kourdistoportocali.comNews DeskHuw Pill, ο οικονομολόγος που είπε την αλήθεια στους Βρετανούς> Να αποδεχτούμε ότι είμαστε φτωχότεροι

Γράφει η Eshe Nelson/New York Times

Huw Pill, ο οικονομολόγος που είπε την αλήθεια στους Βρετανούς> Να αποδεχτούμε ότι είμαστε φτωχότεροι

- Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους εργοδότες απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, ενώ οι εταιρείες μετακυλίουν τα υψηλότερα έξοδά τους στους πελάτες

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας είχε ένα σκληρό μήνυμα για τους Βρετανούς: «Κάποιος πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι σε χειρότερη θέση από ότι πιστεύει».

Από την Eshe Nelson/New York Times

Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος, Huw Pill, ανέφερε σε ένα podcast ότι υπάρχει απροθυμία από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες στη Βρετανία να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι, κυρίως ως αποτέλεσμα του ενεργειακού σοκ στην Ευρώπη. Αντίθετα, είπε, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους εργοδότες απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, ενώ οι εταιρείες μετακυλίουν τα υψηλότερα έξοδά τους στους πελάτες. Αυτό το «παιχνίδι μεταφοράς “πακέτων”», ανέφερε, δημιουργεί πληθωρισμό που θα μπορούσε να παραμείνει επίμονος.

Ο Pill, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάλυση που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, έκανε τα σχόλια στο «Beyond ‘Unprecedent’: The Post-Pandemic Economy», μια σειρά podcast από τη Νομική Σχολή της Κολούμπια. Το επεισόδιο κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Στη Βρετανία, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού είναι πεισματικά πάνω από το 10% από το περασμένο καλοκαίρι, πολύ υψηλότερος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη. Σε απάντηση, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 4,25%, το υψηλότερο από το 2008, με αποτέλεσμα τα υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά και άλλα δάνεια.

Την ίδια στιγμή, οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών είναι υπερδιπλάσιοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια, ενώ πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται επίσης να αγοράσουν καθημερινά είδη σούπερ μάρκετ, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι περίπου στο 19%, στον υψηλότερο ετήσιο ρυθμός σε περισσότερα από 45 χρόνια.

Τα σχόλια του Pill προκάλεσαν αναστάτωση στη Βρετανία και οργή στον συντηρητικό Τύπο.

«Πρέπει να αποδεχτείς ότι είσαι φτωχότερος!». Η Daily Mail κυκλοφόρησε την Τετάρτη με αυτό τον τίτλο στην πρώτη της σελίδα, προσθέτοντας ότι ο Pill κερδίζει 190.000 £ (περίπου 237.000 δολάρια) το χρόνο (τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι πληρωνόταν πάνω από 88.000 £ από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν εισήλθε στην τράπεζα, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, με πρόσθετες παροχές, που συνεπάγονταν ετήσιο μισθό εκείνο το έτος περίπου 190.000 £.) Άλλες εφημερίδες είχαν παρόμοιους τίτλους.

Ο Pill εντάχθηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας από το Harvard Business School. Στο παρελθόν εργάστηκε στην Goldman Sachs και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Καθώς το κόστος ενέργειας έχει μειωθεί, η προσδοκία στην Ευρώπη είναι ότι οι συνολικοί ρυθμοί πληθωρισμού θα πρέπει επίσης να μειωθούν σχετικά γρήγορα φέτος. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 4% περίπου μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί για τις εγχώριες πιέσεις τιμών, οι οποίες θα μπορούσαν να τους ενθαρρύνουν να διατηρήσουν τα επιτόκια σχετικά υψηλά.

Στο podcast, ο Pill κλήθηκε να εξηγήσει το πόσο οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές ή ανθεκτικές. Η Βρετανία είχε πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν από μια σειρά από κραδασμούς -η πανδημία, οι υψηλότερες ενεργειακές πιέσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια διαταραχή του εφοδιασμού τροφίμων- που ήταν μεμονωμένοι και παροδικοί αλλά ήρθαν τόσο κοντά μεταξύ τους, χρονικά, που ο πληθωρισμός δεν υποχώρησε ποτέ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έπαιξε ρόλο και ένας άλλος παράγοντας: Η Βρετανία, που είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, αντιμετώπισε μεγάλη αύξηση στην τιμή αυτού που αγόραζε από τον κόσμο σε σύγκριση με αυτό που πουλούσε, κυρίως εξαιτίας των υπηρεσιών. Αυτό άλλαξε την οικονομική υγεία της χώρας.

Να τι είπε: Δεν χρειάζεται να είστε καλός οικονομολόγος για να συνειδητοποιήσετε εάν αυτό που αγοράζετε έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτό που πουλάτε, θα είστε σε χειρότερη θέση. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιος πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι σε χειρότερη θέση και να σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την πραγματική του δύναμη δαπανών με προσφορές για αύξηση των τιμών, είτε υψηλότερους μισθούς είτε μεταβιβάζοντας το κόστος ενέργειας στους πελάτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας επικρίνεται για τις προτάσεις του σχετικά με τον τρόπο συγκράτησης του πληθωρισμού. Στις αρχές του περασμένου έτους, ο Andrew Bailey, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, είπε ότι έπρεπε να υπάρξει «συγκράτηση στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές», ώστε ο πληθωρισμός να μην ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν εκφράσει παρόμοια ανησυχία, αν και με πιο ήπιους όρους και είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στη συμπεριφορά των εταιρειών. Η Ευρώπη γνώρισε επίσης ένα μεγάλο σοκ των λεγόμενων όρων του εμπορίου, κατά το οποίο η τιμή ενός βασικού εισαγόμενου αγαθού, της ενέργειας, εκτινάχθηκε. Αυτό άφησε την οικονομία φτωχότερη και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν προτρέψει τις εταιρείες να αποδεχθούν κάποιες απώλειες, όπως οι εργαζόμενοι έπρεπε να αποδεχθούν τα χαμένα πραγματικά κέρδη.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών» μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων, δήλωσε τον περασμένο μήνα η Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK