ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης στη Βαλτιμόρη, ψήφισε τον Biden πριν από τέσσερα χρόνια, υποστηρίζοντας τον υποψήφιο των Δημοκρατικών όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, είπε στους New York Times ότι είχε κερδίσει περισσότερα χρήματα υπό τον Trump, ρίχνοντας την ευθύνη στον πληθωρισμό και στις τιμές του φυσικού αερίου για τις απώλειές της κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Biden. Η ίδια σχεδιάζει να ψηφίσει τον Trump αυτό το φθινόπωρο.

Για τον Biden, είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι σε καλή κατάσταση για να πάρει μια σωστή απόφαση εάν η χώρα χρειάζεται ο πρόεδρος να λάβει οπωσδήποτε κάποια μια απόφαση».

Ο 28χρονος Samuel Friday, διαχειριστής βάσης δεδομένων και Δημοκρατικός από το Goose Creek του Σακραμέντο, είπε ότι σχεδίαζε να ψηφίσει τον Biden, αλλά έχει κάποια ανησυχία για το αν ο πρόεδρος θα επιβιώσει κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας.

«Σε ό,τι αφορά την υγεία του, νομίζω ότι ο κόσμος βγήκε και είπε ότι είναι υγιής όσο μπορεί, κάτι που είναι πάντα θετικό», είπε. «Όμως όταν φτάσεις σε μια ορισμένη ηλικία, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ο πρόεδρος να πεθάνει στην εξουσία. Και δεν είμαι σίγουρος ότι η Kamala Harris θα ήταν η επιλογή που θα ήθελα στην προεδρία».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK