kourdistoportocali.comNews DeskΗ κυβέρνηση τρέμει στο ενδεχόμενο να γίνουμε Ισραήλ> Εκατοντάδες στους δρόμους αλλά και στα νοσοκομεία

Ισορροπία τρόμου με την αύξηση των θανάτων

Η κυβέρνηση τρέμει στο ενδεχόμενο να γίνουμε Ισραήλ> Εκατοντάδες στους δρόμους αλλά και στα νοσοκομεία

Στο χέρι του Μητσοτάκη να αλλάξει την πορεία χωρίς φρένα προς το τούνελ της πανδημίας

Τη μόνη χώρα που μπορώ να σκεφτώ και η οποία να συγκρίνεται με την Ελλάδα, κυρίως σε σχέση με τον πληθυσμό της, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι το Ισραήλ. Κι αυτό, γιατί στην πρώτη φάση, από τον Μάρτιο μέχρι να ανοίξει την οικονομία της, ήταν μαζί με τη χώρα μας στα παγκόσμια success stories σχετικά με την Covid-19. Τα πράγματα όμως πλέον είναι εντελώς διαφορετικά…

Από τον Ian Ford

Τι πήγε όμως λάθος στο Ισραήλ; Αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική αστάθεια που χαρακτηρίζει τη χώρα τα τρία τελευταία χρόνια, με τον κόσμο εντελώς χωρισμένο σε δύο πολιτικά στρατόπεδα, η οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε το Ισραήλ εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και η κούραση από τα σκληρά μέτρα στην πρώτη φάση, ώθησε το λαό να μην εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση και να μην ακολουθεί για εβδομάδες τα πιο ελαστικά μέτρα του καλοκαιριού, τα οποία στην ουσία άνοιξαν την οικονομία, όμως για λίγες εβδομάδες.

Σήμερα, το Ισραήλ βρίσκεται σε δραματική κατάσταση εξαιτίας την πανδημίας, τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 2.239 νέα κρούσματα μόλυνσης από κορωνοϊό, ενώ ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 1.507 νεκρούς, καθώς 41 ασθενείς υπέκυψαν το ίδιο διάστημα κατά το υπουργείο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από 767 σε 772 επί συνόλου 1.527 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε δομές υγείας. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μόλυνσης μειώθηκαν σε 66.566. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν αυξήθηκε κατά 5.260 στους 165.191.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση επέβαλε την περασμένη εβδομάδα καραντίνα «τουλάχιστον τριών εβδομάδων».

Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου, που στην πρώτη φάση, όπως ακριβώς ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είχε πάρει τα εύσημα για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, προσπαθεί πλέον να περιορίσει και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο μπροστά από την κατοικία του: Πρότεινε να μην επιτρέπεται να συγκεντρώνονται πάνω από 20 άνθρωποι, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.

Το μέτρο ωστόσο δεν υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο αφού ορισμένοι βουλευτές έκριναν ότι ο αγώνας κατά του νέου κορωνοϊού δεν μπορεί να έχει ως τίμημα τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου επέκρινε τους βουλευτές που απέρριψαν τον περιορισμό των διαδηλώσεων. «Η λαϊκιστική απόφαση του Κοινοβουλίου να ακυρώσει τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων είναι παντελώς λανθασμένη», ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ισορροπία τρόμου στην Αττική με τα πολλά κρούσματα

«Ισορροπία του τρόμου»: αυτή είναι η έκφραση που θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση που χαρακτηρίζει την εξελισσόμενη επιδημία Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Μια εύθραυστη κατάσταση όπου τα κρίσιμα δεδομένα, όπως οι νέες διαγνώσεις λοίμωξης λόγω κορωνοϊού, οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι, καταγράφουν συνεχείς διακυμάνσεις, δημιουργώντας προβληματισμό και στους ειδικούς και στην κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισής της.

Οι διακυμάνσεις των νέων κρουσμάτων αποτυπώνονται χαρακτηριστικά από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα. Χθες καταγράφηκαν 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού και την Κυριακή 218 ενώ το Σάββατο είχαν καταγραφεί 315 κρούσματα και την περασμένη Παρασκευή άλλα 286. Οι διασωληνωμένοι πριν από τέσσερις ημέρες ήταν 63 και χθες ανήλθαν στους 73. Χθες καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, την Κυριακή επτά, το περασμένο Σάββατο πέντε θάνατοι.

Στο τέλος του μήνα οι ειδικοί θα έχουν τη συνολική εικόνα του περασμένου δεκαημέρου αφότου τέθηκαν σε ισχύ σταδιακά μέτρα, και θα αξιολογήσουν πως έχει η κατάσταση. Με βάση τα στοιχεία για τους νέους φορείς του ιού, τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τα θύματα της επιδημίας θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν στοχευμένες επιπλέον παρεμβάσεις ή όχι.

Τι φοβάται ο Μητσοτάκης

Χωρίς αμφιβολία, ακόμα και μεταξύ της βάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι αδιαμφισβήτητο, και με βάση τα επίσημα στοιχεία, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν το πραγματικό success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, όπως ακριβώς συνέβη με την κυβέρνηση Νετανιάχου. Η Ελλάδα άνοιξε την οικονομία της δειλά-δειλά για να προσπαθήσει να ισοφαρίσει τη χασούρα. Εν μέρει τα κατάφερε εξαιρετικά στην αρχή αλλά από τα μέσα Αυγούστου κάτι πήγε εντελώς λάθος και πλέον η χώρα κινδυνεύει να γίνει Ισραήλ.

Αν και ακόμα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, η Ελλάδα αποτέλει παγκόσμιο παράδειγμα για την αντιμετώπιση του κορωνοίού, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων, που οφείλονται και σε λάθη της κυβέρνησης και ο δύσκολος χειμώνας που είναι μπροστά τρομάζει και δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και στο κόσμο, κάτι που θα πληρώσει πολύ σκληρά και η ελληνική οικονομία.

Είναι πλέον στο χέρι του Μητσοτάκη να αλλάξει την πορεία στο τούνελ της πανδημίας, κάνοντας τρεις-τέσσερις σημαντικές κινήσεις, ίσως και αλλαγές, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των υπολοίπων που οδηγούν ήδη το τρένο της αμφισβήτησης σε μία ράγα με σπασμένα φρένα…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK