kourdistoportocali.comNews DeskFED, EKT και Τράπεζα της Αγγλίας συμφωνούν> Η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού είναι απίθανο να επιστρέψει

Συνέδριο στην Πορτογαλία

FED, EKT και Τράπεζα της Αγγλίας συμφωνούν> Η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού είναι απίθανο να επιστρέψει

"Ο κίνδυνος είναι ότι εξαιτίας της πολλαπλότητας των οικονομικών κραδασμών, να αρχίσουμε να μεταβαίνουμε σε ένα πιο μόνιμο καθεστώς υψηλότερου πληθωρισμού" τόνισε ο Powell

Τρεις από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες του κόσμου έκαναν μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη την Τετάρτη: Οι οικονομικές δυνάμεις που διατήρησαν υποβαθμισμένο τον πληθωρισμό για δεκαετίες πριν από την έναρξη της πανδημίας μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να χαλαρώσουν οι οικονομίες τους σε μια προσπάθεια οι αυξήσεις των τιμών να βρεθούν και πάλι υπό έλεγχο.

«Από την πανδημία, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η οικονομία οδηγείται από πολύ διαφορετικές δυνάμεις», δήλωσε την Τετάρτη ο Jerome H. Powell, πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve), μιλώντας σε πάνελ μαζί με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας στη Sintra της Πορτογαλίας. Παλαιότερα, δυνάμεις όπως το νεαρό του πληθυσμού και η παγκοσμιοποίηση συνέβαλαν στο να διατηρηθεί η παραγωγή φθηνή και οι αυξήσεις των τιμών αργές.

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα επιστρέψουμε σε κάτι που μοιάζει περισσότερο ή λιγότερο με αυτό που είχαμε πριν», είπε συγκεκριμένα ο Powell. «Υποψιαζόμαστε ότι θα είναι κάποιο είδος μείγματος αυτών που γνωρίζαμε».

Η Christine Lagarde, η ομόλογη του Powell στην Ευρώπη, έδωσε μια ακόμη πιο ωμή εκτίμηση, λέγοντας ότι η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού που επικρατούσε πριν από το 2020 είναι απίθανο να επιστρέψει. «Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν απελευθερωθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ως αποτέλεσμα αυτού του τεράστιου γεωπολιτικού σοκ που αντιμετωπίζουμε τώρα, οι οποίες πρόκειται να αλλάξουν τη γενική εικόνα και το τοπίο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε τις τιμές των εμπορευμάτων απότομα υψηλότερες.

Ο Andrew Bailey, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, συμφώνησε ότι αυτή είναι μια νέα περίοδος αυξήσεων των τιμών που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε να απωθήσουν.

Τα σχόλιά τους υπογράμμισαν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες. Ένα μέρος της πρόσφατης αύξησης οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση στις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου τα ενοίκια διαμερισμάτων αυξάνονται απότομα, οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί επίσης, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε μια ποικιλία υπηρεσιών και αγαθών. Κοινά και απρόβλεπτα σοκ στην προσφορά -συμπεριλαμβανομένων των λουκέτων εργοστασίων, των δυσκολιών στη ναυτιλία και της αύξησης του κόστους τροφίμων και καυσίμων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία- προκαλούν ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων των τιμών σε όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά κάνουν εξαιρετικά δύσκολη πλέον τη θέση των κεντρικών τραπεζών. Τα εργαλεία τους προορίζονται στο να κάνουν κυρίως τα χρήματα πιο ακριβά στο δανεισμό, γεγονός που βαραίνει τη ζήτηση ωθόντας τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις λιγότερο διατεθειμένες να ξοδεύουν. Ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν ελάχιστα την προσφορά.

Ακόμα κι έτσι, οι επικεφαλής των τραπεζών σε όλο τον κόσμο αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλον ότι δεν μπορούν πλέον να περιμένουν να ξεκαθαριστεί το ζήτημα των ελλείψεων. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τη ζήτηση σε σημείο που να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τη σημερινή περιορισμένη προσφορά αγαθών και υπηρεσιών.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε κανέναν πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα ή πώς θα μοιάζει η νέα κανονικότητα, καθώς εταιρείες και χώρες κάνουν ήδη ενέργειες προκειμένου να φέρουν τα εργοστάσια πιο κοντά στην πατρίδα τους σε μια στροφή από την παγκοσμιοποίηση, η οποία συγκρατούσε τις τιμές περιορίζοντας το κόστος εργασίας και παραγωγής. Και κυρίως, οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών απειλούν να αλλάξουν τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό καθώς μπαίνουν στο δεύτερο έτος τους. Εάν μετατοπιστούν οι προοπτικές για τις αυξήσεις των τιμών, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τον πληθωρισμό πιο μόνιμο χαρακτηριστικό της οικονομίας, αναγκάζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν διαφορετικά τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις δαπάνες τους.

«Ο κίνδυνος είναι ότι λόγω της πολλαπλότητας των κραδασμών, να αρχίσουμε να μεταβαίνουμε σε ένα πιο μόνιμο καθεστώς υψηλότερου πληθωρισμού», είπε ο Powell. «Η δουλειά μας είναι κυριολεκτικά να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο. Και θα το αποτρέψουμε» πρόσθεσε.

Καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια προκειμένου να προσπαθήσουν να τον θέσουν υπό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της μονάδας τον Ιούνιο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ πάνω από το 3%, σε σύγκριση με το τρέχον εύρος του 1,5 έως 1,75%, μέχρι το τέλος του έτους.

«Ο στόχος είναι να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, ώστε η προσφορά να έχει την ευκαιρία να καλυφθεί», είπε ο Powell την Τετάρτη. «Είναι μια απαραίτητη προσαρμογή που πρέπει να γίνει».

H ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο και η Lagarde έχει σημειώσει ότι μια ακόμα αύξηση είναι πιθανή τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτή την εβδομάδα, έστειλε ένα μήνυμα ότι ο κίνδυνος επίμονα υψηλού πληθωρισμού αντισταθμίζει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης που επιβραδύνονται ήδη εντός της ευρωζώνης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, προσπάθησε να βαδίσει σε ένα «στενό μονοπάτι» μεταξύ της συγκράτησης του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν σε υψηλό 40 ετών στο 9,1% τον Μάιο, και των ανησυχιών για τη στασιμότητα της οικονομίας σε σχέση με την αύξηση του κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων.

Ωστόσο, εν μέσω ενδείξεων ότι οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο στη Βρετανία και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες καταγράφουν αυξήσεις τιμών άνω του μέσου όρου, η Τράπεζα της Αγγλίας άνοιξε την πόρτα σε μια πιο επιθετική πολιτική «απάντηση». «Αν δούμε μεγαλύτερη επιμονή του πληθωρισμού τότε θα δράσουμε πιο δυναμικά», δήλωσε ο Andrew Bailey την Τετάρτη.

Η ευρωζώνη και η Βρετανία έχουν βιώσει ιδιαίτερα μεγάλες κρίσεις στις τιμές της ενέργειας, που επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές και ο πόλεμος ανεβάζει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη είναι επιφυλακτικοί για τον λεγόμενο δεύτερο γύρο πληθωρισμού που δημιουργείται από εγχώριες εταιρείες που ορίζουν υψηλότερες τιμές, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, και ταχύτερη αύξηση των μισθών.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα στην ετήσια έκθεσή της ότι υπάρχει κίνδυνος «στασιμοπληθωριστικής σκληρής προσγείωσης» εάν ο υψηλός πληθωρισμός παραμείνει, οι κεντρικές τράπεζες καταπνίξουν την ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι χρεωμένες εταιρείες λυγίσουν υπό την πίεση.

Ενώ η Fed προσπαθεί να ηρεμήσει την αμερικανική οικονομία χωρίς να τη βυθίσει σε ύφεση, ο Powell αναγνώρισε την Τετάρτη ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει τη ζήτηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για να μετριάσει τον πληθωρισμό «είναι πολύ πιθανό να συνεπάγονται… πόνο».

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής ύφεσης έχει γίνει πιο οξύς καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διατηρεί τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλές, αυξάνοντας τις πιθανότητες οι κεντρικοί τραπεζίτες να πρέπει να σταματήσουν την ανάπτυξη πιο δραστικά για να επιτρέψουν στην περιορισμένη προσφορά να καλύψει τη διαφορά και τις τιμές να χαλαρώσουν. «Έχει γίνει πιο δύσκολο, τα μονοπάτια έχουν στενέψει», είπε Powell για τη λεγόμενη ήπια προσγείωση. «Παρόλα αυτά, αυτός είναι ο στόχος μας».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Shmuel Shapira> Ο Ισραηλινός επικεφαλής του Ιατρικού Σώματος του IDF και διευθυντής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Βιολογικής Έρευνας υποστηρίζει ότι η Ευλογιά των Πιθήκων προκλήθηκε από τα εμβόλια COVID-19