kourdistoportocali.comNews DeskΦυγή στο εξωτερικό ή εκπόρνευση μετά το ΘΑΥΜΑ Τσίπρα!

Η κόκκινη γραβάτα ως ιστορικό ανέκδοτο

Φυγή στο εξωτερικό ή εκπόρνευση μετά το ΘΑΥΜΑ Τσίπρα!

Πανικόβλητοι οι Ελληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Πανικόβλητοι οι Ελληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα επικοινωνούν με συγγενείς και φίλους που διαμένουν σε αξιοπρεπή κράτη του εξωτερικού και αναζητούν καταφύγιο και προοπτική. Η άθλια συμφωνία του Τσίπρα με τους δανειστές που προβλέπει υψηλά πλεονάσματα ως το 2060 προκαλεί πανικό στους λογικούς πολίτες. Η δε κόκκινη γραβάτα θα προκαλέσει τον σαρκσμό της Ιστορίας. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουν ότι η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χυδαία συμφωναία Τσίπρα-Μέρκελ είναι πολιτικά φλώρικη.

Γράφει η Gillian Rothschild

Αντί ο Κυριάκος να γυρίσει τον πλανήτη ανάποδα δείχνει δειλία απέναντι στο ενδεχόμενο να βρεθεί στο Μαξίμου και να έχει να αντιπαλέψει στο εσωτερικό τον Ρουβίκωνα, τον Κουφοντίνα και τους εργατοπατέρες και εκτός Ελλάδος την αδυναμία της κρατίστριας (ξοφλημένη είναι κι αυτή) Μέρκελ στο πρόσωπο του Τσίρπα που ως αντιπολίτευση δεν δίσταζε να την εξευτελίζει. Με τη κύρος η Μαντάμ Μέρκελ να ηγηθεί της Ευρώπης όταν ανέχεται έναν Τσίπρα και ένα αμεταρρύθμιστο, διεφθαρμένο κράτος όπως το ελληνικό. Η Μέρκελ κυβέρνησε την Ευρώπη ως καιροσκόπος διαχειριστής που κλωτσάει τις σημαντικές αποφάσεις για την στατικότητα της πολυκατοικίας στο μέλλον.

-Αν θέλεις να γίνεις πλούσιος φρόντισε να γίνεις λογιστής ή δικηγόρος (για να γνωρίζεις από μέσα την διαδρομή του χρήματος)…,

προτρέπει στο βιβλίο του ο Ντόναλντ Τραμπ που στο μεταξύ κυβερνάει μια χαρά για τους Αμερικανούς.

Στην Ελλάδα αν θέλεις να ζήσεις με αξιοπρέπεια πρέπει απλά να εγκαταλείψεις τη χώρα ή να διαπλέκεσαι με τον κατιμά. Αν δε είσαι νέα γυναίκα, ο δρόμος της βίζιτας δείχνει μονόδρομος. Μπορεί ακόμη αν είσαι τυχερή σαν την Δήμητρα Μέρμηγκα να παντρευτείς έναν Κούστα. Αλλες λύσεις δεν υπάρχουν σε ένα κράτος που μισεί την αριστεία και την αξιοκρατία ενώ η ελληνική δικαιοσύνη είναι πλέον πιο σύντομο ανέκδοτο από το Αλβανός τουρίστας.
Το πόσο διάτρητη είναι η συμφωνία απελπισίας Τσίπρα-δανειστών μπορεί κανείς να το διαπιστώσει πίσω από τις γραμμές των σχολίων που κάνουν οι κορυφαίες γερμανικές εφημερίδες όπως μεταδίδει η DW.
“Το παράδειγμα της Ελλάδας” επιγράφεται σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που επιχειρεί να αντλήσει διδάγματα από την ελληνική κρίση. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει “ότι οι ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί δεν παράγουν αυτομάτως ιδανικές λύσεις. Οι Έλληνες υπέστησαν τεράστια απώλεια εισοδήματος, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό χρέος. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια. Στην Ελλάδα άρχισε να δρομολογείται μία εξέλιξη, η οποία επεκτείνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο: η διάβρωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος από κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις. Όλα τα πακέτα βοήθειας των Βρυξελλών δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ανάληψη της εξουσίας από λαϊκιστικά κόμματα στην Αθήνα. Κάτι το οποίο είναι κατανοητό με δεδομένη την αποτυχία των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων και άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε απρόσμενα πραγματιστικός στην κυβέρνηση. Αλλά σε τελική ανάλυση η Ευρώπη πλήρωσε τη σταθεροποίηση του ευρώ με ένα τοξικό πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών”.

Σε ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο και με τίτλο “Μία ιστορική στιγμή” η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Όπως επισημαίνει, ιδιαίτερα η Γερμανία ασκούσε πιέσεις “να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι διευκολύνσεις για το χρέος. Αρχικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε να παρατείνει μόνον κατά τρία χρόνια την περίοδο αποπληρωμής των δανείων, αλλά τελικά αντελήφθη και ο ίδιος ότι αυτό δεν θα ήταν ούτε βιώσιμο ούτε αξιόπιστο. Κι έτσι προέκυψαν τα δέκα χρόνια μαζί με την επισήμανση ότι το 2023 θα εξεταστεί εκ νέου “εάν χρειάζονται περαιτέρω διευκολύνσεις για το χρέος”. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο, ούτε και αν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους που καλείται να εκπληρώσει. Είναι ένα δύσβατο μονοπάτι, το οποίο οι άλλοι θα εποπτεύουν και θα αξιολογούν ανά τρίμηνο”

Ακόμη πιο απαισιόδοξη στις προβλέψεις της η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung: “Αν η Ελλάδα έχει όντως αλλάξει, παραμένει άγνωστο. Αν μη τι άλλο οι οικονομικοί δείκτες εμπνέουν αισιοδοξία. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον η ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη. Χωρίς κούρεμα χρέους η Ελλάδα μάλλον δεν πρόκειται να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Είναι θέμα χρόνου να το συνειδητοποιήσουν αυτό επιτέλους τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης”.

Σκωπτική διάθεση αποπνέει το σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

“Τελείωσε η κρίση; Για πες το αυτό στους Έλληνες…” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος. Όπως αναφέρεται στο σχόλιο “οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να είναι δύσπιστοι. Όχι μόνο γιατί έχουν ήδη ακούσει άπειρες φορές να προαναγγέλεται το τέλος της κρίσης. Αλλά κυρίως γιατί τα θολά οφέλη της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ έρχονται σε αντίθεση με τη βεβαιότητα ότι θα υποστούν και πάλι οδυνηρές περικοπές στο τέλος του χρόνου. ‘Ποιά συνάντηση του Γιούρογκρουπ;’ με ρώτησε ένας αξιωματικός εν αποστρατεία, ηλικίας 76 ετών. ‘Η μοναδική μου έγνοια είναι σήμερα, όπως ήταν και χθες, να μαζέψω τα χρήματα που χρειάζομαι για την κηδεία μου’. Οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν ήδη περικοπεί κατά 60% και θα περικοπούν εκ νέου το 2019” σημειώνει ο αρθρογράφος.

Μία διαφορετική διάσταση στον απολογισμό της κρίσης από την εφημερίδα Die Welt: “Με την παρ΄ ολίγον χρεοκοπία της η Ελλάδα έφερε στο φως τις μεγάλες κατασκευαστικές ατέλειες της ευρωζώνης. Με τη συνεχή αντίσταση που προέβαλε και την κρίση διαρκείας που επακολούθησε δίχασε και πολιτικά την ευρωζώνη. Όπως και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία προβαλλόταν ως φανατικός υποστηρικτής της λιτότητας, αλλά ο κύριος λόγος για τον οποίον βασάνιζε τους Έλληνες ήταν ότι ήθελε να υποδείξει στους Ιταλούς τί θα τους περίμενε στη δική τους περίπτωση. Μετά από όλα αυτά τα επίπονα χρόνια το πιο αποφασιστικό ερώτημα για την Ελλάδα είναι: Αυτό ήταν, τελείωσε; Μπορεί η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της ή μήπως σε τρία, τέσσερα, δέκα χρόνια θα παρακαλάει και πάλι στις Βρυξέλλες για βοήθεια; Η απάντηση είναι ψυχοφθόρα: Δεν ξέρουμε…”

SHARE
MORE NEWS DESK