kourdistoportocali.comNews DeskΓερμανική τορπίλη στα σχέδια Τσίπρα

Αρθρο της Ηandelsblatt

Γερμανική τορπίλη στα σχέδια Τσίπρα

Η χώρα χρειάζεται να κάνει πολλά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη

Ούτε τέλος των μνημονίων, ούτε το τέλος της λιτότητας έρχεται τον Αύγουστο. Οι γερμανοί το λένε ξεκάθαρα για όσους εδώ πιστεύουν σε αυταπάτες.

Οι υποσχέσεις Τσίπρα για τέλος της λιτότητας από τον Αύγουστο δεν ισχύουν και ο ίδιος έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών με νέα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022, τονίζει η Ηandelsblatt.

Γράφει η Gillian Rothschild

Η εφημερίδα, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση, υπογραμμίζει ότι ο δρόμος είναι δύσκολος δρόμο μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και μετά.

Ακόμη και οι γερμανοί τονίζουν ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση και τη ψήφιση ενός τόσο μεγάλου κειμένου – 1.500 σελίδων με 400 άρθρα – είναι μικρός.

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα περιγράφει την βιασύνη της κυβέρνησης να διαβαστεί έστω ένα νομοθετικό κείμενο, να περάσει από διαβούλευση και να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Εάν περάσει το πολυνομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούν να δώσουν το πράσινο φως για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τη συνάντηση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Το Eurogroup θα μπορεί να εγκρίνει την επόμενη δόση ύψους 5,5 δισ. ευρώ και εάν γίνουν όλα αυτά θα έχουν παραμεριστεί κι άλλα εμπόδια στο δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμφέρον να γίνουν όλα πολύ γρήγορα καθώς θέλει να περιορίσει χρονικά όσο περισσότερο γίνεται τη συζήτηση στη βουλή και το δημόσιο διάλογο για το πολυνομοσχέδιο.

Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει μερικά από τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου και αναφέρει ότι οι συνδικαλιστές θέλουν να συνοδεύσουν την κοινοβουλευτική διαβούλευση με απεργίες και διαδηλώσεις, αρχή γενομένης την ερχόμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα, ημέρας ψήφισης του νομοσχεδίου. Αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί δυσαρέσκεια, προσθέτει.

Το κόμμα ενοχλείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετά από πολλές περικοπές συντάξεων και επανειλημμένες αυξήσεις φόρων, τώρα κόβει και τα οικογενειακά επιδόματα, ενοχλεί το κόμμα.

Η Ηandelsblatt θεωρεί εύλογα ως σίγουρη την ψήφισή του γιατί, όπως επισημαίνει, ο Τσίπρας «χρυσώνει το χάπι» με την προοπτική ότι σε 7 μήνες η Ελλάδα επιτέλους θα μπορεί αυτόνομα να χρηματοδοτείται από τις αγορές και ότι οι Έλληνες θα ξανακερδίσουν την κυριαρχία τους και θα πάρουν οι ίδιοι τα κλειδιά στο χέρ”.

Η εφημερίδα κάνει το απλό: φέρνει ως παράδειγμα τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά άλλων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία και το ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεχίζουν να διαβαθμίζουν τα κρατικά χρεόγραφα στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Η χώρα χρειάζεται να κάνει πολλά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη εάν από τον Αύγουστο θέλει να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι τον Αύγουστο η χώρα θα σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους μισητούς δανειστές για πάντα από την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι αυταπάτη.

Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές και με άλλα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. Το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων δανειστών: 248 δισ. ευρώ κρατούν Ευρωπαίοι δανειστές, άλλα 13 δισ. ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της που με τα σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK