kourdistoportocali.comNews DeskΗ δολοφονία των 4 φοιτητών που σοκάρει την Αμερική> 103 αποδεικτικά στοιχεία, 4.000 φωτογραφίες, 150 συνεντεύξεις, ΚΑΝΕΝΑΣ ύποπτος

Γράφουν οι Mike Baker και Nicholas Bogel-Burroughs/New York Times

Η δολοφονία των 4 φοιτητών που σοκάρει την Αμερική> 103 αποδεικτικά στοιχεία, 4.000 φωτογραφίες, 150 συνεντεύξεις, ΚΑΝΕΝΑΣ ύποπτος

Όταν οι δύο επιζήσαντες συγκάτοικοι ξύπνησαν, κάλεσαν μερικούς από τους φίλους τους στο σπίτι γιατί πίστευαν ότι μια από τις γυναίκες που ήταν στον επάνω όροφο «είχε λιποθυμήσει και δεν ξυπνούσε»

Οι ερευνητές έχουν πλέον επεξεργαστεί περισσότερες από 1.000 μαρτυρίες και στοιχεία από τους αποτρόπαιους θανάτους με μαχαίρι τεσσάρων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, αλλά οι αρχές δήλωσαν την Τετάρτη ότι δεν έχουν ακόμη ούτε έναν βασικό ύποπτο για τις δολοφονίες που συγκλόνισαν την πόλη και ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Από τους Mike Baker και Nicholas Bogel-Burroughs/New York Times

Μετά την εύρεση των φοιτητών, νωρίς το μεσημερί στην πόλη Μόσχα του Αϊντάχο, στις 13 Νοεμβρίου, οι αρχές προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κοινότητα λέγοντας ότι η δολοφονική επίθεση στο σπίτι κοντά στην πανεπιστημιούπολη είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και πως δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες απέσυραν αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, οι ερευνητές δήλωσαν ότι συγκέντρωσαν 103 αποδεικτικά στοιχεία, τράβηξαν περίπου 4.000 φωτογραφίες, έκαναν πολλαπλές τρισδιάστατες σαρώσεις του τόπου του εγκλήματος και πραγματοποίησαν περισσότερες από 150 συνεντεύξεις. Ορκίστηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται και κατά τη διάρκεια της γιορτής των Ευχαριστιών και ζήτησαν από το κοινό υπομονή και πληροφορίες.

Οι συγκάτοικοι Kaylee Goncalves, 21, (δεύτερος αριστερά), Madison Mogen, 21, (στους ώμους της Kaylee), Ethan Chapin, 20, (δεύτερη δεξιά) και Xana Kernodle, 20, (δίπλα στον Ethan) μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου την Κυριακή 13 Νοεμβρίου μεταξύ 3 π.μ. και 4 π.μ

«Αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας», είπε ο Roger Lanier του Αστυνομικού Τμήματος της Μόσχας. «Θα παραμείνει η ύψιστη προτεραιότητά μας. Το οφείλουμε στις οικογένειες».

Οι λεπτομέρειες που προέκυψαν έχουν απλώς βαθύνει το μυστήριο γύρω από τις φρικτές δολοφονίες των τεσσάρων φοιτητών, οι οποίοι φαινόταν ότι περνούσαν ένα τυπικό σαββατόβραδο σε μια κοινότητα που δεν είχε καταγράψει σοβαρές εγκληματικές ενέργειες εδώ και επτά χρόνια. Όλοι τους μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου μέσα στο σπίτι, ενώ άλλοι δύο που έμεναν εκεί κοιμόντουσαν κατά την επίθεση. Τα αρχεία καταγραφής τηλεφώνων δείχνουν ότι δύο από τα θύματα πραγματοποίησαν πολλές αναπάντητες κλήσεις σε έναν φίλο τους τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ κανείς δεν τηλεφώνησε στο 911 για να αναφέρει την επίθεση μέχρι περίπου το μεσημέρι.

Τρία από τα θύματα, η 21 ετών Madison Mogen, η επίσης 21 ετών Kaylee Goncalves και η 20χρονη Xana Kernodle ήταν ένοικοι του σπιτιού, και ο τέταρτος, ο 20χρονος Ethan Chapin ήταν εκεί για να επισκεφτεί τη φίλη του, την Kernodle.

Τις ώρες πριν από τις δολοφονίες, οι περισσότεροι φοιτητές ήταν έξω για ένα τυπικό βράδυ του Σαββάτου, μετά από έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο. Από τις 8 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ο Chapin και η Kernodle ήταν σε πάρτι στην αδελφότητα Sigma Chi, είπε η αστυνομία. Το ζευγάρι, που έβγαινε από την άνοιξη, επέστρεψε στο σπίτι της Kernodle στη 1:45 π.μ..

Νωρίτερα, περίπου στις 11 μ.μ., η Mogen και η Goncalves πήγαν μαζί στο μπαρ Corner Club, μένοντας εκεί μέχρι τη 1:30 π.μ., είπαν οι ερευνητές.

Περίπου 10 λεπτά αργότερα: Η Mogen και η Goncalves σταμάτησαν σε ένα μίνι μάρκετ τροφίμων, όπου μια βιντεοκάμερα ζωντανής ροής τους απαθανάτισε να φτάνουν για να παραγγείλουν φαγητό. Ανακατεύτηκαν με άλλους κατά μήκος του πεζοδρομίου, κουβεντιάζοντας και χαμογελώντας, και μετά έφυγαν μόλις το φαγητό τους ήταν έτοιμο. Η αστυνομία είπε ότι ένας γνωστός τους με το αυτοκίνητο τούς οδήγησε στο σπίτι.

Πράγματι, στη 1:56 π.μ., η κάμερα παρακολούθησης ενός γείτονα έδειξε την Mogen και την Goncalves να επιστρέφουν στο σπίτι, είπε η μεγαλύτερη αδερφή της Goncalves. Μεταξύ 2:26 και 2:52 π.μ., τα αρχεία καταγραφής τηλεφώνων δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν επτά αναπάντητες τηλεφωνικές κλήσεις από το τηλέφωνο της Goncalves σε έναν φίλο της, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Alivea Goncalves. Αρκετές κλήσεις στον ίδιο άνθρωπο έγιναν επίσης χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο της Mogen, είπε η αστυνομία.

Η Alivea Goncalves ανέφερε ότι οι κλήσεις ήταν προς τον Jack DuCoeur, έναν συμφοιτητή που ήταν ο φίλος της Kaylee Goncalves για αρκετά χρόνια μέχρι πρόσφατα, όταν αποφάσισαν να χωρίσουν φιλικά. Είπε ότι ο DuCoeur έχασε τις κλήσεις επειδή κοιμόταν και ότι ο τηλεφωνικός λογαριασμός της αδερφής της δεν έδειχνε άλλες κλήσεις για εκείνη τη χρονική περίοδο.

Ο DuCoeur αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα σε ερώτηση των New York Times. Η Alivea Goncalves ανέφερε ότι αυτή και η οικογένειά της «συμπαραστέκονται στον Jack 100% και γνωρίζουν ότι δεν είχε απολύτως καμία σχέση με όλο αυτό». Τόνισε, ότι η αδερφή της τηλεφωνούσε συχνά στους ανθρώπους αργά το βράδυ και πολλές φορές επέμενε μέχρι να το σηκώσουν, ακόμα κι αν έκανε μια απλή ερώτηση, όπως το τι θα έπρεπε να φάει ή να μαγειρέψει την επομένη.

Οι ανακριτές ανέφεραν ότι τα τέσσερα θύματα σκοτώθηκαν νωρίς την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, αλλά δεν έχουν καθορίσει την ακριβή ώρα. Και οι τέσσερις πιθανότατα κοιμόντουσαν τη στιγμή που δέχθηκαν επίθεση και μπορεί να ήταν στα κρεβάτια τους, σύμφωνα με την Cathy Mabbutt, ιατροδικαστή της κομητείας Latah. Η ίδια ανέφερε ότι και οι τέσσερις φαίνεται να έχουν μαχαιρωθεί πολλές φορές με ένα μεγάλο μαχαίρι και ότι κάποια από τα θύματα πιθανότατα προσπάθησαν να αντισταθούν. Οι επιθέσεις άφησαν μια φρικτή, αιματηρή σκηνή που οι ανακριτές εξετάζουν εδώ και μέρες.

«Είναι ένα πολύ φρικτό έγκλημα», τόνισε η Mabbutt. «Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος, είτε μένει εδώ είτε ήταν εδώ, μπορεί να διαπράξει κάτι τέτοιο και ότι είναι ελεύθερος». Σε κανένα από τα θύματα δεν υπήρχαν σημάδια σεξουαλικής επίθεσης, πρόσθεσε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι οι τοξικολογικές αναφορές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Η αστυνομία είπε ότι ενώ οι τέσσερις φίλοι δολοφονούνταν, άλλες δύο συγκάτοικοι βρίσκονταν στο σπίτι αλλά δεν δέχθηκαν επίθεση. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι δύο είχαν κοιμηθεί νωρίτερα από τους φόνους. Το σπίτι έχει έξι υπνοδωμάτια, με δύο σε κάθε όροφο. Η αστυνομία είπε ότι τα θύματα βρέθηκαν στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο και αρνήθηκε να πει εάν υπήρχαν στοιχεία ότι ο δράστης επισκέφτηκε και τον πρώτο όροφο.

Όταν οι δύο επιζήσαντες συγκάτοικοι ξύπνησαν, κάλεσαν μερικούς από τους φίλους τους στο σπίτι γιατί πίστευαν ότι μια από τις γυναίκες που ήταν στον επάνω όροφο «είχε λιποθυμήσει και δεν ξυπνούσε». Αφού έφτασαν οι φίλοι, κάποιος από την ομάδα τηλεφώνησε στο 911 λίγο πριν το μεσημέρι και έφτασε η αστυνομία για να βρει τα τέσσερα θύματα μαχαιρωμένα. Οι ερευνητές αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν την ηχογράφηση της κλήσης 911. Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι οι δύο επιζώντες συγκάτοικοι είχαν βγει η κάθε μία από την πόλη, χωριστά, το Σάββατο και ότι είχαν επιστρέψει στο σπίτι περίπου στη 1 π.μ..

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει ύποπτο. Ωστόσο, έχουν αποκλείσει προκαταρκτικά πολλά άτομα, όπως:
– Έναν άντρα που διακρίνεται με την Goncalves και την Mogen στο βίντεο στο μίνι μάρκετ τροφίμων.
– Τον άνθρωπο που πήγε την Goncalves και την Mogen στο σπίτι.
– Τις δύο συγκατοίκους, που βρίσκονταν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
– Τους φίλους που κλήθηκαν στο σπίτι από τις δύο συγκατοίκους το πρωί μετά τις επιθέσεις.
– Τον DuCoeur, πρώην φίλο του ενός θύματος.
– Τα ίδια τα θύματα.

Ωστόσο, οι αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ήταν περισσότεροι από ένας οι δράστες. Επιπλέον, οι ερευνητές επικοινώνησαν με τοπικές επιχειρήσεις για να δουν αν κάποιος είχε αγοράσει πρόσφατα ένα μαχαίρι με μεγάλη, σταθερή λεπίδα.

Ο αρχηγός James Fray του Αστυνομικού Τμήματος της Μόσχας δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να πει εάν ο δολοφόνος ήταν ακόμα στην πόλη ή αν διέφυγε. «Δεν μπορώ να πω αν το άτομο είναι ακόμα εδώ», τόνισε. «Δεν μπορώ να πω σε ποια κοινότητα ανήκει» πρόσθεσε.

Καθώς κανείς δεν έχει συλληφθεί για την υπόθεση, άνθρωποι στη Μόσχα και ειδήμονες του Διαδικτύου διαρρέουν διάφορες θεωρίες και μη επαληθευμένες ιστορίες, ωθώντας τις αρχές να ζητήσουν από την κοινότητα να σταματήσει να διαδίδει φήμες. Αφού άρχισαν να διαδίδονται ιστορίες για μυστηριώδεις θανάτους ζώων πριν από τις δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς ότι ένας σκύλος είχε θανατωθεί με φρικτό τρόπο, οι ερευνητές είπαν ότι είχαν διαπιστώσει ότι οι θάνατοι των ζώων δεν είχαν σχέση με τους θανάτους των τεσσάρων φοιτητών.

Η Kaylee Goncalves (αριστερά) και η καλύτερη φίλη και συγκάτοικός της Madison Mogen (δεξιά)

Την Τετάρτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τους είχαν πει σε συνεντεύξεις ότι η Goncalves είχε «κάνει κάποια σχόλια» για έναν που την παρακολουθούσε πριν από το θάνατό της. Είπαν ότι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά ότι συνεχίζουν να τις εξετάζουν. Η αδερφή της Goncalves ανέφερε ότι δεν γνώριζε κάτι τέτοιο.

Τις πρώτες ημέρες μετά τις δολοφονίες, το Αστυνομικό Τμήμα της Μόσχας προσπάθησε να υποβαθμίσει τους φόβους των κατοίκων για την περίπτωση ενός μανιακού δολοφόνου που είναι ελεύθερος. Είπαν, την ημέρα της επίθεσης, ότι το τμήμα «δεν πιστεύει ότι υπάρχει διαρκής κίνδυνος για την κοινότητα» και, δύο ημέρες αργότερα, ότι «δεν υπήρχε άμεση απειλή για την κοινότητα γενικότερα». Αλλά την Τετάρτη -τρεις ημέρες μετά τις δολοφονίες- ο αρχηγός James Fray πήρε πίσω αυτές τις διαβεβαιώσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει απειλή για την κοινότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου εκείνη την ημέρα.

Η Μόσχα είναι μια κοινότητα περίπου 25.000 ατόμων στα σύνορα της Πολιτείας της Ουάσιγκτον και το πανεπιστήμιο έχει 11.000 φοιτητές. Η πόλη δεν είχε καταγράψει φόνο για περισσότερα από επτά χρόνια. Οι φοιτητές είπαν σε συνεντεύξεις ότι συνήθως ένιωθαν ασφαλείς περπατώντας στην πόλη αργά το βράδυ ή αφήνοντας τα ποδήλατα ξεκλείδωτα στην πανεπιστημιούπολη. Αλλά μετά τις δολοφονίες, πολλοί έφυγαν νωρίς για τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών, ανησυχώντας για τον δολοφόνο που είναι ελεύθερος.

Μερικοί φοιτητές που παρέμειναν άρχισαν να λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις και να περπατούν σε ομάδες. Μία καφετέρια είπε στους θαμώνες ότι θα κλείνει νωρίτερα για να μπορούν οι υπάλληλοι της να επιστρέφουν σπίτι πριν τα μεσάνυχτα.

Ο C. Scott Green, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο, δήλωσε την Κυριακή ότι η πανεπιστημιούπολη θα ενισχύσει την ασφάλεια και ισχυρίστηκε επίσης ότι η πανεπιστημιούπολη μπορεί να λειτουργήσει με εξ αποστάσεως μαθήματα μετά το διάλειμμα των Ευχαριστιών.

Η Madison Mogen, που την φώναζαν απλά Maddie, ήταν μία τελειόφοιτη από το Κορ ντε Αλέν που ειδικευόταν στο μάρκετινγκ. Η γιαγιά της, Kim Cheeley, ανέφερε ότι ήταν πάντα ένα ευγενικό και στοργικό κορίτσι που διατηρούσε πολλές μακροχρόνιες φιλίες και στενούς δεσμούς με την ευρύτερη οικογένεια. Ο φίλος της Mogen, Jake Schriger, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη για την αποφοίτησή της τον επόμενο χρόνο και μίλησε για την επιθυμία της να εξερευνήσει άλλα μέρη του κόσμου. Η ίδια πάντα αντανακλούσε θετικότητα ανέφερε ο Schriger, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι άνθρωποι θα τη θυμούνται για την αγάπη που είχε δώσει στους άλλους. «Δεν υπάρχουν λέξεις για να την περιγράψω πραγματικά –πόσο καταπληκτική ήταν και πόσο υπέροχος άνθρωπος ήταν», είπε ο ίδιος.

Kaylee Goncalvez, 21, Madison Mogen, 21

Kaylee Goncalves, 21, (δεξιά) και ο πρώην φίλος της Jack DuCoeur, 26 (αριστερά)

Η Kaylee Goncalves, η οποία καταγόταν από το Ράθντρουμ του Άινταχο, θα αποφοιτούσε στις αρχές Δεκεμβρίου και σχεδίαζε να μετακομίσει στο Όστιν του Τέξας, με έναν από τους στενούς της φίλους, τον Ιούνιο. Ο φίλος της, Jordyn Quesnell, ανέφερε ότι η Goncalves είχε εξασφαλίσει μια θέση σε μια εταιρεία μάρκετινγκ και πως ήταν ενθουσιασμένη να εξερευνήσει περισσότερο τη χώρα. «Θέλαμε αυτή την περιπέτεια», είπε ο Quesnell.

Η Alivea Goncalves ανέφερε ότι η μικρότερη αδερφή της και η Mogen ήταν παράνυμφοι στο γάμο της. Η αδερφή της, είπε, εξακολουθούσε να μοιράζεται ένα σκυλί με τον πρώην φίλο της και ότι οι δυο τους φαινόταν πολύ πιθανό να ξαναβρεθούν μαζί.

Ο Ethan Chapin από το Κόνγουεϊ της Ουάσινγκτον ήταν ένα από τα τρίδυμα της οικογένειας και είχε περάσει μεγάλο μέρος της 12ης Νοεμβρίου, την ημέρα πριν από τους φόνους, με τα δύο αδέρφια του, που είναι επίσης φοιτητές του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο, είπε η μητέρα τους, Stacy Chapin. Το βράδυ, συμμετείχαν όλοι μαζί σε ένα πάρτυ που διοργάνωσε η αδερφή τους, είπε. Ο Chapin έπαιζε μπάσκετ στο γυμνάσιο και ήταν γνωστός από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας του για το ότι είχε πάντα ένα πλατύ χαμόγελο, από τότε που ήταν μωρό. Η Chapin περιέγραψε τον γιο της ως «το πιο λαμπρό φως».

Ethan Chapin και Xana Kernodle

Η Xana Kernodle μεγάλωσε στο Άινταχο αλλά πέρασε πολύ χρόνο στην Αριζόνα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια συνέντευξη που έδωσε ο πατέρας της, Jeffrey Kernodle, σε τηλεοπτικό σταθμό της Αριζόνα. Ο Kernodle είπε στον σταθμό ότι η κόρη του είχε ισχυρή θέληση και απολάμβανε μια ανεξάρτητη ζωή στο κολέγιο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κόρη του προσπάθησε να αντισταθεί στο δολοφόνο της, ένας ισχυρισμός που υποστηρίχθηκε και από την ιατροδικαστή. Ο Kernodle εξέφρασε σοκ που η κόρη του θα μπορούσε να σκοτωθεί ενώ βρισκόταν στο σπίτι με φίλους της και είπε ότι και αυτός δεν είχε ιδέα ποιος θα μπορούσε να είχε διαπράξει τις επιθέσεις. «Ήταν με τους φίλους της όλη την ώρα», πρόσθεσε ο Kernodle.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK