kourdistoportocali.comNews DeskΓια Φρένο Χρέους κάνουν λόγο οι Γερμανοί ενώ το ΔΝΤ αποκαθηλώνει τους δείκτες ανάπτυξης

Breaking news

Για Φρένο Χρέους κάνουν λόγο οι Γερμανοί ενώ το ΔΝΤ αποκαθηλώνει τους δείκτες ανάπτυξης

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να "μετριαστεί" από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022

Γνωρίζατε ότι το έργο της Bundestag δεν αποτελείται μόνο από ζωηρές συζητήσεις στην ολομέλεια, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ; Γίνεται επίσης πολλή συζήτηση στις ειδικές επιτροπές και αναζητούμε την καλύτερη πολιτική ιδέα.
Στο ρόλο μου ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, ήμουν προσκεκλημένος στην επιτροπή που ασχολείται με τη δημοσιονομική πολιτική για πρώτη φορά. Απάντησα σε ερωτήσεις του προέδρου της επιτροπής Helge Braun και των άλλων μελών του κοινοβουλίου. Μιλήσαμε κυρίως για τη στρατηγική δημοσιονομικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να συμμορφωθούμε ξανά με το φρένο χρέους από το 2023. Ταυτόχρονα, πρέπει να κινητοποιήσουμε τις επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να αναζωογονήσουμε τη χώρα μας και να τονώσουμε την ανάπτυξη. Αυτό απαιτεί σαφή ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Christian Lindner, ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Στο μεταξύ η Έκθεση του ΔΝΤ για τη Παγκόσμια Οικονομία, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις (μη) ομιχλώδεις προοπτικές της με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Κι όμως οι γεωπολιτικές εξελίξεις υπόσχονται ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο 2022 σε ασθενέστερη θέση-αναμεταδίδει το Capital.gr- από ό,τι αναμενόταν σε προηγούμενες εκτιμήσεις, εξαιτίας της επιμονής της πανδημίας μέσω των συνεχών μεταλλάξεων του κορονοϊού, που διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομική ανάκαμψη, με τον πληθωρισμό να καραδοκεί, παραμένοντας – επίσης επίμονα – σε υψηλά επίπεδα, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στις επικαιροποιημένες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO) του.

Καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον της COVID-19 εξαπλώνεται, οι χώρες επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς κινητικότητας, αναφέρει. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και οι διαταραχές του εφοδιασμού έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο και ευρύτερο πληθωρισμό από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στις ΗΠΑ και σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η συνεχιζόμενη αναδίπλωση και υποχώρηση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα και η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης έχουν επίσης επιδράσει περιοριστικά στις προοπτικές ανάπτυξης.
Μετριασμός αναπτυξιακών προοπτικών

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να “μετριαστεί” από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022 – μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα για το 2022 απ’ ό,τι προβλεπόταν στο WEO του ΔΝΤ τον Οκτώβριο (4,9%), αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ και Κίνα).

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις έχει υπάρξει αφαίρεση του δημοσιονομικού πακέτου-μαμούθ Build Back Better του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το βασικό σενάριο, ενώ έχουν συνυπολογιστεί η ταχύτερη απόσυρση των μέτρων διευκόλυνσης από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής διεθνώς και οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στο πεδίο του εφοδιασμού, που προκάλεσαν αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 1,2% της πρόβλεψης για την επέκταση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ.

Στην Κίνα, οι διαταραχές οι οποίες προκαλούνται από την πανδημία και που σχετίζονται με την πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID-19 και την παρατεταμένη χρηματοοικονομική πίεση στους κατασκευαστές και διαχειριστές ακινήτων προκάλεσαν υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης κατά 0,8%.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί έναντι του 2022 στο 3,8% το 2023. Αν και η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι κατά 0,2% υψηλότερη από την προηγούμενη του ΔΝΤ (3,6%), η αναβάθμιση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό μια αυτόματη ανάκαμψη μετά την εξάλειψη των τρεχουσών εμποδίων για την οικονομική ανάπτυξη, εξάλειψη η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022.

Η επιβεβαίωση ή μη των προβλέψεων του Ταμείου εξαρτάται, όπως σημειώνεται στην έκθεση, από την ελάφρυνση των αρνητικών παραμέτρων στο πεδίο της υγείας στις περισσότερες χώρες μέχρι το τέλος του 2022, με την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα βελτιώνονται σταθερά παγκοσμίως και οι θεραπείες θα γίνονται πιο αποτελεσματικές.
Πληθωρισμός

Ο αυξημένος πληθωρισμός αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι είχε προβλεφθεί στο WEO του Οκτωβρίου, με τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις υψηλές τιμές ενέργειας να συνεχίζονται στη διάρκεια του 2022, προβλέπει το ΔΝΤ.

Εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό – με τα σημερινά δεδομένα – επιβεβαιωθούν, ο τελευταίος θα υποχωρήσει σταδιακά καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης θα μειώνονται μέσα στο 2022 και η νομισματική πολιτική όσον αφορά τις μεγάλες οικονομίες θα προσαρμόζεται, με γνώμονα την αντιμετώπισή του.

Οι κίνδυνοι ως προς το βασικό σενάριο του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία οδηγούν στην εκτίμηση ότι η τάση θα είναι γενικά προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, εάν υπάρξει απόκλιση, τονίζει το Ταμείο.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών της COVID-19 θα μπορούσε να παρατείνει την πανδημία και να προκαλέσει νέες οικονομικές διαταραχές ή να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, η αστάθεια των τιμών της ενέργειας και οι κατά τόπους πιέσεις στους μισθούς σηματοδοτούν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική θα παραμείνει υψηλή.

Καθώς οι προηγμένες οικονομίες θα αυξάνουν τα βασικά επιτόκια μέσω των κεντρικών τραπεζών τους, ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις ροές κεφαλαίων, τα νομίσματα και τη δημοσιονομική θέση των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών – ειδικά με τα επίπεδα χρέους να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Άλλοι παγκόσμιου χαρακτήρα κίνδυνοι πιθανόν να αποκρυσταλλωθούν σε νέες πραγματικότητες εντός του έτους, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν υψηλές και η συνεχιζόμενη κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα μεγάλων φυσικών καταστροφών παραμένει αυξημένη.
Αναγκαία η έμφαση στην υγεία – Αναδιαρθρώσεις χρέους

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να διατηρεί τη δυναμική της, η έμφαση σε μια αποτελεσματική παγκόσμια στρατηγική στο πεδίο της υγείας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, εκτιμούν οι αναλυτές του ΔΝΤ. Η παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά τεστ και θεραπείες είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19. Τα παραπάνω απαιτούν αυξημένη παραγωγή προμηθειών, καθώς και καλύτερα συστήματα παραδόσεων εντός κάθε χώρας αλλά και δικαιότερη διανομή διεθνώς.

Η νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες θα χρειαστεί να συνεχιστεί σε μια πιο λιγότερο χαλαρή, πιο αυστηρή πορεία προκειμένου να περιορίστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, σημειώνει το ΔΝΤ, ενώ η δημοσιονομική πολιτική – η οποία λειτουργεί πλέον με πιο περιορισμένο “χώρο” σε σχέση με τις πρώτες φάσεις της πανδημίας – θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική συνοχή, ενώ θα επικεντρώνεται στη στήριξη προς τους χειρότερα πληγέντες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πρόσβασης στη ρευστότητα και την επίσπευση των συντεταγμένων αναδιαρθρώσεων χρέους, όπου αυτές χρειάζονται. Η επένδυση σε πολιτικές για το κλίμα παραμένει επιτακτική για τη μείωση του κινδύνου μιας καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.
Ευρωζώνη και μεγάλες οικονομίες

Πιο ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, οι παρατεταμένοι περιορισμοί στην προσφορά και οι διαταραχές του κορονοϊού προκάλεσαν μια σχετικά μικρότερη αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης του ΑΕΠ από πλευράς του Ταμείου, της τάξης του 0,4% – με αρνητικό κινητήριο μοχλό τη μείωση 0,8% των προοπτικών ανάπτυξης της Γερμανίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της έκθεσης της οικονομίας της σε κραδασμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι περιορισμοί κινητικότητας οι οποίοι επιβλήθηκαν προς το τέλος του 2021 λόγω πανδημίας αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τουλάχιστον για τις αρχές του 2022.

Αναλυτικά οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρωζώνη διαμορφώνονται για το 2022 στο 3,9% και για το 2023 στο 2,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης του ΔΝΤ για 4,5% και 2,1% αντίστοιχα τον Οκτώβριο. Για τις ΗΠΑ, οι αντίστοιχες προβλέψεις διαμορφώνονται σε 4% για το 2022 και 2,6% για το 2023, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 5,2% και 2,2% αντίστοιχα. Όσον αφορά την Κίνα, προβλέπεται ανάπτυξη 4,8% το 2022 και 5,2% το 2023, έναντι πρόβλεψης από πλευράς του Ταμείου για 5,6% και 5,3% αντίστοιχα, τον Οκτώβριο.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου
Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Kevin Barry> Πρώην ομοσπονδιακός δικηγόρος στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποδίδει την Ισπανική Γρίπη σε Πείραμα ενός εμβολίου σε Αμερικανούς στρατιώτες το 1918-1919
Karel Komarek> Τεράστια προσφορά στη δημόσια υγεία και τα παιδιά μας
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Jeffrey David Sachs> Ο Αμερικανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για την εργαστηριακή προέλευση του Covid-19
SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Oι συνδικαλιστές και τα σωματεία στις ΗΠΑ με την στήριξη του Biden μετά την Amazon στοχοποιούν και την Apple
Το Politico αναλύει τα ανταλλάγματα που ζητά ο Erdogan από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
[EVENT 201] ΝEW YORK, OCTOBER 18, 2019> Oι διαβολικές συμπτώσεις μίας Άσκησης Πανδημίας με τη Πραγματική Πανδημία!
Νew York Times_Thomas L. Friedman> Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια για την πράσινη ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα
ΙΣΡΑΗΛ> Τα εμβόλια δεν φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το 80% των σοβαρών κρουσμάτων είναι 3 φορές εμβολιασμένοι. Καθηγητής παγώνει το υπουργικό συμβούλιο. Πατέντα εμβολίου του 2016 της Moderna έχει κοινή ακολουθία με τον ιό COVID