kourdistoportocali.comNews DeskΓιάννης Φουρλής> Όταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Garry Kasparov, ηττήθηκε από το Deep Blue, ήταν ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας

Breaking News

Γιάννης Φουρλής> Όταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Garry Kasparov, ηττήθηκε από το Deep Blue, ήταν ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας

Υπήρξε πρότυπο πατέρα και συζύγου

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Φουρλής, ανώτερο στέλεχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με ισχυρό επιχειρηματικό και τεχνικό υπόβαθρο στις Ασφαλίσεις και τη Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων.

Είχε διατελέσει Γενικός Διευθυντής της International Life, είχε υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο 12 εταιρειών Ασφάλισης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων στην Ευρώπη και την Ασία.

Είχε επίσης συμβάλλει στη δημιουργία της Cosmote Insurance και είχε συνάψει περισσότερες από 15 συναλλαγές στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έμφαση στην ασφάλιση.

Από τον Ιούλιο του 2016 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας σύμβουλος.

Εκείνη τη χρονιά, σχεδίασε και παρουσίασε την ιδέα ενός ψηφιακού ασφαλιστικού aggregator στη διοίκηση του Ομίλου Cosmote, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το εμπορικό σήμα, την πελατειακή βάση, την τεχνολογία και άλλες δυνατότητες που διατηρεί ο Όμιλος που σχετίζονται με αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο.

H Cosmote Insurance ξεκίνησε με επιτυχία το 2018. Είχε επίσης υπηρετήσει ως Εκτελεστικός Διευθυντής στον Όμιλο Alpha Trust και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην Taylor Young, μια επιχείρηση ιδιωτικών πελατών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είχε μακρά εμπειρία στον τομέα των ασφαλίσεων με τη Zurich Financial Services, με έδρα αρχικά στην Ελλάδα, ως Διευθυντής SBU στις Εμπορικές & Προσωπικές Γραμμές και αργότερα στην Ασία.

Από τη θέση του ως Διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ασία, ηγήθηκε μιας σειράς έργων συγχωνεύσεων και εξαγορών και επιχειρηματικής ανάπτυξης στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Το 2018 ο Γιάννης Φουρλής είχε μιλήσει για την Cosmote Insurance στον ιστότοπο Nextdeal.gr>

 Πρόσφατα έγινε γνωστή η έναρξη δραστηριότητας του Cosmote Insurance και όπως γνωρίζουμε προήλθε από δική σας πρόταση. Πείτε μας πως αυτή ή ιδέα έγινε πραγματικότητα.

Καμία ιδέα δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν δεν την πιστεύουν και οι δύο πλευρές και αν δεν συνεργαστούν αποτελεσματικά για να την πετύχουν. Στην περίπτωση του Cosmote Insurance, το έδαφος ήταν εξαιρετικά πρόσφορο, μιας και σημαντικός στρατηγικός πυλώνας του Ομίλου ΟΤΕ, είναι η χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πελατών του.

Η ιδέα είναι πολύ απλή και στηρίζεται στο γεγονός ότι μία εταιρεία τεχνολογίας με ένα εξαιρετικά αξιόπιστο brand όπως αυτό της COSMOTE, με μία μεγάλη βάση συνδρομητών και εξειδίκευση στις digital υπηρεσίες, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσει επιτυχώς ένα τέτοιο επιχειρηματικό μοντέλο. Εξάλλου έχουμε άφθονα παραδείγματα από το εξωτερικό με παρόμοια δεδομένα όπως αυτά της Amazon και της Google.

Στην περίπτωση της COSMOTE υπήρχαν επιπλέον στοιχεία που καθιστούσαν ιδιαίτερα ελκυστικό το εγχείρημα αυτό όπως η τεχνολογία και οι υποδομές που διαθέτει ο Όμιλος σε CRM και Big Data Analytics, το Customer Care της COSMOTE e-Value, η COSMOTE TV, η OTE Ασφάλιση, αλλά και η επιτυχημένη συνεργασία που υπήρχε ήδη μεταξύ της Anytime και του Deals For You.

Στοιχεία σημαντικά στην υλοποίηση του project ήταν η εξωστρέφεια, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία η ο Όμιλος αντιμετώπισε το εγχείρημα εστιάζοντας σε εκείνα τα σημεία που θα δημιουργούσαν σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σημαντική συνεισφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση του project είχε η υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Όμιλος στις υπηρεσίες του και ειδικότερα η ομάδα που πλαισίωσε το COSMOTE Insurance.

Καταγράφεται ωστόσο ένας προβληματισμός ότι η «απλοποίηση» των ασφαλιστικών προτάσεων ευτελίζει την αξία του θεσμού μεσοπρόθεσμα στα μάτια του κοινού. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Κοιτάξτε, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια στην τεχνολογία να αντιμετωπίσει επιτυχώς σύνθετα προβλήματα πόσο μάλλον δε καθημερινές ανάγκες του καταναλωτή όπως η ασφάλεια αυτοκινήτου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι «έξυπνες προτάσεις» που υιοθετήθηκαν στο μοντέλο του COSMOTE Insurance.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των big data analytics, δηλαδή την ανάλυση δεδομένων, το Cosmote Insurance μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες ασφαλιστικές προτάσεις με υψηλή, κατά την γνώμη μου, προστιθέμενη αξία προς τον ασφαλιζόμενο.

Ένα απλό παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά δεδομένα, όπως η ηλικία του αυτοκινήτου, η πλατφόρμα μπορεί να προτείνει στον πελάτη οδική βοήθεια. Προφανώς η χρήση τέτοιων αναλύσεων μπορεί να αφορά κατά περίπτωση τα οχήματα αλλά και την κατοικία ενώ υπάρχουν αντίστοιχες ιδέες και για την υγεία.

Θέλω να πω ότι αφενός δεν μιλάμε για απλοποίηση και αφετέρου η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μίας πολύ ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πρότασης και ενδεχομένως αρκετά πιο ολοκληρωμένης από αυτήν που κάνει σήμερα ένας μέσος διαμεσολαβητής χωρίς την χρήση τέτοιων εργαλείων.

Εν κατακλείδι μπορεί η λειτουργία των aggregators να αντικαταστήσει τον ασφαλιστικό σύμβουλο; Μπορεί η τεχνολογία να καταργήσει στο μέλλον τον ασφαλιστικό σύμβουλο;

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας μην ξεχνάτε ότι οι Aggregators τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό διαθέτουν κέντρα εξυπηρέτησης πελατών που στο δικό μας θεσμικό πλαίσιο τα στελέχη τους έχουν περάσει εξετάσεις και είναι πιστοποιημένοι σύμβουλοι ασφαλίσεων από την ΤτΕ, οπότε δεν λείπει ο ανθρώπινος παράγοντας που μπορεί να προσφέρει επαγγελματική συμβουλή για συγκεκριμένες ασφαλιστικές ανάγκες.

Οι Digital Insurance Aggregators ξεκίνησαν από την δεκαετία του 90 και είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο ειδικά σε ώριμες ασφαλιστικές αγορές της Δύσης αλλά και σε κάποιες από τις αναδυόμενες όπως αυτή της Ινδίας. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απευθύνονται σε καταναλωτές για απλά – όχι απλοποιημένα – commoditized όπως αναφέρονται ασφαλιστικά προϊόντα όπως αυτό του αυτοκινήτου, της ταξιδιωτικής ασφάλισης και αναλόγως την περίπτωση ενδέχεται να είναι η κατοικία ειδικά για το κτήριο και η πρωτοβάθμια υγεία στο βαθμό που δεν χρειάζεται προ ασφαλιστικό έλεγχο και underwriting.

Ως εκ τούτου η απάντηση έχει να κάνει με το πόσο σύνθετες είναι οι ανάγκες κάλυψης ενός φυσικού ή νομικού προσώπου σε σχέση με την δραστηριότητα που ασκεί και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει. Προφανώς χρειάζεται και θα χρειάζεται για πάρα πολλά χρόνια επαγγελματική συμβουλή για σύνθετες ασφαλιστικές ανάγκες αλλά εκεί είναι που πρέπει να τοποθετηθούν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και το έχουμε δει να συμβαίνει με μεγάλη επιτυχία σε προηγμένες αγορές με σημαντικά μειωμένο όμως τον αριθμό τους.

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, πιστεύω ότι θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να γίνει κάτι τέτοιο αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η αρχή έγινε το 1997 όταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Garry Kasparov, ηττήθηκε από το Deep Blue, ήταν ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας στο οποίο ενδεχομένως να μην έχουμε δώσει την σημασία που του αρμόζει.

Είδα στο βιογραφικό σας ότι έχετε προσκληθεί ως ομιλητής σε συνέδρια στο εξωτερικό για την διαχείριση των επενδύσεων επαγγελματικών ταμείων. Πως προέκυψε αυτό; Το τελευταίο καιρό βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα σε αυτό το χώρο τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

Προέκυψε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΔΣ της ALPHA TRUST είχα την ευθύνη, μεταξύ άλλων, και των θεσμικών πελατών προσφέροντας ολοκληρωμένες επενδυτικές λύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία. Διέγνωσα πριν από περίπου μία δεκαετία ότι θα υπάρξει σοβαρό στρατηγικό ενδιαφέρον στον κλάδο αυτό και δημιουργήσαμε υποδομές για την ορθή εξυπηρέτηση των επαγγελματικών ταμείων ξεκινώντας με το Επαγγελματικό Ταμείο Οικονομολόγων (ΕΤΑΟ). Αποκτήσαμε σοβαρή τεχνογνωσία στο αντικείμενο και τοποθετηθήκαμε δημιουργώντας ειδική ομάδα και επενδυτικές λύσεις που βρήκαν ανταπόκριση στην αγορά με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των επενδύσεων των επαγγελματικών ταμείων.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βλέπουμε να συστήνονται με αυξητικό ρυθμό επαγγελματικά ταμεία γιατί με αυτό το τρόπο η κοινωνία μας δείχνει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά αλλά και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει έστω και εν μέρει το συνταξιοδοτικό ζήτημα της χώρας. Η Πολιτεία και εδώ οφείλει να βοηθήσει με συγκεκριμένες ενέργειες στη κατεύθυνση αναβάθμισης του ρόλου τους, θεσμοθετώντας την υποχρεωτικότητα με λειτουργία συστήματος καθορισμένων εισφορών, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο με κανόνες που θα μειώσουν λειτουργικούς, επενδυτικούς και άλλους κινδύνους. Μην ξεχνάτε ότι τα επαγγελματικά ταμεία εποπτεύονται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, το Υπουργείο Εργασίας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τον πρώτο πυλώνα όπως και ο τρίτος προς τους άλλους δύο στοχεύοντας σε ένα ποσοστό αναπλήρωσης που θα επιτρέψει μία αξιοπρεπή σύνταξη. Είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα και για όσους γνωρίζουν το αντικείμενο μία ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ευκαιρία.

Ένας πατέρας και σύζυγος πρότυπο

Ο Γιάννης Φουρλής και η δημοσιογράφος Ναταλία Ιορδάνου ήταν παντρεμένοι 23 χρόνια και μαζί έχουν δύο κορίτσια.

Το ζευγάρι ήταν πραγματικά πάρα πολύ δεμένο και ερωτευμένο.

Μια τεράστια απώλεια για την οικογένεια. 

Το συγκινητικό και αποχαιρετιστήριο μήνυμα της συζύγου του Ναταλία από τον ιστότοπο eirinika.gr:

Ξυπνάς ένα πρωί και νιώθεις ότι θα δίνες όλους τους παραδείσους του κόσμου μόνο για να ξαναμιλήσεις πέντε λεπτά με τον άνθρωπο σου στο τηλέφωνο.

Που συνειδητοποιείς ότι η απώλεια είναι η αφόρητη αλήθεια με την οποία θα μάθεις να ζεις κι αναρωτιέσαι αν αντέχεις να πορευτείς τη μέρα που ξεκινάει.

Που βλέπεις τον κόσμο να καταρρέει γύρω σου και μέσα σου. Δεν ένιωθα φτιαγμένη για σύζυγος και μητέρα και μπήκες στην πραγματικότητα μου σαν ήλιος . Με φώτισες και με ζέστανες  και με έκανες να ανθίσω.

Σήμερα που ο χρόνος θρυμματίζεται και τα πάντα ενώνονται στο ελάχιστο , νιώθω τυχερή που σε είχα στη ζωή μου, όσο διάστημα έμεινες. Το πρόσωπο σου είναι διάσπάρτο στο χώρο και το χρόνο. Με ακεραιότητα,  αξίες κοφτερές και αδιαπραγμάτευτες, αίσθημα ευθύνης, ευφυία, γενναιοδωρία και χιούμορ. Δεν ήσουν εύκολος σύντροφος γιατί έβαζες πολύ ψηλά τον πήχη και είχες από τους άλλους τις απαιτήσεις με τις οποίες βασάνιζες  τον εαυτό σου.

Αλλά Μαζί σου ωρίμασε η ικανότητα μου ν’ αφοσιώνομαι, να πιστεύω και να υποφέρω. Με έμαθες ν αγαπώ . Αγαπώ την αντίφαση που έβαλε σε πόλεμο τις καρδιές μας και τις πληγές που κανακέψαμε ο ένας στον άλλον , αγαπώ τη στάση που έκανες να με περιμένεις στη στροφή του δρόμου και τη στάση που έκανα να σε περιμένω στη γωνιά, αγαπώ τα ασιατικά φαγητά που μαγείρευες για τους φίλους , αγαπώ τη λαχτάρα σου για το σκι και το τρανταχτό σου γέλιο , αγαπώ το καθησυχαστικό όραμα που μου πρόσφερες, αγαπώ την έμφυτη σου κομψότητα και τους πρώτους σου έρωτες και την πίστη σου στην φιλία. Αγαπώ το ότι ήσουν ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσε να υπάρξει για τα κορίτσια μας και την απέραντη , απαλή φροντίδα με την οποία τις έσπρωχνες να ανοίξουν τα φτερά τους.

Αγαπώ την τεράστια προσπάθεια που έκανες να είσαι μαζί μας – με το σώμα σου να σ ’εγκαταλείπει κάθε μέρα και λίγο περισσότερο, αγαπώ την ασφάλεια και την ελαφρότητα και την ευτυχία που τσαλακώθηκαν μέσα στα δάκρυα.

Μπορεί ο θάνατος να όρμησε καταπάνω σου σα πειρατής, όμως η λαχτάρα να ζήσεις ξεχείλιζε από μέσα σου και γκρέμιζε τα προγνωστικά. Κι όταν η ζωή μας έγινε μια υπόγεια στοά χωρίς φώτα και στα μάτια σου αντίκρυζα το φευγιό, εσύ μου έπιανες το χέρι σφιχτά μέσα στη νύχτα. Και κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου μοιραζόμασταν την πιο γαλήνια μοναξιά, φτιαγμένη αποκλειστικά για δυο. Οι πράξεις μας είναι το μέσον για να σχηματιστούμε στη μνήμη των ανθρώπων κι είσαι άνθρωπος της μάχης και των πράξεων. Ακόμη κι όταν έγινες ένας ανθρώπινος ίσκιος, λες και σε κατασπάραζε ο ορίζοντας, κρατιόσουν με Νυχιά και με Δόντια για να καμαρώσεις τα κορίτσια σου.

Να αποφοιτούν, να μεγαλώνουν, να είναι υπέροχες κι εσυ να μαγειρεύεις μακαρόνια για τα εγγονάκια σου.

Και σαν η στιγμή που δεν χωράει αναμνήσεις ήρθε και σε βούτηξε, επέστρεψες απ´ τη βυθιοτητα ανήμερα των γενεθλίων μου, για να με αγκαλιάσεις και να πεις ότι « με κρατάς».Όπως είκοσι τρία χρονιά πριν που ξαναγεννήθηκα στη ματιά σου, μπόλιασες με νόημα τον κόσμο μου κι άφησα το παραμύθι να με δέσει στις σελίδες του. Δεν μου ανήκες για να σε κρατήσω , αλλά διπλά σου άρχισα μα μαθαίνω κι εγώ. Κι έμαθα πολλά, εκτός το να ζω χωρίς εσένα. Ευτυχώς δεν θα χρειαστεί. Είσαι πια μέσα μου”.

>

Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην Ναταλία Ιορδάνου-Φουρλή, η οποία αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της Γιάννη.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK