kourdistoportocali.comNews DeskΦόβοι στις αγορές και για το μέλλον της First Republic Bank, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ

Δημοσίευμα Daily Mail

Φόβοι στις αγορές και για το μέλλον της First Republic Bank, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ

Η τράπεζα, που ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1985, διαθέτει 80 υποκαταστήματα σε 11 πολιτείες σε εθνικό επίπεδο -κυρίως στις δυτικές και ανατολικές ακτές

Αυξημένοι είναι οι φόβοι στις ΗΠΑ από αργά την Παρασκευή και για το μέλλον της First Republic Bank, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη μεγάλη αναταραχή στις αγορές που προκάλεσε.

Η Silicon Valley Bank, η 14η μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικεύεται στην υποστήριξη των τεχνολογικών επιχειρήσεων και έχει πληγεί σκληρά τόσο από τις οικονομικές συνθήκες όσο και από τον πληθωρισμό. Την Παρασκευή τέθηκε υπό κυβερνητικό έλεγχο και τα στελέχη της ελπίζουν ότι κάποιο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα παρέμβει προκειμένου να διατηρήσει την τράπεζα στη ζωή.

Άλλες τράπεζες συγκλονίστηκαν επίσης από την κατάρρευση της SVB, ανάμεσά τους και η First Republic, η 16η μεγαλύτερη, οι μετοχές της οποίας έπεσαν κατακόρυφα 50% την Παρασκευή, πριν τελικά κλείσουν με πτώση 15%. Η τράπεζα εξέδωσε μια δήλωση αργά το πρωί επιδιώκοντας να ηρεμήσει τους επενδυτές, επισημαίνοντας τη «συνεχιζόμενη ασφάλεια και σταθερότητα και τις ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που διαθέτει».

Η First Republic, που ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1985, διαθέτει 80 υποκαταστήματα σε 11 πολιτείες σε εθνικό επίπεδο -κυρίως στις δυτικές και ανατολικές ακτές.

Οι αναλυτές εξέφρασαν ανησυχίες όταν παρατήρησαν ότι η First Republic, όπως και η Silicon Valley Bank, έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ της εύλογης αγοραίας αξίας (η εκτιμώμενη αξία) και της αξίας του ισολογισμού (η πραγματική αξία) των περιουσιακών της στοιχείων. Η διαφορά της Silicon Valley Bank είναι σε χρεόγραφα, ενώ της First Republic σε δάνεια.

Ομοίως, τόσο η First Republic όσο και η Silicon Valley Bank βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις καταθέσεις πελατών: Στην First Republic, πλούσιων ιδιωτών, και στην Silicon Valley Bank, νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων.

«Υπάρχουν πηγές πέρα από μια καλά διαφοροποιημένη βάση καταθέσεων και περιλαμβάνουν πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμης, αχρησιμοποίητης ικανότητας δανεισμού στην Federal Home Loan Bank και την Federal Reserve Bank», ανέφεραν υπεύθυνοι της τράπεζας.

Όσον αφορά την οικονομική της θέση, η First Republic ανέφερε ότι «διατηρεί σταθερά μια ισχυρή κεφαλαιακή θέση με επίπεδα κεφαλαίου σημαντικά υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις για να θεωρείται καλά κεφαλαιοποιημένη».

Να σημειώσουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν τη Silicon Valley Bank και την έθεσαν υπό τον έλεγχο της Federal Deposit Insurance Corporation (Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων) των ΗΠΑ. H FDIC ενεργεί πλέον ως διαχειρίστρια, κάτι που σημαίνει συνήθως ότι θα ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας προκειμένου να αποπληρώσει τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών και των πιστωτών.

Η FDIC, μια ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία που ασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις και εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε ότι όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Ανέφερε επίσης ότι θα καταβάλει στους ανασφάλιστους καταθέτες ένα «προκαταρκτικό μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας».

Η τράπεζα, που προηγουμένως ανήκε στην SVB Financial Group, δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχολιασμό.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει ένα σωρό τίτλους με ζημία και ότι θα πουλούσε 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες μετοχές προκειμένου να στηρίξει τον ισολογισμό της. Αυτό προκάλεσε πανικό μεταξύ των βασικών εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες συμβούλευσαν τις εταιρείες να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα.

Η μετοχή της Silicon Valley Bank κατρακύλησε την Πέμπτη, παρασύροντας και άλλες τράπεζες μαζί της. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οι κινήσεις των μετοχών της είχαν παυθεί και είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες για γρήγορη άντληση κεφαλαίων ή εύρεσης αγοραστών. Αρκετές άλλες τραπεζικές μετοχές σταμάτησαν προσωρινά να διαπραγματεύονται την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων των First Republic, PacWest Bancorp και Signature Bank.

Η επέμβαση της FDIC στα μέσα του πρωινού της Παρασκευής είναι αξιοσημείωτη, καθώς η υπηρεσία συνήθως περιμένει μέχρι να κλείσει η αγορά προκειμένου να παρέμβει.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK