kourdistoportocali.comNews DeskΗ Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών

Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών

Επειδή υπήρξε γυναίκα και απροστάτευτη είχε μοναχικό τέλος. Μόνος συμπαραστάτης της ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών η Κατερίνα Βελλίδη.

Ήταν κόρη του ιδιοκτήτη της εφημερίδας “Μακεδονία” και ιδρυτή της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη”.

Η νεκρώσιμος ακολουθία της θα τελεστεί αύριο στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου.

Η Κατερίνα Βελλίδη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο 1947, κόρη του δημοσιογράφου Ιωάννη Βελλίδη (1909-1978), ιδιοκτήτη και διευθυντή της εφημερίδας “Μακεδονία” και ιδρυτή της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη”.

Σπούδασε στις σχολές Μωραΐτη και Χιλ και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και από το Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Κρυφά από τους γονείς της, παντρεύτηκε τον Έλληνα διπλωματικό υπάλληλο στην Ελβετία Σταμάτη Γεωργίου, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη. Μετά το θάνατο του πατέρα της, η διεύθυνση του συγκροτήματος της “Μακεδονίας” και της “Θεσσαλονίκης” πέρασε αρχικά στη μητέρα της, Άννα Βελλίδη, και μετά το 1980 στην ίδια.

Την κατηγόρησαν ότι η χλιδάτη ζωή της οδήγησε το 1996 σε κατάρρευση τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βορείου Ελλάδος και την κορωνίδα του, την εφημερίδα «Μακεδονία», που από τότε ουσιαστικά δεν ανέκαμψε κυκλοφοριακά. Η απώλεια της ιστορικής εφημερίδας που το 1911 είχε ιδρύσει ο παππούς της Κωνσταντίνος Βελλίδης ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ίδια, όπως και αυτά που ακολούθησαν και την είχαν οδηγήσει να «αυτοεξοριστεί» τα τελευταία χρόνια σε ένα διαμέρισμα στη Σύρο όπου είχε την αμέριστη συμπαράσταση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου.

Κι όμως η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε κάτι διαφορετικό από την πλειοψηφία των θαλασσοδανεισμένων Ελλήνων εκδοτών οι οποίοι έχοντας συσσωρεύσει πάνω από ένα δις δάνεια από τις τράπεζες ζουν διάγουν βίο πρίγκιπα της Ζαμούντος.

Η Κατερίνα υπέστη αρκετά ατιμωτικά σχόλια επειδή στο μεταξύ είχε μείνει μόνη και απροστάτευτη από το σύστημα.

Στην Ελλάδα οι υπόλοιποι εκδότες ακόμη και όταν καταρρέουν διακρίνονται για τους ευρηματικούς τρόπους να διασώζουν τις περιουσίες τους.

«Εγραψαν χιλιάδες κακοήθειες που δεν σκέφτηκα, ούτε βέβαια έκανα σε όλη μου τη ζωή. Γράφτηκε πως έτρωγα με χρυσά κουτάλια και έκανα μπάνιο σε χρυσές μπανιέρες. Προέρχομαι από μια οικογένεια που μου έδωσε τόσα ώστε να μην έχω την τρέλα με χρήματα και χλιδή να αποδείξω πως είμαι κάποια. Εζησα πολύ ωραία και δεν είχα κανέναν λόγο να πεταχτώ στο Παρίσι για καφέ. Σαφώς και όταν πήγαινα στο εξωτερικό έμενα σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά είχα και την προσωπική μου περιουσία, για την οποία πλήρωσα φόρους όταν την κληρονόμησα, και βέβαια μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω όπως ήθελα».

«Εχω μετανιώσει για λάθη που έκανα και κινήσεις που δεν έκανα. Το γεγονός πως δεν υπήρξα σκληρή και άτεγκτη έδωσε το δικαίωμα να φανώ βλαξ», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο «protothema.gr» -προ δεκαετίας όταν προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιστρέψει στον χώρο των εκδόσεων με ένα free prees έντυπο, την «Αληθεια της Μακεδονίας».
vel3

Πριν από σχεδόν 25 χρόνια, τα συσσωρευμένα χρέη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βορείου Ελλάδος οδήγησαν στην κατάρρευση των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» και την έως τότε εκδότριά τους στο στόχαστρο εχθρών, αλλά και έως τότε «φίλων» όπως νόμιζε η ίδια. Το αίτημά της για δάνειο από την Εθνική Τράπεζα δεν ικανοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τα προβλήματα ρευστότητας, το απλήρωτο προσωπικό, οι κατασχέσεις και τέλος η κατάρρευση.

«Ολα έγιναν βάσει σχεδίου με στόχο τη “Μακεδονία” και εμένα», υποστήριζε σε συνέντευξή της που είχε δώσει στο protothema.gr, κατονομάζοντας ευθέως πρώην πολιτικούς, αλλά και παράγοντες της Θεσσαλονίκης. «Υπήρχε ένα σχέδιο εξόντωσής μου, που ξεκινούσε από πολύ ψηλά. Εγιναν κάποιες κινήσεις για να λάβω το δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ώστε να καλύψω τις υποχρεώσεις μου. Ως εγγύηση έδωσα όλα τα προσωπικά μου περιουσιακά στοιχεία. Δυστυχώς στη συνέχεια και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, η διάδοχη κατάσταση ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντί μου. Η Εθνική Τράπεζα τελικά δεν ενέκρινε το δάνειο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η κατάρρευση. Από την κλίκα αυτή, που προσπάθησε να με εξοντώσει τότε, σήμερα κάποιοι είναι στη φυλακή. Αν έπαιρνα εκείνο το δάνειο, σίγουρα οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές», δήλωνε τότε η Κατερίνα Βελλίδη στο protothema.gr.

Τα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση του συγκροτήματος Βελλίδη δεν ήταν και τα καλύτερα για την πάλαι ποτέ σιδηρά κυρία του Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα. Τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν στη συνέχεια, πολλά με ευθείες βολές χτυπώντας τη κάτω από τη ζώνη, την έκαναν να αφήσει πίσω της τη Θεσσαλονίκη και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, μαζί με την κόρη της, και να κλειστεί στον εαυτό της, έχοντας σχέσεις με λίγους και καλούς φίλους, ανάμεσά τους και το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη. «Δεν ήταν εύκολα αυτά τα χρόνια για μένα. Ηταν δύσκολα και ψυχοφθόρα λόγω της λασπολογίας που ακολούθησε την κατάρρευση. Αν και πεσμένη συνέχισαν να με χτυπούν αλύπητα με στόχο να με εξοντώσουν», μας είχε δηλώσει.

Για την κατάρρευση του ιστορικού συγκροτήματος, η Κατερίνα Βελλίδη επέρριπτε ευθύνες και στο προσωπικό των εφημερίδων που διηύθυνε. «Με κατηγόρησαν πως είμαι κακή διαχειρίστρια. Να το δεχτώ. Οι άλλοι που ήρθαν στη συνέχεια γιατί έφτασαν το χρέος επτά φορές πάνω; Ποιος ήταν πιο κακός διαχειριστής; Επιχείρησαν να μου αποδώσουν ευθύνες για τις οποίες δεν έχω σχέση. Τους πρότεινα να πληρώσουν το προσωπικό και τις υποχρεώσεις, να πάρουν την εφημερίδα για πέντε χρόνια και να έχω απλώς τις δημόσιες σχέσεις της. Φτάσαμε να πούμε όλοι “ναι”, αλλά το σχέδιο ναυάγησε εκ των έσω» επεσήμανε. Αναγνώριζε ωστόσο πως οι εργαζόμενοι είχαν κάθε δίκιο να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, για τα οποία υπήρξαν στη συνέχεια πολλά δικαστήρια»
vel1

Με τίτλο «Ηταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα», το 2010 η κυρία Βελλίδη εξέδωσε την αυτοβιογραφία της. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου εξιστορεί σημαντικές στιγμές της ζωής της στη σκιά του πατέρα της Ιωάννη Βελλίδη, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό χώρο, που αυτός αλλά και η ίδια συναναστρέφονταν, για τον επεισοδιακό της γάμο με τον Σταμάτη Γεωργίου, τον οποίο ουδέποτε ενέκριναν οι γονείς της, ενώ παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τα όσα οδήγησαν στην κατάρρευση του ιστορικού συγκροτήματος. Οπως είχε δηλώσει, ο βασικός λόγος που την οδήγησε να γράψει το βιβλίο αυτό ήταν η πικρία για όσα ακούστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Περίμενα να περάσει ο αναγκαίος χρόνος. Το θεωρούσα υποχρέωσή μου προκειμένου να ακουστεί και η δική μου φωνή».

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Langley> Oι πράκτορες της CIA στα κεντρικά απέκτησαν επιτέλους ένα σύγχρονο γυμναστήριο
Aγγλοσάξωνες, απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών και του Harvard ήτο οι εκτελεστές του 42χρονου Έλληνα στη Ραφήνα
ΣΕΒ_Skills4Jobs> Δεξιότητες για καλές θέσεις εργασίας