kourdistoportocali.comNews DeskΗ μεγάλη θλίψη για την ανικανότητα του κράτους να αφουγκραστεί την αγορά

Στοιχεία-σοκ

Η μεγάλη θλίψη για την ανικανότητα του κράτους να αφουγκραστεί την αγορά

Η παταγώδης αποτυχία του προγράμματος Συνεργασία

Απογοήτευση σκέτη απογοήτευση. Καθώς διανύουμε ένα από τα πιο “επικίνδυνα” καλοκαίρια της μεταπολίτευσης τρομάζει η άγνοια του εγχώριου πελατειακού κράτους για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Τρομάζει το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά το νοσηρά πελατειακό κράτος είναι ανίκανο να αφουγκραστεί τις ανάγκες των ανθρώπων της πρώτης γραμμής του μετώπου. Η τραγική αποτυχία της πολυδιατυμπανισμένου μηχανισμού “Συνεργασία” όπως την καταγράφει η απολυτότητα των αριθμών.

Μόνο το 7% των μισθωτών οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή το Μάιο, συμμετείχαν στο μηχανισμό “Συνεργασία” τον Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως μόλις 38.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα εντάχθηκαν στον εν λόγω μηχανισμό για το διάστημα μεταξύ 15ης και της 30ης Ιουνιου.

Ωστόσο, το Μάιο τέθηκαν σε αναστολή οι συμβάσεις 526.000 εργαζομένων.

Το στοιχείο αυτό δείχνει, σύμφωνα με εργοδοτικούς κύκλους, πως αν και φαίνεται να υπάρχει ανάγκη στις επιχειρήσεις για συνέχιση της στήριξης από το κράτος, το διάδοχο -ουσιαστικά -σχήμα των αναστολών, δηλαδή ο μηχανισμός “συνεργασία” δεν φαίνεται να είναι ακόμα αρκετά ελκυστικό για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ενταχθούν μαζικά σ΄αυτό.

Οι 38.000 εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στη “Συνεργασία” τον Μάιο, απασχολούνται σε μόλις 3.500 επιχειρήσεις.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, με προσωπικό, οι οποίες επλήγησαν από τον κορονοϊό, προσέγγισαν τις 250.000.

Με άλλα λόγια, μόλις το 1,4% των πληττόμενων επιχειρήσεων έχουν επιλέξει, έως τώρα, να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Κύκλοι των εργοδοτών ανέφεραν στο Capital.gr πως η κυρίαρχη τάση στις επιχειρήσεις που μπήκαν στη διαδικασία της μείωσης των ωρών εργασίας και έτσι των αμοιβών ήταν εκείνη , για την ώρα, της μη συμμετοχής στη “Συνεργασία” προκειμένου να αποφύγουν να αναλάβουν ακόμα και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών που δεν αντιστοιχεί στο νέο, μετά τη μείωση μισθό.

Και αυτό παρά την τροπολογία την οποία πέρασε η κυβέρνηση περί επιδότησης του 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο μέρος του συμβατικού μισθού που δεν αντιστοιχεί σε χρόνο εργασίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως και σ΄αυτήν την περίπτωση, πολλοί εργοδότες αντέδρασαν αρνητικά, καθώς θα έπρεπε να αναλάβουν το υπόλοιπο 40% των εισφορών για ώρες εργασίας οι οποίες δεν συντελούνται.

Παράλληλα, αρκετοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, προτίμησαν, προς το παρόν, να μην ενταχθούν στο νέο μηχανισμό, καθώς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το “καθεστώς” της κρατικής επιδότησης των εισφορών.

Συγκεκριμένα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η μείωση 60% στις εργοδοτικές εισφορές επί των απολεσθέντων ωρών εργασίας θα λάβει την μορφή άμεσης έκπτωσης ή θα πρέπει πρώτα οι εργοδότες να πληρώσουν το 100% των εισφορών και έπειτα να λάβουν ως “επιστροφή” το επιδοτούμενο 60% από το κράτος (όπως συμβαίνει με το Δώρο Πάσχα). Αρνητικοί είναι πολλοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από παράγοντες της αγοράς και στο γεγονός ότι όπως είναι διατυπωμένες οι σχετικές διατάξεις, οι εργατικές εισφορές των μισθωτών που εντάσσονται στην “Συνεργασία” υπολογίζονται και αυτές (όπως και οι εργοδοτικές) επί του συμβατικού, προ μείωσης, μισθού και όχι επί του μειωμένου.

Μάλιστα, οι εργατικές εισφορές δεν επιδοτούνται όπως και οι εργοδοτικές. Συνεπώς, πρέπει να καταβληθούν στο 100%, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο το συνολικό μη μισθολογικό κόστος. Κατά τα άλλα, αναμένεται να βοηθήσει την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων στη “Συνεργασία”, το γεγονός ότι με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, το σύστημα “Εργάνη” θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών/μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας/μήνα. Παράλληλα, σχεδιάζεται, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών έως τις 15 Οκτωβρίου και όχι έως τις 31 Ιουλίου, όπως προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

-Ο βιαστής μου, Αριστείδης Αδαμόπουλος
O Trump ακόμα και τώρα πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα
Σοκάρει το Forbes>Πάνω από τους μισούς γιατρούς και πυροσβέστες των ΗΠΑ αρνούνται να εμβολιασθούν
Η στάση επιθετικής αναμονής του Κυριάκου σώζει τους Έλληνες. Τι πραγματικά συμβαίνει στο Ισραήλ
Εκτοξεύθηκαν οι θάνατοι στο Ισραήλ τον Ιανουάριο. Γιατί στήνουν στο τοίχο τον Νετανιάχου
Nτροπιαστική δουλικότητα Μακρόν με προσφώνηση «Αγαπητέ Ταγίπ» στα τουρκικά!
Αύξηση 12 φορές της ποσότητας των αντισωμάτων του έχει από σήμερα ο Πρωθυπουργός
Πάνω από 12.400 κάτοικοι του Ισραήλ βρέθηκαν θετικοί στον ιό αφού είχαν εμβολιασθεί!
Έρευνα-σοκ από το Λέστερ> 1 στους 8 ασθενείς πεθαίνει εντός 140 ημερών μετά την ανάρρωση
Kamala’s Way
Ζέφη Δημαδάμα (ΚΙΝΑΛ)>Ένας πρώην υπουργός με παρενόχλησε σεξουαλικά σε ασανσέρ
-Ελένη, δεν μας είπες τελικά «πόσο πάει;»