kourdistoportocali.comNews DeskFraport και Ελληνικό απογειώνουν την Ελλάδα ενώ ο Τσίπρας αφήνει καμμένη γη

H κρίσιμη 7η Ιουλίου

Fraport και Ελληνικό απογειώνουν την Ελλάδα ενώ ο Τσίπρας αφήνει καμμένη γη

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό εναπόκεινται στην ευθύνη του Δημοσίου

Στο μεταξύ τεράστιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να απογειώσουν την Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν ενώ άλλες όπως η αναβάθμιση των Αεροδρομίων στα οποία προχωρά η Fraport αλλάζουν την εικόνα των τουριστικών προορισμών με πιο χαρακτηριστική αυτή του Αεροδρομίου της Μυκόνου.

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό εναπόκεινται στην ευθύνη του Δημοσίου και των αρμοδίων υπηρεσιών ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της LD κ. Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, σημειώνοντας πως από την πλευρά της εταιρείας έχουν κατατεθεί όλες οι μελέτες.

Όπως είπε, δεν υπάρχει κάτι μετά τις 15 Φεβρουαρίου που να πρέπει να κατατεθεί για την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό από την εισηγμένη, ενώ επί του παρόντος αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις και έγγραφα ώστε να εκδοθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Για τη μελέτη των εισηγήσεων και προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να επιστραφούν στα υπουργεία για την έκδοση των ΚΥΑ. Τόνισε, όμως, πως είναι σημαντικό να γίνουν σωστά οι επόμενες ενέργειες, ώστε όλα να είναι νομικά κατοχυρωμένα και να μην υπάρξουν ενστάσεις που θα οδηγήσουν την επένδυση σε περαιτέρω καθυστέρηση, απρόβλεπτης διάρκειας.

Ανάπτυξη μέσω Ελληνικού

Μια αχτίδα αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τη διέξοδο από το τούνελ της κρίσης αποτελεί η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., της Lamda Development S.A. και της Hellinikon Global S.A., δρομολογώντας τις οικονομικές και σχεδιαστικές προδιαγραφές του μεγαλεπήβολου έργου της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» για ένα χώρο που θα έπρεπε να είχε ήδη εξελιχθεί σε έναν μητροπολιτικό πόλο με πολλαπλά οφέλη για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής.

του Γιώργου Κωνσταντινίδη*

Η εν λόγω επένδυση προβλέπει οικιστική ανάπτυξη, βελτίωση του παραλιακού μετώπου επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και χώρων άθλησης, καινούριο γήπεδο γκολφ, εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα, εκμετάλλευση και ανάδειξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων για την προβολή της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τη διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, το οποίο θα καλύπτει το 42% της συνολικής επιφάνειας του έργου, δράσεις για την εμπορική, τουριστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής κ.ά.

Στα θετικά αυτής της συμφωνίας συγκαταλέγεται η συμβολή της στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η οποία θα αγγίξει το 2%, ενώ σε επίπεδο απασχόλησης θα προσφερθούν συνολικά 70000 θέσεις εργασίας που θα προέρχονται από διάφορες επαγγελματικές ειδικότητες και κατ’ έτος θα χρειαστούν περίπου 10000 θέσεις κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης του έργου. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι πόσες από τις θέσεις θα διατηρηθούν μετά την ολοκλήρωσή του και πόσες από αυτές θα στελεχωθούν με Έλληνες απασχολούμενους, ώστε να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται το ποσοστό της ανεργίας που έχει σκαρφαλώσει στο 24%, πλήττοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους. Με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο μακροπρόθεσμα θα κυμανθούν στα 10 – 11 δισεκατομμύρια ευρώ και μπορεί να αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτεί την Αττική. Η προοπτική μετεξέλιξης του Ελληνικού σε σημείο προορισμού τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των τουριστών θα προσδώσει ιδιαίτερο κύρος στην Αττική και, γενικότερα, στη χώρα μας και θα έχει σημαντικότατα αποτελέσματα διάχυσης (spillover effects) σε ποικίλους κλάδους της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός που έχει καταβαραθρωθεί τα τελευταία χρόνια, ο τουριστικός, ο εμπορικός (τοπικό και υπερτοπικό εμπόριο) κτλ. αλλά και σε πολλές δραστηριότητες όπως οι αθλητικές, οι ψυχαγωγικές, οι πολιτιστικές κτλ.

Ειδικότερα θα υπάρξει ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, θα κατασκευαστούν λιμενικά έργα στην περιοχή, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι χιλιομέτρων, υπογειοποιήσεις και, γενικά, θα πρόκειται για μια ολοκληρωμένη, αστική ανάπλαση – ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής που διαθέτει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Επιτέλους ας ελπίσουμε ότι θα αναδειχθεί η παραλιακή σε μια πραγματική Ριβιέρα της Αττικής με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους χρήστες και επισκέπτες της. Αξίζει να αναφέρουμε πως το έργο που θα υλοποιηθεί θα συνιστά τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και το Μητροπολιτικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί μια νέα εμπειρία ζωής για τον πολίτη που θα συνδυάζει τη διασκέδαση, την αναψυχή, την άθληση και τον πολιτισμό, που θα προσφέρονται μέσα από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με τις οποίες θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής! Το Πάρκο θα συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα διεθνώς και θα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, ενώ στόχος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του συγκεκριμένου έργου είναι η πλήρης αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, με την ενεργοποίηση της συμμετοχής του επισκέπτη σε πληθώρα δραστηριοτήτων (κοινωνικές, περιβαλλοντικές, αναψυχής κ.ά.) και η σύνδεση της θάλασσας με την πόλη σε έναν κοινό άξονα.

Το ελληνικό δημόσιο θα αποκομίζει το 30% των καθαρών κερδών συν μια ελάχιστη απόδοση κατά τα 99 έτη που θα διαρκεί η σύμβαση του έργου. Επιπρόσθετα έσοδα ύψους 14 δισεκ. ευρώ περίπου για το δημόσιο θα προέλθουν από τις επενδύσεις που συνοδεύουν το project και αφορούν καταβολή φόρων όπως εταιρικοί, εισοδήματος, Φ.Π.Α., ακινήτων κτλ. Τέλος, έσοδα θα προκύψουν και από το διαγωνισμό αδειοδότησης του καζίνο που θα κατασκευαστεί στο χώρο, ανάγοντας έτσι την περιοχή σε διεθνές κέντρο του jet set, που επιθυμεί να συνδυάσει τις σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες με την πολυτελή, ακριβή διασκέδαση. Με αυτόν τον τρόπο θα διαφοροποιηθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν και θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα τουριστικά έσοδα.

Συμπερασματικά, με την ευόδωση του πολύπλευρου έργου στο Ελληνικό θα προβληθεί διεθνώς η Ελλάδα, θα αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Αττικής και θα βελτιωθεί η εν γένει εικόνα της. Τα έργα υποδομής θα έχουν προϋπολογισμό της τάξης του 1,5 δισεκ. ευρώ και θα καταδείξουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, διαμορφώνοντας υπεραξία για την ακίνητη περιουσία και προστιθέμενη αξία για τους όμορους δήμους των νοτίων προαστίων της Αττικής, όπως το Ελληνικό, ο Άλιμος, το Παλαιό Φάληρο, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, η Αργυρούπολη, η Ηλιούπολη, η Καλλιθέα, το Μοσχάτο κ.ά. Ουσιαστικά θα επωφεληθούν πρωτίστως τα νότια προάστια και ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, αλλά η Αττική γενικότερα θα αναδειχθεί σε έναν hot spot προορισμό διεθνούς και υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών.

*Γιώργος Κωνσταντινίδης, οικονομολόγος, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας του βιβλίου “Συσσώρευση Κεφαλαίου και Παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία Διαχρονικά”, εκδόσεις Παπαζήση, 2009.

Fraport>Eπένδυση 25 Εκατ. στο Αεροδρόμιο της Μυκόνου

“Υπάρχει κόλαση και αυτή είναι το αεροδρόμιο της Μυκόνου”. Με αυτή τη φράση περιέγραφε τον Οκτώβριο του 2016 η βρετανική εφημερίδα the Independent την πύλη εισόδου και εξόδου στο κοσμοπολίτικο νησί των Ανέμων, στην λίστα, που είχε δημιουργήσει με τα 10 χειρότερα, παγκοσμίως, αεροδρόμια-γράφει στο Capital  o Δημήτρης Δελεβέγκος.

Τρία περίπου χρόνια μετά, η κατάσταση είναι σημαντικά βελτιωμένη, καθώς το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχει πάψει, από τον Απρίλιο του 2017, να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την Fraport Greece να έχει αποκτήσει την παραχώρηση του συγκεκριμένου αερολιμένα, όπως και 13 ακόμη, για διάστημα 40 χρόνων.

Το Capital.gr επισκέφθηκε το υπό αναβάθμιση αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου, ήδη, οι πρώτες σημαντικές αλλαγές είναι ορατές, με την Intrakat να υλοποιεί το σύνολο των απαιτούμενων κατασκευαστικών εργασιών.  Η αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων, όπως και οι χώροι υγιεινής έχουν αναδιαταχθεί και εκσυγχρονιστεί, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης της εγκατάστασης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021.

“Με την ολοκλήρωσή τους σε δυο χρόνια και συνολικές επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ, το αεροδρόμιο της Μυκόνου θα αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον σύγχρονα αεροδρόμια” ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell.

Τι αλλάζει

Τα σχέδια εκσυγχρονισμού του αερολιμένα, του οποίου την αρχιτεκτονική μελέτη έχουν επιμεληθεί οι εταιρείες K-Studio και Betaplan παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα η Fraport, σε ειδική εκδήλωση, με τις, εν εξελίξει, κατασκευαστικές εργασίες να περιλαμβάνουν:

–  την επέκταση στην βόρεια πλευρά του υφιστάμενου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., η οποία θα στεγάσει το νέο τμήμα αφίξεων του αεροδρομίου.

– την επέκταση κατά 500 τ.μ. του υφιστάμενου κτηρίου με στόχο την αύξηση σε επτά-από έξι- των πυλών αναχώρησης

-την αύξηση κατά 50% της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού σε 13.350 τ.μ. –η ωφέλιμη επιφάνεια τοποθετείται σε περίπου 8.000 τ.μ.-  με την ανέγερση νέου τμήματος (αεροσταθμού)

-την αύξηση των σταθμών check-in από 12 σε 16

-την αύξηση των σημείων ασφαλείας από τέσσερα σε πέντε

Επίσης, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος πυροσβεστικός σταθμός, ενώ η αναβάθμιση του αεροδρομίου περιλαμβάνει την μετατόπιση του πύργου ελέγχου, διαδικασία για την οποία απαιτείται έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μετά τις παρεμβάσεις, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Fraport Greece, θα διευρυνθούν οι εμπορικοί χώροι, όπως και ο αριθμός των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών.  Υπολογίζεται ότι το retail και οι χρήσεις εστίασης θα καταλαμβάνουν 700 τ.μ. και 1.000 τ.μ., αντίστοιχα.

Το 2018 η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 1,4 εκατ. άτομα, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια θα ανέλθει σε 2 εκατομμύρια. Σήμερα ο αριθμός των αφιξαναχωρήσεων στο αεροδρόμιο ανέρχεται σε 200, ενώ από τις αρχές του χρόνου, μέχρι και την Κυριακή 23 Ιουνίου, ο αριθμός των επιβατών διαμορφώθηκε σε 406.411 επιβάτες έναντι 357.108 το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Το 2018 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης στους αερολιμένες Χανίων, Ζακύνθου και Καβάλας, ενώ μέσα στη χρονιά τα έργα θα ολοκληρωθούν στα αεροδρόμια της Κεφαλλονιάς, του Ακτίου, της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Σκιάθου. Το 2020-αρχές 2021, θα ολοκληρωθούν τα έργα και στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κέρκυρας και Κω.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, η ολοκλήρωση των έργων συνοδεύεται από αναπροσαρμογή των χρεώσεων από 13 ευρώ σε 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη.

Οι εργασίες αναβάθμισης στα 14 αεροδρόμια, που υλοποιεί η Intrakat, είναι συνολικού συμβατικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ, με τις επενδύσεις (σχεδιαζόμενες και όσες έχουν ήδη υλοποιηθεί) να αγγίζουν τα 415 εκατ. ευρώ.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK