kourdistoportocali.comNews DeskH Eπιστροφή

Νίκος Μαστοράκης

H Eπιστροφή

Συνέντευξη στον Μαρίνο Βυθούλκα

Λίγες εβδομάδες ύστερα από την ολοκλήρωση του φιλμ «Mykonos, the soul of an island», ο Νίκος Μαστοράκης-ένα ανήσυχο πνεύμα- περιγράφει στον Μαρίνο Βυθούλκα με αιχμηρό τρόπο όσα δεν έδειξαν οι κάμερες στο νησί και εξηγεί τον λόγο που δεν θα κάνει ξανά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Παράλληλα, αποχαιρετά τον Γιώργο Κουρή αποκαλύπτοντας ένα άγνωστο τηλεφώνημα ανάμεσά τους και κάνει μια σημαντική προφητεία για τον μέλλον την ιδιωτικής τηλεόρασης.

Από τον Μαρίνο Βυθούλκα

Αν και για πολλούς ο Αύγουστος είναι ένας μήνας θερινής ραστώνης, για τον Νίκο Μαστοράκη, ο Αύγουστος του 2017 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ορισμένες ειδήσεις που διάβασε στο διαδίκτυο, ήταν ουσιαστικά η αφορμή που το «Mykonos the soul of an island» πήρε σάρκα και οστά. «Διάβαζα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Μπόνιου στο Kourdistoportocali.com, αλλά και του Φρίξου Δρακοντίδη στο protothema.gr, σχετικά με την παρανομία, τα σκάνδαλα και τους bodyguards της Μυκόνου και είπα μέσα μου πως αυτό είναι ωραίο θέμα για έρευνα. Έτσι, επιστράτευσα φίλους μου από το facebook, όπως τον Νίκο Αξελή και τον Πετρο Νάζο του Mykonos TV Live, που ειχε πολυτιμο αρχειο, για να ξεκινήσουμε τα γυρίσματα. Το αρχικό μου σχεδιο ήταν να συλλέξω υλικό για ένα 20λεπτο φιλμ μικρού μήκους και να βγάλω τα δικά μου ‘’φιλμικά’’ απωθημένα, με περιορισμένα έξοδα. Όταν, όμως, ξεκίνησα να βλέπω το υλικό, διαπίστωσα πως όλο αυτό απαιτεί πολλή δουλειά, προσοχή, σεβασμό και πολύ βάθος», περιγράφει στο People.

«Πολλά πράγματα στην Μύκονο δεν είναι φυσιολογικά, αλλά παρά φύση»

Έχοντας γυρίσει τέσσερις ταινίες στο νησί των ανέμων, η Μύκονος για τον σκηνοθέτη ήταν ένα γνώριμο μέρος, αλλά και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης. Μιας μελέτης που κράτησε για τρεις ολόκληρους μήνες, ενώ αναρωτιέμαι αν η εξοικείωσή του με το νησί βοήθησε στην έρευνά από την άποψη πως οι πόρτες άνοιγαν πιο εύκολα και οι πληροφορίες έρχονταν πιο γρήγορα. «Συνοπτικά μπορώ να σου πω ότι μόνο η Αστυνομική Διεύθυνση της Σύρου δεν απάντησε ποτέ όταν ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Μυκόνου. Αλλά και το να μην απαντά κάποιος, είναι ενα ειδος modus operandi, δηλαδή ασφαλής τρόπος σκέψης και λειτουργίας σε μια συνθήκη.

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, απάντησε θετικά με προσωπικό μήνυμα σχεδόν αμέσως, όπως και οι περισσότεροι επιχειρηματίες του νησιού. Επίσης δεν βρήκα κανέναν να μου θέσει όρους για να μιλήσει, όπως και δεν δέχτηκα από κανέναν κεράσματα και προτάσεις για lunch και dinner ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόπειρα χειραγώγησης της προσωπικής μου γνώμης», ξεκαθαρίζει. Ο δήμαρχος Κουκάς απάντησε στις δύσκολες και καίριες ερωτήσεις που του έθεσε; «Δεν περιμένεις ποτέ από έναν δημοτικό άρχοντα να σου απαντήσει με πλήρη ειλικρίνεια. Από την άλλη, είμαι βέβαιος πως δεν του άρεσε καθόλου η ερώτηση που του έκανα για την εταιρία security που φυλάει τα δημοτικά κτίρια, διότι η συγκεκριμένη εταιρία εμπλεκόταν στον ξυλοδαρμό του Κύπριου Βαγγέλη Πέππου, καθώς ο πυγμάχος που τον τραυμάτισε ηταν δικος της υπαλληλος. Είναι λογικό και φυσιολογικό σε ένα νησί τέτοιου πλούτου, εισερχόμενου και εξερχόμενου, να μην υπάρχει τμήμα διώξεως ναρκωτικών, διώξεως εγκλήματος, αλλά μόνο αστυνομία;

Πολλά πράγματα στην Μύκονο δεν είναι φυσιολογικά, αλλά παρά φύση. Το νησί από πάσης πλευράς είναι παραμελημένο. Τόσο από την δημοτική αρχή, όσο και από την κεντρική κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για την Μύκονο και τις παρανομίες και τις ανομίες που γίνονται στο νησί, αρκει να τα παίρνει χοντρά». Και μιας και μιλάμε για παρανομίες, ο ίδιος αποκαλύπτει στο People όσα είδε με τα μάτια του και δεν συμπεριέλαβε στο φιλμ, εξηγώντας το γιατί. «Αν στην Μύκονο αναζητήσει κάποιος τις παρανομίες, καταγράφοντάς και ονομαζοντάς τες, τότε μπορεί και να απειληθεί η ζωή του. Στην ανομία της Μυκόνου δεν μπορείς να επέμβεις χειρουργικά, αλλά φαρμακευτικά, όπως χειρίστηκα και εγώ παρανομίες που είδα. Ακαδημαϊκά και χωρίς να έχω οπτικό υλικό για να το υποστηρίξω, θα μπορούσα να σου πω ότι είδα συναλλαγή για ναρκωτικά, αλλά χωρίς να βγάλω κάμερα να το καταγράψω. Όταν εξερευνάς και διερευνάς, πρέπει να είσαι συμφιλιωμένος με την ιδέα πως καμία αρχή δεν μπορεί να επέμβει σε ένα σύμπλεγμα νόμου, παρανομίας, ανομίας, χρηματισμού, γιατί αυτό το σύμπλεγμα έχει γίνει ιδιαίτερα συμπαγές και αποτελεί την ουσιαστική μορφή στο νησί».

Ποια ήταν η αντίδραση του δημάρχου Κουκά όταν είδε το φιλμ για την Μύκονο; «Ο φίλτατος Κώστας Κουκάς μου έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο μου έλεγε πως… «δεν βρήκε τον χρόνο να το δει ολόκληρο.» Μου φαίνεται παράλογο, παράδοξο, ένας δήμαρχος ενός νησιού που το όνομά του πρωταγωνιστεί σε διεθνή φεστιβάλ, να μην έχει την φυσική περιέργεια να δει το φιλμ που έγινε για το νησί του. Απαράδεκτο, ασυγχώρητο, αλλά κατανοητό, γιατί πιθανόν ο δήμαρχος, μέσα στο περιεχόμενο του φιλμ να βρήκε πράγματα που να μην ήταν τόσο ευχάριστα. Πιθανόν, ο Κώστας Κουκάς να περίμενε πως το φιλμ θα είναι αγιογραφία για εκείνον και την Μύκονο και κατά συνέπεια να ξίνισε με ορισμένα πράγματα που είδε και άκουσε. Να σου πω, όμως, κάτι; Αν το είχε δει δέκα φορές και ήταν απόλυτα ικανοποιημένος και πανευτυχής, θα ήταν προσβολή για την αντικειμενικότητα του φιλμ. Όταν η εξουσία είναι δυσαρεστημένη με αυτό που κάνεις, τότε ξέρεις ότι έστω και με ήπιο τρόπο έχεις κρίνει την εξουσία και της έχεις γίνει μη αρεστός».

«Μου έκλεισε η όρεξη να κάνω μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ»

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι «Mykonos, the soul of an island». Ύστερα από τα πολύωρα γυρίσματα που έγιναν Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, ποιο είναι το δικό του συμπέρασμα για την ψυχή της Μυκόνου; Πόσο «πουλημένη» και «δοσμένη» είναι η ψυχή της; «Οι αγοραστές πουλάνε την ψυχή τους στην Μύκονο κι εκείνη με την σειρά της, τους δανείζει επί χρήμασι τη δικη της ψυχή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι μια ονειρεμένη συναλλαγή του καλού με το κακό, του νόμιμου με το παράνομο και του φτωχικού με το πλούσιο, ώστε να συνυπάρχουν όλα αυτά αρμονικά και να φτιάχνουν τον μικρόκοσμο που τον θαυμάζουν όλες οι φυλές της γης», περιγράφει γλαφυρά.

Η Μύκονος για τον Νίκο Μαστοράκη είναι ένα γνώριμο μέρος από την δεκαετία του 1960, καθώς πέρα από τις ταινίες που γύρισε εκεί, είναι ένα νησί που αγάπησε από τα νεανικά του χρόνια. Μάλιστα, στο τελος του ‘90 αγόρασε και το δικό του σπίτι, κοντά στον Ορνό. «Εκείνο το καλοκαιρι, φίλοι μου ειπαν πως ένα σπίτι στο ίδιο συγκρότημα που βρίσκεται και το δικό τους, είναι προς πώληση. Ήταν ακόμα στα μπετά. Πήγα να το δω και με τις ελαχιστες ακροβατικες μου δεξιοτητες, ανεβηκα πάνω στις τσιμεντοκολώνες, αγνάντεψα το ηλιοβασίλεμα και την επόμενη μέρα υπέγραψα τα συμβόλαια. Η αλήθεια είναι πως δεν πηγαίνω πια συχνά, αλλά όταν ειμαι εκεί τα καλοκαίρια, ξεκαθαρίζω στους φιλους μου πως όποιοι θέλουν μπορουν να βγαίνουν για clubbing, αλλά εγώ θα τους περιμένω να γυρίσουν».

Τώρα που έκανε το φιλμ μεγάλου μήκους για την Μύκονο, σκέφτομαι αν του άνοιξε η όρεξη, για το επόμενο. «Όχι, αντίθετα μου έκλεισε η οποιαδήποτε όρεξη να κάνω μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ. Με εξαίρεση την καλλιτεχνική επιβράβευση, δεν υπάρχει τίποτα που να με τραβάει στο να ξανακάνω κάτι αντίστοιχο. Είναι δύσκολο, χρονοβόρο, με περιορισμένη εμπορικη δύναμη και ελαχιστους προθυμους αγοραστες. H όλη διαδικασία κόστισε τόσα πολλά, δυσανάλογα με την εμπορική του αξία, που δεν είμαι σίγουρος αν θα τα βγάλει ποτέ. Όμως, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου, υπάρχει η ικανοποίηση ότι μια φορά στην ζωή μου έκανα κάτι αφήνοντας τον εαυτό μου έρμαιο στο καλλιτεχνικό μου ένστικτο. Επτα επισημες συμμετοχες και τρια βραβεία στα φεστιβάλ που έχει προβληθεί μέχρι στιγμής, ειναι κατι που κάποιος στην θέση μου ίσως ήθελε να έχει στο τέλος της καριέρας του. Οπότε, θα μου μείνει σίγουρα μια ικανοποίηση», λέει με ειλικρίνεια.

«Παραιτήθηκα τρεις φορές από το Star εξαιτίας του Γιώργου Κουρή»

Κλείνοντας το κεφάλαιο του φιλμ, ανοίγουμε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, εκείνο της γνωριμίας του με τον Γιώργο Κουρή, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 30 Απριλίου. «Τον Γιώργο μου τον είχε γνωρίσει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος την δεκαετία του 1970, όταν ήθελε να βγάλει μια free press εφημερίδα. Ως τρελός Κεφαλλονίτης, μπορεί να στολιστεί από όλα τα δυσμενή σχόλια που θα μπορούσε κανείς να εφεύρει στην ελληνική γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα αν θέλεις να είσαι απόλυτα ειλικρινής με το όνομα και την προσωπικότητά του, θα μπορούσες να του αναγνωρίσεις μερικα πράγματα. Τον καιρό που ημουν με τον ΑΝΤ1, είχε μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα, την Star, η οποία με εβριζε στα πρωτοσέλιδά της με φανταστικά σενάρια για την ερωτική μου ζωή, αλλά και την επαγγελματική.

Όταν λοιπόν έφυγα από τον ΑΝΤ1, ο πρώτος που με πήρε ήταν ο Γιώργος Κουρής. Μόλις με ειδοποίησε η τηλεφωνήτρια πως με ζητά, γύρισε το μάτι μου. Τον καθύβρισα στο τηλέφωνο και εκείνος μου απάντησε με την χαρακτηριστική του φωνή ‘’Να σου δειξω δελτια του πρακτορειου, κάθε φορά που σε βρίζω στην πρώτη σελίδα, ανεβαίνει η κυκλοφορία’’. Έμεινα κάγκελο, δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Για να μην στα πολυλογώ επί μήνες, με κυνηγησε.

Τελικά, μου γνώρισε τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη και κάναμε το Star, ενώ κάποια στιγμή μου είπε και το απόσταγμα της σοφίας του. «Νίκο, σε αυτή την κωλοδουλειά που κάνουμε, μονίμως θα ανησυχείς μήπως σε ρίξουν. Με εμένα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί ξέρεις πως θα σε ρίξω στα σίγουρα!». Παραιτήθηκα από το Star τρεις φορές εξαιτίας του. Παρόλα, όμως τα εμπόδια, μας εμεινε τελικά ενα ειδος παραξενης φιλίας. Μάλιστα πριν από οκτώ χρόνια με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως σκοπευει να κάνει κανάλι, εφημερίδα, site και έψαχνε όνομα. Τότε του είπα «Γιώργο θα το βγάλεις Kontra με το σλόγκαν ‘’Κόντρα σε όλους, κόντρα σε όλα’’. Κλείσαμε το τηλέφωνο και την επόμενη κιόλας μέρα είχε βγει διαφήμιση με τον τίτλο και το σλόγκαν που του είπα», αποκαλύπτει στο People o «νονός» Νίκος Μαστοράκης. «Ο Γιώργος είχε μια πλευρά καθαρά ρωμαίικη. Αν όμως με ρωτούσες, αν η Ελλάδα χρειάζεται έναν άλλο Γιώργο Κουρή, θα σου απαντούσα κατηγορηματικά όχι».

«Κάθε μέρα που περνά, η τηλεόραση σκάβει το λάκκο της»

Για τον Νικο, η τηλεόραση ήταν η ζωή του. Το μεράκι, αλλά και ένα πάθος που παραμένει ασίγαστο. Εξάλλου, ήταν και ο δημιουργός της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ωστόσο, μου εξηγεί πως θα πρέπει να αλλάξουν πολλά ώστε η ιδια να βγει από το σκοτεινό τούνελ των ανύπαρκτων ιδεών που έχει μπει. «Με την μέθοδο που η ιδιωτική τηλεόραση διαμορφώνει το πρόγραμμά της, δεν πρόκειται να έχει μέλλον, οταν καινούργια media θα της πάρουν αυτό που απομένει και θα πεθάνει. Κάθε μέρα που περνάει, σκάβει τον λάκκο της ακόμα περισσότερο. Η βασικη ασθενεια που την οδηγεί σε αναπόφευκτο θάνατο είναι η έλλειψη της έμπνευσης. Δεν υπάρχει έμπνευση, τόλμη, αλλά απλά αντιγραφή. Στην ζωή της τηλεόρασης μπήκε απλά η πενικιλίνη που λέγεται format. Από εκεί και πέρα η τηλεόραση το θεώρησε ως πανάκεια που θα θεραπεύσει πάσα νόσο και πάσα μαλακία. Που κατέληξε; Την νόσο δεν την θεραπεύει και η μαλακία αυξάνεται κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν ελεύθερα κανάλια που να μπορούν να διαφοροποιούνται σε ύφος και ήθος, ώστε ο θεατής να έχει δίλημμα ποιο να επιλέξει. Ο θεατής θα δει το ίδιο πράγμα. Αν έχασε τις εξι καθημερινες ωρες του Survivor στο ΣΚΑΙ, θα δει μέρος του την επόμενη μέρα σε άλλα κανάλια. Ούτε οι καναλάρχες ενδιαφέρονται πια για το πρόγραμμά που έχουν οι σταθμοί τους. Και εδώ προκαλώ όποιον θέλει να μου απαντήσει: Τι έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική τηλεόραση που να είναι δικό της (και όχι ξένο format) και ταυτόχρονα γοητευτικό, αισθητικό και να έχει πετύχει;

Ακομη και πετυχημενη μυθοπλασια, ειναι μεταφραση απο ξενες σειρες. Τηλεόραση λοιπόν γιοκ. Έτσι αυξάνονται οι συνδρομητές στις ειδικες πλατφόρμες και σε λίγο, όταν τα συνδρομητικά κανάλια αποφασίσουν να κερδίσουν την τελευται και κρισιμη μάχη, θα φτιάξουν δικό τους τηλεοπτικό προϊόν. Αν για παράδειγμα η Netflix ή η Cocmote TV ξεκινήσουν να κάνουν ελληνικές κωμωδίες, σειρές και προγράμματα για την ελληνική αγορά, τότε θα είναι και ο οριστικός θάνατος της ελεύθερης τηλεόρασης. Από τη σελιδα μου στο facebook, έχω προειδοποιήσει αρκετές φορές τους καναλάρχες, αλλά εκεινοι, μέσα στην αλαζονεία τους δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, απλώς αντιγράφουν τα λάθη των άλλων. Η μοίρα του format, όπως είναι το Survivor είναι μια: Αυτός που θα το κάνει πρώτος, θα το απολαύσει πρώτος αλλα θα πρέπει και να το εγκαταλείψει πρώτος».

Ενα collage από τις ταινίες του Νίκου που μπορείτε να δείτε στο Cinema On Demand

SHARE
MORE NEWS DESK