kourdistoportocali.comNews DeskΕυάγγελος Μυτιληναίος> Γιατί οι τοποθετήσεις και οι διεθνείς διακρίσεις του κορυφαίου Έλληνα Βιομήχανου αποκτούν πλέον ιστορική διάσταση

Βreaking news

Ευάγγελος Μυτιληναίος> Γιατί οι τοποθετήσεις και οι διεθνείς διακρίσεις του κορυφαίου Έλληνα Βιομήχανου αποκτούν πλέον ιστορική διάσταση

Και κάπως έτσι φθάνει μία στιγμή στη ζωή σου που πρέπει να πολεμήσεις όχι για κάποια ανώτερα και ιδεατά ιδανικά αλλά για την ίδια σου την ύπαρξη, την ύπαρξη της οικογένειάς σου, της επιχείρησής σου

Και κάπως έτσι φθάνει μία στιγμή στη ζωή σου που πρέπει να πολεμήσεις όχι για κάποια ανώτερα και ιδεατά ιδανικά αλλά για την ίδια σου την ύπαρξη, την ύπαρξη της οικογένειάς σου, της επιχείρησής σου, ακόμη και της βιομηχανίας σου, ακόμη και της βιομηχανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Αυτή η στιγμή είναι τώρα παρότι τα πρώτα έντονα σημάδια της έγιναν ορατά σε όσους γεννήθηκαν με αμφιβολίες για το κοινό αφήγημα δύο χρόνια πριν.

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022. Κάπως έτσι ξεκινάμε το σημερινό αφιέρωμα σε έναν ξεχωριστό Ελληνα επιχειρηματία, ο οποίος όταν χρειάστηκε-δλδ τώρα-στάθηκε στο ύψος της ιστορίας. Της ιστορίας της οικογένειάς του αλλά και της ιστορίας του ελληνικού έθνους.
Την ώρα που κάποιοι από τους ανταγωνιστές του σπεύδουν να παραδώσουν γη και ύδωρ ακόμη και πριν τους ζητηθεί ο άνθρωπος που κουβαλάει το όνομα του παππού του (Η ιστορία του Ομίλου Μυτιληναίος, ξεκινά στο μακρινό 1906, όταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος-παππούς του σημερινού ιδρυτή του ομίλου Μυτιληναίος ιδρύει στον Πειραιά την εταιρεία “Εμπόριο Μετάλλων”. Έξυπνος και διορατικός άνθρωπος ο Ευάγγελος, αντιλαμβάνεται νωρίς πως το εμπόριο αποτελεί το μόνο δρόμο για να καλυτερεύσει τη ζωή του και μάλιστα το εμπόριο σε έναν κλάδο, που ως τότε δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερο ανταγωνισμό) δηλώνει.
Εμείς μπορεί να δουλέψαμε στο εξωτερικό αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή πρέπει να γυρνάς στην πατρίδα σου κάτι από αυτά που σου έχει δώσει…
Αλλά για την συγκυρία που βιώνουμε οι πιο συγκλονιστικές δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι αυτές που ακολουθούν>
-Στο σημείο που βρισκόμαστε, έχοντας δει αναγκαστικά την πραγματικότητα κατάματα, έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά αυτήν την καταστροφική κρίση, να αφυπνισθούμε και να αναλάβουμε δράση. Πριν αφανιστούμε…” θα δηλώσει ο κορυφαίος Έλληνας Βιομήχανος κατά την διάρκεια τιμητικής τελετής που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του Συλλόγου αποφοίτων του LSE με αφορμή την ανάληψη εκ μέρους του της προεδρίας της Eurometaux της Πανευρωπαϊκής Ένωσης, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων.

-Δεν έχω σκοπό να γίνω μέρος αυτού του τρόπου προσέγγισης των πραγμάτων.

Σκοπεύω να αξιοποιήσω τη θητεία μου ώστε να θέσω τα πράγματα επί τον τύπον των ήλων και να ακουστούν δυναμικά οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, για να κάνουμε και πάλι πρωταγωνιστή την ευρωπαϊκή βιομηχανία” υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

-Η ενεργειακή κρίση δεν γεννήθηκε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και δεν θα λήξει όταν τελειώσει ο πόλεμος

-Ξεκίνησε όταν η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας αντικίνητρα, όπως περιορισμό του δανεισμού.

Τέθηκαν στόχοι καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής ιδιαίτερα φιλόδοξοι για την χρήση των ΑΠΕ και δόθηκαν κίνητρα για αύξηση της χρήσης προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που απαιτούσαν υψηλότερη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

-Με την υποχώρηση της πανδημίας, η οικονομική δραστηριότητα επανήλθε στη πρότερη κατάσταση, με πολύ υψηλότερη τη ζήτηση, τόσο εξαιτίας της έλλειψης προϊόντων από την πρότερη κατάσταση, λόγω των lockdowns, όσο και της αυξημένης κατανάλωσης με αυξημένη τη ζήτηση ενέργειας για την παρασκευή.

-Κι όλα αυτά γίνονταν, όσο είχαν εγκαταλειφθεί μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενώ δεν είχαν δημιουργηθεί υποδομές για το νέο περιβάλλον, που ήδη είχαμε θέσει ως στόχο, όπως δίκτυα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτή την ενέργεια ή υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.

-Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε, τις συνθήκες που είχαν ήδη αυξήσει τις τιμές από τον προηγούμενο χειμώνα:

-η πολιτική κρίση στην Γερμανία μετά την ανάδειξη των πρασίνων ως εταίρων στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές

-ο βαρύς χειμώνας που αύξησε τη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη για ΦΑ

-το γεγονός ότι η Γαλλία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια επειδή τα εργοστάσιά της ήταν εκτός λειτουργίας,

-σε συνάρτηση με τη μη στοχαστικότητα των αιολικών και της περιορισμένης ηλιοφάνειας στη Βόρεια Ευρώπη

-Την τέλεια καταιγίδα ήρθε να συμπληρώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Όλα αυτά -εν τέλει- επηρεάζουν το πλήρως διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας που έχουμε σήμερα, με κορυφαίο το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ολλανδία, όπου έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του ΦΑ.

-Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πράσινη ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη και βέβαια, να έχουμε επιβιώσει οι άνθρωποι από τις απανωτές οικονομικές κρίσεις, την παγκόσμια ύφεση που είναι προ των πυλών και τον πληθωρισμό.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε μετά την εκλογή του:

Μόλις σήμερα -28 Νοεμβρίου 2022- λάβαμε το σχετικό δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου (IAI) ανακοίνωσε ότι η MYTILINEOS έγινε επισήμως μέλος του.

Η MYTILINEOS έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους διεθνείς παίκτες στον τομέα της Μεταλλουργίας και μία από τις πιο υγιείς αναπτυσσόμενες βιομηχανικές εταιρείες στην Ελλάδα, λειτουργώντας για σχεδόν 60 χρόνια. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος κάθετα ολοκληρωμένος παραγωγός βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με περισσότερο από μισό αιώνα λειτουργίας, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στον μοναδικό οργανισμό που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία πρωτογενούς αλουμινίου. Η Επιχειρησιακή μας Μονάδα Μεταλλουργίας απασχολεί άμεσα σχεδόν 1.200 άτομα και έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών εφαρμογών €700 εκ. που αντιπροσωπεύει το 14,8% του συνολικού κύκλου εργασιών της Εταιρείας (Γ’ τρίμηνο 2022). Η MYTILINEOS διαθέτει μία επενδυτική δυναμική 600 εκατ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε την επένδυση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εργοστασίων μας», δήλωσε ο κ. Δημήτριος Στεφανίδης, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Μεταλλουργίας της MYTILINEOS.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τη MYTILINEOS ως μέλος της IAI», δήλωσε ο Miles Prosser, Γενικός Γραμματέας της IAI. «Η MYTILINEOS επικεντρώνεται στην ευημερία των ανθρώπων της, το σεβασμό για το περιβάλλον και την υπεύθυνη παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου, ενώ ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τους στόχους της IAI για μια ασφαλή, δίκαιη και βιώσιμη παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου. Γι’ αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την εταιρεία με την ιδιότητα μέλους. Η συμμετοχή της MYTILINEOS ενισχύει την παγκόσμια φωνή της IAI και εκείνη μιας βιώσιμης βιομηχανίας αλουμινίου», σημείωσε ο κ. Prosser.

Η IAI ιδρύθηκε το 1972. Τα τρέχοντα μέλη της IAI περιλαμβάνουν παγκόσμιες εταιρείες βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου σε όλες τις μεγάλες περιοχές παραγωγής.

 Καθώς ξεφυλλίζουμε σιγά σιγά της σελίδες της σημερινής συγκυρίας οι τοποθετήσεις και οι πλέον επίσημες επιβραβεύσεις του κορυφαίου Έλληνα βιομήχανου έχουν τεράστια σημασία και ιστορική διάσταση…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK