kourdistoportocali.comNews DeskΟι Γερμανοί εταίροι και δανειστές δίνουν μίζες;

Η HDW και οι δικοί μας

Οι Γερμανοί εταίροι και δανειστές δίνουν μίζες;

Ποιους άλλους υπουργούς ενέπλεκε ο Παπαντωνίου

Ωραία, ο Γιάννος και η σύζυγός του προφυλακίσθησαν. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έναν πολιτικό μηχανικό ο οποίος έπαιρνε τα χρήματα από το ζεύγος σε κίτρινους φακέλους για να τα βγάλει στην Ελβερτία.

Σχεδόν κανείς όμως δεν αναφέρεται στην ουσία της υπόθεσης. Στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με υποβρύχια της γερμανικής HDW. Οι Γερμανοί λαδώνουν;

Οι δανειστές και διασώστες μας είναι ταυτόχρονα και λαδωτήρες; Τι σκατά Ευρώπη είναι αυτή;

Τον Φεβρουάριο του 2000 επί Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπογράφεται μια σύμβαση ύψους 1,9 δισ. ευρώ με τη γερμανική εταιρεία HDW για την αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214. Οπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, κατεβλήθη προκαταβολικά άνω του 70%, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, οι Ελληνες αξιωματικοί που είχαν ταξιδέψει ώς το Κίελο της Γερμανίας για να επιθεωρήσουν και εν τέλει να παραλάβουν το πρώτο υποβρύχιο με την ιστορική ονομασία «Παπανικολής», παρατηρούν ότι -ως μη όφειλε- το σκάφος παρουσίαζε κλίση άνω των 45 μοιρών όταν έπλεε στην επιφάνεια. Σύμφωνα με όσους έχουν δει από κοντά το νέο υποβρύχιο, το σημαντικότερο πρόβλημά του είναι το σύστημα αναερόβιας πρόωσης, εκείνο δηλαδή το χαρακτηριστικό το οποίο καθιστά το «214» τεχνολογικό επίτευγμα, διότι επιτρέπει την κίνηση κάτω από το νερό για 14 συνεχόμενες ημέρες χωρίς ανάδυση.

Η τεχνογνωσία για το συγκεκριμένο σύστημα ανήκει στην επίσης γερμανική εταιρεία Siemens. Μπροστά σε αυτό, τα προβλήματα που παρουσίαζε στο περισκόπιο και η εισροή θαλασσινού νερού στο λάδι των υδραυλικών του υποβρυχίου, έμοιαζαν αστεία στους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που είχαν αναλάβει να εξετάσουν το σκάφος στο Κίελο.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε, τόσο η HDW όσο και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στα οποία κατασκευάστηκαν τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια εξαγοράστηκαν από τη γερμανική εταιρεία Thyssen. Από το 2004 και έπειτα, όταν η στάση του Π.Ν. με τη στήριξη της κυβέρνησης «σκλήρυνε» ακόμη περισσότερο, διαμηνύοντας μέσω του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών κ. Βαγγέλη Βασιλάκου ότι δεν πρόκειται να παραληφθεί ούτε ένα ελαττωματικό υποβρύχιο, ξεκίνησε, όπως έχουν καταγγείλει κατά καιρούς συνδικαλιστές, ένας υπόγειος πόλεμος.

Ενας εξ αυτών μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ. Σταύρος Μαρκάτος, είχε καταγγείλει ότι η Thyssen απέλυσε την άνοιξη του 2007, 12 εργαζομένους για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση. Οι απολύσεις τελικά ανακλήθηκαν, αφού τα Ναυπηγεία έγιναν πεδίο πολιτικής διαμάχης, από το οποίο πέρασε τότε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Σήμερα, τα υποβρύχια υφίστανται διαρκείς διορθώσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές, παραμένει όμως άγνωστο πότε θα γίνει η παραλαβή τους από το Ελληνικό Δημόσιο.

Εκτός από τα υποβρύχια που γέρνουν (όπως έχουν πλέον περάσει στην ιστορία), το 2002 είχε υπογραφεί ακόμη μια υπερτιμημένη σύμβαση για τρία ήδη υπάρχοντα υποβρύχια. Τότε, επί υπουργίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου συμφωνήθηκε με τους Γερμανούς να γίνει αναβάθμιση τριών υποβρυχίων τύπου 209 του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι 900 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο είχε προπληρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό της σύμβασης, εκτός από 110 εκατ. ευρώ τα οποία εξακολουθεί να χρωστά. Τόσο θα κόστιζε η αγορά δύο νέων υποβρυχίων του ίδιου τύπου. Το 2002 ουδείς είχε παρατηρήσει το γεγονός. Οπως απεκάλυπτε η Καθηερινή, έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του 2008, τελικά οι Γερμανοί δέχθηκαν να μη γίνει ο εκσυγχρονισμός δύο εκ των τριών υποβρυχίων (το ένα βρισκόταν υπό μετασκευή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

Αντιθέτως συμφώνησαν να κατασκευάσουν δύο νέα υποβρύχια τύπου 209 και να τα παραχωρήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό, με μοναδικό όρο την εξόφληση του χρέους των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πολλοί προσπάθησαν να με συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις, αλλά όλες κατέρρευσαν» θα δήλωνε παλαιότερα ο Γιάννος.  «Η υπόθεση είναι από το 1998. Εγώ έγινα υπουργός το 2002. Μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης και τώρα ο κ. Βενιζέλος. Προφανώς σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξετελείτο αυτό το φαγοπότι».

«Η Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και πρέπει να συνεχίσει να την κάνει, για να αποδοθεί δικαιοσύνη εκεί όπου πρέπει να αποδοθεί. Σε ό,τι με αφορά, λόγω των καίριων θέσεων που είχα στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, υπήρξε μεγάλος πειρασμός από πολλούς να με συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις πολλές, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δείτε τι έγινε, όμως. Όλες κατέρρευσαν και όσοι το επιχείρησαν, γελοιοποιήθηκαν και εξευτελίστηκαν. Τα παθήματα, λοιπόν, ας γίνουν μαθήματα».

«Όσο εκτελείται μια σύμβαση, προφανώς ως το τέλος της σύμβασης το φαγοπότι εξακολουθεί να διαρκεί. Η υπόθεση είναι από το 1998. Εγώ έγινα υπουργός το 2002. Μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης και τώρα ο κ. Βενιζέλος. Προφανώς σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξετελείτο αυτό το φαγοπότι. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και προφανώς πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, και γι’ αυτό πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος».

Σημειωτέον ότι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας της περιόδου 2000-2009 είχε καταλογίσει η έκθεση της επιτροπής Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, τα μέλη της οποίας ερεύνησαν την υπόθεση των υποβρυχίων. 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
Μετά το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία περιγράφει τα εμβόλια σαν “κουτσές πάπιες”
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο