kourdistoportocali.comNews DeskΦεύγει και ο τελευταίος νέος μορφωμένος Ελληνας. Εσύ θα μείνεις;

25-35

Φεύγει και ο τελευταίος νέος μορφωμένος Ελληνας. Εσύ θα μείνεις;

Πως Ονομάζεται στα Γερμανικά το "Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας"

Η φυγή, νέων κυρίως, Ελλήνων στο εξωτερικό συνεχίζεται και στην ουσία δεν νομίζουμε ότι είναι θέμα που απασχολεί σοβαρά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η μικροπολιτική, εξάλλου, δεν έχει τέτοιες ανησυχίες. Οι θώκοι και οι καρέκλες, οι παράτες και τα λοιπά «τραλαλά» είναι πολύ σοβαρότερα θέματα από τους 500.000 σήμερα και πιθανώς ένα εκατομμύριο σε λίγα χρόνια νέους οι οποίοι, απαυδισμένοι και απογοητευμένοι, θα έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ένας από τους νέους αυτούς, σε ηλεκτρονική επιστολή του μού υπογραμμίζει ότι «το ελληνικό πρόβλημα είναι η σταδιακή ανατροπή μίας καταστάσεως η οποία δεν έχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον. Και όσο κανείς δεν κάνει λόγο για μια τέτοια εξέλιξη, η παραμονή στην Ελλάδα είναι πράξη αφροσύνης».

Ως φαίνεται δε, τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν παρόμοιες εκτιμήσεις. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε για το θέμα της φυγής Ελλήνων εκτός Ελλάδος η γνωστή εταιρεία ICAP λέει πολλά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απευθύνθηκε σε 1.268 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους διαπιστώνεται ότι οι κύριοι λόγοι που τούς οδήγησαν στην μετανάστευση είναι, σε ποσοστό 41%, η έλλειψη αξιοκρατίας στην χώρα και η διαφθορά. Ακολουθούν η οικονομική κρίση (34%) και οι καλύτερες προοπτικές που υπάρχουν στο εξωτερικό (33%).

Ωστόσο, πέρα από τα αίτια που προκαλούν αυτό το πολυσήμαντο κύμα μετανάστευσης –που είναι και μοναδικό σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης– υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που καθιστούν το φαινόμενο επικίνδυνο.

Κατά πρώτον λόγο, όπως επισημαίνει και ο οικονομολόγος δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, η αιμορραγία που προκαλεί το φαινόμενο της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία, σε όρους Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και εισοδήματος είναι πολύ μεγάλη για το μέγεθος της χώρας και την κοινωνία της.

«Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από την ποσοστιαία κατανομή των Ελλήνων που εγκαταλείπουν τα πάτρια εδάφη με κριτήριο το επίπεδο σπουδών τους. Συγκεκριμένα, το 9% διαθέτει διδακτορικό, το 55% κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών, το 20% πτυχίο πανεπιστημίου (ΑΕΙ), ένα 10% περίπου πτυχίο ΤΕΙ και μόνον το 6% δεν κατέχει πτυχίο. Ηλικιακά, στην ομάδα που έχει τα “ηνία” της μετανάστευσης βρίσκονται σε ποσοστό 35% οι νέοι από 30 έως 35 ετών και στην δεύτερη θέση, σε ποσοστό 28%, οι νέοι από 25 έως 30 ετών.

»Η λαϊκή ρήση ότι από την Ελλάδα φεύγουν τα καλύτερα μυαλά έχει μία δόση αλήθειας, διότι αρκετοί από όσους επιλέγουν να μεταναστεύσουν έχουν διαπρέψει στις ακαδημαϊκές σπουδές τους, διαθέτουν μικρή ή μεγάλη εργασιακή εμπειρία, αλλά οι προσδοκίες τους για επαγγελματική αποκατάσταση διαψεύδονται μόλις διαπιστώσουν την αναξιοκρατία και την γραφειοκρατία που επικρατούν στους περισσότερους κλάδους, αν όχι σε όλους, της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας μας.

»Κάποιες φορές, η επιχειρηματικότητα, το υγιές επιχειρείν, η ανταγωνιστικότητα μεταξύ επιχειρήσεων ή μεμονωμένων ατόμων, η επιδίωξη της καινοτομίας και της αριστείας αντιμετωπίζονται με καχυποψία, δογματισμό, ιδεοληπτικά ή και με εχθρότητα. Κατά τη γνώμη ορισμένων διανοουμένων και οικονομολόγων, η Ελλάδα αποτελεί το τελευταίο σοβιετικού τύπου μόρφωμα της Ευρώπης ή και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, σε μία σειρά θεμάτων κρατικής οργάνωσης, θεσμικών δομών και λειτουργίας της οικονομίας», αναφέρει ο δρ. Γ. Κωνσταντινίδης.

Κατά συνέπεια, ένας μορφωμένος νέος με εξειδίκευση δεν έχει κανέναν λόγο να μένει στην Ελλάδα όταν, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία και άλλες μπορεί να βρει αξιοπρεπή εργασία με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες. Αντιθέτως, στην Ελλάδα – όπου, κυρίως λόγω των δομικών προβλημάτων της διοίκησης και της οικονομίας, δεν υπάρχουν επενδύσεις– η όποια απασχόληση είναι ευκαιριακή και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Η κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει γιατί η ανεργία μειώνεται μερικές μονάδες επί των δικών της ημερών. Προφανώς, όμως, δεν θέλει με κανέναν τρόπο να γίνει συζήτηση για τον τρόπο της μείωσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται. Αυτά δυστυχώς είναι τα τραγικά σημεία της υπόθεσης. Όχι φυσικά γιατί ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκει, έστω και πρόσκαιρη, απασχόληση και μερικά ευρώ προκειμένου απλώς να επιβιώσει. Αλλά, ακριβώς γιατί ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκει πρόσκαιρη απασχόληση και μερικά ευρώ προκειμένου να επιβιώσει χωρίς ελπίδα και προοπτική.

Σημερα λοιπον,αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας και όχι οι αερολογίες ότι θα βγούμε στις αγορές, για να δανειζόμαστε εκ νέου αλλά πιο ακριβά,για να διαιωνιζεται το συστημα που διωχνει τους νεους και καθιερωνει την παρακμη.

Πως Ονομάζεται στα Γερμανικά το “Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας”

Ρώτησα σε ΔΟΥ στην Ελλάδα, τι χρειάζεται για να μεταφερθω στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

Μου είπαν οτι πρέπει να πάω στην Εφορία όπου ανοίκω (Εδώ στην Γερμανία) και να ζητήσω ένα “Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας”

“Αν σας ζητηθεί κάτι τέτοιο ζητήστε από την γερμανική εφορία μία Ansässigkeitsbescheinigung καλύτερα γνωστή ως „Bescheinigung in Steuersachen” στην οποία όμως στην τελευταία σειρά αναγράφεται, ότι ο φορολογούμενος δυνάμει DBA-Griechenland Art. ΙΙ Abs. 1 Satz. 4a έχει την φορολογική του κατοικία στην Γερμανία.”

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

H Τριάδα της Ψυχοπαθητικότητας> Σκληρότητα απέναντι στα ζώα, Πυρομανία και νυκτερινή ενούρηση
ΕΚΤΑΚΤΟ>Φεύγουν από τη Μύκονο για Πάρο!
Tα κόκκινα δάνεια, οι γερμανικές τράπεζες και τα ελληνικά πετρέλαια
Ο πανέξυπνος Κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου και οι απορίες του
Αντιναύρχος Ελευθέριος Χανδρινός>Ενας ήρωας που ζούσε στα Κάτω Πατήσια
ΣΟΚ>Ελληνες φοιτητές νοικιάζουν σπίτια στα Κατεχόμενα και σπουδάζουν στην ελεύθερη Κύπρο!
ΕΚΤΑΚΤΟ>Ρεσάλτο των Τούρκων στο Αιγαίο για τα ελληνικά κοιτάσματα!
O Geoffrey συνεχίζει το pampering ενώ ΗΠΑ και Τουρκία στήνουν κοινές μπίζνες
ΣΟΚ! Ενώ η Τουρκία προελαύνει σε ξηρά και θάλασσα ΜΚΟ εμπλέκει τον Αναστασιάδη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος!
Αυτοκράτορας των boutique hotels και με τη βούλα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού
Μια γοητευτική νέα γυναίκα στον άγριο κόσμο του Ποινικού Δικαίου
EKTAKTO>10 βίλες στη Μύκονο μπορεί να αγοράσει ο τύπος που κέρδισε 7 Εκατ. Ευρώ στο τζόκερ