kourdistoportocali.comNews DeskΗ Κομισιόν οδηγεί βίαια την Ελλάδα σε Οικουμενική κυβέρνηση!

Εν ψυχρώ εκτέλεση

Η Κομισιόν οδηγεί βίαια την Ελλάδα σε Οικουμενική κυβέρνηση!

Μετά από 10 χρόνια Μνημονίων ομολογεί ανερυθρίαστα ότι δεν αντιμετώπισε κανένα από τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας

Πρόκειται για πραγματική θανάσιμη παγίδα σε βάρος της Ελλάδας με την ανοχή της Κομισιόν η οποία έρχεται με ανείπωτο θράσος μετά από 10 χρόνια Μνημόνια να παραδεχθεί ότι κανένα από τα ακανθώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει αντιμετωπισθεί επαρκώς.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι 10 χρόνια τώρα με συνεχή και συνεπή αρθρογραφία υποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της Κομισιόν στη  διαχείριση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του Στρασβούργου κλωτσούσαν το τενεκεδάκι στυο μέλλον με την συμμετοχή στο έγκλημα της καιροσκόπου Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ετσι φτάσαμε στο Νοέμβριο του 2019 για να έλθουν οι ίδιοι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να παραδεχθούν ότι τα δομικά προβλήματα της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας παραμένουν εδώ πιο απειλητικά από ποτέ με ένα προσφυγικό μεταναστευτικό-προσφυγικό οι συνέπειες του οποίου είναι αντίστοιχες πολεμικής σύρραξης.

Ολα όσα θα διαβάστε πιο κάτω θα οδηγήσουν μοιραία σε οικουμενική κυβέρνηση η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα. Είναι ακριβώς η Οικουμενική κυβέρνηση που μεθοδεύει το ιερατείο των Βρυξελλών ώστε συγεκριμένα συμφέροντα να εξακολουθούν να επιβάλλουν τον ασφυκτικό έλεγχό τους στο πελατειακό κράτος και φυσικά στους πολίτες του.

Οι θανάσιμες παγίδες

1. Κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμοί

Η ίδια η έκθεση της Κομισιόν παραδέχεται την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με τα σπίτια που έχουν βγει στους πλειστηριασμούς να καταλήγουν “αλχημιστικά” στις ίδιες τις τράπεζες!

“Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η Έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι μεγάλος αριθμός αυτών ματαιώνεται ή αναβάλλεται, ενώ πολλοί επιτυχείς πλειστηριασμοί καταλήγουν σε απόκτηση των ακινήτων από τις ίδιες τις τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το 2019, σχεδόν το 58% των πλειστηριασμών ακυρώθηκαν ή δεν έγιναν για διάφορους λόγους, εν μέρει και λόγω της υποβολής αιτήσεων στον νόμο αφερεγγυότητας νοικοκυριών.

Από τους 1. 928 πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν το α΄ εξάμηνο 2019, οι 1.186 (61,5%) ήταν ανεπιτυχείς, ενώ στους επιτυχείς πλειστηριασμούς, το 76% των ακινήτων κατέληξαν στις τράπεζες, με τα αποτελέσματα αυτά να δείχνουν, σύμφωνα με την Κομισιόν, ότι το εργαλείο των πλειστηριασμών για τη μείωση των NPLs δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά.

“Κλειδί” για την επιτυχία οποιαδήποτε μεταρρύθμισης στα καθεστώτα αφερεγγυότητας θα είναι η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, τονίζει η Κομισιόν. Η μείωση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων και η αποτροπή νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημεία πρώτης προτεραιότητας.

Την ίδια στιγμή, απλά το να μεταβιβαστούν τα NPLs εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δεν θα είναι αρκετό για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δανειοληπτών. Η οικονομική ανάκαμψη με την υποστήριξη νέου δανεισμού από τις τράπεζες, μπορεί να λάβει χώρα μόνο εφόσον ένας σημαντικός αριθμός υπερχρεωμένων δανειοληπτών βρει βιώσιμες λύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, τονίζει η Κομισιόν.
Νόμος Κατσέλη και προστασία πρώτης κατοικίας

Η Έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι εκτός στόχων μείωσης, βάσει των δεσμεύσεων για το τέλος του 2021, παραμένει ο περιορισμός των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη (πλαίσιο αφερεγγυότητας νοικοκυριών που έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου 2019).

Η συλλογή στοιχείων (data) για τις υποθέσεις που ξεκαθαρίζουν στα δικαστήρια δυσχεραίνεται από το υψηλό ποσοστό αναξιόπιστων στατιστικών (περίπου από το 1/3 των ειρηνοδικείων που εμπλέκονται) και είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της συλλογής στοιχείων προκειμένου να αναθεωρηθεί από τις Αρχές, μέχρι τέλους 2019, το σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων.

Η επίπτωση του νέου μηχανισμού προστασίας της πρώτης κατοικίας στις νέες αιτήσεις των δανειοληπτών θα υλοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2019, το νωρίτερο. Είναι κρίσιμο για τις Αρχές να ενισχύσουν την ικανότητα των ειρηνοδικείων ώστε να επιτευχθεί ο μηδενισμός του στοκ των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, είτε για αιτήσεις που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη είτε για αιτήσεις που θα υποβληθούν με το νέο πλαίσιο προστασίας, μέχρι το τέλος του 2021.

Τα πρόσφατα στοιχεία, λέει η Κομισιόν, αν και αποσπασματικά, δείχνουν ότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων παραμένει υψηλός, παρά τη σημαντική μείωση των νέων αιτήσεων παροχής προστασίας από το β΄ τρίμηνο του 2019.

Συνολικά, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια μέχρι το τέλος το γ΄ τριμήνου 2019 ανέρχεται σε 100.906 υποθέσεις, έναντι στόχου για 61.910 τον Δεκέμβριο 2019, πολύ περισσότερες από αυτές που θα επέτρεπαν να επιτευχθεί ο στόχος για το τέλος 2021.

Θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες ώστε να μειωθεί σημαντικά η περίοδος μεταξύ της υποβολής της αίτησης και της ακρόασης στο δικαστήριο, η οποία υπερβαίνει τους 12 μήνες στα ¾ των υποθέσεων, καθώς και να ενισχυθεί η ικανότητα διεκπεραίωσης των ειρηνοδικείων, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επίβλεψη της προόδου του στοκ των υποθέσεων στα δικαστήρια θα πρέπει να γίνει και για τις υποθέσεις που θα καταλήξουν δικαστικά με βάση το νέο πλαίσιο υποβολής αιτήσεων παροχής προστασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ν. 4605/2019).

“Κλειδί” για την επιτυχία οποιαδήποτε μεταρρύθμισης στα καθεστώτα αφερεγγυότητας θα είναι η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, τονίζει η Κομισιόν. Η μείωση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων και η αποτροπή νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημεία πρώτης προτεραιότητας.

2. H “ποιότητα” των κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες και ο αναβαλλόμενος φόρος

Το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν δώδεκα φορές υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης, η ποιότητα των κεφαλαίων, η αδύναμη κερδοφορία και η χρηματοδότηση της οικονομίας, παραμένουν προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεση Νοεμβρίου για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία δημοσιεύτηκε χθες-μεταδίδει το Capital.gr.

Όπως αναφέρει η Έκθεση της Κομισιόν, τα υψηλά, ακόμη, επίπεδα NPLs σε συνδυασμό με την προ προβλέψεων παραγωγή κερδών δημιουργούν προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, ειδικά λόγω της ανάγκης ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων και της συμμόρφωσης με το επικείμενο provisioning calendar (νέος αυστηρότερος υπολογισμός σχηματισμού προβλέψεων για τις χορηγήσεις των τραπεζών).

Η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει εστία προβληματισμού, καθώς τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Common Equity Tier 1, CET1) των τραπεζών συμβάλουν στην ισχυρή διασύνδεση κράτους και τραπεζών.

Η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών έχει υποχωρήσει οριακά κατά το α΄ εξάμηνο 2019 και ακόμη υπερβαίνει το 57% των κεφαλαίων CET 1, κατά μέσο όρο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs) των τραπεζών ανέρχονταν στο ποσό των 15,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2019.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα μπορούσε να αυξηθεί από τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις των τραπεζών, π.χ. στο σχήμα του “Ηρακλή”, εάν οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της αξίας στην οποία έχουν εγγραφεί στα βιβλία των τραπεζών.

Σχετικά με την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η Κομισιόν αναφέρει ότι αν και έχει ελαφρώς βελτιωθεί, περιορίζεται από την φτωχή ποιότητα ενεργητικού και τον χαμηλό βαθμό διαφοροποίησης των τραπεζικών προϊόντων και των πηγών εσόδων, σημειώνει η Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, με τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να αναλογούν στο 14,6% των λειτουργικών εσόδων των τραπεζών, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου στο 30% στα τέλη Ιουνίου 2019, οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένες σε περίπτωση συρρίκνωσης του επιτοκιακού τους περιθωρίου στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιορίσει το λειτουργικό τους κόστος, επιτυγχάνοντας μέσο δείκτη κόστους προς έσοδα σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (50,4% έναντι 66,2% αντιστοίχως, τον Ιούνιο 2019).

Αναφερόμενη στη ρευστότητα των τραπεζών, η Κομισιόν σημειώνει ότι έχει βελτιωθεί, ωστόσο, συνολικά η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε μακροπρόθεσμη άνευ εξασφαλίσεων χρηματοδότηση, αποκαθίσταται με αργό ρυθμό και παραμένει σε σχετικά υψηλό κόστος.
Σχετικά με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι μόλις πολύ πρόσφατα (Δεκέμβριος 2018) ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έδειξε να ξεφεύγει από τους αρνητικούς ρυθμούς και να καταγράφει για επτά συνεχόμενα τρίμηνα θετικό ρυθμό, φτάνοντας ρυθμό αύξησης 2,5% σε ετήσια βάση στα τέλη Ιουνίου 2019, ρυθμό που είχε να σημειωθεί από τα μέσα του 2010.

Όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά, παρά την ελαφρά ανάκαμψη που καταγράφει από τον Ιούλιο του 2016, παραμένει ακόμη σε αρνητικό έδαφος και μάλιστα, επιδεινώθηκε ελαφρά το β΄ τρίμηνο 2019 σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2018.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έφτασαν στο αποκορύφωμά τους τον Μάρτιο του 2016 και συγκεκριμένα στα 107,2 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE στο 48,8% των συνολικών χορηγήσεων. Ο δείκτης αυτός υποχώρησε στο 45,4% στο τέλος 2018 και 43,6% στο τέλος α΄ εξαμήνου 2019, με τα κόκκινα δάνεια να έχουν υποχωρήσει στα 75,4 δισ. ευρώ.

Με βάση τα τρέχοντα πλάνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs) θα πρέπει να υποχωρήσει από 43,1% στο τέλος Ιουνίου 2019 στο 19,2% μέχρι τα τέλη του 2021, παραμένοντας, ακόμη, περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και με μεγάλες διαφορές μεταξύ των τραπεζών. Το απόθεμα NPLs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σχεδιάζεται να μειωθεί από τα 72 στα 26 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να επιτύχουν τη μείωση αυτή με μεταφορά των δανείων αυτών εκτός των ισολογισμών τους, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές τιτλοποιήσεων και πωλήσεων. Συστημικές πρωτοβουλίες, όπως το Asset Protection Scheme “Ηρακλής”, μπορούν να βοηθήσουν για την επίτευξη του στόχου.

(Σημείωση Κουρδιστού Πορτοκαλιού>Πολλοί έμπειροι ξένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ αλχημεία μια και ποβλέπει ότι το ίδιο το σαρδανάπαλο κράτος θα είναι ο εγγυητής. Με τίνος τα λεφτά;)

Προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των NPLs σε χαμηλότερα επίπεδα, θα απαιτηθούν πρόσθετες προσπάθειες, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις Αρχές. Οι Αρχές θα μπορούσαν να εξερευνήσουν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωματικών σχημάτων, ώστε να υποστηρίξουν περαιτέρω την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, επισημαίνει η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει στην Έκθεσή της, οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις οργανικές λύσεις μείωσης των κόκκινων δανείων και να ενισχύσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς ο ηθικός κίνδυνος έχει επηρεάσει σημαντικά την πειθαρχία πληρωμών στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αυτή, λέει η Κομισιόν, θα διευκολυνθεί από τη διασφάλιση εκ μέρους των Αρχών, για το ότι οι εταιρίες διαχείρισης NPLs θα λειτουργούν σε ένα αποτελεσματικό νομικό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει ένα σύγχρονο πλαίσιο αφερεγγυότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την αναγκαστική εκτέλεση των ενεχύρων και μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και μία ενεργητική δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 3. Δικαστικό σύστημα

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η Έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι μεγάλος αριθμός αυτών ματαιώνεται ή αναβάλλεται, ενώ πολλοί επιτυχείς πλειστηριασμοί καταλήγουν σε απόκτηση των ακινήτων από τις ίδιες τις τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το 2019, σχεδόν το 58% των πλειστηριασμών ακυρώθηκαν ή δεν έγιναν για διάφορους λόγους, εν μέρει και λόγω της υποβολής αιτήσεων στον νόμο αφερεγγυότητας νοικοκυριών.

Από τους 1. 928 πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν το α΄ εξάμηνο 2019, οι 1.186 (61,5%) ήταν ανεπιτυχείς, ενώ στους επιτυχείς πλειστηριασμούς, το 76% των ακινήτων κατέληξαν στις τράπεζες, με τα αποτελέσματα αυτά να δείχνουν, σύμφωνα με την Κομισιόν, ότι το εργαλείο των πλειστηριασμών για τη μείωση των NPLs δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά.

“Κλειδί” για την επιτυχία οποιαδήποτε μεταρρύθμισης στα καθεστώτα αφερεγγυότητας θα είναι η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, τονίζει η Κομισιόν. Η μείωση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων και η αποτροπή νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημεία πρώτης προτεραιότητας.

4. Νόμος Κατσέλη και προστασία πρώτης κατοικίας

Την ίδια στιγμή, απλά το να μεταβιβαστούν τα NPLs εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δεν θα είναι αρκετό για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δανειοληπτών. Η οικονομική ανάκαμψη με την υποστήριξη νέου δανεισμού από τις τράπεζες, μπορεί να λάβει χώρα μόνο εφόσον ένας σημαντικός αριθμός υπερχρεωμένων δανειοληπτών βρει βιώσιμες λύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, τονίζει η Κομισιόν.
Η Έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι εκτός στόχων μείωσης, βάσει των δεσμεύσεων για το τέλος του 2021, παραμένει ο περιορισμός των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη (πλαίσιο αφερεγγυότητας νοικοκυριών που έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου 2019).

Η συλλογή στοιχείων (data) για τις υποθέσεις που ξεκαθαρίζουν στα δικαστήρια δυσχεραίνεται από το υψηλό ποσοστό αναξιόπιστων στατιστικών (περίπου από το 1/3 των ειρηνοδικείων που εμπλέκονται) και είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της συλλογής στοιχείων προκειμένου να αναθεωρηθεί από τις Αρχές, μέχρι τέλους 2019, το σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων.

Η επίπτωση του νέου μηχανισμού προστασίας της πρώτης κατοικίας στις νέες αιτήσεις των δανειοληπτών θα υλοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2019, το νωρίτερο. Είναι κρίσιμο για τις Αρχές να ενισχύσουν την ικανότητα των ειρηνοδικείων ώστε να επιτευχθεί ο μηδενισμός του στοκ των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, είτε για αιτήσεις που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη είτε για αιτήσεις που θα υποβληθούν με το νέο πλαίσιο προστασίας, μέχρι το τέλος του 2021.

Τα πρόσφατα στοιχεία, λέει η Κομισιόν, αν και αποσπασματικά, δείχνουν ότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων παραμένει υψηλός, παρά τη σημαντική μείωση των νέων αιτήσεων παροχής προστασίας από το β΄ τρίμηνο του 2019.

Συνολικά, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια μέχρι το τέλος το γ΄ τριμήνου 2019 ανέρχεται σε 100.906 υποθέσεις, έναντι στόχου για 61.910 τον Δεκέμβριο 2019, πολύ περισσότερες από αυτές που θα επέτρεπαν να επιτευχθεί ο στόχος για το τέλος 2021.

Θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες ώστε να μειωθεί σημαντικά η περίοδος μεταξύ της υποβολής της αίτησης και της ακρόασης στο δικαστήριο, η οποία υπερβαίνει τους 12 μήνες στα ¾ των υποθέσεων, καθώς και να ενισχυθεί η ικανότητα διεκπεραίωσης των ειρηνοδικείων, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επίβλεψη της προόδου του στοκ των υποθέσεων στα δικαστήρια θα πρέπει να γίνει και για τις υποθέσεις που θα καταλήξουν δικαστικά με βάση το νέο πλαίσιο υποβολής αιτήσεων παροχής προστασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ν. 4605/2019).

“Κλειδί” για την επιτυχία οποιαδήποτε μεταρρύθμισης στα καθεστώτα αφερεγγυότητας θα είναι η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, τονίζει η Κομισιόν. Η μείωση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων και η αποτροπή νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημεία πρώτης προτεραιότητας.

(Ολα αυτά, τόσα χρόνια δεν τα έβλεπαν οι γραφειοκράτες της Κομισιόν που επέτρεψαν στους σαρδανάπαλους Συριζαίους να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια;)

5. Οι “σφραγισμένες” τράπεζες

Την ίδια στιγμή, απλά το να μεταβιβαστούν τα NPLs εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δεν θα είναι αρκετό για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δανειοληπτών. Η οικονομική ανάκαμψη με την υποστήριξη νέου δανεισμού από τις τράπεζες, μπορεί να λάβει χώρα μόνο εφόσον ένας σημαντικός αριθμός υπερχρεωμένων δανειοληπτών βρει βιώσιμες λύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, τονίζει η Κομισιόν.

Σχετικά με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι μόλις πολύ πρόσφατα (Δεκέμβριος 2018) ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έδειξε να ξεφεύγει από τους αρνητικούς ρυθμούς και να καταγράφει για επτά συνεχόμενα τρίμηνα θετικό ρυθμό, φτάνοντας ρυθμό αύξησης 2,5% σε ετήσια βάση στα τέλη Ιουνίου 2019, ρυθμό που είχε να σημειωθεί από τα μέσα του 2010.

Όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά, παρά την ελαφρά ανάκαμψη που καταγράφει από τον Ιούλιο του 2016, παραμένει ακόμη σε αρνητικό έδαφος και μάλιστα, επιδεινώθηκε ελαφρά το β΄ τρίμηνο 2019 σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2018.
Ρυθμίσεις δανείων και νομική κάλυψη τραπεζικών στελεχών

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις δανείων μέσω διαγραφών, στο πλαίσιο των tailor – made αναδιαρθρώσεων οφειλών που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες (είτε μέσω της πλατφόρμας του ν. 4605 είτε εκτός αυτής), η Κομισιόν επισημαίνει την ευνοϊκή φορολογική τους αντιμετώπιση η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση.

Ειδικότερα, συζητείται να επεκταθεί η φορολογική ευνοϊκή αντιμετώπιση των διαγραφών δανείων, η οποία έληξε το 2018, και για τις αναδιαρθρώσεις μέχρι τέλους 2019, βάσει της οποίας το ποσό της διαγραφής δεν θεωρείται έσοδο για τον οφειλέτη δανειολήπτη και θα εξαιρείται από τον φόρο δωρεάς.

Η Κομισιόν αναφέρεται τέλος, στην ψήφιση της παροχής νομικής κάλυψης, στον νέο Ποινικό Κώδικα, για τα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν μελλοντικά σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

Με την τροποποίηση της κατ΄ έγκληση δίωξης των τραπεζικών στελεχών που υιοθέτησε ο νέος Ποινικό Κώδικας, οι υποθέσεις αυτεπάγγελτης δίωξης (εκκρεμούν στα δικαστήρια περίπου 600 τέτοιες υποθέσεις) θα μπορούν να προχωρήσουν δικαστικά μόνο εφόσον η καταγγελία από τον παθόντα (τράπεζα) εναντίον του στελέχους, υποβληθεί εντός 4 μηνών από την ζημιογόνα συμπεριφορά αυτού.

Η επίπτωση του νόμου θα παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την οξυδερκή Κομισιόν η κατάσταση ανά πεδίο είναι η εξής:

1. Το απόθεμα των εξωτερικών υποχρεώσεων παραμένει μεγάλο. Στο -140,7% του ΑΕΠ το 2018 διαμορφώθηκε η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας, παραμένοντας έντονα αρνητική. Η μέτρια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και το αρνητικό υπόλοιπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αργή μόνο βελτίωση της κατάστασης.

Για να σταθεροποιηθεί η διεθνής επενδυτική θέση στο όριο του -35% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών εντός 20 ετών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να προσαρμοστεί σε πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Αλλά αυτό προς το παρόν δεν συμβαίνει…

2. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί σημαντικά από την αρχή της κρίσης, αλλά παραμένει αρνητικό. Το 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε και πάλι σε -2,9% του ΑΕΠ, αφού περιορίσθηκε στο -1,8% το 2017.

Η Επιτροπή εξηγεί ότι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και τα μερίδια αγοράς των εξαγωγών συνέβαλαν στη βελτίωση της ισορροπίας το 2017 και το 2018, αλλά η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη επιβαρύνθηκε από την αύξηση των (μεγαλύτερων σε αξία) εισαγωγών, λόγω των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

3. Το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία και καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στις μεταβολές των οικονομικών συνθηκών, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησής της μακροπρόθεσμα. Ανήλθε σε 181,2% του ΑΕΠ το 2018, αλλά αναμένεται να μειωθεί και να φθάσει το 163,1% έως το 2021 στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής ανάκαμψης και των υγιών πολιτικών δημοσίων οικονομικών. Ωστόσο, “η ανάλυση δείχνει ότι, χωρίς περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το χρέος θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει το 125% το 2027”, αναφέρεται.

4. Παραμένει μεγάλο το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα (στο 43,6% των δανείων τον Ιούνιο του 2019). Η μέση τραπεζική κεφαλαιοποίηση είναι πάνω από τις σημερινές απαιτήσεις, αλλά η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη, αναφέρει η Επιτροπή. Επισημαίνει επίσης ότι επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των νέων προτύπων και της Βασιλείας ΙΙΙ παράλληλα με την εφαρμογή φιλόδοξων στρατηγικών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

5. Η αύξηση της παραγωγικότητας είχε θετικό πόσιμο το 2018 μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μείωσης της παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η εξάντληση του ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου λόγω της φυγής ειδικευμένων εργαζομένων και της έλλειψης επενδύσεων προκάλεσε πιέσεις. Η αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων και η ανάκαμψη του ΑΕΠ αναμένεται πλέον να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του κεφαλαιακού αποθέματος και στην προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζόμενων. Η δυνητική ανάκαμψη προβλέπεται να είναι περίπου 1% μακροπρόθεσμα, μία επίδοση που είναι εξαρτώμενη και από  τη συνεχή εφαρμογή υγιών πολιτικών.

6. Παρά τη θετική αύξηση της απασχόλησης, τα ποσοστά ανεργίας και ανεργίας των νέων εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 14% το 2021. Τα ποσοστά παραμένουν υψηλά, ιδίως για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους. Μαζί με την περιορισμένη αύξηση των μισθών συμπιέζουν την εγχώρια κατανάλωση και περιορίζουν το περιθώριο για επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο.

7. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από την αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε άλλες χώρες της ΕΕ, περιορίζοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των τιμών. Η πρόσφατη αύξηση του ονομαστικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μισθών και στον πληθωρισμό. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της αύξησης των μισθών για την ανταγωνιστικότητα του κόστους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Πρωτοφανής επίθεση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών στην Ελλάδα
Προσοχή! Λεπτομέρειες για το πως μεταδίδεται ο ιός
Κ. Πρωθυπουργέ, τι νόημα έχει να καταστρέφονται επιχειρήσεις, ζωές, οικογένειες, όταν αρκεί ο γιος ενός Χατζηανεύθυνου που επιστρέφει από το Λονδίνο να μεταδώσει το θάνατο σε ολόκληρο νησί;
-Βρίσκομαι στη πρώτη γραμμή για να καλύψω αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός που βιώνει η γενιά μας και ο πλανήτης ολόκληρος…
O Coronavirus δεν είναι ο τυφώνας Katrina του Trump. Είναι το Βιετνάμ του
Ένας λάτρης της Ευρώπης αναδεικνύει τον καιροσκοπισμό της Μέρκελ
Oύτε Θεός, oύτε Πάπας. Μόνο θάνατος.
Ανταπόκριση γιατρού από τη Κόλαση της Νέας Υόρκης>Έχουμε εντολή να ασκήσουμε Ιατρική Πολέμου!
Το Ταμείο Μολυβιάτη και γιατί οι επιχειρηματίες-δωρητές θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα Προκοπίου
Blackstone>Ελάτε στην Ελλάδα που είναι μια όμορφη, Ασφαλής και Υγιής χώρα
Έτοιμοι για Μεσογειακή Ένωση οι Macron, Sanchez, Conte, Mητσοτάκης;
Bιολόγος του MIT>Ο φόβος για τον COVID-19 είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες της ιστορίας